Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 5 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Grecească

Papoutsakia este un preparat grecesc, în varianta clasică fiind vinete coapte, care au fost tăiate în jumătate, umplute cu carne de vită tocată și acoperite cu un sos bechamel şi brânză. Odată coapte împreună, sunt incredibil de aromate și gustoase. În episodul 5 al emisiunii BeautiFood | Sezonul 3, Chef Sorin Gonţea a preparat această reţetă simplă şi destul de uşor de pregătit.

Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de Papoutsakia, așezată pe o masă
Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY / AntenaPLAY.ro

Papoutsakia înseamnă „pantofi mici” în greacă, preparatul primind acest nume de la asemănarea formei cu nişte pantofiori. În limba greacă, papoutsakia provine din cuvântul persan „papush” și este folosit şi în turcă ca „papuç”, însemnând „papuc”.

Gustul și ingredientele folosite pentru această rețetă sunt foarte asemănătoare cu popularul preparat grecesc moussaka. În trecut, ambele mâncăruri erau în mod tradițional acoperite cu iaurt.

Această rețetă de vinete umplute în stil grecesc este simplă, dar nu este lipsită de aromă. Vânăta coaptă combinată cu carnea de vită tocată, condimentată, şi sosul bogat este o masă în sine, dar o poţi servi oricând cu o salată sau cu pâine prăjită şi chiar cu niște cartofi prăjiţi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare. Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul “Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne va arăta cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

Citește și

Rețetă de Papoutsakia, vânătă umplută în stil grecesc

Vinetele sunt vedeta acestui fel de mâncare, așa că alege nişte vinete care sunt ferme la atingere și sunt de culoare mov închis. Evită vinetele prea moi sau cu pete.

Sosul bechamel face ca preparatul să fie o mâncare deosebită. În mod normal, sosul bechamel se face folosind lapte, dar în acest caz Chef Sorin Gonțea a folosit smântână pentru gătit LaDORNA cu 15% grăsime, reducând astfel cantitatea de făină și unt necesare pentru sos.

Folosește carne tocată de vită cu cel puțin 25% grăsime care să-i dea gust și textură. Tradițional, Papoutsakia se face cu carne de vită, dar o poți face cu orice tip de carne dorești.

Poţi face această rețetă şi în variantă vegetariană, înlocuind carnea de vită cu alte legume, cum ar fi ciuperci sotate, morcovi și țelină.

Ingrediente pentru 2 porții de Papoutsakia

Mod de preparare

Taie vinetele în jumătate pe lungime și fă câteva crestături/tăieturi cu un cuțit ascuțit în miez, cu grijă să nu tai şi coaja vinetei. Presară puțină sare și lasă vânăta la scurs circa 20 de minute.

Stropeşte vinetele cu 2 linguri de ulei de măsline și pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu fața în jos. Le pui în cuptorul preîncălzit la 180 grd Celsius pentru circa 15-20 de minute după care le întorci și le mai lași la copt încă aprox 15 de minute sau până când pulpa este moale.

Odată ce jumătățile de vânătă s-au copt, le scoți din cuptor și cu ajutorul unei linguri scobești vânăta pentru a scoate miezul.

Cum pregăteşti carnea pentru Papoutsakia

Toacă ceapa, nu prea fin, dar nici prea mare.

Într-o tigaie pe foc pune 40 ml ulei, apoi ceapa tocată pentru a o căli. Adaugă un praf de sare, astfel ceapa se va înmuia.

Sotează ceapa și apoi adaugă 300 gr carne de vită tocată.

Prepară astfel carnea pe foc câteva minute amestecând continuu pentru a se găti uniform.

Adaugă miezul vinetei peste carne și continuă să amesteci până ce carnea se pătrunde. Adaugă un praf de scorțișoară și sare.

În momentul când carnea începe să se prăjească, adică apa din ceapă și din carne s-a evaporat, este momentul să mai adaugi puțină apă.

Adaugă 50 ml apă și apoi 150 ml de roșii pasate. Amestecă bine, apoi dă focul mai mic și las-o să se gătească înnăbușit până ce se evaporă aproape toată apa.

Cum prepari sosul bechamel

Într-o cratiță mică pe foc pune 30 gr de unt. Cratița nu trebuie să fie încinsă pentru ca untul să nu se ardă.

Când untul s-a topit adaugă o linguriță cu vârf de făină și amestecă bine rântașul la foc foarte mic.

Adaugă 150 ml de smântână de gătit LaDORNA amestecând continuu. Vei observa că sosul se va îngroșa foarte repede. Oprește focul, adaugă circa 40 gr de cașcaval ras și amestecă bine.

Cum asamblezi vânăta umplută în stil grecesc

Într-o tavă pentru cuptor, cu hârtie de copt în ea, pune cojile celor două jumătăți de vinete scobite de miez.

Umple interiorul lor cu carnea preparată anterior.

Peste carne toarnă sosul alb și mai rade puțin cașcaval deasupra.

Pune tava la cuptor la 185 grd Celsius pentru aproximativ 25-30 de minute, în funcție de mărimea vinetelor.

Când deasupra s-a făcut o crustă coaptă, maronie atunci sunt gata.

După ce scoţi vinetele umplute din cuptor, lasă-le să se odihnească 5-10 minute pentru ca sosul și brânza să se întărească un pic.

Poftă bună!

Citește și
CELE MAI CITITE
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi în bol rustic, alături de vinete proaspete, roșii, usturoi și lămâie
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
20 decembrie, 07:32
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
20 decembrie, 06:58
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
20 decembrie, 05:51
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
19 decembrie, 05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
19 decembrie, 05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
19 decembrie, 05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Să ajungem până atunci. Premoniţia amară pe care cuplul din Bacău a avut-o chiar înainte de tragedie
"Să ajungem până atunci". Premoniţia amară pe care cuplul din Bacău a avut-o chiar înainte de tragedie
"Să ajungem până atunci". Premoniţia amară pe care cuplul din Bacău a avut-o chiar înainte de tragedie
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Horoscop zilnic 22 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 22 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 22 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post

Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post

Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor

Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor

Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune

Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
închide