Glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. Rețeta simplă

Oricât de delicios ar fi un desert are nevoie de un finisaj perfect pentru a fi și apetisant. Putem face acest lucru cu o glazură de ciocolată, fie neagră sau albă, în funcție de preferințe.

Glazura de ciocolată turnată peste un blat de tort
Pentru glazura de ciocolată au nevoie de ciocolată cu minimum 60% cacao / Shutterstock

Glazura de ciocolată face ca prăjitura ta de casă să arate ca cele din cofetărie realizate de profesioniști. Nu trebuie să îți fie teamă să o pregătești pentru că procedeul este simplu și durează foarte puțin.

Trebuie doar să alegi ciocolată de calitate, cu o cantitate cât mai mare de cacao, fără aditivi alimentari sau alte adaosuri. Dacă vrei să ai o glazură mai dulce alege o ciocolată cu lapte cu minimum 60% masă de cacao.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cea mai simplă glazură de ciocolată pentru tort

Glazura de ciocolată este versatilă și se potrivește perfect pe orice tip de tort, de la cel de ciocolată până la cel cu vanilie sau cu fructe.

Ingrediente

  • 170 g ciocolată neagră (sau cu lapte), mărunțită sau tăiată în bucăți
  • 120 ml smântână lichidă
  • 60 g unt
  • 1 linguriță esență de vanilie (opțional)

Mod de preparare

Într-un castron rezistent la căldură, se adaugă ciocolata tăiată sau mărunțită în bucăți. Se încălzește smântâna într-o cratiță mică, la foc mediu, până când începe să dea în clocot, apoi se toarnă peste ciocolată.

Se amestecă ușor până când ciocolata este complet topită și amestecul este omogen. Apoi se pune untul și se amestecă bine până când se topește și se încorporează complet în glazură. Se adaugă și esența de vanilie și se amestecă.

Se lasă glazura să se răcească la temperatura camerei timp de 10-15 minute, dar să rămână încă lichidă.

Se așează tortul pe un grătar sau o tavă. Apoi se toarnă treptat glazura peste el, începând din centru și se lasă să se scurgă pe margini. Se poate folosi o spatulă pentru a uniformiza glazura, dacă este necesar.

Apoi se lasă tortul să se odihnească timp de 15-20 de minute pentru ca glazura să se întărească înainte de servire.

Cum se face glazura de ciocolată albă

Glazura de ciocolată albă este delicioasă și poate fi folosită pentru a îmbrăca prăjituri, tarte sau alte deserturi.

Ingrediente

  • 200 g ciocolată albă (bucăți sau tăiată în bucăți mai mici)
  • 120 ml smântână lichidă
  • 1 linguriță de unt (opțional, pentru o consistență mai bogată)

Mod de preparare

Se pune ciocolata albă într-un bol rezistent la căldură. Se încălzește smântâna lichidă într-o cratiță la foc mediu, până când începe să dea în clocot. Apoi se ia imediat după foc.

Se toarnă smântâna fierbinte peste ciocolata albă și se lasă să stea fără să se amestece timp de 1-2 minute, astfel încât ciocolata să se înmoaie.

Apoi se amestecă treptat, începând din centru și continuând spre margini, până când ciocolata este complet topită și amestecul devine omogen.

Pentru o consistență mai bogată și mai lucioasă, se adaugă untul și se amestecă bine până când se topește și se încorporează complet.

Se lasă glazura să se răcească la temperatura camerei timp de 10-15 minute, dar să rămână încă lichidă.

Se așează desertul (prăjitură, tartă etc.) pe un grătar sau o tavă și se toarnă glazura deasupra acestuia, începând din centru și lăsând-o să se scurgă pe margini. Se uniformizează cu o spatulă.

Glazura de ciocolată se poate folosi la eclere sau alte prăjituri

Glazura de ciocolată poate fi utilizată pentru a îmbunătăți multe tipuri diferite de prăjituri, dându-le un aspect elegant și adăugând un gust delicios. Cel mai des este utilizată pentru torturi indiferent de compoziția acestora.

Cu glazura de ciocolată poți îmbrăca și checuri sau poți doar să ungi doar partea de sus pentru a adăuga o notă bogată și atrăgătoare. De asemenea, o poți folosi pentru ruladele de ciocolată sau de vanilie pentru un aspect impresionant și pentru a accentua gustul.

Aplică glazura deasupra unei tarte cu umplutură de ciocolată pentru un luciu elegant și pentru a o face și mai delicioasă. Dacă vrei să îmbunătățești gustul și aspectul unei prăjituri cu foi o poți îmbrăca total sau parțial cu glazură de ciocolată.

Glazura de ciocolată este de obicei simplă sau poți adăuga esențe, precum cafea, portocală sau chiar un strop de rom.  

Pentru o glazură mai lucioasă sau mai bogată, poți adăuga puțin unt sau smântână pentru textură și gust suplimentar.

Poți ajusta cantitatea de ciocolată sau smântână pentru a obține o consistență mai fluidă sau mai densă, în funcție de preferințe.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Coaja de portocală confiată
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
chec cu mere
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
tartă cu pere și ciocolată
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
tartă franțuzească cu ciocolată
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Urme albe pe ciocolată
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
baharat
05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
05:45
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
12 decembrie, 05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Măsuri de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Iaşi: Internări sistate şi apă oprită, din cauza unei bacterii
Măsuri de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Iaşi: Internări sistate şi apă oprită, din cauza unei bacterii
Măsuri de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Iaşi: Internări sistate şi apă oprită, din cauza unei bacterii
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Imagini savuroase de la prima serbare a fiului lui Pepe. Ce a făcut micuțul pe scenă: E personaj!
Imagini savuroase de la prima serbare a fiului lui Pepe. Ce a făcut micuțul pe scenă: „E personaj!”
Imagini savuroase de la prima serbare a fiului lui Pepe. Ce a făcut micuțul pe scenă: „E personaj!”
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
închide