Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 5 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Grecească

Papoutsakia este un preparat grecesc, în varianta clasică fiind vinete coapte, care au fost tăiate în jumătate, umplute cu carne de vită tocată și acoperite cu un sos bechamel şi brânză. Odată coapte împreună, sunt incredibil de aromate și gustoase. În episodul 5 al emisiunii BeautiFood | Sezonul 3, Chef Sorin Gonţea a preparat această reţetă simplă şi destul de uşor de pregătit.

Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de Papoutsakia, așezată pe o masă
Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY / AntenaPLAY.ro

Papoutsakia înseamnă „pantofi mici” în greacă, preparatul primind acest nume de la asemănarea formei cu nişte pantofiori. În limba greacă, papoutsakia provine din cuvântul persan „papush” și este folosit şi în turcă ca „papuç”, însemnând „papuc”.

Gustul și ingredientele folosite pentru această rețetă sunt foarte asemănătoare cu popularul preparat grecesc moussaka. În trecut, ambele mâncăruri erau în mod tradițional acoperite cu iaurt.

Această rețetă de vinete umplute în stil grecesc este simplă, dar nu este lipsită de aromă. Vânăta coaptă combinată cu carnea de vită tocată, condimentată, şi sosul bogat este o masă în sine, dar o poţi servi oricând cu o salată sau cu pâine prăjită şi chiar cu niște cartofi prăjiţi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare. Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul “Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne va arăta cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

Citește și

Rețetă de Papoutsakia, vânătă umplută în stil grecesc

Vinetele sunt vedeta acestui fel de mâncare, așa că alege nişte vinete care sunt ferme la atingere și sunt de culoare mov închis. Evită vinetele prea moi sau cu pete.

Sosul bechamel face ca preparatul să fie o mâncare deosebită. În mod normal, sosul bechamel se face folosind lapte, dar în acest caz Chef Sorin Gonțea a folosit smântână pentru gătit LaDORNA cu 15% grăsime, reducând astfel cantitatea de făină și unt necesare pentru sos.

Folosește carne tocată de vită cu cel puțin 25% grăsime care să-i dea gust și textură. Tradițional, Papoutsakia se face cu carne de vită, dar o poți face cu orice tip de carne dorești.

Poţi face această rețetă şi în variantă vegetariană, înlocuind carnea de vită cu alte legume, cum ar fi ciuperci sotate, morcovi și țelină.

Ingrediente pentru 2 porții de Papoutsakia

Mod de preparare

Taie vinetele în jumătate pe lungime și fă câteva crestături/tăieturi cu un cuțit ascuțit în miez, cu grijă să nu tai şi coaja vinetei. Presară puțină sare și lasă vânăta la scurs circa 20 de minute.

Stropeşte vinetele cu 2 linguri de ulei de măsline și pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu fața în jos. Le pui în cuptorul preîncălzit la 180 grd Celsius pentru circa 15-20 de minute după care le întorci și le mai lași la copt încă aprox 15 de minute sau până când pulpa este moale.

Odată ce jumătățile de vânătă s-au copt, le scoți din cuptor și cu ajutorul unei linguri scobești vânăta pentru a scoate miezul.

Cum pregăteşti carnea pentru Papoutsakia

Toacă ceapa, nu prea fin, dar nici prea mare.

Într-o tigaie pe foc pune 40 ml ulei, apoi ceapa tocată pentru a o căli. Adaugă un praf de sare, astfel ceapa se va înmuia.

Sotează ceapa și apoi adaugă 300 gr carne de vită tocată.

Prepară astfel carnea pe foc câteva minute amestecând continuu pentru a se găti uniform.

Adaugă miezul vinetei peste carne și continuă să amesteci până ce carnea se pătrunde. Adaugă un praf de scorțișoară și sare.

În momentul când carnea începe să se prăjească, adică apa din ceapă și din carne s-a evaporat, este momentul să mai adaugi puțină apă.

Adaugă 50 ml apă și apoi 150 ml de roșii pasate. Amestecă bine, apoi dă focul mai mic și las-o să se gătească înnăbușit până ce se evaporă aproape toată apa.

Cum prepari sosul bechamel

Într-o cratiță mică pe foc pune 30 gr de unt. Cratița nu trebuie să fie încinsă pentru ca untul să nu se ardă.

Când untul s-a topit adaugă o linguriță cu vârf de făină și amestecă bine rântașul la foc foarte mic.

Adaugă 150 ml de smântână de gătit LaDORNA amestecând continuu. Vei observa că sosul se va îngroșa foarte repede. Oprește focul, adaugă circa 40 gr de cașcaval ras și amestecă bine.

Cum asamblezi vânăta umplută în stil grecesc

Într-o tavă pentru cuptor, cu hârtie de copt în ea, pune cojile celor două jumătăți de vinete scobite de miez.

Umple interiorul lor cu carnea preparată anterior.

Peste carne toarnă sosul alb și mai rade puțin cașcaval deasupra.

Pune tava la cuptor la 185 grd Celsius pentru aproximativ 25-30 de minute, în funcție de mărimea vinetelor.

Când deasupra s-a făcut o crustă coaptă, maronie atunci sunt gata.

După ce scoţi vinetele umplute din cuptor, lasă-le să se odihnească 5-10 minute pentru ca sosul și brânza să se întărească un pic.

Poftă bună!

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi în bol rustic, alături de vinete proaspete, roșii, usturoi și lămâie
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
brânză congelată
05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Nu mai pot, mamaie!. Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda accidentul
"Nu mai pot, mamaie!". Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda "accidentul"
"Nu mai pot, mamaie!". Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda "accidentul"
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide