Totul despre urzici, minunile primăverii. 5 rețete delicioase
Atunci când apar urzicile în piață este semn că a venit cu adevărat primăvara. În ultimii ani se găsesc chiar și în supermarket, iar unii producători le aduc gata curățate ca să îți fie mai ușor să le gătești.
Urzicile sunt folosite de om de mii de ani. Sunt ieftine, sunt destul de versatile și au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acesta este motivul pentru care sunt folosite atât ca aliment, cât și ca ingredient în industria farmaceutică și de frumusețe.
Poți cumpăra urzici de la piață, de la supermarket sau poți să le culegi chiar tu din pădure sau din alte locuri pe unde ele cresc. Asigură-te totuși că zona nu este foarte circulată și poluată.
Totul despre urzici
Poți să adori sau să urăști urzicile. Poate să îți placă gustul cu note metalice dat de cantitatea mare de fier conținută sau poate să îți provoace repulsie. Totuși, dacă gătești urzici acasă ai grijă să porți mănuși. Dacă nu vrei să te înțepe foarte tare când le cureți nu le spăla înainte de a începe procedura.
Curăță-le de codițe, adună impuritățile și apoi pune-le sub un jet de apă rece. Ai grijă că acest lucru le va revigora foarte tare și vor înțepa și mai rău. Poartă mănuși și clătește-le în mai multe ape până sunt perfect curate.
Urzicile nu sunt greu de gătit. De fapt, au nevoie de același tratament ca și spanacul. Trebuie puse într-un vas cu apă clocotită și lăsate până se înmoaie. Nu arunca apa în care au fiert. Este plină de vitamine și minerale și o poți consuma ca pe ceai.
După ce ai fiert urzicile pe poți pune la blender pentru a le transforma în piure, le poți toca mărunt pentru a le transforma în garnitură sau salata. Poți face din ele sos pentru paste sau le poți pune în omlete, quiche sau în risotto.
De fapt, urzicile pot înlocui spanacul în orice rețetă în care acesta este tratat termic. Avantajul lor este că au o aromă atât de puternică încât nu va fi copleșită de alte ingrediente. Află mai multe și despre beneficiile consumului de spanac.
Piure de urzici cu usturoi
Urzicile cu usturoi sunt cea mai populară rețetă. Sunt perfecte cu mămăligă fierbinte, dar se pot consuma și reci.
Ingrediente
- 6 mâini mari de urzici
- 1 ceapă
- 6 căței usturoi
- 2 linguri și jumătate de făină
- 500 ml de lapte/ apă în care au fiert urzicile/ apă
- 3 linguri de ulei
- sare
- piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se curăță și se spală foarte bine urzicile, în mai multe ape. Se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa. Se curăță și se zdrobește usturoiul. Urzicile se fierb în apă clocotită până se înmoaie. Apoi se scot și se scurg, păstrându-se apa. Se toacă mărunt. Apoi se pun într-un bol și se pune făina, amestecându-se bine cu o lingură de lemn pentru a nu se forma cocoloașe.
Se pune ulei la încins într-o cratiță. Apoi se adaugă ceapa și se călește amestecând până devine sticloasă. După aceea, se pune laptele, se amestecă ușor și se lasă să clocotească. Se adaugă amestecul de urzici și făină și se omogenizează compoziția.
Se fierbe la foc mic până scade, amestecând pentru a nu se lipi de vas. La final se adaugă usturoiul, se condimentează cu sare și piper și se mai lasă aproximativ 3 minute.
Se servește cu mămăligă caldă.
Orez cu urzici
Urzicile se potrivesc foarte bine cu orezul. Combinația este foarte hrănitoare din punct de vedere nutritiv. Se poate mânca atât cald, cât și rece.
Ingrediente
- 4 mâini de urzici
- 1 ceapă
- 250 g orez
- ulei
- 1 morcov mic
Mod de preparare
Urzicile se curăță și se spală în mai multe ape până sunt perfect curate. Se pune o oală de apă la fiert și când clocotește se adaugă urzicile și se gătesc aproximativ 20 de minute. După aceea se scurg, iar apa se păstrează.
Ceapa tocată mărunt se călește în ulei încins. Apoi se adaugă morcovul tocat, urzicile și o zeama în care au fiert.
Se călește o ceapă în puțin ulei, apoi se pun urzicile și se lasă să fiarbă adăugând din când în când zeama rămasă de la fierberea urzicilor. Apoi se adaugă orezul și se lasă să fiarbă la foc mic. Dacă mai este nevoie se mai adaugă apă. Se servește cald.
Spanakopita cu urzici
Spanakopita cu urzici este un preparat specific grecesc care se servește drept garnitură cu un pahar de lapte bătut sau iaurt alături.
Ingrediente
- 150 g urzici
- 100 g unt (25 g solid, 75 g topit)
- 200 g feta, mărunțită
- 50 g parmezan, ras fin
- 1 lămâie
- 1 ou bătut
- nucșoară rasă
- 7 foi de aluat filo
- 1 lingură de semințe de susan
- salata verde, pentru servire
Mod de preparare
Pentru umplutură, se spală foarte bine urzicile. Se încălzește untul solid într-o tigaie mare. Când sfârâie se adaugă urzicile și se lasă 6 minute. Apoi se lasă la răcit.
Când pot fi manipulate se storc foarte bine, apoi se toacă grosier și se pun într-un castron. Se amestecă cu brânza feta, parmezanul, coaja și sucul de la lămâie, cu aproximativ două treimi din ou și puțină nucșoară și se condimentează generos. Umplutura nu trebuie să fie foarte legată.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C.
Se așează trei foi de filo de la capăt la capăt pe suprafața de lucru, suprapunându-se cu aproximativ 5 cm. Se unge fiecare bucată cu unt topit și se acoperă cu încă trei foi, apoi se ung cu mai mult unt și se adaugă foaia finală.
Se pune amestecul de urzici de-a lungul marginii, cu o lățime de aproximativ 2 cm având grijă să nu iasă pe la capete. Se rulează aluatul într-un sul lung.
Începând cu un capăt, se rulează într-o formă de spirală de aproximativ 20 cm lățime. Se pune spanakopita într-o tigaie rotundă mică rezistentă la cuptor.
Se unge plăcinta cu oul rămas și se presată cu semințele de susan. Se coace 40-45 de minute sau până când se rumenește. Se lasă să se răcească, apoi se servește cu o salată verde.
Smoothie cu urzică
Smoothie cu urzici este modul perfect de a-ți începe ziua cu o băutură foarte bogată din punct de vedere nutritiv. Încearc și rețeta de smoothie cu unt de arahide și banane.
Ingrediente
- 60 ml lapte de cocos
- 1/2 banană
- 1/4 ananas tăiat în bucăți
- 1 mână de frunze de urzici
- 1/2 castravete
- 1/2 avocado
Mod de preparare
Se curăță și se spală foarte bine urzicile sub mai multe jeturi de apă rece.
Într-un blender se pun toate ingredientele și se procesează până compoziția se omogenizează. Se toarnă în pahar și se servește imediat.
Urzici turcești (Isirgan Buğulaması)
Isirgan Buğulaması este o salată tradițională din orașul Denizli, din Turcia. Datorită gustului său deosebit a fost adoptată și în alte zone ale țării.
Ingrediente
- 220 g de urzici
- 3 căței mari de usturoi
- 120 g brânză ricotta
- sare grunjoasă
- piper negru proaspăt măcinat
- fulgi de ardei roșu măcinați
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- felii de lămâie
Mod de preparare
Se curăță și se spală foarte bine urzicile sub mai multe jeturi de apă rece, apoi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Apoi se pun la fiert în apă clocotită și se lasă să fiarbă până se înmoaie.
Între timp, se zdrobesc cățeii de usturoi cu dosul unui cuțit. Uleiul se pune la încins într-o tigaie fierbinte. Se adaugă usturoiul și se lasă 10 minute amestecând constant. Apoi se scoate și se aruncă.
Se pun urzicile și se asezonează cu sare, piper și fulgi de ardei. Se amestecă, se lasă un minute și se încorporează brânza fără să se amestece prea mult. Se mai lasă până se încălzește brânza. Se ia de pe foc și se servește caldă cu felii de lămâie.