Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Grecească

Tot ce ai nevoie pentru un mic dejun perfect sunt aceste pita cu textură moale și cu un exterior ușor crocant. Unse cu puțin unt simplu sau aromatizat cu usturoi sau ierburi sunt absolut delicioase. Iată cea mai simplă rețetă de pâine pita.

pâine pita puse într-un coșuleț
Pita se poate umple cu salate sau carne / Shutterstock

Pita este originară din Orientul Mijlociu. Este cel mai vechi tip de pâine, fiind preparată încă de acum 4.000 de ani potrivit dovezilor istorice. Numele „pita” înseamnă pur și simplu „pâine plată”, iar grecii au fost primii care au folosit acest termen. În Antichitate se mai întâlnea și în Egipt, dar și în Imperiul Roman. Inițial, această pâine era coaptă pe pietre încinse sau în cuptoare de lut, iar tehnica sa de coacere a fost rafinată de-a lungul secolelor.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Într-un castron, se pun lapte și apă calduțe, drojdia uscată și zahărul. Se amestecă astfel încât să se dizolve bine drojdia.

Cum prepari rețeta de pâine pita

După ce aceasta s-a activat, se adaugă făina și se frământă energic cu mâna. Apoi se pune uleiul și se frământă în continuare până se obține un aluat neted și omogen. După aceea, se pune într-un bol și se acoperă cu un șervet de bumbac curat sau cu folie alimentară și se lasă să se odihnească până când își dublează volumul, aproximativ 2 ore.

După ce a crescut, aluatul se taie în 6 părți, formând bile. Se acoperă din nou și se lasă să se odihnească încă 10 minute. Apoi, se ia fiecare bucată și se întinde cu un sucitor până se obține un disc subțire de aproximativ 20 cm diametru.

Se pune pe foc o tigaie cu suprafață antiderentă și se lasă să se încingă. Se coace fiecare pita, răsturnându-le des și astfel încât să se coacă pe lăsați ambele părți fără să se ardă. Când încep să se umfle înseamnă că sunt gata. Se consumă imediat.

Cum se consumă pâinea pita

Odată ce vor începe să se gătească, pâinile pita vor începe să formeze un buzunar care este perfect pentru a fi umplut cu legume și hummus, ceea ce le face perfecte nu doar pentru micul dejun, ci și pentru gustare sau cină. Încearcă și rețetele de plăcinte cu varză. Sunt ideale pentru un prânz sățios.

Fiind o pâine rotundă plată, se potrivește bine cu orice ți-ai putea gândi să pui pe pâine, cum ar fi salata Caesar de pui, falafel și legume la grătar.. Ea poate fi servită ca a o gustare și poate fi grozavă cu hummus, tzatziki sau tabbouleh.

Variante de pâine pita

Pâinea pita este cunoscută pentru textura sa pufoasă și faptul că se umflă ca un balon mic în timpul coacerii.

Există numeroase variații regionale ale pâinii pita. Pita clasică este pâinea pita obișnuită, cu un miez moale și o crustă subțire. Se poate consuma simplă sau umplută cu diverse ingrediente pentru a crea sandvișuri sau aperitive.

Manousheh este o varietate libaneză de pâine pita, adesea acoperită cu ulei de măsline și presărată cu za’atar (un amestec de condimente), brânză sau alte topping-uri.

Lavash se întâlnește în regiunea caucaziană și este mai subțire. Lavash-ul este folosit adesea pentru a înveli sau a însoți preparatele culinare, precum kebab-ul sau shaorma.

Pita grecească, cunoscută sub numele de “pita gyros” sau “pita souvlaki”, este utilizată pentru preparate cu carne, legume și sosuri specifice.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pască cu Nutella, fără aluat porționată
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșun pe un platou
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Piftie de curcan cu ouă fierte în trei vase, alături de un bol cu muștar, felii de pâine, furculițe, ceapă verde și usturoi
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
09:24
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
22 aprilie, 06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
21 aprilie, 05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Mini tarte cu mousse de ton
20 aprilie, 05:14
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
19 aprilie, 05:48
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Piftie de curcan cu ouă fierte în trei vase, alături de un bol cu muștar, felii de pâine, furculițe, ceapă verde și usturoi
19 aprilie, 05:35
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
19 aprilie, 05:21
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
18 aprilie, 06:11
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii sunt testate de Univers pe 24 aprilie 2025. Nativii care se confruntă cu probleme
3 zodii sunt testate de Univers pe 24 aprilie 2025. Nativii care se confruntă cu probleme
3 zodii sunt testate de Univers pe 24 aprilie 2025. Nativii care se confruntă cu probleme
Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce nu ai voie să faci azi, 23 aprilie
Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce nu ai voie să faci azi, 23 aprilie
Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce nu ai voie să faci azi, 23 aprilie
Cu câţi bani au ajuns să trăiască după ce Gigi Becali nu i-a mai ţinut gratis în casă
Cu câţi bani au ajuns să trăiască după ce Gigi Becali nu i-a mai ţinut gratis în casă
Cu câţi bani au ajuns să trăiască după ce Gigi Becali nu i-a mai ţinut gratis în casă
Cum a reacționat Livia Eftimie după ce s-a spus că ea și Spike s-au despărțit. Fosta soție a lui Bordea: interesul pentru mine..
Cum a reacționat Livia Eftimie după ce s-a spus că ea și Spike s-au despărțit. Fosta soție a lui Bordea: „interesul pentru mine..”
Cum a reacționat Livia Eftimie după ce s-a spus că ea și Spike s-au despărțit. Fosta soție a lui Bordea: „interesul pentru mine..”
Mireasa sezonul 11. Robert i-a scris Lilianei o scrisoare în care se arată dezamăgit. Ce i-a zis despre Teo
Mireasa sezonul 11. Robert i-a scris Lilianei o scrisoare în care se arată dezamăgit. Ce i-a zis despre Teo
Mireasa sezonul 11. Robert i-a scris Lilianei o scrisoare în care se arată dezamăgit. Ce i-a zis despre Teo
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Care sunt semnele afecțiunilor tiroidiene. Cum funcționează tiroida
Care sunt semnele afecțiunilor tiroidiene. Cum funcționează tiroida
Care sunt semnele afecțiunilor tiroidiene. Cum funcționează tiroida
fresh
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată

Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată

Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare

Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros

Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
închide