Chifle din aluat cu cartofi, ideale pentru micul dejun sau pentru burgeri
Dacă îți place să frămânți diferite aluaturi pentru pâine, chifle sau cornuri, poți încerca și rețeta de chifle din aluat cu cartofi. Chiflele sunt ideale pentru micul dejun. Însă le poți prepara și pentru pachetele de la școală sau pentru burgeri.
Galerie foto
Aluaturile cu cartofi sunt tradiționale în zona Ardealului, unde este foarte populară pâinea ardelenească cu cartofi. Acest tip de pâine a devenit foarte adorat în toată țara. Pâinea este și foarte gustoasă, dar și sățioasă, datorită amidonului din cartofi. Pe lângă rețeta clasică de pâine, din aluat cu cartofi se mai pot prepara și baghete sau cornuri pufoase. Se mai pot prepara și lipii și turte la tigaie, dar și plăcinte sau tarte.
Se pot folosi cartofi fierți cu sau fără coajă, dar și cartofi copți. Ceea ce este mai interesant este faptul că într-un astfel de aluat poți include piureul de cartofi rămas pentru a doua zi. Poți folosi și cartofi preparați natur, dacă nu te deranjează verdeața adăugată.
Una dintre rețetele cu aluat de cartofi, pe care o vei îndrăgi instant, este rețeta de langoși cu cartofi în aluat. Nu ezita să o încerci pentru a te convinge. Până atunci, încearcă rețeta de chifle din aluat cu cartofi, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea chiflelor constă în pregătirea cartofilor. Spală bine cartofii și, fără a le îndepărta coaja, pune-i la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. Adaugă și o linguriță de sare. Fierbe cartofii până când se pătrund bine dacă înfigi furculița în ei. Scurge-i de apa fierbinte și trece-i rapid prin apă foarte rece, pentru a opri procesul termic și a-i putea curăța.
Cum prepari aluatul și formezi chifle din aluat cu cartofi
După ce cureți cartofii pune-i într-un bol și pasează-i cu dispozitivul pentru preparat piure. Adaugă uleiul și amestecă bine până la omogenizarea compoziției.
Formează un loc adânc la jumătatea compoziției de cartofi și adaugă acolo drojdia amestecară cu zahărul. Toarnă puțină apă caldă și amestecă până când se dizolvă drojdia și zahărul.
Acoperă bolul cu folie de prospețime și lasă-l câteva minute pentru a se activa drojdia. Apoi adaugă treptat făină, dar și restul de apă caldă, în timp ce amesteci pentru formarea aluatului. Vei obține un aluat compact și nelipicios.
Acoperă din nou bolul cu aluatul și lasă-l la dospit timp de 60 de minute, la temperatura camerei.
După ce aluatul s-a dospit și și-a dublat volumul, poți forma chiflele rotunde, din 150-160 grame de aluat, fiecare. Așază-le într-o tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de 3-4 cm între ele. Acoperă-le cu un ștergar și mai lasă-le timp de 45-50 de minute să se mai dezvolte. Înainte de a le introduce în cuptor, încălzește cuptorul la 175 de grade Celsius.
Coace chiflele pentru 35- de minute la 175 de grade Celsius. Apoi scoate-le, unge-le cu ulei și continuă coacerea pentru alte 15 minute.
Dacă mai dorești și alte rețete cu aluat de cartofi, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de ruladă cu ciuperci și ardei în aluat de cartofi.
Galerie foto