11 tipuri de ciuperci pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta
Ciupercile sunt o sursă importantă de nutrienți incluzând vitamina B, fosfor, vitamina D, seleniu și potasiu. Nu doar din acest motiv trebuie să le adaugi în dietă, ci și pentru că sunt sărace în calorii și bogate în fibre, ceea ce ajută în controlul greutății. Descoperă și tu 11 tipuri de ciuperci pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta. Vezi ce spun nutriționiștii despre ele.
Ciupercile, indiferent de tipul lor, sunt foarte gustoase și extrem de versatile, putând fi încorporate într-o mulțime de feluri de mâncare. Pot fi transformate în aperitive, supe, garnituri, tocănițe, salate și o multe alte mâncăruri.
Trebuie doar să alegi tipul potrivit în funcție de felul pe care alegi să îl gătești, pentru că fiecare tip de ciupercă are gust și textură distincte.
Tipuri de ciuperci pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta
Nu doar gustul lor le face atât de iubite, ci și faptul că aduc un aport important de beneficii organismului nostru.
Consumul regulat de ciuperci are efecte pozitive asupra bunei funcționări a creierului nostru, potrivit MenHealth.com. Introducerea a doar două porții pe săptămână în meniul nostru duce la scăderea riscului de diminuare a capacității cognitive.
Iată care sunt cele mai comune 11 tipuri de ciuperci pe care le găsești în magazine și modul în care le poți utiliza astfel încât să obții feluri de mâncare memorabile.
Maitake
Ciupercile în general sunt printre puținele legume care aduc un aport de vitamina D în organismul nostru, iar maitake, în mod special, o cantitate impresionantă. Aproximativ 200 de grame de ciuperci maitake asigură întreg necesarul zilnic pentru un adult. Descoperă cum poți să faci legume la grătar. Este o modalitate simplă de a avea o dietă sănătoasă.
Maitake mai poartă denumirea de ”gănile pădurii” pentru că sunt extrem de cărnoase, dar și datorită aspectului lor. Sunt potrivite pentru grătar, dar și pentru preparate care necesită fierberea ciupercilor.
Shiitake
Ciupercile shiitake conțin aceeși cantitate de aminoacizi ca și carnea, așa încât le poți folosi cu încredere dacă ești vegetarian sau dacă pur și simplu vrei să faci o pauză de la consumul de proteină de origine animală.
De asemenea, sunt studii care arată că sunt o sursă bună de steroli, substanțe care ajută la reducerea nivelului de colesterol.
Coama leului
Ciupercile coama leului au o textură buretoasă și sunt extrem de gustoase atunci când sunt puse pe grătar. Le poți găsi și sub formă de suplimente alimentare, însă până când studiile vor fi suficient de concludente cu privire la beneficiile lor, este mai bine să consumi ciupercile în stare naturală.
Reishi
Reishi sunt un soi de ciuperci medicinale care se găsesc de cele mai multe ori sub formă de suplimente alimentare. Studiile au arătat că au beneficii asupra calității somnului, reduc anxietatea și ajută la creșterea capacității de concentrare.
Gălbiori
Gălbiorii conțin doze semnificative de vitamina D, dar nu acesta este singurul motiv pentru care trebuie consumate. Sunt delicioși sotate cu unt, un praf de sare și piper.
Zgârciob
Zgârciobii fac parte din categoria soiurilor care sunt apreciate mai mult pentru efectele asupra sănătății, deși nici la gust nu se lasă mai prejos. Sunt bogate în compuși fitochimici, cum ar fi tocoferolul, acidul ascorbic și vitamina D. acestea protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi, reducând riscul apariției anumitor tipuri de cancer.
Champignon
Aceste ciuperci pot fi găsite în orice supermrket, fiind printre cele mai comune. Studiile arată că ajută la întărirea sistemului imunitar și la proteajarea țesuturilor care au suferit traume.
Portobello
Ciupercile portobello sunt și ele destul de comune. Sunt surse excelente de vitamina B, dar și de seleniu, cupru, fosfor și acid linoleic conjugat. Le poți introduce în dieta ta ca substitut pentru carne sub formă de grătar, sotate sau la cuptor.
Pleurotus
Câteva studii de mici dimensiuni au arătat că pleurotus au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale și a metabolismului lipidic. Pot fi transformate într-o cină ușoară doar sotându-le cu puțin usturoi și spanac.
Chaga
Ciupercile chaga pot fi catalogate ușor drept superaliment. Sunt bogate în vitamina B, flavonoizi, fenoli, cupru, calciu, magneziu, mangan, zinc și fier. Cel mai important aspect este că au în compoziție o enzimă cu rol antioxidativ, superoxid dismutaza (SOD).
Crimini
Ciupercile crimini sunt o sursă importantă de seleniu, cupru, fosfor, riboflavină, niacină și acid pantoteic.
Au o aromă puternică mai ales atunci când sunt puse la cuptor cu ulei de măsline și ierburi aromatice.