Salată Niçoise. Salată franțuzească de pește, cu legume și ouă fierte
Bogată în ingrediente gustoase și sănătoase, această rețetă de salată Niçoise poate fi preparată pentru oricare dintre mesele zilei. Este o rețetă din bucătăria franțuzească, originară din regiunea Nice, în sudul Franței și este o emblematică a bucătăriei mediteraneene.
Această salată combină ingrediente proaspete și ușor de găsit, reflectând tradițiile locale și influențele regionale. Se prepară dintr-un amestec de legume proaspete, ouă fierte și mai multe tipuri de pește. Legumele se pot alege după preferințe, la fel și tipurile de pește. Important este ca salata să conțină cele trei elemente, pentru a respecta rețeta tradițională. Dressing-ul se prepară simplu, folosind ulei de măsline, oțet (de preferat oțet de vin roșu), sare, piper și muștar de Dijon. Aroma trebuie să fie proaspătă și ușor acidă, complementând ingredientele naturale din salată.
Ingrediente tradiționale pentru Salată Niçoise
- Legume proaspete: roșii, fasole verde, ardei, și cartofi fierți.
- Pește: ton conservat sau ton proaspăt la grătar. Uneori, se folosește și pește anșoa (anchois) pentru un gust mai intens.
- Ouă fierte: tăiate în jumătăți sau sferturi, ele aduc consistență și echilibru salatei.
- Măsline negre Niçoise: un ingredient esențial, care adaugă o notă sărată.
- Ceapă roșie: pentru un gust ușor picant.
- Salată verde sau frunze de rucola: ca bază pentru restul ingredientelor.
De-a lungul timpului, salata franțuzească Niçoise a suferit diferite adaptări, unele rețete moderne incluzând și alte ingrediente, precum ardei copți, anghinare sau castraveți. De asemenea, unele versiuni moderne pot include paste sau quinoa pentru o textură diferită.
Această salată este ideală pentru o masă ușoară, nutritivă, fiind bogată în proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas dacă vrei să prepari și tu rețeta de salată Niçoise.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu fierberea cartofilor, a păstăilor de fasole și a ouălor. În timp de aceste ingrediente se fierb, poți pregăti dressingul și celelalte ingrediente necesare salatei.
Cum pregătești ingredientele pentru salată
Mai întâi spală cartofii și pune-i la fiert fără a-i decoji, în multă apă rece. Lasă-i să fiarbă până când intră ușor furculița în ei. Apoi scurge-i de apa fierbinte și trece-i rapid prin apă rece pentru a opri procesul termic și a-i putea curăța. Toacă cartofii curățați în cuburi mai mari și pune-i într-un bol.
Ouăle fierbe-le la modul tare pentru 6-7 minute.
Descoperă aici cum poți fierbe ouă moi sau tari.
Transferă ouăle în în apă foarte rece și crapă-le pe alocuri pentru a le putea curăța cât mai ușor și bine. Clătește ouăle după curățare și taie-le în jumătăți sau în sferturi.
Înlătură capetele de la păstăile de fasole verde, rupe-le în bucăți mai mici și clătește-le cu apă rece. Fierbe-le pentru 5-6 minute în apă clocotită cu o linguriță de sare. Apoi scurge-le și adaugă apă foarte rece peste ele, pentru a rămâne crocante și a-și menține culoarea.
După ce ai pregătit aceste ingrediente, scurge fileul de ton din conservă, la fel și bucățile de anșoa. Spală roșiile și secționează-le în jumătăți sau sferturi, clătește frunzele de salată și lasă-le la scurs, iar măslinele scurge-le de saramură și clătește-le. Adaugă toate aceste ingrediente și pe cele fierte într-o salatieră încăpătoare.
Dressing-ul pentru salată Niçoise se prepară foarte simplu și rapid. doar trebuie să amesteci toate ingredientele din listă într-un recipient. Apoi adaugă-l peste ingredientele din salatieră și amestecă-le ușor. Înainte de servire este necesar ca salata să stea la frigider cel puțin 30 de minute, pentru a se întrepătrunde toate aromele ingredientelor.
Dacă mai dorești să testezi și alte rețete de salată din bucătăria internațională, mai poți prepara și rețeta de salată argentiniană. Este o salată de roșii cu brânză telemea, ouă fierte și usturoi.