Totul despre urzici, minunile primăverii. 5 rețete delicioase

Atunci când apar urzicile în piață este semn că a venit cu adevărat primăvara. În ultimii ani se găsesc chiar și în supermarket, iar unii producători le aduc gata curățate ca să îți fie mai ușor să le gătești.

Mai multe urzici într-un coș de lemn adus de la pădure
Urzicile pentru consum se pot culege și din pădure / Shutterstock

Urzicile sunt folosite de om de mii de ani. Sunt ieftine, sunt destul de versatile și au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acesta este motivul pentru care sunt folosite atât ca aliment, cât și ca ingredient în industria farmaceutică și de frumusețe.

Poți cumpăra urzici de la piață, de la supermarket sau poți să le culegi chiar tu din pădure sau din alte locuri pe unde ele cresc. Asigură-te totuși că zona nu este foarte circulată și poluată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre urzici

Poți să adori sau să urăști urzicile. Poate să îți placă gustul cu note metalice dat de cantitatea mare de fier conținută sau poate să îți provoace repulsie. Totuși, dacă gătești urzici acasă ai grijă să porți mănuși. Dacă nu vrei să te înțepe foarte tare când le cureți nu le spăla înainte de a începe procedura.

Curăță-le de codițe, adună impuritățile și apoi pune-le sub un jet de apă rece. Ai grijă că acest lucru le va revigora foarte tare și vor înțepa și mai rău. Poartă mănuși și clătește-le în mai multe ape până sunt perfect curate.

Urzicile nu sunt greu de gătit. De fapt, au nevoie de același tratament ca și spanacul. Trebuie puse într-un vas cu apă clocotită și lăsate până se înmoaie. Nu arunca apa în care au fiert. Este plină de vitamine și minerale și o poți consuma ca pe ceai.

După ce ai fiert urzicile pe poți pune la blender pentru a le transforma în piure, le poți toca mărunt pentru a le transforma în garnitură sau salata. Poți face din ele sos pentru paste sau le poți pune în omlete, quiche sau în risotto.

De fapt, urzicile pot înlocui spanacul în orice rețetă în care acesta este tratat termic. Avantajul lor este că au o aromă atât de puternică încât nu va fi copleșită de alte ingrediente. Află mai multe și despre beneficiile consumului de spanac.

Piure de urzici cu usturoi

Urzicile cu usturoi sunt cea mai populară rețetă. Sunt perfecte cu mămăligă fierbinte, dar se pot consuma și reci.

Piure de urzici servit într-o crăticioară mare albă
Piureul de urzici este o foarte bună de fier / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 mâini mari de urzici
  • 1 ceapă 
  • 6 căței usturoi 
  • 2 linguri și jumătate de făină
  • 500 ml de lapte/ apă în care au fiert urzicile/ apă
  • 3 linguri de ulei
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se curăță și se spală foarte bine urzicile, în mai multe ape. Se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa. Se curăță și se zdrobește usturoiul. Urzicile se fierb în apă clocotită până se înmoaie. Apoi se scot și se scurg, păstrându-se apa. Se toacă mărunt. Apoi se pun într-un bol și se pune făina, amestecându-se bine cu o lingură de lemn pentru a nu se forma cocoloașe.

Se pune ulei la încins într-o cratiță. Apoi se adaugă ceapa și se călește amestecând până devine sticloasă. După aceea, se pune laptele, se amestecă ușor și se lasă să clocotească. Se adaugă amestecul de urzici și făină și se omogenizează compoziția.

Se fierbe la foc mic până scade, amestecând pentru a nu se lipi de vas. La final se adaugă usturoiul, se condimentează cu sare și piper și se mai lasă aproximativ 3 minute.

Se servește cu mămăligă caldă.

Orez cu urzici

Urzicile se potrivesc foarte bine cu orezul. Combinația este foarte hrănitoare din punct de vedere nutritiv. Se poate mânca atât cald, cât și rece.

Orez cu urzici preparat într-o crăticioară roșie
Orezul cu urzici este un prânz sănătos / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 mâini de urzici
  • 1 ceapă
  • 250 g orez
  • ulei
  • 1 morcov mic

Mod de preparare

Urzicile se curăță și se spală în mai multe ape până sunt perfect curate. Se pune o oală de apă la fiert și când clocotește se adaugă urzicile și se gătesc aproximativ 20 de minute. După aceea se scurg, iar apa se păstrează.

Ceapa tocată mărunt se călește în ulei încins. Apoi se adaugă morcovul tocat, urzicile și o zeama în care au fiert.

Se călește o ceapă în puțin ulei, apoi se pun urzicile și se lasă să fiarbă adăugând din când în când zeama rămasă de la fierberea urzicilor. Apoi se adaugă orezul și se lasă să fiarbă la foc mic. Dacă mai este nevoie se mai adaugă apă. Se servește cald.

Spanakopita cu urzici

Spanakopita cu urzici este un preparat specific grecesc care se servește drept garnitură cu un pahar de lapte bătut sau iaurt alături.

Spanakopita cu urzici servită pe o farfurie albastră
Spanakopita cu urzici poate fi o masă sau o gustare / Shutterstock

Ingrediente

  • 150 g urzici
  • 100 g unt (25 g solid, 75 g topit)
  • 200 g feta, mărunțită
  • 50 g parmezan, ras fin
  • 1 lămâie
  • 1 ou bătut
  • nucșoară rasă
  • 7 foi de aluat filo
  • 1 lingură de semințe de susan
  • salata verde, pentru servire

Mod de preparare

Pentru umplutură, se spală foarte bine urzicile. Se încălzește untul solid într-o tigaie mare. Când sfârâie se adaugă urzicile și se lasă 6 minute. Apoi se lasă la răcit.

Când pot fi manipulate se storc foarte bine, apoi se toacă grosier și se pun într-un castron. Se amestecă cu brânza feta, parmezanul, coaja și sucul de la lămâie, cu aproximativ două treimi din ou și puțină nucșoară și se condimentează generos. Umplutura nu trebuie să fie foarte legată.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se așează trei foi de filo de la capăt la capăt pe suprafața de lucru, suprapunându-se cu aproximativ 5 cm. Se unge fiecare bucată cu unt topit și se acoperă cu încă trei foi, apoi se ung cu mai mult unt și se adaugă foaia finală. 

Se pune amestecul de urzici de-a lungul marginii, cu o lățime de aproximativ 2 cm având grijă să nu iasă pe la capete. Se rulează aluatul într-un sul lung.

Începând cu un capăt, se rulează într-o formă de spirală de aproximativ 20 cm lățime. Se pune spanakopita într-o tigaie rotundă mică rezistentă la cuptor.

Se unge plăcinta cu oul rămas și se presată cu semințele de susan. Se coace 40-45 de minute sau până când se rumenește. Se lasă să se răcească, apoi se servește cu o salată verde.

Smoothie cu urzică

Smoothie cu urzici este modul perfect de a-ți începe ziua cu o băutură foarte bogată din punct de vedere nutritiv. Încearc și rețeta de smoothie cu unt de arahide și banane.

Smoothie de urzici servit într-o eprubetă
Smoothie cu urzici poate înlocui masa de dimineață / Shutterstock

Ingrediente

  • 60 ml lapte de cocos
  • 1/2 banană
  • 1/4 ananas tăiat în bucăți
  • 1 mână de frunze de urzici
  • 1/2 castravete 
  • 1/2 avocado 

Mod de preparare

Se curăță și se spală foarte bine urzicile sub mai multe jeturi de apă rece.

Într-un blender se pun toate ingredientele și se procesează până compoziția se omogenizează. Se toarnă în pahar și se servește imediat.

Urzici turcești (Isirgan Buğulaması)

Isirgan Buğulaması este o salată tradițională din orașul Denizli, din Turcia. Datorită gustului său deosebit a fost adoptată și în alte zone ale țării.

Isirgan Bugulamasi cu urzici servit într-un castron mare
Isirgan Buğulaması se servește caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 220 g de urzici
  • 3 căței mari de usturoi
  • 120 g brânză ricotta
  • sare grunjoasă
  • piper negru proaspăt măcinat
  • fulgi de ardei roșu măcinați 
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin 
  • felii de lămâie

Mod de preparare

Se curăță și se spală foarte bine urzicile sub mai multe jeturi de apă rece, apoi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Apoi se pun la fiert în apă clocotită și se lasă să fiarbă până se înmoaie.

Între timp, se zdrobesc cățeii de usturoi cu dosul unui cuțit. Uleiul se pune la încins într-o tigaie fierbinte. Se adaugă usturoiul și se lasă 10 minute amestecând constant. Apoi se scoate și se aruncă.

Se pun urzicile și se asezonează cu sare, piper și fulgi de ardei. Se amestecă, se lasă un minute și se încorporează brânza fără să se amestece prea mult. Se mai lasă până se încălzește brânza. Se ia de pe foc și se servește caldă cu felii de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două pere în vin roșu glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
frunze de sfeclă
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
garnituri pentru somon
5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă
5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Urzici puse pe un tocător de lemn și care urmează să fie congelate
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Piure de urzici cremos și delicios în bol alb, alături de urzici proaspete și o lingură
Galerie foto
Piure de urzici cremos și delicios. Rețetă de primăvară
Piure de urzici cremos și delicios. Rețetă de primăvară
Ciorbă de urzici cu orez servită într-un bol alb
Ciorbă de urzici cu orez, prânzul de care ai nevoie pentru a învinge astenia de primăvară
Ciorbă de urzici cu orez, prânzul de care ai nevoie pentru a învinge astenia de primăvară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
bala baiana
06:56
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
chicken parmigiana
05:48
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
05:20
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
11 octombrie, 06:43
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
poutine
11 octombrie, 05:58
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
11 octombrie, 05:49
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gem de pere cu ghimbir proaspăt în borcan, două pere și o bucată de ghimbir
10 octombrie, 06:26
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Cum să păstrezi lămâile zemoase
10 octombrie, 06:20
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
Un bărbat din Ilfov a descoperit că e mort în acte de 20 de ani şi nu se poate angaja: La taxe sunt viu
Un bărbat din Ilfov a descoperit că e mort în acte de 20 de ani şi nu se poate angaja: "La taxe sunt viu"
Un bărbat din Ilfov a descoperit că e mort în acte de 20 de ani şi nu se poate angaja: "La taxe sunt viu"
Suma adunată e impresionantă! Câţi bani a putut primi Ion Ţiriac pensie de la statul român. Contul de care nu s-a atins
Suma adunată e impresionantă! Câţi bani a putut primi Ion Ţiriac pensie de la statul român. Contul de care nu s-a atins
Suma adunată e impresionantă! Câţi bani a putut primi Ion Ţiriac pensie de la statul român. Contul de care nu s-a atins
Celine Dion, apariție rară în public. Artista suferă de sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară
Celine Dion, apariție rară în public. Artista suferă de sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară
Celine Dion, apariție rară în public. Artista suferă de sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
fresh
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil

Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți

Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
închide