10 beneficii ale laptelui cu turmeric. Cum îl poți prepara la tine acasă
Descoperă zece beneficii ale laptelui cu turmeric, dar și cum îl poți prepara la tine acasă. Laptele cu turmeric, cunoscut și sub numele de laptele de aur, este o băutură indiană care a câștigat popularitate în culturile occidentale.
Această băutură, care are o culoare ce ne amintește de aurul lichid, este făcută în mod tradițional prin încălzirea laptelui de vacă în care se adaugă turmeric și alte condimente, cum ar fi scorțișoara și ghimbirul.
Este apreciat pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate și adesea folosit ca un remediu alternativ pentru a stimula imunitatea și a preveni bolile.
10 beneficii ale laptelui cu turmeric
Iată zece beneficii bazate pe știință ale laptelui auriu, dar și o rețetă pe care o poți face acasă.
Are o cantitate mare de antioxidanți
Ingredientul principal al laptelui de aur este turmericul, un condiment galben popular în bucătăria asiatică, care folosit cel mai adesea la prepararea curry. Curcumina, componenta activă a turmericului, a fost folosită în medicina ayurvedică de secole datorită proprietăților sale antioxidante puternice
Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva distrugerii celulelor, protejându-ți corpul de stresul oxidativ. Ele sunt esențiale pentru funcționarea celulelor, iar studiile arată că dietele bogate în antioxidanți pot ajuta la scăderea riscului de infecții și boli.
Cele mai multe rețete de lapte auriu includ, de asemenea, scorțișoară și ghimbir – ambele având și proprietăți antioxidante impresionante, conform Healthline.com.
Poate ajuta la reducerea inflamației și a durerilor articulare
Ingredientele din laptele cu turmeric au proprietăți antiinflamatorii puternice. Inflamația cronică joacă un rol major în bolile cronice, inclusiv cancer, sindrom metabolic, Alzheimer și boli de inimă. Din acest motiv, dietele bogate în compuși antiinflamatori pot reduce riscul apariției acestor afecțiuni.
Cercetările arată că ghimbirul, scorțișoara și curcumina — ingredientul activ din turmeric — au proprietăți antiinflamatorii puternice fără să interfereze cu efectele medicamentelor cu același rol.
Poate îmbunătăți memoria și funcția creierului
Studiile arată că turmericul poate crește nivelul de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF este un compus care ajută creierul să formeze noi conexiuni și promovează creșterea celulelor creierului. Nivelul scăzut de BDNF poate fi legat de tulburări ale creierului, inclusiv boala Alzheimer.
Curcumina din turmeric poate îmbunătăți starea de spirit
Turmericul – mai precis compusul său activ curcumina – poate stimula starea de spirit și poate reduce simptomele depresiei. Într-un studiu de 6 săptămâni, 60 de persoane cu tulburări depresive majore au luat fie curcumină, un antidepresiv sau o combinație.
Cei cărora li sa administrat numai curcumină au înregistrat îmbunătățiri similare celor cărora li sa administrat antidepresive, în timp ce grupul combinat a observat cele mai multe beneficii.
Poate proteja împotriva bolilor de inimă
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Scorțișoara, ghimbirul și turmericul, ingredientele principale din laptele de aur, au fost toate legate de un risc mai scăzut asociat apariției bolilor cardiace.
O analiză a 10 studii a conchis că 120 mg de scorțișoară pe zi pot scădea colesterolul total, trigliceridele și nivelurile „rău” de LDL, în timp ce crește nivelul celui bun.
Într-un alt studiu, 41 de participanți cu diabet de tip 2 au primit 2 grame de pudră de ghimbir pe zi. La sfârșitul studiului de 12 săptămâni, factorii de risc măsurați pentru boli de inimă au fost cu 23-28% mai mici.
În plus, curcumina poate îmbunătăți funcția endotelială, care protejează vasele de sânge. Într-un studiu, persoanelor supuse unei intervenții chirurgicale pe inimă li sa administrat fie 4 grame de curcumină, fie un placebo cu câteva zile înainte și după operație. Cei cărora li sa administrat curcumină au avut un risc cu 65% mai mic de a suferi un atac de cord în timpul spitalizării decât persoanele din grupul placebo.
Poate scădea nivelul zahărului din sânge
Ingredientele din laptele auriu, în special ghimbirul și scorțișoara, pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. 1-6 grame de scorțișoară pe zi pot scădea nivelul zahărului din sânge cu până la 29%. În plus, scorțișoara poate reduce rezistența la insulină.
Celulele rezistente la insulină sunt mai puțin capabile să preia zahărul din sânge.
Poate reduce riscul de cancer
Potrivit unor studii curcumina, ingredientul activ din turmeric, poate ucide, de asemenea, celulele canceroase izolate dintr-o eprubetă și poate preveni creșterea de noi vase de sânge în tumori, limitând capacitatea acestora de a se răspândi.
Are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice
În India, laptele cu turmeric este adesea folosit ca remediu casnic împotriva răcelii. Printre cele zece beneficii ale laptelui cu turmeric se numără și faptul că stimulează sistemul imunitar.
Studiile sugerează că curcumina are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice care pot ajuta la prevenirea și combaterea infecțiilor.
Ghimbirul și turmericul pot îmbunătăți digestia
Indigestia cronică, cunoscută și sub numele de dispepsie, se caracterizează prin durere și disconfort în partea superioară a stomacului. Întârzierea golirii stomacului este o cauză potențială a indigestiei. Ghimbirul, unul dintre ingredientele folosite în laptele de aur, poate ajuta la ameliorarea acestei afecțiuni prin accelerarea golirii stomacului la persoanele care suferă de dispepsie.
Ghimbirul este unul dintre cele mai puternice condimente din lume. Descoperă și care sunt beneficiile consumului de ghimbir pentru sănătatea organismului.
Cercetările mai arată că turmericul, un alt ingredient folosit pentru a face lapte auriu, poate ajuta la reducerea simptomelor de indigestie. Turmericul poate îmbunătăți, de asemenea, digestia grăsimilor prin creșterea producției de bilă cu până la 62%.
Calciul și vitamina D contribuie la oase mai puternice
Laptele de vacă este în general bogat în calciu și vitamina D, doi nutrienți esențiali pentru construirea și menținerea oaselor puternice.
Dacă preferi să vă faci laptele cu turmeric folosind un lapte vegetal, alege unul care este îmbogățit atât cu calciu, cât și cu vitamina D pentru mai multe beneficii de întărire a oaselor.
Rețetă de lapte cu turmeric
Laptele auriu este ușor de făcut acasă. Pentru o singură porție (aproximativ o cană), urmează această rețetă:
Ingrediente:
- 120 ml lapte neîndulcit
- 1 linguriță de turmeric
- 1 bucată mică de ghimbir proaspăt ras sau 1/2 linguriță pudră de ghimbir
- 1/2 linguriță de scorțișoară pudră
- 1 praf de piper negru măcinat
- 1 lingură de miere sau sirop de arțar (opțional).
Mod de preparare:
Se amestecă amestecă toate ingredientele într-o cratiță sau o oală mică și se aduce compoziția la punctul de fierbere. Se reduce focul și se fierbe timp de aproximativ 10 minute sau până când este parfumată și aromată. Se strecoară și se acoperă cu un praf de scorțișoară.
Iar dacă îți e poftă de un desert cu cremă de mascarpone, îți propunem să testezi o prăjitură cu pișcoturi, care nu necesită coacere.