Plăcintă cu vișine, desertul răcoros al verii

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Vișinele sunt considerate de nutriționiști un nou superaliment. Studii recente au demonstrat că aceste fructe au puternice efecte antioxidante și că trebuie incluse în dieta cât mai des posibile. Dacă nu îți place să le mănânci crude, le poți include în diverse tarte și prăjituri.

Publicat: 5 iulie 2022, 08:51 / Actualizat: 5 iulie 2022, 17:33
O felie de plăcintă cu vișine, așezată pe o farfurie cu model floral de culoare roșie
Poți face plăcintă cu vișine atât în tavă rotundă, cât și dreptunghiulară / Shutterstock

Vișinele au mai puțin zahăr decât surorile lor mai populare, cireșele, și acesta este un lucru bun. Aciditatea lor ridicată aduce o aromă mai pregnantă, în timp ce zaharurile se vor concentra pe măsură ce le gătești. Odată supuse tratamentului termic, ele vor avea un gust mai dulce. 

Plăcinta cu vișine este una dintre cele mai delicioase deserturi pe care le poți face vara. Este răcoritoare, parfumată, cu o crustă crocantă și atât de fină la interior. Rețeta pe care ți-o propunem o să o faci iar și iar, pentru că nu te vei mai sătura de ea.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru început, adună toate ingredientele pe bancul de lucru, pentru a te putea mișca cu rapiditate. Apoi, te poți apuca de lucru. Spor la treabă!

Cum se prepară aluatul pentru plăcintă

Se pune făina într-un castron suficient de mare. Untul foarte rece se taie felii și, cu mâinile reci, se rupe cu degetele pentru a forma bucăți mici ca niște fulgi. Apa rece se toarnă pe marginea bolului.

Se începe frământarea aluatului. Se aduce toată făina deasupra untului și se apasă cu mâinile. Se repetă mișcarea până când făina formează o minge în jurul untului. Scopul acestor mișcări este ca untul să rămână în bucăți în aluat. Se înfășoară în folie alimentară și se dă la rece pentru jumătate de oră.

Pe masa de lucru se presară o mână de făină. Se întinde aluatul cu un sucitor. Nu trebuie să fie mai gros de un deget. Se aduc marginile una peste alta și formează un pătrat din aluat. Se întinde din nou și se repetă procedura până când aluatul devine mai elastic. Apoi, se strânge din nou, se înfășoară în folie de platic și se dă la frigider pentru 20 de minute.

Se scoate aluatul de la rece și se repetă procesul de mai sus, după care se lasă iar la rece. Acest proces se face de încă 6-7 ori. Poartă denumirea de laminare. Când aluatul este gata se taie în două bucăți egale. Una dintre bucăți se de la cere. Cealaltă se întinde.

Se pune hârtie de copt într-o tavă de 28X18 cm, astfel încât să acopere și marginile. Se așează aluatul și se dă la rece până când va fi nevoie de ea.

Se scoate cealaltă jumătate de aluat de la frigider și se întinde, în formă dreptunghiulară, astfel încât să aibă dimensiunile aproximative de 15X25 cm. Va fi folosită pentru a acoperi prăjitura cu vișine.

Cum se face umplutura pentru plăcinta de vișine

Pentru umplutura de vișine se amestecă zahărul brun cu amidonul de porumb și condimentele. Amestecul se pune peste vișine și se amestecă ușor cu o spatulă de silicon astfel încât să se omogenizeze. Compoziția rezultată se toarnă în tava cu aluat și se uniformizează astfel încât să nu fie vișinele una peste alta. Se acoperă cu aluatul întins. Se unesc marginile de aluat cu degetele.

Prăjitura cu vișine se dă cuptor, la 220°C, pentru aproximativ 45 de minute. Se scoate și se lasă să se răcească complet.

Sfaturi pentru a obține plăcinta cu vișine perfectă

Atât apa, cât și untul folosite pentru această plăcintă cu vișine, trebuie să fie foarte reci. De aceea trebuie să le scoți din frigider doar în momentul în care le vei folosi. Trebuie să faci totul foarte repede pentru că untul nu are nevoie să se înmoaie. De asemenea, mâinile tale ar trebui să fie și ele reci, cât timp manipulezi untul.

În loc de zahăr brun, poți folosi și zahăr alb normal. Cel brun se caramelizează mai bine în timp ce plăcinta se coace și va avea un gust mult mai intens.

În cazul în care preferi deserturile cu un conținut scăzut de zahăr, ai aici o rețetă de plăcintă cu mere fără zahăr.

În ceea ce privește condimentele, poți folosi în loc de esență de vanilie, zahăr de vanilie. Pentru o textură mai crocantă poți adăuga în compoziția de vișine și fulgi de migdale.

După ce ai făcut aluatul îl poți congela pentru a-l folosi altă dată pentru prăjituri cu alte fructe sau pentru croissante.

Prăjitura cu vișine se poate servi cu budincă de vanilie sau cu înghețată. De asemenea, o poți savura fără alte elemente și va fi la fel bună.

CELE MAI CITITE
Porții de pandișpan cu vișine și caise pe un blat negru de ardezie
Pandișpan cu vișine și caise, desertul vedetă al verii
Pandișpan cu vișine și caise, desertul vedetă al verii
Prăjitură cu afine și bezea porționată pe o farfurie albă, alături de un bol cu afine
Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară
Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară
Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc porționată în forma de copt așezată pe un ștergar alb cu carouri albastre
Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc
Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc
preparate cu caise frumos aranjate
5 preparate cu caise, care să îți parfumeze vara
5 preparate cu caise, care să îți parfumeze vara
Borcan cu dulceață de pere
Cum să faci cea mai delicioasă dulceață de pere fără zahăr
Cum să faci cea mai delicioasă dulceață de pere fără zahăr
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu vișine și cremă de brânză
4 rețete cu vișine pe care să le încerci pe tot parcursul anului
4 rețete cu vișine pe care să le încerci pe tot parcursul anului
Câteva de felii de prăjitură cu vișine și iaurt pe o farfurie
Rețete de prăjitură cu vișine și iaurt: fără coacere și cu blat de pandișpan
Rețete de prăjitură cu vișine și iaurt: fără coacere și cu blat de pandișpan
vișinată de casă pusă în pahare cu picior pe un blat de lemn. alături este un recipient transparent în care sunt câteva vișine bine coapte
Vișinată de casă. Rețeta pe care o vei face în fiecare an
Vișinată de casă. Rețeta pe care o vei face în fiecare an
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
borcan cu dulceață de piersici
07:15
Dulceața de piersici. Rețeta care rezistă până primăvara Dulceața de piersici. Rețeta care rezistă până primăvara
Salată de vinete cu avocado și noodles de dovlecei în bol alb, alături de un dovlecel verde, o jumătate de avocado și câteva vinete
07:12
Salată de vinete cu avocado și noodles de dovlecei Salată de vinete cu avocado și noodles de dovlecei
ort cu jeleu de caise și blat din ruladă secționat pe un platou alb și o porție pe o farfurie, alături de două caise și un ștergar verde
06:49
Tort cu jeleu de caise și blat din ruladă Tort cu jeleu de caise și blat din ruladă
borcan cu gem de afine
13 august, 07:26
Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină
pahare cu margarita cu pepene congelat
13 august, 06:50
Cum să faci margarita cu pepene roșu congelat Cum să faci margarita cu pepene roșu congelat
Porție de Supă cremă de roșii coapte cu ardei copți și usturoi în bol roșu, alături de roșii coapte, cimbru și usturoi
13 august, 06:30
Supă cremă de roșii coapte cu ardei copți și usturoi Supă cremă de roșii coapte cu ardei copți și usturoi
borcan cu compot de caise
12 august, 08:21
Compot de caise. Rețeta care rezistă până la primăvară Compot de caise. Rețeta care rezistă până la primăvară
borcan cu sos de miere cu paprika
12 august, 08:17
Sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar Sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
borcan cu gem de afine
1
Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină
Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină
Gemul de afine este una dintre cele mai savuroase metode de a păstra peste iarnă micuțele fructe pline de antioxidanți. Se poate face din doar trei ingrediente și nu necesită foarte...
Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc porționată în forma de copt așezată pe un ștergar alb cu carouri albastre
2
Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc
Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc
Dacă îți plac gustările sub formă de budincă, servite calde sau reci, îți oferim o delicioasă rețetă de budincă de dovlecei cu brânză și busuioc. Rețeta este simplă, conține ingrediente puține...
Borcane cu zarzavat pentru ciorbe
3
Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară
Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară
Dacă adori ciorbele bogate în legume, nu ezita să prepari pentru iarnă și câteva borcane cu zarzavat pentru ciorbe. Te vor răsfăța aromele și culorile acestora și în preparatele din sezonul...
Porții de pandișpan cu vișine și caise pe un blat negru de ardezie
4
Pandișpan cu vișine și caise, desertul vedetă al verii
Pandișpan cu vișine și caise, desertul vedetă al verii
Dacă îți plac deserturile cu fructe proaspete în compoziție, îți recomandăm să încerci o rețetă de pandișpan cu vișine și caise. Cu siguranță îl vei declara desertul vedetă al verii. Combinația...
Prăjitură cu afine și bezea porționată pe o farfurie albă, alături de un bol cu afine
5
Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară
Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară
Dacă ești în căutarea unui desert simplu de vară, delicios și spectaculos, îți oferim o rețetă de prăjitură cu afine și bezea. Prăjiturile cu fructe sunt foarte versatile, dar și mai...
Parteneri
Îndrăgostită de Seriale CaTine. Înscrie-te în concursul nostru și poți câștiga un Smart TV

Îndrăgostită de Seriale CaTine. Înscrie-te în concursul nostru și poți câștiga un Smart TV

Îndrăgostită de Seriale CaTine. Înscrie-te în concursul nostru și poți câștiga un Smart TV
LOTO 6/49 - duminică, 14 august 2022. Numerele câştigătoare de azi

LOTO 6/49 - duminică, 14 august 2022. Numerele câştigătoare de azi

LOTO 6/49 - duminică, 14 august 2022. Numerele câştigătoare de azi
Amanta lui Laurențiu Reghecampf, uluită de noua casă unde a dus-o soțul Anamariei Prodan. Mesajul plin de emoție al Corinei Caciuc

Amanta lui Laurențiu Reghecampf, uluită de noua casă unde a dus-o soțul Anamariei Prodan. Mesajul plin de emoție al Corinei Caciuc

Amanta lui Laurențiu Reghecampf, uluită de noua casă unde a dus-o soțul Anamariei Prodan. Mesajul plin de emoție al Corinei Caciuc
Adormirea Maicii Domnului: tradiții și obiceiuri pe 15 august 2022. De ce nu e bine să zici La mulți ani la sărbătoarea de azi

Adormirea Maicii Domnului: tradiții și obiceiuri pe 15 august 2022. De ce nu e bine să zici ”La mulți ani” la sărbătoarea de azi

Adormirea Maicii Domnului: tradiții și obiceiuri pe 15 august 2022. De ce nu e bine să zici ”La mulți ani” la sărbătoarea de azi
Kerem Bürsin a îmbrăcat o ținută sport. Cum arată actorul din “Dragostea plutește în aer atunci când nu se află pe platourile de filmare

Kerem Bürsin a îmbrăcat o ținută sport. Cum arată actorul din “Dragostea plutește în aer” atunci când nu se află pe platourile de filmare

Kerem Bürsin a îmbrăcat o ținută sport. Cum arată actorul din “Dragostea plutește în aer” atunci când nu se află pe platourile de filmare
Peștele care își schimbă forma i-a uimit pe cercetători. Cum arată

Peștele care își schimbă forma i-a uimit pe cercetători. Cum arată

Peștele care își schimbă forma i-a uimit pe cercetători. Cum arată
Pandișpan cu prune și bezea

Pandișpan cu prune și bezea

Pandișpan cu prune și bezea
Preparatul preferat al lui Meghan Markle. Cum arată masa ideală pentru Ducesa de Sussex

Preparatul preferat al lui Meghan Markle. Cum arată masa ideală pentru Ducesa de Sussex

Preparatul preferat al lui Meghan Markle. Cum arată masa ideală pentru Ducesa de Sussex
fresh
borcan cu compot de caise
Compot de caise. Rețeta care rezistă până la primăvară
Compot de caise. Rețeta care rezistă până la primăvară
Supă cremă de roșii coapte cu ardei copți și usturoi
Supă cremă de roșii coapte cu ardei copți și usturoi
Vinete coapte la borcan pentru iarnă
Vinete coapte la borcan pentru iarnă
Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină
Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină
Tort cu jeleu de caise și blat din ruladă
Tort cu jeleu de caise și blat din ruladă
închide