Dacă nu ai mai folosit până acum untură în aluaturi, este important să știi că untura se folosește dup ce a fost topită și închegată. Nu se folosește untură brută, trecută prin mașina de tocat, așa cum nu se folosește osânza la rețeta de haioșe cu gem.
Untura este grăsimea care rămâne în vas după prepararea jumărilor de porc.
Cum prepari cornulețe cu untură în aluat
Pentru că aluatul se prepară cu drojdie, începe cu pregătirea acesteia. Într-un bol, amestecă drojdia sfărâmată cu zahărul până se dizolvă ambele ingrediente. Adaugă smântâna, sarea, esența și untura. Amestecă intens toate aceste ingrediente până când obții o compoziție omogenă.
Încorporează treptat, în această compoziție, făina trecută prin sită. După ce aluatul devine compact, frământă-l bine până când nu mai este lipicios. Datorită unturii din compoziție, aluatul nu va fi foarte ferm, va fi ușor moale, dar nelipicios. Dă formă de bilă aluatului, împachetează-l într-o folie de prospețime și pune-l la frigider pentru minim două ore. Cu cât aluatul se va relaxa timp mai îndelungat la rece, cu atât cornulețele vor fi mai fragede.
Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde pe rând fiecare parte de aluat în foi circulare cu grosimea de 3-4 mm. Secționează fiecare foaie de aluat în forme triunghiularei. La baza triunghiurilor adaugă câte o linguriță de gem sau o bucată de rahat. Apoi rulează triunghiurile pornind de la bază către vârf. Așază cornulețele astfel formate în tava cuptorului, în care ai pus hârtie de copt.
Lasă cornulețele la odihnit în tavă și încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Introdu în cuptorul cald tava cu cornulețe cu untură în aluat. Coace cornulețele pentru 15-20 de minute la 180 de grade Celsius. Nu exagera cu coacere lor, pentru a nu se rumeni prea mult și a deveni crocante.
După coacere, trece-le fierbinți prin zahăr pudră. Vor avea un aspect frumos, dar și un gust delicios.