Mai întâi te vei ocupa de pregătirea cartofilor. Aceștia necesită spălare, curățare, secționare în cuburi și fierbere în apă cu sare, ca pentru rețeta clasică de piure. Apa în care fierb cartofii nu se aruncă, pentru că vei folosi din ea și pentru frământarea aluatului.

După fierbere, scurge cartofii și pasează-i cu ustensila pentru piure, apoi lasă-i la temperat. Oprește 350 ml din apa în care au fiert.

Cum pregătești aluatul pentru pâine cu cartofi

În intervalul de timp cât aștepți să se răcească cartofii, poți pregăti drojdia. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă bine până când ambele ingrediente sunt dizolvate. Adaugă 2-3 linguri din supa de la cartofi ușor caldă și omogenizează compoziția.

Las-o deoparte 10-12 minute, timp în care se mai răcorește și piureul de cartofi. Apoi adaugă piureul de cartofi cald în bolul de frământare și formează un loc adânc la mijlocul acestuia. Pune acolo drojdia și începe să amesteci cele două ingrediente, adăugând și câte puțină făină și supa caldă. Când toate ingredientele sunt încorporate în aluat, adaugă și ulei de floarea soarelui.

Frământă aluatul până când devine compact și nu se mai lipește de mâini. Împarte-l în două părți egale, și modelează-le în două forme sferice. Așază-le în coșuri de dospire presărate cu făină sau în boluri. Acopere-le cu folie de prospețime și ștergare curate și lasă-le la loc cald timp de o oră.

După ce aluaturile s-au dospit, scoate-le pe masa presărată cu făină. Mai frământă-le puțin și modelează-le din nou sub formă sferică. Așază-le în tava mare a cuptorului și acoperă-le cu două boluri. Lasă-le să se mai dospească timp de 30 de minute.

Cum coci pâinea ardelenească cu cartofi

Încălzește cuptorul la 220 de grade Celsius și așază pe raftul inferior al acestuia o tavă cu apă.

Ridică bolurile de deasupra aluaturilor de pâine cu cartofi și presară puțină făină pe deasupra. Apoi crestează-le în două-trei locuri la suprafață. Așază tava în cuptor, deasupra tăvii cu apă. Lasă pâinile la copt timp de 15 minute, la 220 de grade Celsius. Micșorează temperatura la 200 de grade Celsius și mai lasă pâinile la copt timp de 15 minute.

Apoi, scoate tava cu apă din cuptor și micșorează temperatura la 175 de grade Celsius. Mai coace pâinile timp de 20-30 de minute.

După ce le scoți din cuptor acoperă-le cu un ștergar curat, pentru a li se înmuia coaja.

Te vei bucura de o pâine cu coaja ușor crocantă și miezul dens și foarte pufos, iar gustul va fi deosebit.

Descoperă și rețeta de ciabatta, pâinea specială a Italiei.