Sufleu de brânză dulce. Un desert rafinat din bucătăria franceză
Dacă vrei să te bucuri de un desert ușor și pufos, cu o textură aerată și o aromă fină de vanilie, încearcă rețeta de sufleu de brânză dulce. Este o combinație reușită între cremozitatea brânzei și textura aerată a albușurilor bătute spumă. Rezultatul este un desert care se umflă spectaculos la coacere.
Galerie foto
Sufleul de brânză dulce are o textură ușoară și aerată, aproape ca un nor pufos. Gustul său este fin și delicat, cu o notă subtilă de vanilie. Iar coaja de lămâie adăugată va aduce un strop de prospețime, făcând desertul și mai interesant. La exterior, sufleul capătă o crustă ușor aurie și crocantă. Aceasta contrastează minunat cu interiorul moale și aerat. Este un desert elegant și rafinat, perfect pentru a impresiona oaspeții sau pentru a te răsfăța într-o zi specială.
Rețetele de sufleu își au originea in bucătăria franțuzească. Denumirea acestora provine de la verbul francez „souffler”, care se traduce prin „a sufla” sau „a umfla”. Desertul are capacitatea de a crește spectaculos la coacere datorită albușurilor bătute spumă și implicit, aerului încorporat în aluat.
Rețetele sunt foarte versatile, se pot prepara și în variantă dulce, dar și în variantă sărată. Descoperă aici și o rețetă de sufleu de conopidă cu brânză sărată. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas pentru deliciosul sufleu de brânză dulce.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu preîncălzirea cuptorului la 180°C. Apoi unge generos una sau două forme de sufleu cu unt și presară puțin zahăr la baza vaselor și pe laterale
Cum prepari sufleu de brânză dulce
Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri.
Într-un alt bol mai mare, pasează brânza dulce cu o furculiță sau trece-o printr-o sită fină, pentru a obține o textură cât mai cremoasă. Adaugă gălbenușurile, zahărul, făina și esența de vanilie peste brânză și amestecă bine.
Încorporează laptele treptat, până obții o compoziție omogenă și fină. Dacă îți place aroma de lămâie, adaugă coaja rasă în această etapă.
Bate albușurile cu un praf de sare până obții o spumă tare și lucioasă. Albușurile sunt cheia succesului pentru un sufleu pufos, așa că asigură-te că sunt bine bătute
Încorporează cu grijă albușurile bătute în compoziția de brânză, folosind o spatulă. Amestecă ușor, cu mișcări de sus în jos, pentru a păstra cât mai mult aer în compoziție.
Toarnă compoziția în formele pregătite și nivelează ușor deasupra.
Pune formele în cuptorul preîncălzit și coace deliciosul sufleu cu brânză dulce timp de 25-30 de minute sau până când devine frumos rumenit și sufleul s-a umflat bine.
Nu deschide ușa cuptorului în timpul coacerii, pentru că sufleul se poate lăsa.
Sufleul de brânză dulce se servește imediat ce l-ai scos din cuptor, pentru că se va lăsa ușor pe măsură ce se răcește. Este delicios atât simplu, cât și cu un sos de fructe, gem sau miere.
Tot din categoria deserturilor cu brânză dulce îți mai recomandăm să încerci și rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Este rețeta unor plăcințele cu brânză ca la bunica.
Galerie foto