Glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. Rețeta simplă

Oricât de delicios ar fi un desert are nevoie de un finisaj perfect pentru a fi și apetisant. Putem face acest lucru cu o glazură de ciocolată, fie neagră sau albă, în funcție de preferințe.

Glazura de ciocolată turnată peste un blat de tort
Pentru glazura de ciocolată au nevoie de ciocolată cu minimum 60% cacao / Shutterstock

Glazura de ciocolată face ca prăjitura ta de casă să arate ca cele din cofetărie realizate de profesioniști. Nu trebuie să îți fie teamă să o pregătești pentru că procedeul este simplu și durează foarte puțin.

Trebuie doar să alegi ciocolată de calitate, cu o cantitate cât mai mare de cacao, fără aditivi alimentari sau alte adaosuri. Dacă vrei să ai o glazură mai dulce alege o ciocolată cu lapte cu minimum 60% masă de cacao.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cea mai simplă glazură de ciocolată pentru tort

Glazura de ciocolată este versatilă și se potrivește perfect pe orice tip de tort, de la cel de ciocolată până la cel cu vanilie sau cu fructe.

Ingrediente

  • 170 g ciocolată neagră (sau cu lapte), mărunțită sau tăiată în bucăți
  • 120 ml smântână lichidă
  • 60 g unt
  • 1 linguriță esență de vanilie (opțional)

Mod de preparare

Într-un castron rezistent la căldură, se adaugă ciocolata tăiată sau mărunțită în bucăți. Se încălzește smântâna într-o cratiță mică, la foc mediu, până când începe să dea în clocot, apoi se toarnă peste ciocolată.

Se amestecă ușor până când ciocolata este complet topită și amestecul este omogen. Apoi se pune untul și se amestecă bine până când se topește și se încorporează complet în glazură. Se adaugă și esența de vanilie și se amestecă.

Se lasă glazura să se răcească la temperatura camerei timp de 10-15 minute, dar să rămână încă lichidă.

Se așează tortul pe un grătar sau o tavă. Apoi se toarnă treptat glazura peste el, începând din centru și se lasă să se scurgă pe margini. Se poate folosi o spatulă pentru a uniformiza glazura, dacă este necesar.

Apoi se lasă tortul să se odihnească timp de 15-20 de minute pentru ca glazura să se întărească înainte de servire.

Cum se face glazura de ciocolată albă

Glazura de ciocolată albă este delicioasă și poate fi folosită pentru a îmbrăca prăjituri, tarte sau alte deserturi.

Ingrediente

  • 200 g ciocolată albă (bucăți sau tăiată în bucăți mai mici)
  • 120 ml smântână lichidă
  • 1 linguriță de unt (opțional, pentru o consistență mai bogată)

Mod de preparare

Se pune ciocolata albă într-un bol rezistent la căldură. Se încălzește smântâna lichidă într-o cratiță la foc mediu, până când începe să dea în clocot. Apoi se ia imediat după foc.

Se toarnă smântâna fierbinte peste ciocolata albă și se lasă să stea fără să se amestece timp de 1-2 minute, astfel încât ciocolata să se înmoaie.

Apoi se amestecă treptat, începând din centru și continuând spre margini, până când ciocolata este complet topită și amestecul devine omogen.

Pentru o consistență mai bogată și mai lucioasă, se adaugă untul și se amestecă bine până când se topește și se încorporează complet.

Se lasă glazura să se răcească la temperatura camerei timp de 10-15 minute, dar să rămână încă lichidă.

Se așează desertul (prăjitură, tartă etc.) pe un grătar sau o tavă și se toarnă glazura deasupra acestuia, începând din centru și lăsând-o să se scurgă pe margini. Se uniformizează cu o spatulă.

Glazura de ciocolată se poate folosi la eclere sau alte prăjituri

Glazura de ciocolată poate fi utilizată pentru a îmbunătăți multe tipuri diferite de prăjituri, dându-le un aspect elegant și adăugând un gust delicios. Cel mai des este utilizată pentru torturi indiferent de compoziția acestora.

Cu glazura de ciocolată poți îmbrăca și checuri sau poți doar să ungi doar partea de sus pentru a adăuga o notă bogată și atrăgătoare. De asemenea, o poți folosi pentru ruladele de ciocolată sau de vanilie pentru un aspect impresionant și pentru a accentua gustul.

Aplică glazura deasupra unei tarte cu umplutură de ciocolată pentru un luciu elegant și pentru a o face și mai delicioasă. Dacă vrei să îmbunătățești gustul și aspectul unei prăjituri cu foi o poți îmbrăca total sau parțial cu glazură de ciocolată.

Glazura de ciocolată este de obicei simplă sau poți adăuga esențe, precum cafea, portocală sau chiar un strop de rom.  

Pentru o glazură mai lucioasă sau mai bogată, poți adăuga puțin unt sau smântână pentru textură și gust suplimentar.

Poți ajusta cantitatea de ciocolată sau smântână pentru a obține o consistență mai fluidă sau mai densă, în funcție de preferințe.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ciocolată caldă în stil italian
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
rețetă ciocolată caldă cremoasă servită într-o cană albă
Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată
Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată
Femeie acoperind tortul cu glazură fondant
Galerie foto
Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi
Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Fiica lui Eminem a vorbit despre lupta dusă în tăcere de tatăl ei: Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
fresh
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
închide