Jumări de porc. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Dintre rețetele cu carne de porc preparate în preajma sărbătorilor de iarnă rețeta de jumări de porc este cea mai ușoară. Dacă nu ai încercat-o încă, nu mai ezita, pentru că jumările preparate în casă sunt cele mai gustoase.
Galerie foto
Jumările sunt printre cele mai îndrăgite specialități din carne de porc. Le poți consuma ca aperitiv, servite cu ceapă roșie, sau cu ceapă verde și usturoi. Jumările sunt delicioase servite și cu muștar sau cu pastă de hrean. Dacă sunt crocante și cu un procent consistent de carne, deliciul este maxim.
Jumările nu se consumă doar ca atare ci pot fi incluse în diferite preparate. Iahnia de fasole este și mai delicioasă dacă se adaugă în ea și câteva jumări. Dacă mai pui și o salată de murături lângă ea, sigur mai ceri o porție la masă. Nici mâncarea de varză cu jumări nu este mai prejos. După ce ne răsfățăm de sărbători cu tradiționalele sarmale, următoarea rețetă de varză preparată este, cu siguranță, rețeta de varză acră cu jumări.
Mai amintim și de omleta cu jumări, perfectă pentru a fi savurată înainte de a pleca la birou. Jmările mai pot fi incluse și în diferite aluaturi. În Ardeal, îndeosebi, se prepară pâine cu jumări, dar și saleuri și sărățele.
Pasta de jumări este de asemeni tradițională în Ardeal. Se servește ca aperitiv cu pâine prăjită sau diferite aluaturi crocante. Dacă ți-am deschis apetitul cu aceste rețete de preparate, îți oferim mai jos rețeta jumărilor de porc pentru a o prepara și tu și a te bucura și tu de gustul lor.
Ingrediente
Mod de preparare
Important pentru reușita celor mai gustoase jumări este alegerea tipului de carne. Apoi urmează procedeul de pregătirii a acesteia, după care preparare jumărilor.
Pașii necesari pentru a prepara jumări de porc
Pentru reușita celor mai crocante și gustoase jumări, optează pentru slănina de porc împănată cu carne. Fleica de porc este porțiunea care are un procent de carne aproape egal cu cel de grăsime. Este ideală pentru a prepara jumări din ea. Pe lângă aceasta ai nevoie și de o bucată de slănină mai grasă, necesară formării unturii.
După ce ai ales grăsimea de porc pentru jumări pune-o pe un tocător de lemn și taie din ea fâșii de 3-4 cm lățime. Apoi taie fâșiile în cuburi și pune-le într-un vas încăpător. Presară sare peste ele și amestecă-le bine pentru a pătrunde sare în toate bucățile de grăsime. Pune vasul la rece de seara până dimineața, dacă dorești să prepari jumările pentru a nu le consuma imediat.
A doua zi pune jumările într-o sită și lasă-le să se scurgă de lichidul format în vas. Pune câteva jumări într-un ceaun așezat la foc mediu. Adaugă 1-2 linguri de apă și amestecă în ceaun din când în când pentru a se topi grăsimea și a se rumeni jumările uniform.
Când se formează untura și jumările își schimbă culoarea în auriu, adaugă o ceapă curățată și tăiată în sferturi. Ceapa va oferi gust bun și aromă atât jumărilor cât și unturii. Când ceapa începe să se ardă, se va înlătura din untură cu o spumieră.
Când delicioasele jumări de porc devin crocante, scoate-le cu o spumieră din untură și pune-le într-o sită, la scurs.
Strecoară și untura, las-o să se tempereze și pune-o în borcane de sticlă sterilizate. Închide borcanele cu capacele lor și pune-le la loc răcoros. Acestea se păstrează la loc răcoros. Untura îți va fi de folos la rețetele de friptură, dar și la diferite rețete de aluaturi fragede. Îți oferim în acest scop și o rețetă de cornulețe țigarete care se prepară cu untură.
Galerie foto