Glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. Rețeta simplă
Oricât de delicios ar fi un desert are nevoie de un finisaj perfect pentru a fi și apetisant. Putem face acest lucru cu o glazură de ciocolată, fie neagră sau albă, în funcție de preferințe.
Glazura de ciocolată face ca prăjitura ta de casă să arate ca cele din cofetărie realizate de profesioniști. Nu trebuie să îți fie teamă să o pregătești pentru că procedeul este simplu și durează foarte puțin.
Trebuie doar să alegi ciocolată de calitate, cu o cantitate cât mai mare de cacao, fără aditivi alimentari sau alte adaosuri. Dacă vrei să ai o glazură mai dulce alege o ciocolată cu lapte cu minimum 60% masă de cacao.
Cea mai simplă glazură de ciocolată pentru tort
Glazura de ciocolată este versatilă și se potrivește perfect pe orice tip de tort, de la cel de ciocolată până la cel cu vanilie sau cu fructe.
Ingrediente
- 170 g ciocolată neagră (sau cu lapte), mărunțită sau tăiată în bucăți
- 120 ml smântână lichidă
- 60 g unt
- 1 linguriță esență de vanilie (opțional)
Mod de preparare
Într-un castron rezistent la căldură, se adaugă ciocolata tăiată sau mărunțită în bucăți. Se încălzește smântâna într-o cratiță mică, la foc mediu, până când începe să dea în clocot, apoi se toarnă peste ciocolată.
Se amestecă ușor până când ciocolata este complet topită și amestecul este omogen. Apoi se pune untul și se amestecă bine până când se topește și se încorporează complet în glazură. Se adaugă și esența de vanilie și se amestecă.
Se lasă glazura să se răcească la temperatura camerei timp de 10-15 minute, dar să rămână încă lichidă.
Se așează tortul pe un grătar sau o tavă. Apoi se toarnă treptat glazura peste el, începând din centru și se lasă să se scurgă pe margini. Se poate folosi o spatulă pentru a uniformiza glazura, dacă este necesar.
Apoi se lasă tortul să se odihnească timp de 15-20 de minute pentru ca glazura să se întărească înainte de servire.
Cum se face glazura de ciocolată albă
Glazura de ciocolată albă este delicioasă și poate fi folosită pentru a îmbrăca prăjituri, tarte sau alte deserturi.
Ingrediente
- 200 g ciocolată albă (bucăți sau tăiată în bucăți mai mici)
- 120 ml smântână lichidă
- 1 linguriță de unt (opțional, pentru o consistență mai bogată)
Mod de preparare
Se pune ciocolata albă într-un bol rezistent la căldură. Se încălzește smântâna lichidă într-o cratiță la foc mediu, până când începe să dea în clocot. Apoi se ia imediat după foc.
Se toarnă smântâna fierbinte peste ciocolata albă și se lasă să stea fără să se amestece timp de 1-2 minute, astfel încât ciocolata să se înmoaie.
Apoi se amestecă treptat, începând din centru și continuând spre margini, până când ciocolata este complet topită și amestecul devine omogen.
Pentru o consistență mai bogată și mai lucioasă, se adaugă untul și se amestecă bine până când se topește și se încorporează complet.
Se lasă glazura să se răcească la temperatura camerei timp de 10-15 minute, dar să rămână încă lichidă.
Se așează desertul (prăjitură, tartă etc.) pe un grătar sau o tavă și se toarnă glazura deasupra acestuia, începând din centru și lăsând-o să se scurgă pe margini. Se uniformizează cu o spatulă.
Glazura de ciocolată se poate folosi la eclere sau alte prăjituri
Glazura de ciocolată poate fi utilizată pentru a îmbunătăți multe tipuri diferite de prăjituri, dându-le un aspect elegant și adăugând un gust delicios. Cel mai des este utilizată pentru torturi indiferent de compoziția acestora.
Cu glazura de ciocolată poți îmbrăca și checuri sau poți doar să ungi doar partea de sus pentru a adăuga o notă bogată și atrăgătoare. De asemenea, o poți folosi pentru ruladele de ciocolată sau de vanilie pentru un aspect impresionant și pentru a accentua gustul.
Aplică glazura deasupra unei tarte cu umplutură de ciocolată pentru un luciu elegant și pentru a o face și mai delicioasă. Dacă vrei să îmbunătățești gustul și aspectul unei prăjituri cu foi o poți îmbrăca total sau parțial cu glazură de ciocolată.
Glazura de ciocolată este de obicei simplă sau poți adăuga esențe, precum cafea, portocală sau chiar un strop de rom.
Pentru o glazură mai lucioasă sau mai bogată, poți adăuga puțin unt sau smântână pentru textură și gust suplimentar.
Poți ajusta cantitatea de ciocolată sau smântână pentru a obține o consistență mai fluidă sau mai densă, în funcție de preferințe.