10 beneficii ale laptelui cu turmeric. Cum îl poți prepara la tine acasă

Descoperă zece beneficii ale laptelui cu turmeric, dar și cum îl poți prepara la tine acasă. Laptele cu turmeric, cunoscut și sub numele de laptele de aur, este o băutură indiană care a câștigat popularitate în culturile occidentale.

Publicat: 3 iulie 2022, 07:19
Un pahar cu lapte cu turmeric
O cană de lapte cu turmeric pe zi are îți va îmbunătăți starea de sănătate / Shutterstock

Această băutură, care are o culoare ce ne amintește de aurul lichid, este făcută în mod tradițional prin încălzirea laptelui de vacă în care se adaugă turmeric și alte condimente, cum ar fi scorțișoara și ghimbirul.

Este apreciat pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate și adesea folosit ca un remediu alternativ pentru a stimula imunitatea și a preveni bolile.

10 beneficii ale laptelui cu turmeric

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată zece beneficii bazate pe știință ale laptelui auriu, dar și o rețetă pe care o poți face acasă.

Are o cantitate mare de antioxidanți

Ingredientul principal al laptelui de aur este turmericul, un condiment galben popular în bucătăria asiatică, care folosit cel mai adesea la prepararea curry. Curcumina, componenta activă a turmericului, a fost folosită în medicina ayurvedică de secole datorită proprietăților sale antioxidante puternice

Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva distrugerii celulelor, protejându-ți corpul de stresul oxidativ. Ele sunt esențiale pentru funcționarea celulelor, iar studiile arată că dietele bogate în antioxidanți pot ajuta la scăderea riscului de infecții și boli.

Cele mai multe rețete de lapte auriu includ, de asemenea, scorțișoară și ghimbir – ambele având și proprietăți antioxidante impresionante, conform Healthline.com.

Poate ajuta la reducerea inflamației și a durerilor articulare

Ingredientele din laptele cu turmeric au proprietăți antiinflamatorii puternice. Inflamația cronică joacă un rol major în bolile cronice, inclusiv cancer, sindrom metabolic, Alzheimer și boli de inimă. Din acest motiv, dietele bogate în compuși antiinflamatori pot reduce riscul apariției acestor afecțiuni.

Cercetările arată că ghimbirul, scorțișoara și curcumina — ingredientul activ din turmeric — au proprietăți antiinflamatorii puternice fără să interfereze cu efectele medicamentelor cu același rol.

Citește și

Poate îmbunătăți memoria și funcția creierului

Studiile arată că turmericul poate crește nivelul de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF este un compus care ajută creierul să formeze noi conexiuni și promovează creșterea celulelor creierului. Nivelul scăzut de BDNF poate fi legat de tulburări ale creierului, inclusiv boala Alzheimer.

Curcumina din turmeric poate îmbunătăți starea de spirit

Turmericul – mai precis compusul său activ curcumina – poate stimula starea de spirit și poate reduce simptomele depresiei. Într-un studiu de 6 săptămâni, 60 de persoane cu tulburări depresive majore au luat fie curcumină, un antidepresiv sau o combinație.

Cei cărora li sa administrat numai curcumină au înregistrat îmbunătățiri similare celor cărora li sa administrat antidepresive, în timp ce grupul combinat a observat cele mai multe beneficii.

Poate proteja împotriva bolilor de inimă

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Scorțișoara, ghimbirul și turmericul, ingredientele principale din laptele de aur, au fost toate legate de un risc mai scăzut asociat apariției bolilor cardiace.

O analiză a 10 studii a conchis că 120 mg de scorțișoară pe zi pot scădea colesterolul total, trigliceridele și nivelurile „rău” de LDL, în timp ce crește nivelul celui bun.

Într-un alt studiu, 41 de participanți cu diabet de tip 2 au primit 2 grame de pudră de ghimbir pe zi. La sfârșitul studiului de 12 săptămâni, factorii de risc măsurați pentru boli de inimă au fost cu 23-28% mai mici.

În plus, curcumina poate îmbunătăți funcția endotelială, care protejează vasele de sânge. Într-un studiu, persoanelor supuse unei intervenții chirurgicale pe inimă li sa administrat fie 4 grame de curcumină, fie un placebo cu câteva zile înainte și după operație. Cei cărora li sa administrat curcumină au avut un risc cu 65% mai mic de a suferi un atac de cord în timpul spitalizării decât persoanele din grupul placebo.

Poate scădea nivelul zahărului din sânge

Ingredientele din laptele auriu, în special ghimbirul și scorțișoara, pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. 1-6 grame de scorțișoară pe zi pot scădea nivelul zahărului din sânge cu până la 29%. În plus, scorțișoara poate reduce rezistența la insulină.

Celulele rezistente la insulină sunt mai puțin capabile să preia zahărul din sânge.

Poate reduce riscul de cancer

Potrivit unor studii curcumina, ingredientul activ din turmeric, poate ucide, de asemenea, celulele canceroase izolate dintr-o eprubetă și poate preveni creșterea de noi vase de sânge în tumori, limitând capacitatea acestora de a se răspândi.

Are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice

În India, laptele cu turmeric este adesea folosit ca remediu casnic împotriva răcelii. Printre cele zece beneficii ale laptelui cu turmeric se numără și faptul că stimulează sistemul imunitar.

Studiile sugerează că curcumina are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice care pot ajuta la prevenirea și combaterea infecțiilor.

Ghimbirul și turmericul pot îmbunătăți digestia

Indigestia cronică, cunoscută și sub numele de dispepsie, se caracterizează prin durere și disconfort în partea superioară a stomacului. Întârzierea golirii stomacului este o cauză potențială a indigestiei. Ghimbirul, unul dintre ingredientele folosite în laptele de aur, poate ajuta la ameliorarea acestei afecțiuni prin accelerarea golirii stomacului la persoanele care suferă de dispepsie.

Ghimbirul este unul dintre cele mai puternice condimente din lume. Descoperă și care sunt beneficiile consumului de ghimbir pentru sănătatea organismului.

Cercetările mai arată că turmericul, un alt ingredient folosit pentru a face lapte auriu, poate ajuta la reducerea simptomelor de indigestie. Turmericul poate îmbunătăți, de asemenea, digestia grăsimilor prin creșterea producției de bilă cu până la 62%.

Calciul și vitamina D contribuie la oase mai puternice

Laptele de vacă este în general bogat în calciu și vitamina D, doi nutrienți esențiali pentru construirea și menținerea oaselor puternice.

Dacă preferi să vă faci laptele cu turmeric folosind un lapte vegetal, alege unul care este îmbogățit atât cu calciu, cât și cu vitamina D pentru mai multe beneficii de întărire a oaselor.

Rețetă de lapte cu turmeric

Laptele auriu este ușor de făcut acasă. Pentru o singură porție (aproximativ o cană), urmează această rețetă:

Ingrediente:

  • 120 ml lapte neîndulcit
  • 1 linguriță de turmeric
  • 1 bucată mică de ghimbir proaspăt ras sau 1/2 linguriță pudră de ghimbir
  • 1/2 linguriță de scorțișoară pudră
  • 1 praf de piper negru măcinat
  • 1 lingură de miere sau sirop de arțar (opțional).

Mod de preparare:

Se amestecă amestecă toate ingredientele într-o cratiță sau o oală mică și se aduce compoziția la punctul de fierbere. Se reduce focul și se fierbe timp de aproximativ 10 minute sau până când este parfumată și aromată. Se strecoară și se acoperă cu un praf de scorțișoară.

Iar dacă îți e poftă de un desert cu cremă de mascarpone, îți propunem să testezi o prăjitură cu pișcoturi, care nu necesită coacere

Citește și
CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Alimente despre care sunt sănătoase, dar care nu sunt indicate de nutriționiști
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
brânza feta pusă pe o farfurie neagră alături de câteva legume
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
21 aprilie, 08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
21 aprilie, 06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
20 aprilie, 06:31
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos 4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
20 aprilie, 06:22
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
mai multe tipuri de paste
19 aprilie, 06:12
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
19 aprilie, 05:05
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Vremea de Florii și de 1 Mai. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 22 aprilie - 5 mai 2024
Vremea de Florii și de 1 Mai. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 22 aprilie - 5 mai 2024
Vremea de Florii și de 1 Mai. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 22 aprilie - 5 mai 2024
Soţia lui Constantin Budescu a întors toate privirile în „raiul milionarilor”. Cât de frumoasă este Mădălina Budescu
Soţia lui Constantin Budescu a întors toate privirile în „raiul milionarilor”. Cât de frumoasă este Mădălina Budescu
Soţia lui Constantin Budescu a întors toate privirile în „raiul milionarilor”. Cât de frumoasă este Mădălina Budescu
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe. Lista completă a numelor care își serbează onomastica
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe. Lista completă a numelor care își serbează onomastica
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe. Lista completă a numelor care își serbează onomastica
Cum au fost ultimii ani de viață ai actriței Christian Bach. S-a retras și a ținut să-și ascundă boala care i-a luat viața
Cum au fost ultimii ani de viață ai actriței Christian Bach. S-a retras și a ținut să-și ascundă boala care i-a luat viața
Cum au fost ultimii ani de viață ai actriței Christian Bach. S-a retras și a ținut să-și ascundă boala care i-a luat viața
Luna Roz 2024. Când apare și ce fenomen inedit va avea loc pe cer în același timp
Luna Roz 2024. Când apare și ce fenomen inedit va avea loc pe cer în același timp
Luna Roz 2024. Când apare și ce fenomen inedit va avea loc pe cer în același timp
Crumble cu rubarbă și căpșuni
Crumble cu rubarbă și căpșuni
Crumble cu rubarbă și căpșuni
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
De la o fetiță timidă la vedetă. 12 pași importanți din cariera lui Taylor Swift
De la o fetiță timidă la vedetă. 12 pași importanți din cariera lui Taylor Swift
De la o fetiță timidă la vedetă. 12 pași importanți din cariera lui Taylor Swift
Băuturi bogate în calciu. De ce pot asigura aportul zilnic
Băuturi bogate în calciu. De ce pot asigura aportul zilnic
Băuturi bogate în calciu. De ce pot asigura aportul zilnic
fresh
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat

Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat

Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos

4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
închide