Pască tradițională cu brânză și stafide. Rețeta cu aluat de cozonac

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru că de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, preparatele tradiționale precum pasca și cozonacul nu pot lipsi, îți oferim o rețetă de pască tradițională cu brânză și stafide.

Pască tradițională cu brânză și stafide pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

Aluatul împletit se unge cu gălbenuș de ou pentru un aspect lucios / Shutterstock

Este o rețetă de pască cu aluat de cozonac și umplutură bogată și foarte aromată. Ca și rețetele de cozonac și cele de pască se pot reinterpreta după gustul și imaginația fiecăruia. Important este să conțină ingredientele de bază pentru a-și merita denumirea.

Citește și

Există și rețete de pască fără aluat care sunt asemănătoare cu rețetele de cheesecake. Dar există și rețete de pască cu altfel de aluat decât cel de cozonac. Se pot prepara cu aluat de pandișpan sau cu aluat fraged. Toate sunt delicioase și interesante, chiar merită testate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și rețeta de pască fără aluat, cu stafide și lămâie. Iar mai jos, te lăsăm să descoperi rețeta de pască tradițională cu brânză și stafide, așa cum o preparau mamele sau bunicile în trecut.

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a prepara aluatul pentru pască cu aluat, adună ingredientele pe masa de lucru și lasă-le la temperatura camerei cel puțin 1 oră. Trece făina prin sită într-un bol de frământare.

Cum prepari aluatul pentru pască tradițională cu brânză și stafide

Pune drojdia sfărâmată într-un bol, adaugă o lingură de zahăr și amestecă-le până când se diluează. Adaugă 3-4 linguri de lapte cald și o lingură de făină și omogenizează bine amestecul de ingrediente. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă-l la loc cald, pentru a se activa drojdia.

Amestecă laptele cald cu restul de zahăr până când acesta se topește. Încălzește uleiul și topește untul în el. Creează o adâncitură la mijlocul făinii din vas. Pune acolo, mai întâi puțin lapte cald, pe care îl amesteci cu puțină făină să creezi o bază. Apoi adaugă gălbenușurile amestecate cu un praf de sare, esența și zahărul vanilat. Toarnă puțin din amestecul de ulei cu unt și adaugă maiaua de drojdie activată.

Amestecă toate aceste ingrediente cu făina din bol, în timp ce torni treptat laptele, alternând cu amestecul de ulei cu unt. Frământă aluatul, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Frământă bine aluatul până când devine compact și nu se mai lipește de mâini.

Pune-l înapoi în bol, acoperă-l cu câteva ștergare și lasă-l la loc cald timp de 40-50 de minute sau până când își dublează volumul.

Pentru a prepara umplutura de brânză pune stafidele la hidratat în apă călduță, pentru 15-20 de minute. Amestecă brânzeturile cu zahărul, smântâna, coaja de lămâie și esența. Apoi adaugă ouăle și stafidele bine scurse. Adaugă și puțin griș pentru a absorbi lichidul lăsat de brânză.

Cum formezi și coci pasca

După ce aluatul și-a dublat volumul, poți forma minunata pască tradițională cu brânză și stafide. Unge forma de copt cu ulei și presară făină. Apoi îmbracă cu 2/3 din aluat pereții interiori ai formei de copt și baza acesteia. Întinde compoziția de brânză cu stafide în interior.

Acoperă forma de copt cu un ștergar și las-o la loc cald timp de 15-20 de minute. Încălzește cuptorul la 165 de grade Celsius și pune forma de copt cu pască în cuptor pentru 15 minute.

Între timp, împletește aluatul oprit pentru a crea marginile și crucea de la pască.

Scoate pasca din cuptor, așază împletiturile pe margini și la mijloc, formând crucea. Unge-le cu gălbenuș de ou și pune din nou pasca la cuptor, până când aluatul de deasupra se rumenește frumos la suprafață.

Secționează delicioasa pască tradițională cu brânză și stafide doar după ce se răcește bine, pentru a deveni umplutura de brânză mai fermă.

Dacă mai dorești rețete tradiționale pentru masa de Paște, îți recomandăm să încerci și rețeta de cozonac cu nucă și rahat.

Citește și
Pască tradițională cu brânză și stafide porționată, alături de ouă vopsite
Galerie foto

Galerie foto

Pască tradițională cu brânză și stafide pe un platou alb
Colaj de poze cu pașii de formare pentru pasca tradițională
Colaj de poze cu pașii de pregătire a aluatului pentru pască
+21
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două mâini de femeie care curăță un ou de coajă
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Salate pentru masa de Paște puse pe o masă mare
Galerie foto
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Pască fără aluat din 500 g brânză
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide