Jumări de porc. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă

timpul de preparare
Fără coacere
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dintre rețetele cu carne de porc preparate în preajma sărbătorilor de iarnă rețeta de jumări de porc este cea mai ușoară. Dacă nu ai încercat-o încă, nu mai ezita, pentru că jumările preparate în casă sunt cele mai gustoase.

Jumări de porc într-un bol rustic, cu ceapă roșie și usturoi
Galerie foto

Galerie foto

Jumările sunt delicioase servite cu ceapă roșie și căței de usturoi / Shutterstock

Jumările sunt printre cele mai îndrăgite specialități din carne de porc. Le poți consuma ca aperitiv, servite cu ceapă roșie, sau cu ceapă verde și usturoi. Jumările sunt delicioase servite și cu muștar sau cu pastă de hrean. Dacă sunt crocante și cu un procent consistent de carne, deliciul este maxim.

Jumările nu se consumă doar ca atare ci pot fi incluse în diferite preparate. Iahnia de fasole este și mai delicioasă dacă se adaugă în ea și câteva jumări. Dacă mai pui și o salată de murături lângă ea, sigur mai ceri o porție la masă. Nici mâncarea de varză cu jumări nu este mai prejos. După ce ne răsfățăm de sărbători cu tradiționalele sarmale, următoarea rețetă de varză preparată este, cu siguranță, rețeta de varză acră cu jumări.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mai amintim și de omleta cu jumări, perfectă pentru a fi savurată înainte de a pleca la birou. Jmările mai pot fi incluse și în diferite aluaturi. În Ardeal, îndeosebi, se prepară pâine cu jumări, dar și saleuri și sărățele.

Pasta de jumări este de asemeni tradițională în Ardeal. Se servește ca aperitiv cu pâine prăjită sau diferite aluaturi crocante. Dacă ți-am deschis apetitul cu aceste rețete de preparate, îți oferim mai jos rețeta jumărilor de porc pentru a o prepara și tu și a te bucura și tu de gustul lor.

Ingrediente

Mod de preparare

Important pentru reușita celor mai gustoase jumări este alegerea tipului de carne. Apoi urmează procedeul de pregătirii a acesteia, după care preparare jumărilor.

Pașii necesari pentru a prepara jumări de porc

Pentru reușita celor mai crocante și gustoase jumări, optează pentru slănina de porc împănată cu carne. Fleica de porc este porțiunea care are un procent de carne aproape egal cu cel de grăsime. Este ideală pentru a prepara jumări din ea. Pe lângă aceasta ai nevoie și de o bucată de slănină mai grasă, necesară formării unturii.

După ce ai ales grăsimea de porc pentru jumări pune-o pe un tocător de lemn și taie din ea fâșii de 3-4 cm lățime. Apoi taie fâșiile în cuburi și pune-le într-un vas încăpător. Presară sare peste ele și amestecă-le bine pentru a pătrunde sare în toate bucățile de grăsime. Pune vasul la rece de seara până dimineața, dacă dorești să prepari jumările pentru a nu le consuma imediat.

A doua zi pune jumările într-o sită și lasă-le să se scurgă de lichidul format în vas. Pune câteva jumări într-un ceaun așezat la foc mediu. Adaugă 1-2 linguri de apă și amestecă în ceaun din când în când pentru a se topi grăsimea și a se rumeni jumările uniform.

Când se formează untura și jumările își schimbă culoarea în auriu, adaugă o ceapă curățată și tăiată în sferturi. Ceapa va oferi gust bun și aromă atât jumărilor cât și unturii. Când ceapa începe să se ardă, se va înlătura din untură cu o spumieră.

Când delicioasele jumări de porc devin crocante, scoate-le cu o spumieră din untură și pune-le într-o sită, la scurs.

Strecoară și untura, las-o să se tempereze și pune-o în borcane de sticlă sterilizate. Închide borcanele cu capacele lor și pune-le la loc răcoros. Acestea se păstrează la loc răcoros. Untura îți va fi de folos la rețetele de friptură, dar și la diferite rețete de aluaturi fragede. Îți oferim în acest scop și o rețetă de cornulețe țigarete care se prepară cu untură.

Citește și
Jumări de porc scurse de untură cu o sită de inox
Galerie foto

Galerie foto

Jumări în untură amestecate cu o lingură de lemn
Bucăți de slănină în ceaun amestecate cu lingura
Jumări de porc într-un bol rustic, cu ceapă roșie și usturoi
+1
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne de porc fragedă la tigaie
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
carne de porc la cuptor
Cât se ține carnea de porc la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă
Cât se ține carnea de porc la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide