Garam masala, amestecul de condimente care cuprinde dragostea indienilor pentru arome

Garam masala este ingredientul minune al bucătăriei indiene. Mâncărurile din legume sau carne sunt aromate cel mai des cu acest amestec de condimente. 

garam masala într-un bol de lemn
Garam masala este atât de iubit în India încât fiecare familie are rețeta ei / Shutterstock

În bucătăria din nordul Indiei, este de obicei sub formă de pulbere, în timp ce în partea de sud a țării, garam masala este adesea transformată într-o pastă cu lapte de cocos, oțet sau apă. Uneori este folosit singur, dar poate fi amestecat și cu alte condimente.

Garam masala este un amestec de condimente măcinate folosit bucătăria indiană. Condimentele pentru garam masala sunt de obicei prăjite pentru elibera mai multă aromă și apoi sunt măcinate. 

Cuvântul masala înseamnă pur și simplu „condimente”, iar garam înseamnă „picant”. Cu toate acestea, garam masala nu constituie neapărat un amestec deosebit de picant. Forma de pudră este de obicei fără gluten, vegană și vegetariană. Eticheta pastei garam masala trebuie verifica pentru a vedea ce conține.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ce este garam masala și câte tipuri există pe piață

Nu există o singură rețetă de garam masala. Ingredientele diferă în funcție de regiune, precum și de preferințele individuale ale fiecărui bucătar. 

Amestecul din nordul Indiei, inclusiv regiunea Punjab, are adesea doar piper negru ca element picant și se concentrează mai ales pe condimentele aromatice și dulci. 

Acest garam masala este destul de blând, iar orice notă picantă va fi dată de adăugarea ardeiului iute.

Cu cât mergi mai spre sud în India, cu atât va fi mai iute, deoarece ardeii iute roșii vor face parte din amestec. Condimentele se schimbă și ele, în funcție de ceea ce este mai comun la nivel local.

Rețetele nu sunt doar regionale, ci și transmise din generație în generație în familie. A învăța să amesteci condimente este o chestiune de mândrie în India și fiecare bucătar se străduiește să facă cel mai bun amestec.

Care este originea condimentului

Se crede că garam masala își are originea în bucătăria din nordul Indiei, unde se găsește în special în mâncărurile tradiționale Mughal. 

În medicina ayurvedică, condimentele din compoziție se încălzesc, ceea ce înseamnă că  intensifică funcția metabolică. 

Nordul Indiei are mai multe zone care au anotimpuri reci, așa că sunt binevenite condimentele iuți. S-a răspândit pe tot subcontinentul indian până în teritoriul actual al Iranulului.

Care este combinația de condimente

Atunci când cumperi garam masala pudră, va trebui să citiți ingredientele pentru a vedea ce condimente sunt incluse. Garam masala are de obicei în compoziție coriandru, chimion, cardamom, cuișoare, piper negru, scorțișoară, nucşoară.

Alte variante de garam masala pot avea și puțin turmeric, șofran, semințe de fenicul , ghimbir, usturoi, semințe de muștar, anason stelat, tamarind, schinduf, frunze de dafin, frunze de Malabar sau ardei iute roșu uscat.

Gustul amestecului de condimente

Garam masala are note iuți, dulci și florale. Amestecul este gândit astfel încât să fie în același timp și parfumat, dar și aromat. 

Cum se folosește la gătit

Garam masala se adaugă de obicei aproape de sfârșitul gătitului, astfel încât nu doar condimentează felul de mâncare, ci aduce și un plus de aromă. 

Poate fi adăugat chiar și după ce se stinge focul. În mod tradițional, se face proaspăt din condimentele componente și se folosește timp de câteva zile. De multe este folosit alături de alte condimente.

Garam masala este folosit la multe feluri de mâncare din carne și pește . Îl vei găsi și în mâncăruri vegetariene și vegane și în supe pe bază de leguminoase și legume.

Cu ce poți înlocui garam masala

Deoarece garam masala înseamnă pur și simplu „condimente cu diferite niveluri de iuțeală”, ai multă libertate atunci când vine vorba de a-ți face propriul amestec sau dacă ai nevoie de un înlocuitor. Poți verifica lista de ingrediente a rețetei pe care vrei să o faci și o poți pune condimentele pe care le aveți deja la îndemână. 

De unde poți cumpăra gara masala

Poți găsi garam masala în secțiunea de condimente sau în secțiunea internațională a supermarketurilor. Cea mai bună sursă poate fi un magazin cu specific indian, dacă ai vreunul în zonă.

Cum să-ți faci acasă propriul amestec

Pentru această rețetă, vei avea nevoie de o tigaie și o râșniță de condimente sau de cafea.

Ingrediente

  • 3 linguri de semințe de coriandru
  • 2 linguri semințe de chimen
  • 2 linguri semințe de cardamom
  • 2 linguri boabe de piper negru
  • 1 linguriță de nucșoară proaspăt răzuită
  • 1 baton întreg de scorțișoară
  • 1 linguriță cuișoare intregi

Mod de preparare

Se încinge o tigaie uscată la foc mediu și pune coriandru, chimen, cardamom, boabe de piper negru. Se lasă aproximativ 10 minute. Se amestecă din când în când pentru ca totul să se gătească uniform.

Când ingredientele s-au prăjit ușor și emană o aromă bogată, se scot din tigaie și se lasă să se răcească. Se macină amestecul într-o râșniță de condimente sau râșniță de cafea. Se răzuiește nucșoara și se adaugă în amestec. Se păstrează într-un recipient ermetic ferit de căldură.

Cum se depozitează garam masala

Garam masala se păstrează într-un recipient ermetic, într-o zonă rece și întunecată. Amestecul măcinat își va pierde potența destul de repede, așa că cel mai bine este să-l folosești cât mai curând posibil. 

Încearcă să îl utilizezi în câteva săptămâni, deși nu se va strica și îl vei putea folosi până la șase luni. 

Citește și
CELE MAI CITITE
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
O oală cu vin fiert și bucăți de măr și portocală
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
harissa pusă într-un bol negru
Harissa, pasta picantă din Tunisia care a cucerit lumea. Ce este și cum se folosește
Harissa, pasta picantă din Tunisia care a cucerit lumea. Ce este și cum se folosește
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Salată de vinete cu năut și usturoi în bol rustic
21 august, 06:02
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Frittata cu vinete și dovlecei în tigaie
21 august, 05:37
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Câţi bani scot părinţii din buzunar pentru rechizitele şcolare: Nu avem buget, pentru copil facem orice
Câţi bani scot părinţii din buzunar pentru rechizitele şcolare: "Nu avem buget, pentru copil facem orice"
Câţi bani scot părinţii din buzunar pentru rechizitele şcolare: "Nu avem buget, pentru copil facem orice"
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
fresh
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
închide