Pâine cu unt aromat cu leurdă și alte verdețuri. Rețetă pentru micul dejun
Dacă vrei să te bucuri de aroma leurdei în cât mai multe preparate culinare, încearcă și rețeta de pâine cu unt aromat cu leurdă. Pâinea este perfectă pentru a fi consumată la micul dejun sau pentru a o folosi la sandvișuri.
Galerie foto
Leurda este o plantă de primăvară ce crește prin păduri sau în zone umede. Este recunoscută pentru aroma sa intensă precum a usturoiului. Este bogată în substanțe nutritive care oferă o serie de beneficii pentru sănătate.
Se mai numește și usturoi sălbatic și îl poate înlocui pe acestea, cu succes, în preparatele culinare. Comparativ cu usturoiul, aroma leurdei în preparate este mai subtilă. În schimb, oferă o culoare plăcută acestora. Frunzele de leurdă pot fi transformate într-un sos pesto delicios, dar pot fi adăugate și în salate sau în alte preparate.
Poți adăuga leurda în aluatul de pâine atât simplă, cât și sub formă de sos pesto sau amestecată cu unt. Descoperă aici și rețeta untului cu leurdă, pe care îl poți folosi în diferite preparate culinare. În continuare îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de pâine cu unt aromat cu leurdă și alte verdețuri.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti făina și drojdia. Trece făina prin sită într-un bol încăpător. Formează o adâncitură la mijlocul făinii și adaugă acolo drojdia amestecată cu zahărul și diluate cu 3-4 linguri de lapte cald. Acoperă bolul și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte până când își dublează volumul.
Cum prepari aluatul pentru pâine cu unt aromat cu leurdă și alte verdețuri
Când maiaua de drojdie s-a dezvoltat, adaugă treptat laptele cald, amestecând intens toate ingredientele din bol. Adaugă și sarea, și frământă aluatul până când este omogen și nu se mai lipește de mâini.
Așază o folie de prospețime deasupra bolului și lasă aluatul să se dospească la temperatura camerei pentru aproximativ o oră.
Între timp, pregătește untul aromat. Lasă untul la temperatura camerei până când devine moale. Spală, scurge și toacă forte fin toate verdețurile, apoi amestecă-le cu untul moale.
Cum modelezi și coci pâinea cu unt aromat
Presară făină pe blatul de lucru și scoate aluatul din bol. Întinde-l cu ajutorul sucitorului într-o foaie mai subțire. Unge toată suprafața foii de aluat cu untul aromat. Peste unt presară și puțin parmezan răzuit. Rulează aluatul, apoi secționează ruloul pe lungime, în două părți. Împletește cele două părți de aluat, așezând frumos cu părțile secționate în sus.
Procedează ca la cozonacul Babka.
Pune hârtie de copt într-o formă de guguluf sau o tavă rotundă și așază aluatul în interiorul acesteia. Acoperă-l cu folie de prospețime și mai lasă-l la dospit timp de 35-40 de minute.
Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Presară puțin parmezan pe deasupra pâinii și introdu tava în cuptor. Coace delicioasa pâine cu unt aromat cu leurdă și alte verdețuri pentru 45-50 de minute, la 180 de grade Celsius.
Dacă mai dorești și alte rețete interesante de pâine, mai poți încerca și rețeta de pâine cu cartofi în aluat.
Galerie foto