Plăcintă cu vișine, desertul răcoros al verii

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Vișinele sunt considerate de nutriționiști un nou superaliment. Studii recente au demonstrat că aceste fructe au puternice efecte antioxidante și că trebuie incluse în dieta cât mai des posibile. Dacă nu îți place să le mănânci crude, le poți include în diverse tarte și prăjituri.

Publicat: 5 iulie 2022, 08:51 / Actualizat: 5 iulie 2022, 17:33
O felie de plăcintă cu vișine, așezată pe o farfurie cu model floral de culoare roșie
Poți face plăcintă cu vișine atât în tavă rotundă, cât și dreptunghiulară / Shutterstock

Vișinele au mai puțin zahăr decât surorile lor mai populare, cireșele, și acesta este un lucru bun. Aciditatea lor ridicată aduce o aromă mai pregnantă, în timp ce zaharurile se vor concentra pe măsură ce le gătești. Odată supuse tratamentului termic, ele vor avea un gust mai dulce. 

Plăcinta cu vișine este una dintre cele mai delicioase deserturi pe care le poți face vara. Este răcoritoare, parfumată, cu o crustă crocantă și atât de fină la interior. Rețeta pe care ți-o propunem o să o faci iar și iar, pentru că nu te vei mai sătura de ea.

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Pentru început, adună toate ingredientele pe bancul de lucru, pentru a te putea mișca cu rapiditate. Apoi, te poți apuca de lucru. Spor la treabă!

Cum se prepară aluatul pentru plăcintă

Se pune făina într-un castron suficient de mare. Untul foarte rece se taie felii și, cu mâinile reci, se rupe cu degetele pentru a forma bucăți mici ca niște fulgi. Apa rece se toarnă pe marginea bolului.

Se începe frământarea aluatului. Se aduce toată făina deasupra untului și se apasă cu mâinile. Se repetă mișcarea până când făina formează o minge în jurul untului. Scopul acestor mișcări este ca untul să rămână în bucăți în aluat. Se înfășoară în folie alimentară și se dă la rece pentru jumătate de oră.

Pe masa de lucru se presară o mână de făină. Se întinde aluatul cu un sucitor. Nu trebuie să fie mai gros de un deget. Se aduc marginile una peste alta și formează un pătrat din aluat. Se întinde din nou și se repetă procedura până când aluatul devine mai elastic. Apoi, se strânge din nou, se înfășoară în folie de platic și se dă la frigider pentru 20 de minute.

Se scoate aluatul de la rece și se repetă procesul de mai sus, după care se lasă iar la rece. Acest proces se face de încă 6-7 ori. Poartă denumirea de laminare. Când aluatul este gata se taie în două bucăți egale. Una dintre bucăți se de la cere. Cealaltă se întinde.

Se pune hârtie de copt într-o tavă de 28X18 cm, astfel încât să acopere și marginile. Se așează aluatul și se dă la rece până când va fi nevoie de ea.

Se scoate cealaltă jumătate de aluat de la frigider și se întinde, în formă dreptunghiulară, astfel încât să aibă dimensiunile aproximative de 15X25 cm. Va fi folosită pentru a acoperi prăjitura cu vișine.

Cum se face umplutura pentru plăcinta de vișine

Pentru umplutura de vișine se amestecă zahărul brun cu amidonul de porumb și condimentele. Amestecul se pune peste vișine și se amestecă ușor cu o spatulă de silicon astfel încât să se omogenizeze. Compoziția rezultată se toarnă în tava cu aluat și se uniformizează astfel încât să nu fie vișinele una peste alta. Se acoperă cu aluatul întins. Se unesc marginile de aluat cu degetele.

Prăjitura cu vișine se dă cuptor, la 220°C, pentru aproximativ 45 de minute. Se scoate și se lasă să se răcească complet.

Sfaturi pentru a obține plăcinta cu vișine perfectă

Atât apa, cât și untul folosite pentru această plăcintă cu vișine, trebuie să fie foarte reci. De aceea trebuie să le scoți din frigider doar în momentul în care le vei folosi. Trebuie să faci totul foarte repede pentru că untul nu are nevoie să se înmoaie. De asemenea, mâinile tale ar trebui să fie și ele reci, cât timp manipulezi untul.

În loc de zahăr brun, poți folosi și zahăr alb normal. Cel brun se caramelizează mai bine în timp ce plăcinta se coace și va avea un gust mult mai intens.

În cazul în care preferi deserturile cu un conținut scăzut de zahăr, ai aici o rețetă de plăcintă cu mere fără zahăr.

În ceea ce privește condimentele, poți folosi în loc de esență de vanilie, zahăr de vanilie. Pentru o textură mai crocantă poți adăuga în compoziția de vișine și fulgi de migdale.

După ce ai făcut aluatul îl poți congela pentru a-l folosi altă dată pentru prăjituri cu alte fructe sau pentru croissante.

Prăjitura cu vișine se poate servi cu budincă de vanilie sau cu înghețată. De asemenea, o poți savura fără alte elemente și va fi la fel bună.

CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
plăcintă de pește, așezată într-un ramekin, alături de boabe de mazăre și o furculiță
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Un gălăţean s-a certat cu chirurgul după ce ChatGPT i-a spus că operaţia a durat prea mult
Un gălăţean s-a certat cu chirurgul după ce ChatGPT i-a spus că operaţia a durat prea mult
Un gălăţean s-a certat cu chirurgul după ce ChatGPT i-a spus că operaţia a durat prea mult
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Battle-ul Chefi la cuțite aduce magia unora dintre cele mai frumoase povești în farfurie. Verdict șocant la proba eliminatorie
Battle-ul Chefi la cuțite aduce magia unora dintre cele mai frumoase povești în farfurie. Verdict șocant la proba eliminatorie
Battle-ul Chefi la cuțite aduce magia unora dintre cele mai frumoase povești în farfurie. Verdict șocant la proba eliminatorie
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide