Totul despre urzici, minunile primăverii. 5 rețete delicioase

Atunci când apar urzicile în piață este semn că a venit cu adevărat primăvara. În ultimii ani se găsesc chiar și în supermarket, iar unii producători le aduc gata curățate ca să îți fie mai ușor să le gătești.

Mai multe urzici într-un coș de lemn adus de la pădure
Urzicile pentru consum se pot culege și din pădure / Shutterstock

Urzicile sunt folosite de om de mii de ani. Sunt ieftine, sunt destul de versatile și au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acesta este motivul pentru care sunt folosite atât ca aliment, cât și ca ingredient în industria farmaceutică și de frumusețe.

Poți cumpăra urzici de la piață, de la supermarket sau poți să le culegi chiar tu din pădure sau din alte locuri pe unde ele cresc. Asigură-te totuși că zona nu este foarte circulată și poluată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre urzici

Poți să adori sau să urăști urzicile. Poate să îți placă gustul cu note metalice dat de cantitatea mare de fier conținută sau poate să îți provoace repulsie. Totuși, dacă gătești urzici acasă ai grijă să porți mănuși. Dacă nu vrei să te înțepe foarte tare când le cureți nu le spăla înainte de a începe procedura.

Curăță-le de codițe, adună impuritățile și apoi pune-le sub un jet de apă rece. Ai grijă că acest lucru le va revigora foarte tare și vor înțepa și mai rău. Poartă mănuși și clătește-le în mai multe ape până sunt perfect curate.

Urzicile nu sunt greu de gătit. De fapt, au nevoie de același tratament ca și spanacul. Trebuie puse într-un vas cu apă clocotită și lăsate până se înmoaie. Nu arunca apa în care au fiert. Este plină de vitamine și minerale și o poți consuma ca pe ceai.

După ce ai fiert urzicile pe poți pune la blender pentru a le transforma în piure, le poți toca mărunt pentru a le transforma în garnitură sau salata. Poți face din ele sos pentru paste sau le poți pune în omlete, quiche sau în risotto.

De fapt, urzicile pot înlocui spanacul în orice rețetă în care acesta este tratat termic. Avantajul lor este că au o aromă atât de puternică încât nu va fi copleșită de alte ingrediente. Află mai multe și despre beneficiile consumului de spanac.

Piure de urzici cu usturoi

Urzicile cu usturoi sunt cea mai populară rețetă. Sunt perfecte cu mămăligă fierbinte, dar se pot consuma și reci.

Piure de urzici servit într-o crăticioară mare albă
Piureul de urzici este o foarte bună de fier / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 mâini mari de urzici
  • 1 ceapă 
  • 6 căței usturoi 
  • 2 linguri și jumătate de făină
  • 500 ml de lapte/ apă în care au fiert urzicile/ apă
  • 3 linguri de ulei
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se curăță și se spală foarte bine urzicile, în mai multe ape. Se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa. Se curăță și se zdrobește usturoiul. Urzicile se fierb în apă clocotită până se înmoaie. Apoi se scot și se scurg, păstrându-se apa. Se toacă mărunt. Apoi se pun într-un bol și se pune făina, amestecându-se bine cu o lingură de lemn pentru a nu se forma cocoloașe.

Se pune ulei la încins într-o cratiță. Apoi se adaugă ceapa și se călește amestecând până devine sticloasă. După aceea, se pune laptele, se amestecă ușor și se lasă să clocotească. Se adaugă amestecul de urzici și făină și se omogenizează compoziția.

Se fierbe la foc mic până scade, amestecând pentru a nu se lipi de vas. La final se adaugă usturoiul, se condimentează cu sare și piper și se mai lasă aproximativ 3 minute.

Se servește cu mămăligă caldă.

Orez cu urzici

Urzicile se potrivesc foarte bine cu orezul. Combinația este foarte hrănitoare din punct de vedere nutritiv. Se poate mânca atât cald, cât și rece.

Orez cu urzici preparat într-o crăticioară roșie
Orezul cu urzici este un prânz sănătos / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 mâini de urzici
  • 1 ceapă
  • 250 g orez
  • ulei
  • 1 morcov mic

Mod de preparare

Urzicile se curăță și se spală în mai multe ape până sunt perfect curate. Se pune o oală de apă la fiert și când clocotește se adaugă urzicile și se gătesc aproximativ 20 de minute. După aceea se scurg, iar apa se păstrează.

Ceapa tocată mărunt se călește în ulei încins. Apoi se adaugă morcovul tocat, urzicile și o zeama în care au fiert.

Se călește o ceapă în puțin ulei, apoi se pun urzicile și se lasă să fiarbă adăugând din când în când zeama rămasă de la fierberea urzicilor. Apoi se adaugă orezul și se lasă să fiarbă la foc mic. Dacă mai este nevoie se mai adaugă apă. Se servește cald.

Spanakopita cu urzici

Spanakopita cu urzici este un preparat specific grecesc care se servește drept garnitură cu un pahar de lapte bătut sau iaurt alături.

Spanakopita cu urzici servită pe o farfurie albastră
Spanakopita cu urzici poate fi o masă sau o gustare / Shutterstock

Ingrediente

  • 150 g urzici
  • 100 g unt (25 g solid, 75 g topit)
  • 200 g feta, mărunțită
  • 50 g parmezan, ras fin
  • 1 lămâie
  • 1 ou bătut
  • nucșoară rasă
  • 7 foi de aluat filo
  • 1 lingură de semințe de susan
  • salata verde, pentru servire

Mod de preparare

Pentru umplutură, se spală foarte bine urzicile. Se încălzește untul solid într-o tigaie mare. Când sfârâie se adaugă urzicile și se lasă 6 minute. Apoi se lasă la răcit.

Când pot fi manipulate se storc foarte bine, apoi se toacă grosier și se pun într-un castron. Se amestecă cu brânza feta, parmezanul, coaja și sucul de la lămâie, cu aproximativ două treimi din ou și puțină nucșoară și se condimentează generos. Umplutura nu trebuie să fie foarte legată.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se așează trei foi de filo de la capăt la capăt pe suprafața de lucru, suprapunându-se cu aproximativ 5 cm. Se unge fiecare bucată cu unt topit și se acoperă cu încă trei foi, apoi se ung cu mai mult unt și se adaugă foaia finală. 

Se pune amestecul de urzici de-a lungul marginii, cu o lățime de aproximativ 2 cm având grijă să nu iasă pe la capete. Se rulează aluatul într-un sul lung.

Începând cu un capăt, se rulează într-o formă de spirală de aproximativ 20 cm lățime. Se pune spanakopita într-o tigaie rotundă mică rezistentă la cuptor.

Se unge plăcinta cu oul rămas și se presată cu semințele de susan. Se coace 40-45 de minute sau până când se rumenește. Se lasă să se răcească, apoi se servește cu o salată verde.

Smoothie cu urzică

Smoothie cu urzici este modul perfect de a-ți începe ziua cu o băutură foarte bogată din punct de vedere nutritiv. Încearc și rețeta de smoothie cu unt de arahide și banane.

Smoothie de urzici servit într-o eprubetă
Smoothie cu urzici poate înlocui masa de dimineață / Shutterstock

Ingrediente

  • 60 ml lapte de cocos
  • 1/2 banană
  • 1/4 ananas tăiat în bucăți
  • 1 mână de frunze de urzici
  • 1/2 castravete 
  • 1/2 avocado 

Mod de preparare

Se curăță și se spală foarte bine urzicile sub mai multe jeturi de apă rece.

Într-un blender se pun toate ingredientele și se procesează până compoziția se omogenizează. Se toarnă în pahar și se servește imediat.

Urzici turcești (Isirgan Buğulaması)

Isirgan Buğulaması este o salată tradițională din orașul Denizli, din Turcia. Datorită gustului său deosebit a fost adoptată și în alte zone ale țării.

Isirgan Bugulamasi cu urzici servit într-un castron mare
Isirgan Buğulaması se servește caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 220 g de urzici
  • 3 căței mari de usturoi
  • 120 g brânză ricotta
  • sare grunjoasă
  • piper negru proaspăt măcinat
  • fulgi de ardei roșu măcinați 
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin 
  • felii de lămâie

Mod de preparare

Se curăță și se spală foarte bine urzicile sub mai multe jeturi de apă rece, apoi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Apoi se pun la fiert în apă clocotită și se lasă să fiarbă până se înmoaie.

Între timp, se zdrobesc cățeii de usturoi cu dosul unui cuțit. Uleiul se pune la încins într-o tigaie fierbinte. Se adaugă usturoiul și se lasă 10 minute amestecând constant. Apoi se scoate și se aruncă.

Se pun urzicile și se asezonează cu sare, piper și fulgi de ardei. Se amestecă, se lasă un minute și se încorporează brânza fără să se amestece prea mult. Se mai lasă până se încălzește brânza. Se ia de pe foc și se servește caldă cu felii de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Urzici puse pe un tocător de lemn și care urmează să fie congelate
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Piure de urzici cremos și delicios în bol alb, alături de urzici proaspete și o lingură
Galerie foto
Piure de urzici cremos și delicios. Rețetă de primăvară
Piure de urzici cremos și delicios. Rețetă de primăvară
Ciorbă de urzici cu orez servită într-un bol alb
Ciorbă de urzici cu orez, prânzul de care ai nevoie pentru a învinge astenia de primăvară
Ciorbă de urzici cu orez, prânzul de care ai nevoie pentru a învinge astenia de primăvară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Sean Diddy Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
închide