Aluatul pentru pâinea focaccia se prepară simplu și rapid. Însă pentru a reduce timpul de dospire, va trebui să aducă făina la temperatura camerei. Trece făina prin sită într-un bol încăpător și lasă bolul pe masa din bucătărie cel puțin 30 de minute. Dacă folosești făină rece, există riscul ca aceasta să încetinească dospirea aluatului.

După ce făina s-a mai încălzit, pregătește maiaua de drojdie. Amestecă drojdia cu zahărul într-un bol , adaugă 2-3 linguri de apă caldăși o lingură de făină și omogenizează bine amestecul. Lasă maiaua de drojdie deoparte timp de 7-8 minute.

Cum prepari focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Când maiaua de drojdie s-a activat și s-au format mici bule de aer la suprafață, poți începe frământarea aluatului. Formează un loc adânc la mijlocul făinii și adaugă acolo maiaua de drojdie. Adaugă sarea în apa caldă și amestecă până la dizolvare. Toarnă câte puțin din apă peste drojdie, în timp ce o amesteci cu făina din bol. Alternativ cu apa, adaugă și jumătate din cantitatea de ulei de măsline.

Amestecă rapid ingrediente din bol până când se omogenizează bine aluatul. Apoi unge cu ulei de măsline o tavă de cuptor și întinde aluatul în ea. Acoperă tava cu o folie de prospețime și lasă aluatul la dospit pentru aproximativ 40 de minute.

Înainte de a introduce tava în cuptor, încălzește-l la 220 de grade Celsius. Unge-ți degetele cu ulei de măsline și creează mici gropițe prin aluat.

Stropește aluatul pe deasupra cu ulei de măsline, apoi presară granule de sare cu condimente, roșiile uscate și crenguțe de rozmarin.

Pune tava în cuptor și coace pâinea focaccia cu rozmarin și roșii uscate pentru 15-20 de minute, la 220 de grade Celsius. Las-po să se mai răcească, apoi o poți savura cu poftă.

Tot din bucătăria italiană mai poți încerca și rețeta de ciabatta.