Pâine de casă albă și pufoasă. Rețetă de pâine preparată cu lapte
Dacă obișnuiești să prepari pâine în casă și dorești să testezi diferite aluaturi, trece pe listă și rețeta de pâine de casă albă și pufoasă. Este o rețetă de pâine preparată cu lapte. Este ideală pentru micul dejun sau pentru sandvișurile savurate în pauza de masă de la birou.
Galerie foto
Pâinea preparată în casă este foarte apreciată în bucătăria românească. Există o mulțime de rețete simple și ușor de preparat. De asemenea, ingredientele sunt simple, puține și foarte accesibile. Nu ai nevoie decât de făină, apă, sare și drojdie, pentru a prepara cea mai simplă rețetă de pâine. Dacă dorești ca pâinea să aibă un gust mai delicios și un aspect mai plăcut, mai poți adăuga puțin ulei sau unt. Aceste ingrediente oferă pâinii o textură mai densă și mai consistentă.
Dacă îți dorești o pâine pufoasă precum cozonacul, poți adăuga 1-2 ouă și lapte. Dar poți prepara pâinea și cu adaos de semințe sau cereale, pentru un gust deosebit și un plus de sănătate.
Descoperă aici și o rețetă simplă și ușoară de franzelă de casă. Iar în continuare îți oferim rețeta pentru pâine de casă albă și pufoasă, detaliată cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Chiar dacă ai nevoie de puține ingrediente pentru a prepara aluatul de pâine, este bine să le aduci de la început pe masa de lucru. În special, făina necesită un timp de relaxare la temperatura camerei, pentru reușita unui aluat perfect. Trece făina prin sită în bolul de frământare și las-o la temperatura camerei pentru cel puțin o oră.
Cum prepari aluatul pentru pâine de casă albă și pufoasă
După scurgerea timpului de relaxare a făinii la temperatura camerei poți pregăti și celelalte ingrediente. Încălzește laptele ușor, fără a-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Amestecă drojdia sfărâmată cu zahărul, până când acestea se lichefiază. Adaugă aproximativ 50 ml de lapte cald și o linguriță de făină. Omogenizează bine compoziția și lasă drojdia să se activeze până când se creează mici bule de aer la suprafața ei.
La mijlocul făinii din bol formează un loc adânc și pune acolo drojdia activată. Toarnă puțin câte puțin din laptele cald peste drojdie și începe să o amesteci cu făina din bol. Adaugă treptat și din ulei, iar înainte de a termina laptele și uleiul, presară și sarea. Frământă aluatul pentru pâine până când devine compact și nelipicios.
Acoperă bolul cu o folie alimentară și lasă aluatul la dospit, la temperatura camerei, pentru aproximativ o oră.
Cum modelezi și coci pâinea de casă
Așază hârtie de copt într-o tavă mare pentru pâine. Este indicat să ungi hârtia de copt cu puțin ulei, pentru a se desprinde frumos de pe pâine, după coacere.
Presară făină pe masa de lucru și scoate aluatul din bol, după ce s-a scurs timpul de dospire. Frământă-l puțin pe masa de lucru, apoi dă formă ovală aluatului și pune-l în tava de copt. Aluatul se poate modela după propria inspirație. Se poate lăsa simplu sau se poate împleti. Acoperă forma de copt cu folia de prospețime și mai lasă aluatul de pâine să se dospească în tavă timp de 40-50 de minute. Înainte de a pune pâinea la copt, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și lasă-l să se încălzească.
Poți unge aluatul cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte înainte de a-l introduce în cuptor.
Pune tava în cuptor și coace delicioasa pâine de casă albă și pufoasă pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius. Setează temperatura la 180 de grade Celsius și mai coace pâinea până când se rumenește frumos deasupra.
După ce scoți pâinea din cuptor, unge-o fierbinte și cu puțină apă, pentru un aspect mai lucios. Lasă pâinea să se răcească, apoi o poți porționa frumos pentru sandvișuri.
Pentru data următoare când mai dorești să prepari pâine de casă, îți recomandăm să încerci rețeta de pâine cu cartofi. Este o rețetă inspirată din bucătăria ardelenească, foarte apreciată și peste hotare.
Galerie foto