Prăjitură răsturnată cu caise. Rețeta simplă cu care îi vei impresiona pe toți

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Prăjitura răsturnată cu caise este un desert delicios și o modalitate dulce de a te bucura de fructele de sezon. Nu doar că este gustoasă și aromată, dar arată atât de bine încât poate fi considerată chiar un tort sofisticat.

Publicat: 10 iulie 2022, 07:06
prăjitură răsturnată cu caise în formă
Prăjitura răsturnată cu caise se poate face și cu caise congelate/ Shutterstock

Caisele sunt unele dintre fructele de vară care se comportă foarte bine atunci când sunt expuse tratamentului termic. Poți să le folosești într-o mulțime de deserturi la cuptor, de la pandișpan simplu, la cel cu iaurt, la cheesecake, de la chec simplu la varianta lui însiropată în zahăr sau chiar în rom.

Alege caisele cele mai frumoase, coapte suficient, dar nu crăpate. Combinația lor de arome dulci-acrișoare va face ca deserturile să fie răcoroase și să aibă o notă proaspătă, indiferent dacă pui sau nu zahăr.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La prăjiturile cu caise se potrivesc foarte bine și condimente ca scorțișoară, esență de migdale și/sau de vanilie, frunze de mentă proaspete sau esență de mentă, nucșoară, chiar și cuișoare, dacă ești mai îndrăzneț.

Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase de desert cu fructe, îți oferim și o rețetă de chec cu caise, foarte aromat și ușor de preparat.

Ingrediente

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 170°C. Se pregătește toppingul. Se unge ușor o tavă de tort cu diametrul de 22 cm sau o tavă pătrată de copt de 20 cm. Într-un castron mic, se amestecă untul topit, zahărul brun, scorțișoara și ¼ de linguriță de sare. Se întinde amestecul de zahăr brun într-un strat uniform pe fundul tăvii.

Se taie caisele în jumătate și li se îndepărtează sâmburele. Se aranjează caisele, cu pulpa în jos, uniform peste topping.

Cum se pregătește aluatul pentru prăjitura răsturnată cu caise

Se pregătește aluatul. Se pune făina într-un bol mediu. Se cerne făina de migdale, apoi se desfac cu ajutorul degetelor orice bulgări care nu au trecut prin sită. Se adăugă praful de copt și sarea în bol și se amestecă pentru a se combina.

Într-un castron mare, cu un mixer se  bat la viteză medie untul și zahărul până se combină și amestecul devine pufos, 2-3 minute. Se adaugă extractul de vanilie, apoi ouăle, pe rând, amestecând până se omogenizează. Se folosește o spatulă de cauciuc pentru a răzui fundul și părțile laterale ale vasului.

Se adăugă ⅓ din amestecul de făină, apoi jumătate din lapte, amestecând pentru a se combina. Se continuă alternanța de făină și lapte și se amestecă, răzuind părțile laterale ale vasului, până când totul este omogenizat.

Se întinde aluatul într-un strat uniform peste jumătățile de caise. Se dă la cuptor până când prăjitura se întărește și este aurie deasupra, iar o scobitoare introdusă în centru iese curată, aproximativ 35 de minute.

Se scoate tava din cuptor și se lasă la răcit 5 minute. Cu prăjitura încă în tavă, se întoarce tava pe un platou de servire. Se așteptă 1 minut, apoi se scoate tava. Această prăjitură este excelentă caldă, dar este și delicioasă la temperatura camerei. O poți decora cu nuci măcinate sau fulgi de migdale.

Un alt desert cu fructe răcoritor și aromat este plăcinta cu vișine. Descoperă rețeta aici și bucură-te și tu de un preparat dulce foarte gustos.

Sfaturi pentru o prăjitură răsturnată cu caise perfectă

Prăjitura răsturnată cu caise poate fi făcută doar cu făină de grâu, dacă nu ai la îndemână în casă făină de migdale. Nu trebuie decât să înlocuiești 1:1 cantitățile. Totuși, pentru a nu pierde din gustul dat de migdale, ai putea să pui un strop de esență. Vei avea o prăjitură răsturnată cu caise foarte aromată.

În ceea ce privește forma, este la fel de bine dacă folosești tavă rotundă sau pătrată. Totuși, dacă vrei să o servești ca pe un tort, atunci alege o formă rotundă pentru că va avea un aspect mai elegant. Dacă vrei să fie doar un desert deosebit pentru familie atunci forma pătrată este suficientă.

Prăjitura răsturnată de caise se poate servi cu o cupă de înghețată de vanilie alături, cu o budincă de vanilie sau cu puțină frișcă. Toate acestea se vor pune alături pentru a nu acoperi designul special al prăjiturii. Descoperă cinci rețete de înghețată de casă, care îți vor face, cu siguranță, vara mai frumoasă. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Dulceață de caise fără zahăr
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
Tartă frangipane cu caise servită pe o masă albă
Tartă frangipane cu caise. Desertul de inspirație franceză pe care îl voi adora
Tartă frangipane cu caise. Desertul de inspirație franceză pe care îl voi adora
Porții de prăjitura cu iaurt și caise pe un suport de lemn, alături de caise proaspete
Galerie foto
Prăjitura cu iaurt și caise. Rețeta simplă a unui desert de vară
Prăjitura cu iaurt și caise. Rețeta simplă a unui desert de vară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Opt curieri români au dat un tun de aproape un milion de euro, în UK. În total au primit o condamnare pe 30 de ani
Opt curieri români au dat un tun de aproape un milion de euro, în UK. În total au primit o condamnare pe 30 de ani
Opt curieri români au dat un tun de aproape un milion de euro, în UK. În total au primit o condamnare pe 30 de ani
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Horoscop zilnic 30 martie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 30 martie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 30 martie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că nu voia ca ea să fie doar mama copilului său
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
închide