Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 5 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Grecească

Papoutsakia este un preparat grecesc, în varianta clasică fiind vinete coapte, care au fost tăiate în jumătate, umplute cu carne de vită tocată și acoperite cu un sos bechamel şi brânză. Odată coapte împreună, sunt incredibil de aromate și gustoase. În episodul 5 al emisiunii BeautiFood | Sezonul 3, Chef Sorin Gonţea a preparat această reţetă simplă şi destul de uşor de pregătit.

Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de Papoutsakia, așezată pe o masă
Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY / AntenaPLAY.ro

Papoutsakia înseamnă „pantofi mici” în greacă, preparatul primind acest nume de la asemănarea formei cu nişte pantofiori. În limba greacă, papoutsakia provine din cuvântul persan „papush” și este folosit şi în turcă ca „papuç”, însemnând „papuc”.

Gustul și ingredientele folosite pentru această rețetă sunt foarte asemănătoare cu popularul preparat grecesc moussaka. În trecut, ambele mâncăruri erau în mod tradițional acoperite cu iaurt.

Această rețetă de vinete umplute în stil grecesc este simplă, dar nu este lipsită de aromă. Vânăta coaptă combinată cu carnea de vită tocată, condimentată, şi sosul bogat este o masă în sine, dar o poţi servi oricând cu o salată sau cu pâine prăjită şi chiar cu niște cartofi prăjiţi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare. Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul “Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne va arăta cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

Citește și

Rețetă de Papoutsakia, vânătă umplută în stil grecesc

Vinetele sunt vedeta acestui fel de mâncare, așa că alege nişte vinete care sunt ferme la atingere și sunt de culoare mov închis. Evită vinetele prea moi sau cu pete.

Sosul bechamel face ca preparatul să fie o mâncare deosebită. În mod normal, sosul bechamel se face folosind lapte, dar în acest caz Chef Sorin Gonțea a folosit smântână pentru gătit LaDORNA cu 15% grăsime, reducând astfel cantitatea de făină și unt necesare pentru sos.

Folosește carne tocată de vită cu cel puțin 25% grăsime care să-i dea gust și textură. Tradițional, Papoutsakia se face cu carne de vită, dar o poți face cu orice tip de carne dorești.

Poţi face această rețetă şi în variantă vegetariană, înlocuind carnea de vită cu alte legume, cum ar fi ciuperci sotate, morcovi și țelină.

Ingrediente pentru 2 porții de Papoutsakia

Mod de preparare

Taie vinetele în jumătate pe lungime și fă câteva crestături/tăieturi cu un cuțit ascuțit în miez, cu grijă să nu tai şi coaja vinetei. Presară puțină sare și lasă vânăta la scurs circa 20 de minute.

Stropeşte vinetele cu 2 linguri de ulei de măsline și pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu fața în jos. Le pui în cuptorul preîncălzit la 180 grd Celsius pentru circa 15-20 de minute după care le întorci și le mai lași la copt încă aprox 15 de minute sau până când pulpa este moale.

Odată ce jumătățile de vânătă s-au copt, le scoți din cuptor și cu ajutorul unei linguri scobești vânăta pentru a scoate miezul.

Cum pregăteşti carnea pentru Papoutsakia

Toacă ceapa, nu prea fin, dar nici prea mare.

Într-o tigaie pe foc pune 40 ml ulei, apoi ceapa tocată pentru a o căli. Adaugă un praf de sare, astfel ceapa se va înmuia.

Sotează ceapa și apoi adaugă 300 gr carne de vită tocată.

Prepară astfel carnea pe foc câteva minute amestecând continuu pentru a se găti uniform.

Adaugă miezul vinetei peste carne și continuă să amesteci până ce carnea se pătrunde. Adaugă un praf de scorțișoară și sare.

În momentul când carnea începe să se prăjească, adică apa din ceapă și din carne s-a evaporat, este momentul să mai adaugi puțină apă.

Adaugă 50 ml apă și apoi 150 ml de roșii pasate. Amestecă bine, apoi dă focul mai mic și las-o să se gătească înnăbușit până ce se evaporă aproape toată apa.

Cum prepari sosul bechamel

Într-o cratiță mică pe foc pune 30 gr de unt. Cratița nu trebuie să fie încinsă pentru ca untul să nu se ardă.

Când untul s-a topit adaugă o linguriță cu vârf de făină și amestecă bine rântașul la foc foarte mic.

Adaugă 150 ml de smântână de gătit LaDORNA amestecând continuu. Vei observa că sosul se va îngroșa foarte repede. Oprește focul, adaugă circa 40 gr de cașcaval ras și amestecă bine.

Cum asamblezi vânăta umplută în stil grecesc

Într-o tavă pentru cuptor, cu hârtie de copt în ea, pune cojile celor două jumătăți de vinete scobite de miez.

Umple interiorul lor cu carnea preparată anterior.

Peste carne toarnă sosul alb și mai rade puțin cașcaval deasupra.

Pune tava la cuptor la 185 grd Celsius pentru aproximativ 25-30 de minute, în funcție de mărimea vinetelor.

Când deasupra s-a făcut o crustă coaptă, maronie atunci sunt gata.

După ce scoţi vinetele umplute din cuptor, lasă-le să se odihnească 5-10 minute pentru ca sosul și brânza să se întărească un pic.

Poftă bună!

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi în bol rustic, alături de vinete proaspete, roșii, usturoi și lămâie
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: Doar el putea să facă asta
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
închide