Totul despre urzici, minunile primăverii. 5 rețete delicioase

Atunci când apar urzicile în piață este semn că a venit cu adevărat primăvara. În ultimii ani se găsesc chiar și în supermarket, iar unii producători le aduc gata curățate ca să îți fie mai ușor să le gătești.

Mai multe urzici într-un coș de lemn adus de la pădure
Urzicile pentru consum se pot culege și din pădure / Shutterstock

Urzicile sunt folosite de om de mii de ani. Sunt ieftine, sunt destul de versatile și au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acesta este motivul pentru care sunt folosite atât ca aliment, cât și ca ingredient în industria farmaceutică și de frumusețe.

Poți cumpăra urzici de la piață, de la supermarket sau poți să le culegi chiar tu din pădure sau din alte locuri pe unde ele cresc. Asigură-te totuși că zona nu este foarte circulată și poluată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre urzici

Poți să adori sau să urăști urzicile. Poate să îți placă gustul cu note metalice dat de cantitatea mare de fier conținută sau poate să îți provoace repulsie. Totuși, dacă gătești urzici acasă ai grijă să porți mănuși. Dacă nu vrei să te înțepe foarte tare când le cureți nu le spăla înainte de a începe procedura.

Curăță-le de codițe, adună impuritățile și apoi pune-le sub un jet de apă rece. Ai grijă că acest lucru le va revigora foarte tare și vor înțepa și mai rău. Poartă mănuși și clătește-le în mai multe ape până sunt perfect curate.

Urzicile nu sunt greu de gătit. De fapt, au nevoie de același tratament ca și spanacul. Trebuie puse într-un vas cu apă clocotită și lăsate până se înmoaie. Nu arunca apa în care au fiert. Este plină de vitamine și minerale și o poți consuma ca pe ceai.

După ce ai fiert urzicile pe poți pune la blender pentru a le transforma în piure, le poți toca mărunt pentru a le transforma în garnitură sau salata. Poți face din ele sos pentru paste sau le poți pune în omlete, quiche sau în risotto.

De fapt, urzicile pot înlocui spanacul în orice rețetă în care acesta este tratat termic. Avantajul lor este că au o aromă atât de puternică încât nu va fi copleșită de alte ingrediente. Află mai multe și despre beneficiile consumului de spanac.

Piure de urzici cu usturoi

Urzicile cu usturoi sunt cea mai populară rețetă. Sunt perfecte cu mămăligă fierbinte, dar se pot consuma și reci.

Piure de urzici servit într-o crăticioară mare albă
Piureul de urzici este o foarte bună de fier / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 mâini mari de urzici
  • 1 ceapă 
  • 6 căței usturoi 
  • 2 linguri și jumătate de făină
  • 500 ml de lapte/ apă în care au fiert urzicile/ apă
  • 3 linguri de ulei
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se curăță și se spală foarte bine urzicile, în mai multe ape. Se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa. Se curăță și se zdrobește usturoiul. Urzicile se fierb în apă clocotită până se înmoaie. Apoi se scot și se scurg, păstrându-se apa. Se toacă mărunt. Apoi se pun într-un bol și se pune făina, amestecându-se bine cu o lingură de lemn pentru a nu se forma cocoloașe.

Se pune ulei la încins într-o cratiță. Apoi se adaugă ceapa și se călește amestecând până devine sticloasă. După aceea, se pune laptele, se amestecă ușor și se lasă să clocotească. Se adaugă amestecul de urzici și făină și se omogenizează compoziția.

Se fierbe la foc mic până scade, amestecând pentru a nu se lipi de vas. La final se adaugă usturoiul, se condimentează cu sare și piper și se mai lasă aproximativ 3 minute.

Se servește cu mămăligă caldă.

Orez cu urzici

Urzicile se potrivesc foarte bine cu orezul. Combinația este foarte hrănitoare din punct de vedere nutritiv. Se poate mânca atât cald, cât și rece.

Orez cu urzici preparat într-o crăticioară roșie
Orezul cu urzici este un prânz sănătos / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 mâini de urzici
  • 1 ceapă
  • 250 g orez
  • ulei
  • 1 morcov mic

Mod de preparare

Urzicile se curăță și se spală în mai multe ape până sunt perfect curate. Se pune o oală de apă la fiert și când clocotește se adaugă urzicile și se gătesc aproximativ 20 de minute. După aceea se scurg, iar apa se păstrează.

Ceapa tocată mărunt se călește în ulei încins. Apoi se adaugă morcovul tocat, urzicile și o zeama în care au fiert.

Se călește o ceapă în puțin ulei, apoi se pun urzicile și se lasă să fiarbă adăugând din când în când zeama rămasă de la fierberea urzicilor. Apoi se adaugă orezul și se lasă să fiarbă la foc mic. Dacă mai este nevoie se mai adaugă apă. Se servește cald.

Spanakopita cu urzici

Spanakopita cu urzici este un preparat specific grecesc care se servește drept garnitură cu un pahar de lapte bătut sau iaurt alături.

Spanakopita cu urzici servită pe o farfurie albastră
Spanakopita cu urzici poate fi o masă sau o gustare / Shutterstock

Ingrediente

  • 150 g urzici
  • 100 g unt (25 g solid, 75 g topit)
  • 200 g feta, mărunțită
  • 50 g parmezan, ras fin
  • 1 lămâie
  • 1 ou bătut
  • nucșoară rasă
  • 7 foi de aluat filo
  • 1 lingură de semințe de susan
  • salata verde, pentru servire

Mod de preparare

Pentru umplutură, se spală foarte bine urzicile. Se încălzește untul solid într-o tigaie mare. Când sfârâie se adaugă urzicile și se lasă 6 minute. Apoi se lasă la răcit.

Când pot fi manipulate se storc foarte bine, apoi se toacă grosier și se pun într-un castron. Se amestecă cu brânza feta, parmezanul, coaja și sucul de la lămâie, cu aproximativ două treimi din ou și puțină nucșoară și se condimentează generos. Umplutura nu trebuie să fie foarte legată.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se așează trei foi de filo de la capăt la capăt pe suprafața de lucru, suprapunându-se cu aproximativ 5 cm. Se unge fiecare bucată cu unt topit și se acoperă cu încă trei foi, apoi se ung cu mai mult unt și se adaugă foaia finală. 

Se pune amestecul de urzici de-a lungul marginii, cu o lățime de aproximativ 2 cm având grijă să nu iasă pe la capete. Se rulează aluatul într-un sul lung.

Începând cu un capăt, se rulează într-o formă de spirală de aproximativ 20 cm lățime. Se pune spanakopita într-o tigaie rotundă mică rezistentă la cuptor.

Se unge plăcinta cu oul rămas și se presată cu semințele de susan. Se coace 40-45 de minute sau până când se rumenește. Se lasă să se răcească, apoi se servește cu o salată verde.

Smoothie cu urzică

Smoothie cu urzici este modul perfect de a-ți începe ziua cu o băutură foarte bogată din punct de vedere nutritiv. Încearc și rețeta de smoothie cu unt de arahide și banane.

Smoothie de urzici servit într-o eprubetă
Smoothie cu urzici poate înlocui masa de dimineață / Shutterstock

Ingrediente

  • 60 ml lapte de cocos
  • 1/2 banană
  • 1/4 ananas tăiat în bucăți
  • 1 mână de frunze de urzici
  • 1/2 castravete 
  • 1/2 avocado 

Mod de preparare

Se curăță și se spală foarte bine urzicile sub mai multe jeturi de apă rece.

Într-un blender se pun toate ingredientele și se procesează până compoziția se omogenizează. Se toarnă în pahar și se servește imediat.

Urzici turcești (Isirgan Buğulaması)

Isirgan Buğulaması este o salată tradițională din orașul Denizli, din Turcia. Datorită gustului său deosebit a fost adoptată și în alte zone ale țării.

Isirgan Bugulamasi cu urzici servit într-un castron mare
Isirgan Buğulaması se servește caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 220 g de urzici
  • 3 căței mari de usturoi
  • 120 g brânză ricotta
  • sare grunjoasă
  • piper negru proaspăt măcinat
  • fulgi de ardei roșu măcinați 
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin 
  • felii de lămâie

Mod de preparare

Se curăță și se spală foarte bine urzicile sub mai multe jeturi de apă rece, apoi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Apoi se pun la fiert în apă clocotită și se lasă să fiarbă până se înmoaie.

Între timp, se zdrobesc cățeii de usturoi cu dosul unui cuțit. Uleiul se pune la încins într-o tigaie fierbinte. Se adaugă usturoiul și se lasă 10 minute amestecând constant. Apoi se scoate și se aruncă.

Se pun urzicile și se asezonează cu sare, piper și fulgi de ardei. Se amestecă, se lasă un minute și se încorporează brânza fără să se amestece prea mult. Se mai lasă până se încălzește brânza. Se ia de pe foc și se servește caldă cu felii de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Urzici puse pe un tocător de lemn și care urmează să fie congelate
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Piure de urzici cremos și delicios în bol alb, alături de urzici proaspete și o lingură
Galerie foto
Piure de urzici cremos și delicios. Rețetă de primăvară
Piure de urzici cremos și delicios. Rețetă de primăvară
Ciorbă de urzici cu orez servită într-un bol alb
Ciorbă de urzici cu orez, prânzul de care ai nevoie pentru a învinge astenia de primăvară
Ciorbă de urzici cu orez, prânzul de care ai nevoie pentru a învinge astenia de primăvară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Ion Ţiriac, plan uriaş cu David Popovici! Miliardarul român a recunoscut totul. „Băi, Ţiriac, n-ai cum”
Ion Ţiriac, plan uriaş cu David Popovici! Miliardarul român a recunoscut totul. „Băi, Ţiriac, n-ai cum”
Ion Ţiriac, plan uriaş cu David Popovici! Miliardarul român a recunoscut totul. „Băi, Ţiriac, n-ai cum”
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
închide