Plăcintă cu vișine, desertul răcoros al verii
Vișinele sunt considerate de nutriționiști un nou superaliment. Studii recente au demonstrat că aceste fructe au puternice efecte antioxidante și că trebuie incluse în dieta cât mai des posibile. Dacă nu îți place să le mănânci crude, le poți include în diverse tarte și prăjituri.
Vișinele au mai puțin zahăr decât surorile lor mai populare, cireșele, și acesta este un lucru bun. Aciditatea lor ridicată aduce o aromă mai pregnantă, în timp ce zaharurile se vor concentra pe măsură ce le gătești. Odată supuse tratamentului termic, ele vor avea un gust mai dulce.
Plăcinta cu vișine este una dintre cele mai delicioase deserturi pe care le poți face vara. Este răcoritoare, parfumată, cu o crustă crocantă și atât de fină la interior. Rețeta pe care ți-o propunem o să o faci iar și iar, pentru că nu te vei mai sătura de ea.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru început, adună toate ingredientele pe bancul de lucru, pentru a te putea mișca cu rapiditate. Apoi, te poți apuca de lucru. Spor la treabă!
Cum se prepară aluatul pentru plăcintă
Se pune făina într-un castron suficient de mare. Untul foarte rece se taie felii și, cu mâinile reci, se rupe cu degetele pentru a forma bucăți mici ca niște fulgi. Apa rece se toarnă pe marginea bolului.
Se începe frământarea aluatului. Se aduce toată făina deasupra untului și se apasă cu mâinile. Se repetă mișcarea până când făina formează o minge în jurul untului. Scopul acestor mișcări este ca untul să rămână în bucăți în aluat. Se înfășoară în folie alimentară și se dă la rece pentru jumătate de oră.
Pe masa de lucru se presară o mână de făină. Se întinde aluatul cu un sucitor. Nu trebuie să fie mai gros de un deget. Se aduc marginile una peste alta și formează un pătrat din aluat. Se întinde din nou și se repetă procedura până când aluatul devine mai elastic. Apoi, se strânge din nou, se înfășoară în folie de platic și se dă la frigider pentru 20 de minute.
Se scoate aluatul de la rece și se repetă procesul de mai sus, după care se lasă iar la rece. Acest proces se face de încă 6-7 ori. Poartă denumirea de laminare. Când aluatul este gata se taie în două bucăți egale. Una dintre bucăți se de la cere. Cealaltă se întinde.
Se pune hârtie de copt într-o tavă de 28X18 cm, astfel încât să acopere și marginile. Se așează aluatul și se dă la rece până când va fi nevoie de ea.
Se scoate cealaltă jumătate de aluat de la frigider și se întinde, în formă dreptunghiulară, astfel încât să aibă dimensiunile aproximative de 15X25 cm. Va fi folosită pentru a acoperi prăjitura cu vișine.
Cum se face umplutura pentru plăcinta de vișine
Pentru umplutura de vișine se amestecă zahărul brun cu amidonul de porumb și condimentele. Amestecul se pune peste vișine și se amestecă ușor cu o spatulă de silicon astfel încât să se omogenizeze. Compoziția rezultată se toarnă în tava cu aluat și se uniformizează astfel încât să nu fie vișinele una peste alta. Se acoperă cu aluatul întins. Se unesc marginile de aluat cu degetele.
Prăjitura cu vișine se dă cuptor, la 220°C, pentru aproximativ 45 de minute. Se scoate și se lasă să se răcească complet.
Sfaturi pentru a obține plăcinta cu vișine perfectă
Atât apa, cât și untul folosite pentru această plăcintă cu vișine, trebuie să fie foarte reci. De aceea trebuie să le scoți din frigider doar în momentul în care le vei folosi. Trebuie să faci totul foarte repede pentru că untul nu are nevoie să se înmoaie. De asemenea, mâinile tale ar trebui să fie și ele reci, cât timp manipulezi untul.
În loc de zahăr brun, poți folosi și zahăr alb normal. Cel brun se caramelizează mai bine în timp ce plăcinta se coace și va avea un gust mult mai intens.
În cazul în care preferi deserturile cu un conținut scăzut de zahăr, ai aici o rețetă de plăcintă cu mere fără zahăr.
În ceea ce privește condimentele, poți folosi în loc de esență de vanilie, zahăr de vanilie. Pentru o textură mai crocantă poți adăuga în compoziția de vișine și fulgi de migdale.
După ce ai făcut aluatul îl poți congela pentru a-l folosi altă dată pentru prăjituri cu alte fructe sau pentru croissante.
Prăjitura cu vișine se poate servi cu budincă de vanilie sau cu înghețată. De asemenea, o poți savura fără alte elemente și va fi la fel bună.