11 tipuri de ciuperci pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta

Ciupercile sunt o sursă importantă de nutrienți incluzând vitamina B, fosfor, vitamina D, seleniu și potasiu. Nu doar din acest motiv trebuie să le adaugi în dietă, ci și pentru că sunt sărace în calorii și bogate în fibre, ceea ce ajută în controlul greutății. Descoperă și tu 11 tipuri de ciuperci pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta. Vezi ce spun nutriționiștii despre ele.

Mai multe tipuri de ciuperci proaspete într-un coș
Ciupercile sunt surse sănătoase de proteine vegetale / Shutterstock

Ciupercile, indiferent de tipul lor, sunt foarte gustoase și extrem de versatile, putând fi încorporate într-o mulțime de feluri de mâncare. Pot fi transformate în aperitive, supe, garnituri, tocănițe, salate și o multe alte mâncăruri.

Trebuie doar să alegi tipul potrivit în funcție de felul pe care alegi să îl gătești, pentru că fiecare tip de ciupercă are gust și textură distincte.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de ciuperci pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta

Nu doar gustul lor le face atât de iubite, ci și faptul că aduc un aport important de beneficii organismului nostru.

Consumul regulat de ciuperci are efecte pozitive asupra bunei funcționări a creierului nostru, potrivit MenHealth.com. Introducerea a doar două porții pe săptămână în meniul nostru duce la scăderea riscului de diminuare a capacității cognitive.

Iată care sunt cele mai comune 11 tipuri de ciuperci pe care le găsești în magazine și modul în care le poți utiliza astfel încât să obții feluri de mâncare memorabile.

Maitake

Ciupercile în general sunt printre puținele legume care aduc un aport de vitamina D în organismul nostru, iar maitake, în mod special, o cantitate impresionantă. Aproximativ 200 de grame de ciuperci maitake asigură întreg necesarul zilnic pentru un adult. Descoperă cum poți să faci legume la grătar. Este o modalitate simplă de a avea o dietă sănătoasă.

Ciupercile maitake puse într-un coșuleț
Ciupercile maitake au un conținut important de vitamina D / Shutterstock

Maitake mai poartă denumirea de ”gănile pădurii” pentru că sunt extrem de cărnoase, dar și datorită aspectului lor. Sunt potrivite pentru grătar, dar și pentru preparate care necesită fierberea ciupercilor.

Shiitake

Ciupercile shiitake conțin aceeși cantitate de aminoacizi ca și carnea, așa încât le poți folosi cu încredere dacă ești vegetarian sau dacă pur și simplu vrei să faci o pauză de la consumul de proteină de origine animală.

Ciupercile shiitake puse pe un blat de lemn
Ciupercile shiitake pot înlocui cu succes carnea / Shutterstock

De asemenea, sunt studii care arată că sunt o sursă bună de steroli, substanțe care ajută la reducerea nivelului de colesterol.

Coama leului

Ciupercile coama leului au o textură buretoasă și sunt extrem de gustoase atunci când sunt puse pe grătar. Le poți găsi și sub formă de suplimente alimentare, însă până când studiile vor fi suficient de concludente cu privire la beneficiile lor, este mai bine să consumi ciupercile în stare naturală.

Ciupercile coama leului pe un fundal negru
Ciupercile coama leului ar trebui consumate în stare naturală / Shutterstock

Reishi

Reishi sunt un soi de ciuperci medicinale care se găsesc de cele mai multe ori sub formă de suplimente alimentare. Studiile au arătat că au beneficii asupra calității somnului, reduc anxietatea și ajută la creșterea capacității de concentrare.

Ciupercile reishi pe un blat de lemn
Ciupercile reishi se pot consuma și sub formă de pulbere / Shutterstock

Gălbiori

Gălbiorii conțin doze semnificative de vitamina D, dar nu acesta este singurul motiv pentru care trebuie consumate. Sunt delicioși sotate cu unt, un praf de sare și piper.

Gălbiorii puși într-o farfurie neagră
Gălbiorii pot fi consumați proaspeți, uscați sau murați / Shutterstock

Zgârciob

Zgârciobii fac parte din categoria soiurilor care sunt apreciate mai mult pentru efectele asupra sănătății, deși nici la gust nu se lasă mai prejos. Sunt bogate în compuși fitochimici, cum ar fi tocoferolul, acidul ascorbic și vitamina D. acestea protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi, reducând riscul apariției anumitor tipuri de cancer.

Zgârciobii puși într-un coșuleț maro
Zgârciobii pot fi culeși și din pădurile din România / Shutterstock

Champignon

Aceste ciuperci pot fi găsite în orice supermrket, fiind printre cele mai comune. Studiile arată că ajută la întărirea sistemului imunitar și la proteajarea țesuturilor care au suferit traume.

Ciupercile champignon puse într-un castron de lemn
Ciupercile champignon sunt cele mai comune și mai ieftine / Shutterstock

Portobello

Ciupercile portobello sunt și ele destul de comune. Sunt surse excelente de vitamina B, dar și de seleniu, cupru, fosfor și acid linoleic conjugat. Le poți introduce în dieta ta ca substitut pentru carne sub formă de grătar, sotate sau la cuptor.

Ciupercile portobello pe un blat de lemn
Ciupercile portobello sunt o sursă bună de proteine vegetale/ Shutterstock

Pleurotus

Câteva studii de mici dimensiuni au arătat că pleurotus au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale și a metabolismului lipidic. Pot fi transformate într-o cină ușoară doar sotându-le cu puțin usturoi și spanac.

Ciupercile pleurotus într-un bol transparent
Ciupercile pleurotus trebuie cumpărate din sursă sigură/ Shutterstock

Chaga

Ciupercile chaga pot fi catalogate ușor drept superaliment. Sunt bogate în vitamina B, flavonoizi, fenoli, cupru, calciu, magneziu, mangan, zinc și fier. Cel mai important aspect este că au în compoziție o enzimă cu rol antioxidativ, superoxid dismutaza (SOD).

Ciupercile chaga pe un copac
Ciupercile chaga sunt bogate în vitamine și minerale / Shutterstock

Crimini

Ciupercile crimini sunt o sursă importantă de seleniu, cupru, fosfor, riboflavină, niacină și acid pantoteic.

Ciupercile crimini pe un blat de lemn
Ciupercile crimini pot fi gătite în foarte multe moduri / Shutterstock

Au o aromă puternică mai ales atunci când sunt puse la cuptor cu ulei de măsline și ierburi aromatice.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide