Plăcintă cu vișine, desertul răcoros al verii

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Vișinele sunt considerate de nutriționiști un nou superaliment. Studii recente au demonstrat că aceste fructe au puternice efecte antioxidante și că trebuie incluse în dieta cât mai des posibile. Dacă nu îți place să le mănânci crude, le poți include în diverse tarte și prăjituri.

Publicat: 5 iulie 2022, 08:51 / Actualizat: 5 iulie 2022, 17:33
O felie de plăcintă cu vișine, așezată pe o farfurie cu model floral de culoare roșie
Poți face plăcintă cu vișine atât în tavă rotundă, cât și dreptunghiulară / Shutterstock

Vișinele au mai puțin zahăr decât surorile lor mai populare, cireșele, și acesta este un lucru bun. Aciditatea lor ridicată aduce o aromă mai pregnantă, în timp ce zaharurile se vor concentra pe măsură ce le gătești. Odată supuse tratamentului termic, ele vor avea un gust mai dulce. 

Plăcinta cu vișine este una dintre cele mai delicioase deserturi pe care le poți face vara. Este răcoritoare, parfumată, cu o crustă crocantă și atât de fină la interior. Rețeta pe care ți-o propunem o să o faci iar și iar, pentru că nu te vei mai sătura de ea.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru început, adună toate ingredientele pe bancul de lucru, pentru a te putea mișca cu rapiditate. Apoi, te poți apuca de lucru. Spor la treabă!

Cum se prepară aluatul pentru plăcintă

Se pune făina într-un castron suficient de mare. Untul foarte rece se taie felii și, cu mâinile reci, se rupe cu degetele pentru a forma bucăți mici ca niște fulgi. Apa rece se toarnă pe marginea bolului.

Se începe frământarea aluatului. Se aduce toată făina deasupra untului și se apasă cu mâinile. Se repetă mișcarea până când făina formează o minge în jurul untului. Scopul acestor mișcări este ca untul să rămână în bucăți în aluat. Se înfășoară în folie alimentară și se dă la rece pentru jumătate de oră.

Pe masa de lucru se presară o mână de făină. Se întinde aluatul cu un sucitor. Nu trebuie să fie mai gros de un deget. Se aduc marginile una peste alta și formează un pătrat din aluat. Se întinde din nou și se repetă procedura până când aluatul devine mai elastic. Apoi, se strânge din nou, se înfășoară în folie de platic și se dă la frigider pentru 20 de minute.

Se scoate aluatul de la rece și se repetă procesul de mai sus, după care se lasă iar la rece. Acest proces se face de încă 6-7 ori. Poartă denumirea de laminare. Când aluatul este gata se taie în două bucăți egale. Una dintre bucăți se de la cere. Cealaltă se întinde.

Se pune hârtie de copt într-o tavă de 28X18 cm, astfel încât să acopere și marginile. Se așează aluatul și se dă la rece până când va fi nevoie de ea.

Se scoate cealaltă jumătate de aluat de la frigider și se întinde, în formă dreptunghiulară, astfel încât să aibă dimensiunile aproximative de 15X25 cm. Va fi folosită pentru a acoperi prăjitura cu vișine.

Cum se face umplutura pentru plăcinta de vișine

Pentru umplutura de vișine se amestecă zahărul brun cu amidonul de porumb și condimentele. Amestecul se pune peste vișine și se amestecă ușor cu o spatulă de silicon astfel încât să se omogenizeze. Compoziția rezultată se toarnă în tava cu aluat și se uniformizează astfel încât să nu fie vișinele una peste alta. Se acoperă cu aluatul întins. Se unesc marginile de aluat cu degetele.

Prăjitura cu vișine se dă cuptor, la 220°C, pentru aproximativ 45 de minute. Se scoate și se lasă să se răcească complet.

Sfaturi pentru a obține plăcinta cu vișine perfectă

Atât apa, cât și untul folosite pentru această plăcintă cu vișine, trebuie să fie foarte reci. De aceea trebuie să le scoți din frigider doar în momentul în care le vei folosi. Trebuie să faci totul foarte repede pentru că untul nu are nevoie să se înmoaie. De asemenea, mâinile tale ar trebui să fie și ele reci, cât timp manipulezi untul.

În loc de zahăr brun, poți folosi și zahăr alb normal. Cel brun se caramelizează mai bine în timp ce plăcinta se coace și va avea un gust mult mai intens.

În cazul în care preferi deserturile cu un conținut scăzut de zahăr, ai aici o rețetă de plăcintă cu mere fără zahăr.

În ceea ce privește condimentele, poți folosi în loc de esență de vanilie, zahăr de vanilie. Pentru o textură mai crocantă poți adăuga în compoziția de vișine și fulgi de migdale.

După ce ai făcut aluatul îl poți congela pentru a-l folosi altă dată pentru prăjituri cu alte fructe sau pentru croissante.

Prăjitura cu vișine se poate servi cu budincă de vanilie sau cu înghețată. De asemenea, o poți savura fără alte elemente și va fi la fel bună.

CELE MAI CITITE
Spaghete cu ton și sos de roșii, decorate cu măsline, capere și ceapă verde
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Un platou mare și roz cu vanillekipferl pudrate cu mult zahăr
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Pateu de năut cu ciuperci în borcan și pe felii de pâine
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Tocăniță de dovlecei în bol negru cu lingură
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Negresă cu fulgi de ovăz pe un platou alături de furculițe și o masă albă
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Te-ar mai putea interesa și
porții de plăcintă cu mere și dulceață de gutui, gustoasă și foarte aromată pe o farfurie, decorate cu batoane de scorțișoară
Galerie foto
Plăcintă cu mere și dulceață de gutui, gustoasă și foarte aromată
Plăcintă cu mere și dulceață de gutui, gustoasă și foarte aromată
Două porții de plăcintă cu mere și foi subțiri de casă
Galerie foto
Plăcintă cu mere și foi subțiri de casă. Desert simplu si delicios
Plăcintă cu mere și foi subțiri de casă. Desert simplu si delicios
Melitzanopita
Melitzanopita, plăcinta cu vinete a grecilor. Află rețeta
Melitzanopita, plăcinta cu vinete a grecilor. Află rețeta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Regele Charles al III-lea cu o înghețată în mână alături de soția sa, Regina Consort Camilla
8 decembrie, 08:00
5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată 5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată
Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
8 decembrie, 07:00
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Ruladă din fleică de porc la cuptor, porționată pe o hârtie de copt așezată pe un tocător de lemn
8 decembrie, 06:00
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Un borcan de dulceață de ceapă roșie alături de o ceapă roșie
7 decembrie, 08:00
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Fursecuri limbi de pisică pe o farfurie alături de o ceașcă de ceai
7 decembrie, 07:00
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
sos pentru marinarea cărnii de vită pus peste bucăți de carne de vită
7 decembrie, 06:00
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
ienibahar întreg și ienibahar măcinat pe o masă de lemn
6 decembrie, 08:00
Ienibahar. La ce se folosește și ce gust are Ienibahar. La ce se folosește și ce gust are
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
6 decembrie, 07:00
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
1
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
O porție de brioșe cu măr și fulgi de ovăz este perfectă pentru toți membrii familiei. Brioșele nu au zahăr sau făină și cu toate acestea sunt suficient de dulci și...
Negresă cu fulgi de ovăz pe un platou alături de furculițe și o masă albă
2
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Pentru această negresă cu fulgi de ovăz nu ai nevoie de ouă, zahăr sau de făină și nici de prea multe pregătiri. Practic, în două minute, va fi gata de pus...
Bol cu ciulama de ciuperci cu usturoi servită cu mămăliguță
3
Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Dintre cele mai delicioase rețete de post pe care le poți prepara pentru masa de prânz sau cină, rețeta de ciulama de ciuperci cu usturoi ocupă un loc fruntaș. Ciupercile sunt...
Prajitura cu foi de napolitane si mac, asezata pe o farfurie
4
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană. Desertul care îți amintește de copilărie
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană. Desertul care îți amintește de copilărie
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană, un desert ușor de făcut și care va atrage toate privirile. Cu cât foile de napolitană sunt mai calitative, cu atât prăjitura se va păstra...
Cozonacul fără frământare are cremă de ciocolată și blat pufos
5
Cozonac fără frământare. Rețeta perfectă pentru sărbători
Cozonac fără frământare. Rețeta perfectă pentru sărbători
Rețeta de cozonac fără frământare este preferata tuturor atunci când vine vorba despre masa de festivă de sărbători. Aroma de cozonac în casă este primul semn de sărbătoate. Dacă până acum...
Parteneri
Remedii împotriva răcelii și gripei. Cum îți poți stimula imunitatea

Remedii împotriva răcelii și gripei. Cum îți poți stimula imunitatea

Remedii împotriva răcelii și gripei. Cum îți poți stimula imunitatea
Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"
Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”
Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului
Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună
Programul înfricoșător care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT
Biscuiți conuri de brad cu cacao

Biscuiți conuri de brad cu cacao

Biscuiți conuri de brad cu cacao
Dua Lipa are încă o statuie de ceară. Artista a filmat întregul proces de creație

Dua Lipa are încă o statuie de ceară. Artista a filmat întregul proces de creație

Dua Lipa are încă o statuie de ceară. Artista a filmat întregul proces de creație
fresh
Fursecuri limbi de pisică pe o farfurie alături de o ceașcă de ceai
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
închide