11 tipuri de ciuperci pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta

Ciupercile sunt o sursă importantă de nutrienți incluzând vitamina B, fosfor, vitamina D, seleniu și potasiu. Nu doar din acest motiv trebuie să le adaugi în dietă, ci și pentru că sunt sărace în calorii și bogate în fibre, ceea ce ajută în controlul greutății. Descoperă și tu 11 tipuri de ciuperci pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta. Vezi ce spun nutriționiștii despre ele.

Mai multe tipuri de ciuperci proaspete într-un coș
Ciupercile sunt surse sănătoase de proteine vegetale / Shutterstock

Ciupercile, indiferent de tipul lor, sunt foarte gustoase și extrem de versatile, putând fi încorporate într-o mulțime de feluri de mâncare. Pot fi transformate în aperitive, supe, garnituri, tocănițe, salate și o multe alte mâncăruri.

Trebuie doar să alegi tipul potrivit în funcție de felul pe care alegi să îl gătești, pentru că fiecare tip de ciupercă are gust și textură distincte.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de ciuperci pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta

Nu doar gustul lor le face atât de iubite, ci și faptul că aduc un aport important de beneficii organismului nostru.

Consumul regulat de ciuperci are efecte pozitive asupra bunei funcționări a creierului nostru, potrivit MenHealth.com. Introducerea a doar două porții pe săptămână în meniul nostru duce la scăderea riscului de diminuare a capacității cognitive.

Iată care sunt cele mai comune 11 tipuri de ciuperci pe care le găsești în magazine și modul în care le poți utiliza astfel încât să obții feluri de mâncare memorabile.

Maitake

Ciupercile în general sunt printre puținele legume care aduc un aport de vitamina D în organismul nostru, iar maitake, în mod special, o cantitate impresionantă. Aproximativ 200 de grame de ciuperci maitake asigură întreg necesarul zilnic pentru un adult. Descoperă cum poți să faci legume la grătar. Este o modalitate simplă de a avea o dietă sănătoasă.

Ciupercile maitake puse într-un coșuleț
Ciupercile maitake au un conținut important de vitamina D / Shutterstock

Maitake mai poartă denumirea de ”gănile pădurii” pentru că sunt extrem de cărnoase, dar și datorită aspectului lor. Sunt potrivite pentru grătar, dar și pentru preparate care necesită fierberea ciupercilor.

Shiitake

Ciupercile shiitake conțin aceeși cantitate de aminoacizi ca și carnea, așa încât le poți folosi cu încredere dacă ești vegetarian sau dacă pur și simplu vrei să faci o pauză de la consumul de proteină de origine animală.

Ciupercile shiitake puse pe un blat de lemn
Ciupercile shiitake pot înlocui cu succes carnea / Shutterstock

De asemenea, sunt studii care arată că sunt o sursă bună de steroli, substanțe care ajută la reducerea nivelului de colesterol.

Coama leului

Ciupercile coama leului au o textură buretoasă și sunt extrem de gustoase atunci când sunt puse pe grătar. Le poți găsi și sub formă de suplimente alimentare, însă până când studiile vor fi suficient de concludente cu privire la beneficiile lor, este mai bine să consumi ciupercile în stare naturală.

Ciupercile coama leului pe un fundal negru
Ciupercile coama leului ar trebui consumate în stare naturală / Shutterstock

Reishi

Reishi sunt un soi de ciuperci medicinale care se găsesc de cele mai multe ori sub formă de suplimente alimentare. Studiile au arătat că au beneficii asupra calității somnului, reduc anxietatea și ajută la creșterea capacității de concentrare.

Ciupercile reishi pe un blat de lemn
Ciupercile reishi se pot consuma și sub formă de pulbere / Shutterstock

Gălbiori

Gălbiorii conțin doze semnificative de vitamina D, dar nu acesta este singurul motiv pentru care trebuie consumate. Sunt delicioși sotate cu unt, un praf de sare și piper.

Gălbiorii puși într-o farfurie neagră
Gălbiorii pot fi consumați proaspeți, uscați sau murați / Shutterstock

Zgârciob

Zgârciobii fac parte din categoria soiurilor care sunt apreciate mai mult pentru efectele asupra sănătății, deși nici la gust nu se lasă mai prejos. Sunt bogate în compuși fitochimici, cum ar fi tocoferolul, acidul ascorbic și vitamina D. acestea protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi, reducând riscul apariției anumitor tipuri de cancer.

Zgârciobii puși într-un coșuleț maro
Zgârciobii pot fi culeși și din pădurile din România / Shutterstock

Champignon

Aceste ciuperci pot fi găsite în orice supermrket, fiind printre cele mai comune. Studiile arată că ajută la întărirea sistemului imunitar și la proteajarea țesuturilor care au suferit traume.

Ciupercile champignon puse într-un castron de lemn
Ciupercile champignon sunt cele mai comune și mai ieftine / Shutterstock

Portobello

Ciupercile portobello sunt și ele destul de comune. Sunt surse excelente de vitamina B, dar și de seleniu, cupru, fosfor și acid linoleic conjugat. Le poți introduce în dieta ta ca substitut pentru carne sub formă de grătar, sotate sau la cuptor.

Ciupercile portobello pe un blat de lemn
Ciupercile portobello sunt o sursă bună de proteine vegetale/ Shutterstock

Pleurotus

Câteva studii de mici dimensiuni au arătat că pleurotus au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale și a metabolismului lipidic. Pot fi transformate într-o cină ușoară doar sotându-le cu puțin usturoi și spanac.

Ciupercile pleurotus într-un bol transparent
Ciupercile pleurotus trebuie cumpărate din sursă sigură/ Shutterstock

Chaga

Ciupercile chaga pot fi catalogate ușor drept superaliment. Sunt bogate în vitamina B, flavonoizi, fenoli, cupru, calciu, magneziu, mangan, zinc și fier. Cel mai important aspect este că au în compoziție o enzimă cu rol antioxidativ, superoxid dismutaza (SOD).

Ciupercile chaga pe un copac
Ciupercile chaga sunt bogate în vitamine și minerale / Shutterstock

Crimini

Ciupercile crimini sunt o sursă importantă de seleniu, cupru, fosfor, riboflavină, niacină și acid pantoteic.

Ciupercile crimini pe un blat de lemn
Ciupercile crimini pot fi gătite în foarte multe moduri / Shutterstock

Au o aromă puternică mai ales atunci când sunt puse la cuptor cu ulei de măsline și ierburi aromatice.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
risotto cu ciuperci servit pe o farfurie albă
Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor
Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor
Ciuperci Shimeji puse într-un bol de lemn
Ciuperci Shimeji. Cum poți folosi în bucătărie aceste ciuperci cu gust dulceag
Ciuperci Shimeji. Cum poți folosi în bucătărie aceste ciuperci cu gust dulceag
Porție de varză călită cu ciuperci la tigaie, în bol maro
Galerie foto
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște

Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște

Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă

Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
închide