Plăcintă cu vișine, desertul răcoros al verii

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Vișinele sunt considerate de nutriționiști un nou superaliment. Studii recente au demonstrat că aceste fructe au puternice efecte antioxidante și că trebuie incluse în dieta cât mai des posibile. Dacă nu îți place să le mănânci crude, le poți include în diverse tarte și prăjituri.

Publicat: 5 iulie 2022, 08:51 / Actualizat: 5 iulie 2022, 17:33
O felie de plăcintă cu vișine, așezată pe o farfurie cu model floral de culoare roșie
Poți face plăcintă cu vișine atât în tavă rotundă, cât și dreptunghiulară / Shutterstock

Vișinele au mai puțin zahăr decât surorile lor mai populare, cireșele, și acesta este un lucru bun. Aciditatea lor ridicată aduce o aromă mai pregnantă, în timp ce zaharurile se vor concentra pe măsură ce le gătești. Odată supuse tratamentului termic, ele vor avea un gust mai dulce. 

Plăcinta cu vișine este una dintre cele mai delicioase deserturi pe care le poți face vara. Este răcoritoare, parfumată, cu o crustă crocantă și atât de fină la interior. Rețeta pe care ți-o propunem o să o faci iar și iar, pentru că nu te vei mai sătura de ea.

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Pentru început, adună toate ingredientele pe bancul de lucru, pentru a te putea mișca cu rapiditate. Apoi, te poți apuca de lucru. Spor la treabă!

Cum se prepară aluatul pentru plăcintă

Se pune făina într-un castron suficient de mare. Untul foarte rece se taie felii și, cu mâinile reci, se rupe cu degetele pentru a forma bucăți mici ca niște fulgi. Apa rece se toarnă pe marginea bolului.

Se începe frământarea aluatului. Se aduce toată făina deasupra untului și se apasă cu mâinile. Se repetă mișcarea până când făina formează o minge în jurul untului. Scopul acestor mișcări este ca untul să rămână în bucăți în aluat. Se înfășoară în folie alimentară și se dă la rece pentru jumătate de oră.

Pe masa de lucru se presară o mână de făină. Se întinde aluatul cu un sucitor. Nu trebuie să fie mai gros de un deget. Se aduc marginile una peste alta și formează un pătrat din aluat. Se întinde din nou și se repetă procedura până când aluatul devine mai elastic. Apoi, se strânge din nou, se înfășoară în folie de platic și se dă la frigider pentru 20 de minute.

Se scoate aluatul de la rece și se repetă procesul de mai sus, după care se lasă iar la rece. Acest proces se face de încă 6-7 ori. Poartă denumirea de laminare. Când aluatul este gata se taie în două bucăți egale. Una dintre bucăți se de la cere. Cealaltă se întinde.

Se pune hârtie de copt într-o tavă de 28X18 cm, astfel încât să acopere și marginile. Se așează aluatul și se dă la rece până când va fi nevoie de ea.

Se scoate cealaltă jumătate de aluat de la frigider și se întinde, în formă dreptunghiulară, astfel încât să aibă dimensiunile aproximative de 15X25 cm. Va fi folosită pentru a acoperi prăjitura cu vișine.

Cum se face umplutura pentru plăcinta de vișine

Pentru umplutura de vișine se amestecă zahărul brun cu amidonul de porumb și condimentele. Amestecul se pune peste vișine și se amestecă ușor cu o spatulă de silicon astfel încât să se omogenizeze. Compoziția rezultată se toarnă în tava cu aluat și se uniformizează astfel încât să nu fie vișinele una peste alta. Se acoperă cu aluatul întins. Se unesc marginile de aluat cu degetele.

Prăjitura cu vișine se dă cuptor, la 220°C, pentru aproximativ 45 de minute. Se scoate și se lasă să se răcească complet.

Sfaturi pentru a obține plăcinta cu vișine perfectă

Atât apa, cât și untul folosite pentru această plăcintă cu vișine, trebuie să fie foarte reci. De aceea trebuie să le scoți din frigider doar în momentul în care le vei folosi. Trebuie să faci totul foarte repede pentru că untul nu are nevoie să se înmoaie. De asemenea, mâinile tale ar trebui să fie și ele reci, cât timp manipulezi untul.

În loc de zahăr brun, poți folosi și zahăr alb normal. Cel brun se caramelizează mai bine în timp ce plăcinta se coace și va avea un gust mult mai intens.

În cazul în care preferi deserturile cu un conținut scăzut de zahăr, ai aici o rețetă de plăcintă cu mere fără zahăr.

În ceea ce privește condimentele, poți folosi în loc de esență de vanilie, zahăr de vanilie. Pentru o textură mai crocantă poți adăuga în compoziția de vișine și fulgi de migdale.

După ce ai făcut aluatul îl poți congela pentru a-l folosi altă dată pentru prăjituri cu alte fructe sau pentru croissante.

Prăjitura cu vișine se poate servi cu budincă de vanilie sau cu înghețată. De asemenea, o poți savura fără alte elemente și va fi la fel bună.

CELE MAI CITITE
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
plăcintă de pește, așezată într-un ramekin, alături de boabe de mazăre și o furculiță
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Galerie foto
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
06:10
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
05:20
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
macrou în stil spaniol
18 august, 05:35
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
18 august, 05:27
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
17 august, 05:52
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Urme albe pe ciocolată
17 august, 05:41
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
16 august, 07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
16 august, 05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 18 august – 24 august 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 18 august – 24 august 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 18 august – 24 august 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Vedeţi cu cine am de-a face? Dialogul dintre un salvamar şi un turist care vrea în apă pe steag roşu
"Vedeţi cu cine am de-a face?" Dialogul dintre un salvamar şi un turist care vrea în apă pe steag roşu
"Vedeţi cu cine am de-a face?" Dialogul dintre un salvamar şi un turist care vrea în apă pe steag roşu
Ce avere pot avea surorile de origine română care au devenit celebre în SUA! Una din ele şi-a supărat părinţii
Ce avere pot avea surorile de origine română care au devenit celebre în SUA! Una din ele şi-a supărat părinţii
Ce avere pot avea surorile de origine română care au devenit celebre în SUA! Una din ele şi-a supărat părinţii
Ce meserie avea Ella Visan inainte de a participa la Insula Iubirii sezonul 9 și cu ce se ocupă acum
Ce meserie avea Ella Visan inainte de a participa la Insula Iubirii sezonul 9 și cu ce se ocupă acum
Ce meserie avea Ella Visan inainte de a participa la Insula Iubirii sezonul 9 și cu ce se ocupă acum
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Prăjitură cu jeleu de zmeură și cremă de mascarpone
Prăjitură cu jeleu de zmeură și cremă de mascarpone
Prăjitură cu jeleu de zmeură și cremă de mascarpone
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Kelly Clarkson își schimbă prioritățile în carieră după moartea fulgerătoare a fostului soț: A fost o perioadă epuizantă
Kelly Clarkson își schimbă prioritățile în carieră după moartea fulgerătoare a fostului soț: „A fost o perioadă epuizantă”
Kelly Clarkson își schimbă prioritățile în carieră după moartea fulgerătoare a fostului soț: „A fost o perioadă epuizantă”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci

Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă

Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă

Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci

Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci

Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță

Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
închide