Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță, pentru masa de prânz
Dacă îți plac urzicile și dorești să le incluzi cât mai des în alimentația ta, încercă și o rețetă de mâncare de urzici cu orez și mămăliguță. Este perfectă pentru masa de prânz dintr-o zi de post.
Galerie foto
Urzicile fac parte din categoria verdețurilor de primăvară ce aduc multe beneficii pentru organism. Au un conținut bogat în clorofilă, beta-caroten, vitaminele A, C, E şi K, vitaminele B, taninuri, uleiuri volatile, flavonoide, fier, calciu, potasiu, fosfaţi şi alte minerale, printre care și dioxid de siliciu. Specialiștii ne asigură că urzicile au un conținut mare de antioxidanți, iar datorită acestora, au proprietăți antiinflamatoare. Urzicile sunt foarte sănătoase, dar sărace în calorii, de aceea pot fi incluse cu ușurință în dieta oricărei persoane.
Din urzici poți pregăti o mulțime de preparate, incluzând aproape toate categoriile. Le poți folosi la rețete de aperitive, la supe și ciorbe, dar și la mâncăruri scăzute. Urzicile pot fi incluse cu succes și în diferite aluaturi, atât pentru gust deosebit, cât și pentru culoare. Descoperă și o rețetă de rulouri cu urzici și usturoi, pentru una dintre gustările zilei. În continuare descoperă rețeta detaliată pentru mâncarea delicioasă de urzici cu orez.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea urzicilor care necesită mai mult timp, dar și răbdare pentru curățare și clătire în mai multe ape. Este necesar să folosești mănuși pentru aceste operațiuni, întrucât urzicile te vor înțepa dureros.
Cum prepari mâncare de urzici cu orez
După ce ai curățat urzicile și le-ai clătit foarte bine în trei-patru ape, pune o oală cu 2-3 litri de apă la fiert. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și scufundă urzicile bine scurse în apă. Apasă-le bine cu o spatulă să se opărească uniform. Lasă-le 8-10 minute, apoi pune-le la scurs într-un bol cu sită.
Între timp, într-o tigaie adâncă așezată pe flacăra aragazului, pune 2 linguri de ulei la încins. Toacă ceapa foarte fin și călește-o pentru 2-3 minute la foc de intensitate minimă. Apoi adaugă și orezul si amestecă-l intens prin tigaia cu ceapă până când devine lucios și începe să se hidrateze.
Pune o altă tigaie cu o lingură de ulei la încins și adaugă cățeii de usturoi tocați mărunt. Amestecă-i un minut prin ulei pentru a-l aromatiza, apoi adaugă urzicile scurse bine și tocate. Amestecă-le bine prin tigaie pentru a se întrepătrunde cu aroma usturoiului.
Adaugă urzicile cu usturoi peste orezul cu ceapă din cealaltă tigaie și amestecă-le ușor. Adaugă și 500 ml din apa în care au fiert urzicile și fierbe mâncare până când orezul este pătruns. Adaugă pasta de roșii și mai lasă mâncarea 5 minute să fiarbă, timp în care îi potrivești gustul cu sare.
Vezi aici cum poți prepara și o rețetă de ciorbă de spanac și urzici, gustoasă și sănătoasă.
Cum prepară mămăliguța
Pune un ceaun, o tigaie adâncă sau o cratiță cu apa la fiert. Când apa începe să clocotească adaugă o linguriță de sare și amestecă până când sarea este dizolvată.
Lasă apa să clocotească din nou și adaugă 2-3 linguri de mălai. Amestecă intens cu un tel, sau cu o spatulă pentru a se omogeniza mălaiul cu apa fierbinte și a nu se forma cocoloașe. Așteaptă puțin timp pentru ca mălaiul din apă se hidratează și se ridică la suprafață. Începe să adăugi puțin câte puțin și restul de mălai, în timp ce amesteci energic cu telul sau spatula.
Fierbe mămăliguța amestecând constant, până când se îngroașă ca o budincă. Spre final de fierbere, adaugă o lingură de ulei și amestecă intens pentru omogenizarea compoziției. Răstoarnă mămăliguța pe un tocător rotund de lemn și las-o să se tempereze înainte de a servi delicioasa mâncare de urzici cu orez și mămăliguță.
Dacă dorești să prepari mămăliga într-un timp mai scurt, descoperă aici cea mai rapidă rețetă de mămăligă, preparată la microunde.
Galerie foto