Garam masala, amestecul de condimente care cuprinde dragostea indienilor pentru arome
Garam masala este ingredientul minune al bucătăriei indiene. Mâncărurile din legume sau carne sunt aromate cel mai des cu acest amestec de condimente.
În bucătăria din nordul Indiei, este de obicei sub formă de pulbere, în timp ce în partea de sud a țării, garam masala este adesea transformată într-o pastă cu lapte de cocos, oțet sau apă. Uneori este folosit singur, dar poate fi amestecat și cu alte condimente.
Garam masala este un amestec de condimente măcinate folosit bucătăria indiană. Condimentele pentru garam masala sunt de obicei prăjite pentru elibera mai multă aromă și apoi sunt măcinate.
Cuvântul masala înseamnă pur și simplu „condimente”, iar garam înseamnă „picant”. Cu toate acestea, garam masala nu constituie neapărat un amestec deosebit de picant. Forma de pudră este de obicei fără gluten, vegană și vegetariană. Eticheta pastei garam masala trebuie verifica pentru a vedea ce conține.
Ce este garam masala și câte tipuri există pe piață
Nu există o singură rețetă de garam masala. Ingredientele diferă în funcție de regiune, precum și de preferințele individuale ale fiecărui bucătar.
Amestecul din nordul Indiei, inclusiv regiunea Punjab, are adesea doar piper negru ca element picant și se concentrează mai ales pe condimentele aromatice și dulci.
Acest garam masala este destul de blând, iar orice notă picantă va fi dată de adăugarea ardeiului iute.
Cu cât mergi mai spre sud în India, cu atât va fi mai iute, deoarece ardeii iute roșii vor face parte din amestec. Condimentele se schimbă și ele, în funcție de ceea ce este mai comun la nivel local.
Rețetele nu sunt doar regionale, ci și transmise din generație în generație în familie. A învăța să amesteci condimente este o chestiune de mândrie în India și fiecare bucătar se străduiește să facă cel mai bun amestec.
Care este originea condimentului
Se crede că garam masala își are originea în bucătăria din nordul Indiei, unde se găsește în special în mâncărurile tradiționale Mughal.
În medicina ayurvedică, condimentele din compoziție se încălzesc, ceea ce înseamnă că intensifică funcția metabolică.
Nordul Indiei are mai multe zone care au anotimpuri reci, așa că sunt binevenite condimentele iuți. S-a răspândit pe tot subcontinentul indian până în teritoriul actual al Iranulului.
Care este combinația de condimente
Atunci când cumperi garam masala pudră, va trebui să citiți ingredientele pentru a vedea ce condimente sunt incluse. Garam masala are de obicei în compoziție coriandru, chimion, cardamom, cuișoare, piper negru, scorțișoară, nucşoară.
Alte variante de garam masala pot avea și puțin turmeric, șofran, semințe de fenicul , ghimbir, usturoi, semințe de muștar, anason stelat, tamarind, schinduf, frunze de dafin, frunze de Malabar sau ardei iute roșu uscat.
Gustul amestecului de condimente
Garam masala are note iuți, dulci și florale. Amestecul este gândit astfel încât să fie în același timp și parfumat, dar și aromat.
Cum se folosește la gătit
Garam masala se adaugă de obicei aproape de sfârșitul gătitului, astfel încât nu doar condimentează felul de mâncare, ci aduce și un plus de aromă.
Poate fi adăugat chiar și după ce se stinge focul. În mod tradițional, se face proaspăt din condimentele componente și se folosește timp de câteva zile. De multe este folosit alături de alte condimente.
Garam masala este folosit la multe feluri de mâncare din carne și pește . Îl vei găsi și în mâncăruri vegetariene și vegane și în supe pe bază de leguminoase și legume.
Cu ce poți înlocui garam masala
Deoarece garam masala înseamnă pur și simplu „condimente cu diferite niveluri de iuțeală”, ai multă libertate atunci când vine vorba de a-ți face propriul amestec sau dacă ai nevoie de un înlocuitor. Poți verifica lista de ingrediente a rețetei pe care vrei să o faci și o poți pune condimentele pe care le aveți deja la îndemână.
De unde poți cumpăra gara masala
Poți găsi garam masala în secțiunea de condimente sau în secțiunea internațională a supermarketurilor. Cea mai bună sursă poate fi un magazin cu specific indian, dacă ai vreunul în zonă.
Cum să-ți faci acasă propriul amestec
Pentru această rețetă, vei avea nevoie de o tigaie și o râșniță de condimente sau de cafea.
Ingrediente
- 3 linguri de semințe de coriandru
- 2 linguri semințe de chimen
- 2 linguri semințe de cardamom
- 2 linguri boabe de piper negru
- 1 linguriță de nucșoară proaspăt răzuită
- 1 baton întreg de scorțișoară
- 1 linguriță cuișoare intregi
Mod de preparare
Se încinge o tigaie uscată la foc mediu și pune coriandru, chimen, cardamom, boabe de piper negru. Se lasă aproximativ 10 minute. Se amestecă din când în când pentru ca totul să se gătească uniform.
Când ingredientele s-au prăjit ușor și emană o aromă bogată, se scot din tigaie și se lasă să se răcească. Se macină amestecul într-o râșniță de condimente sau râșniță de cafea. Se răzuiește nucșoara și se adaugă în amestec. Se păstrează într-un recipient ermetic ferit de căldură.
Cum se depozitează garam masala
Garam masala se păstrează într-un recipient ermetic, într-o zonă rece și întunecată. Amestecul măcinat își va pierde potența destul de repede, așa că cel mai bine este să-l folosești cât mai curând posibil.
Încearcă să îl utilizezi în câteva săptămâni, deși nu se va strica și îl vei putea folosi până la șase luni.