Ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Nu rata sezonul prunelor fără a prepara și o rețetă delicioasă de ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară. Te va cuceri combinația dintre mult adoratul griș cu lapte și prunele aromatizate cu scorțișoară.

Porții de ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară, pe un tocător de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Ștrudelul se porționează după răcire, pentru a deveni mai fermă crema de griș / Shutterstock

Rețeta conține trei elemente simple și ușor de preparat. Aluatul pentru ștrudel este unul fraged, cu iaurt și ouă. Însă îl poți înlocui și cu aluatul foietaj din comerț sau cel pentru foi subțiri de plăcintă, pentru a scurta timpul de preparare. Pentru umplutură vei prepara o delicioasă cremă de griș cu lapte, pe care o vei amesteca cu prune.

Citește și

Poți folosi orice tip de prune, dar nu foarte coapte. Poți folosi chiar mai multe soiuri de prune, pentru arome deosebite. Pentru grișul cu lapte aroma cea mai potrivită este vanilia, dar poți adăuga și coajă de lămâie sau de portocale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și rețeta clasică pentru griș cu lapte, dar și trucuri pentru a obține gustul copilăriei. Iar în continuare îți oferim rețeta detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, pentru deliciosul ștrudel cu prune și griș.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas constă în pregătirea aluatului fraged pentru ștrudel. Acesta necesită o etapă de frământare și o etapă de relaxare la rece, pentru a deveni ușor de modelat. În acest interval de timp vei prepara crema de griș și vei pregăti prunele.

Pasul de preparare a aluatului pentru ștrudel cu prune și griș

Pune într-un bol untul moale cu zahărul și amestecă-le cu mixerul sau cu o spatulă, până când rezultă o compoziție cremoasă. Adaugă pe rând: oul, iaurtul în care dizolvi praful de copt și făina trecută prin sită și amestecată cu sarea. Omogenizează compoziția după fiecare ingredient adăugat.

Apoi, frământă aluatul doar până când devine compact. Împachetează-l în folie alimentară și pune-l în frigider timp de 30-40 de minute. În acest interval de timp glutenul din făină se va dezvolta, iar aluatul va deveni ușor elastic, numai bun de întins.

Prepară crema de griș și pregătește prunele

Adaugă laptele într-o crăticioară și pune-l la fiert. Adăugă zahărul și un praf de sare și amestecă pentru dizolvarea acestora. Când laptele începe să fiarbă, adaugă grișul treptat și amestecă continuu pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbe grișul cu laptele până când capătă consistența unei budinci.

După ce stingi focul poți adăuga și esența. Apoi acoperă toată suprafața grișului cu lapte cu o folie de prospețime. Aceasta va împiedica formarea crustei la suprafața grișului cu lapte.

Lasă crema de griș să se răcească bine, apoi încorporează în ea smântâna fermentată.

Cum formezi și coci ștrudel cu prune și griș

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pentru formarea ștrudelului cu prune și cremă de griș, împarte în două părți egale. Presară făină pe masa de lucru și întindem prima parte de aluat într-o foaie de 20/30 cm. Întinde jumătate din crema de griș peste aluat și adaugă bucăți de prune. Presară pudră de scorțișoară peste ele și rulează aluatul cu ingredientele în interior.

Repetă procedeul și cu a doua parte de aluat. Pune hârtie de copt în tava cuptorului și așază rulourile în ea, la distanța de 2-3 cm unul față de celălalt.

Introdu tava în cuptor și coace ștrudelele cu prune și griș pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-le să se răcească, apoi le poți porționa în felii rotunde. Opțional, poți decora ștrudelele și cu zahăr pudră.

Pentru că sezonul prunelor nu s-a terminat, îți mai recomandăm să încerci și o rețetă de tartă cu prune și bezea.

Citește și
Ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară și decorat cu zahăr pudră, porționat pe un tocător de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Femeie rulând aluatul cu cremă și prune pentru ștrudel
Femeie adăugând prune peste aluatul cu cremă de griș
Porții de ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară, pe un tocător de lemn
+21
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu mere întregi porționată
Galerie foto
Prăjitura cu mere întregi. Rețetă simplă și delicioasă
Prăjitura cu mere întregi. Rețetă simplă și delicioasă
Tartă cu mere pe platou și o porție pe farfurie, alături de mere și batoane de scorțișoară
Galerie foto
Tartă cu mere. Cea mai simplă și ușoară rețetă de tartă
Tartă cu mere. Cea mai simplă și ușoară rețetă de tartă
Prăjitură cu afine și foi de pandișpan porționată pe două farfurii
Galerie foto
Prăjitură cu afine și foi de pandișpan, aromată și plăcut colorată
Prăjitură cu afine și foi de pandișpan, aromată și plăcut colorată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
1 aprilie, 10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide