Glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. Rețeta simplă

Oricât de delicios ar fi un desert are nevoie de un finisaj perfect pentru a fi și apetisant. Putem face acest lucru cu o glazură de ciocolată, fie neagră sau albă, în funcție de preferințe.

Glazura de ciocolată turnată peste un blat de tort
Pentru glazura de ciocolată au nevoie de ciocolată cu minimum 60% cacao / Shutterstock

Glazura de ciocolată face ca prăjitura ta de casă să arate ca cele din cofetărie realizate de profesioniști. Nu trebuie să îți fie teamă să o pregătești pentru că procedeul este simplu și durează foarte puțin.

Trebuie doar să alegi ciocolată de calitate, cu o cantitate cât mai mare de cacao, fără aditivi alimentari sau alte adaosuri. Dacă vrei să ai o glazură mai dulce alege o ciocolată cu lapte cu minimum 60% masă de cacao.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cea mai simplă glazură de ciocolată pentru tort

Glazura de ciocolată este versatilă și se potrivește perfect pe orice tip de tort, de la cel de ciocolată până la cel cu vanilie sau cu fructe.

Ingrediente

  • 170 g ciocolată neagră (sau cu lapte), mărunțită sau tăiată în bucăți
  • 120 ml smântână lichidă
  • 60 g unt
  • 1 linguriță esență de vanilie (opțional)

Mod de preparare

Într-un castron rezistent la căldură, se adaugă ciocolata tăiată sau mărunțită în bucăți. Se încălzește smântâna într-o cratiță mică, la foc mediu, până când începe să dea în clocot, apoi se toarnă peste ciocolată.

Se amestecă ușor până când ciocolata este complet topită și amestecul este omogen. Apoi se pune untul și se amestecă bine până când se topește și se încorporează complet în glazură. Se adaugă și esența de vanilie și se amestecă.

Se lasă glazura să se răcească la temperatura camerei timp de 10-15 minute, dar să rămână încă lichidă.

Se așează tortul pe un grătar sau o tavă. Apoi se toarnă treptat glazura peste el, începând din centru și se lasă să se scurgă pe margini. Se poate folosi o spatulă pentru a uniformiza glazura, dacă este necesar.

Apoi se lasă tortul să se odihnească timp de 15-20 de minute pentru ca glazura să se întărească înainte de servire.

Cum se face glazura de ciocolată albă

Glazura de ciocolată albă este delicioasă și poate fi folosită pentru a îmbrăca prăjituri, tarte sau alte deserturi.

Ingrediente

  • 200 g ciocolată albă (bucăți sau tăiată în bucăți mai mici)
  • 120 ml smântână lichidă
  • 1 linguriță de unt (opțional, pentru o consistență mai bogată)

Mod de preparare

Se pune ciocolata albă într-un bol rezistent la căldură. Se încălzește smântâna lichidă într-o cratiță la foc mediu, până când începe să dea în clocot. Apoi se ia imediat după foc.

Se toarnă smântâna fierbinte peste ciocolata albă și se lasă să stea fără să se amestece timp de 1-2 minute, astfel încât ciocolata să se înmoaie.

Apoi se amestecă treptat, începând din centru și continuând spre margini, până când ciocolata este complet topită și amestecul devine omogen.

Pentru o consistență mai bogată și mai lucioasă, se adaugă untul și se amestecă bine până când se topește și se încorporează complet.

Se lasă glazura să se răcească la temperatura camerei timp de 10-15 minute, dar să rămână încă lichidă.

Se așează desertul (prăjitură, tartă etc.) pe un grătar sau o tavă și se toarnă glazura deasupra acestuia, începând din centru și lăsând-o să se scurgă pe margini. Se uniformizează cu o spatulă.

Glazura de ciocolată se poate folosi la eclere sau alte prăjituri

Glazura de ciocolată poate fi utilizată pentru a îmbunătăți multe tipuri diferite de prăjituri, dându-le un aspect elegant și adăugând un gust delicios. Cel mai des este utilizată pentru torturi indiferent de compoziția acestora.

Cu glazura de ciocolată poți îmbrăca și checuri sau poți doar să ungi doar partea de sus pentru a adăuga o notă bogată și atrăgătoare. De asemenea, o poți folosi pentru ruladele de ciocolată sau de vanilie pentru un aspect impresionant și pentru a accentua gustul.

Aplică glazura deasupra unei tarte cu umplutură de ciocolată pentru un luciu elegant și pentru a o face și mai delicioasă. Dacă vrei să îmbunătățești gustul și aspectul unei prăjituri cu foi o poți îmbrăca total sau parțial cu glazură de ciocolată.

Glazura de ciocolată este de obicei simplă sau poți adăuga esențe, precum cafea, portocală sau chiar un strop de rom.  

Pentru o glazură mai lucioasă sau mai bogată, poți adăuga puțin unt sau smântână pentru textură și gust suplimentar.

Poți ajusta cantitatea de ciocolată sau smântână pentru a obține o consistență mai fluidă sau mai densă, în funcție de preferințe.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Croissant cu ciocolată servit pe un tocător de lemn
Cum poți face croissant cu ciocolată chiar la tine acasă
Cum poți face croissant cu ciocolată chiar la tine acasă
fursecuri din doar 5 ingrediente pe un blat de lemn
Fursecuri din doar 5 ingrediente, gata în 15 minute. Rețeta de care ai nevoie când vrei să te răsfeți
Fursecuri din doar 5 ingrediente, gata în 15 minute. Rețeta de care ai nevoie când vrei să te răsfeți
Trufe de ciocolată făcute în casă și servite pe un platou negru
Trufe de ciocolată făcute în casă. Cel mai rapid și elegant desert pentru mese de sărbătoare
Trufe de ciocolată făcute în casă. Cel mai rapid și elegant desert pentru mese de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!. Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
închide