Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Spaniolă

Patatas Bravas este unul dintre cele mai populare tapas din bucătăria spaniolă, un preparat simplu, dar extrem de savuros. Cartofii aurii și crocanți sunt serviți cu un sos ușor picant, cremos și plin de arome, care le oferă acel caracter „bravo” – adică îndrăzneț și plin de personalitate.

Porție de patatas bravas în farfurie neagră, alături de boluri cu sosuri și furculițe
Galerie foto

Galerie foto

Patatas Bravas este un preparat simplu, dar extrem de savuros / Shutterstock

Cartofii sunt crocanți la exterior și moi în interior, având o textură perfect echilibrată. Sosul Bravas este ușor picant, echilibrat de dulceața subtilă a roșiilor aromate cu boia de ardei. Aioli (opțional) adaugă o notă cremoasă și usturoiată, completând perfect gustul intens al sosului bravas. Fiecare îmbucătură oferă un contrast plăcut între textura crocantă a cartofilor și cremozitatea sosului, făcând acest preparat irezistibil.

Citește și

Istoria rețetei de cartofi, din bucătăria spaniolă

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acest preparat își are originile în Spania, unde a apărut în secolul al XIX-lea, când cartofii au devenit un ingredient de bază. Se crede că a fost inventat în Madrid, unde două taverne celebre: Casa Pellico și La Casona au început să servească cartofi prăjiți cu un sos picant unic. Deși fiecare regiune are propria variantă, esența rămâne aceeași: cartofi crocanți, un sos picant și o explozie de arome. În unele zone, sosul este pe bază de roșii și ardei iuți, în altele conține maioneză sau aioli.

Patatas Bravas reprezintă unul dintre acele preparate simple, dar care transformă cartofii într-o adevărată experiență culinară. Fie că le servești ca aperitiv sau gustare, aceste tapas spaniole îți vor aduce savoarea autentică a Madridului direct în farfurie. Descoperă mai jos rețeta detaliată, pentru a o prepara și tu.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea cartofilor. Curăță cartofii și taie-i în cuburi mari sau bucăți neregulate, pentru a obține mai multe colțuri crocante. Spală-i și usucă-i bine.

Prăjește-i în ulei încins timp de 5-7 minute, apoi scoate-i și lasă-i la scurs pe hârtie absorbantă. Crește intensitatea focului la maxim și prăjește-i din nou până devin aurii și crocanți. Presară sare și piper după gust.

Preparare sos pentru Patatas Bravas

Încinge o tigaie cu ulei de măsline și călește usturoiul tocat. Adaugă boiaua dulce, afumată și iute, amestecând rapid pentru a nu se arde.

Toarnă oțetul de vin alb și roșiile pasate, apoi lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, până se îngroașă.

Condimentează cu sare și piper după gust, apoi pasează sosul cu un blender pentru o textură fină.

Descoperă și o rețetă de sos piri-piri.

Prepararea aioli (opțional)

Bate gălbenușul cu un praf de sare și sucul de lămâie. Adaugă treptat uleiul, amestecând continuu, până se îngroașă și devine cremos.

Amestecă usturoiul zdrobit și mai bate puțin.

Pentru servire așază cartofii pe un platou, toarnă sosul Bravas peste ei și, dacă dorești, adaugă câteva lingurițe de aioli.

Servește imediat, alături de un pahar de vin alb sau o bere rece.

Sfaturi pentru Patatas Bravas perfecte

Dacă vrei o variantă mai ușoară, poți fierbe cartofii 5 minute înainte de a-i prăji.

Alege cartofii potriviți, cei făinoși devin mai crocanți după prăjire.

Boiaua afumată dă un gust autentic spaniol.

Nu te teme de sosul picant, intensitatea poate fi ajustată după gust.

Și tot din bucătăria spaniolă îți mai recomandăm rețeta de paella cu fructe de mare.

Citește și
Patatas bravas în cratiță neagră
Galerie foto

Galerie foto

Cartofi crocanți cu sos și coriandru
Porție de patatas bravas în farfurie neagră, alături de boluri cu sosuri și furculițe
+21
CELE MAI CITITE
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos secționat pe platou și două porții pe farfurii
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Tartă cu caise și brânză porționată, alături de o furculiță
Tartă cu brânză și caise din compot. Un desert fin, cremos și parfumat
Tartă cu brânză și caise din compot. Un desert fin, cremos și parfumat
Pipote de pui cu bulgur și legume în bol, alături de legume proaspete
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Gözleme
Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă
Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă
Două boluri cu supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Bacon din coji de cartofi dulci pe un blat de lemn negru
Bacon din coji de cartofi dulci. Cum poți obține acasă cel mai savuros preparat vegan
Bacon din coji de cartofi dulci. Cum poți obține acasă cel mai savuros preparat vegan
Cel mai sănătos mod de a găti cartofii ilustrat cu ajutorul unei oale în care se află cartofi la fiert
Cel mai sănătos mod de a găti cartofii. Cum să îi prepari ca să nu te îngrași, potrivit nutriționiștilor
Cel mai sănătos mod de a găti cartofii. Cum să îi prepari ca să nu te îngrași, potrivit nutriționiștilor
Porție de cartofi cu șuncă la cuptor, gratinați cu cașcaval
Galerie foto
Cartofi cu șuncă la cuptor, gratinați cu cașcaval
Cartofi cu șuncă la cuptor, gratinați cu cașcaval
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
lahmacun
06:20
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Cafea depozitată într-un borcan de metal
05:19
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Tocană de vită cu morcovi și țelină în cratiță
9 februarie, 06:56
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Orange Curd în borcan cu linguriță, alături de o portocală feliată
9 februarie, 06:54
Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale
Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați
8 februarie, 08:28
Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri
cel mai pufos piure de cartofi
8 februarie, 06:02
Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone secționat pe platou
7 februarie, 06:58
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
Pipote de pui cu bulgur și legume în bol, alături de legume proaspete
7 februarie, 06:10
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Zodii apropiate de natură. Nativii care se simt bine în aer liber
Zodii apropiate de natură. Nativii care se simt bine în aer liber
Zodii apropiate de natură. Nativii care se simt bine în aer liber
Ţara preferată de tot mai mulţi turiști români. Un sejur all-inclusive în misteriosul Deşert Alb porneşte de la 1.500€
Ţara preferată de tot mai mulţi turiști români. Un sejur all-inclusive în misteriosul Deşert Alb porneşte de la 1.500€
Ţara preferată de tot mai mulţi turiști români. Un sejur all-inclusive în misteriosul Deşert Alb porneşte de la 1.500€
Drama prin care trece, zi de zi, fiica lui Helmut Duckadam: „E dureros!”. Clipe de coşmar pentru Julianne Duckadam
Drama prin care trece, zi de zi, fiica lui Helmut Duckadam: „E dureros!”. Clipe de coşmar pentru Julianne Duckadam
Drama prin care trece, zi de zi, fiica lui Helmut Duckadam: „E dureros!”. Clipe de coşmar pentru Julianne Duckadam
Sezonul 15 Chefi la cuțite începe la Antena 1 din 10 martie
Sezonul 15 Chefi la cuțite începe la Antena 1 din 10 martie
Sezonul 15 Chefi la cuțite începe la Antena 1 din 10 martie
Actrița Birce Akalay o numește pe managera ei ca fiind parte din familie. Ce cuvinte frumoase i-a adresat
Actrița Birce Akalay o numește pe managera ei ca fiind parte din familie. Ce cuvinte frumoase i-a adresat
Actrița Birce Akalay o numește pe managera ei ca fiind parte din familie. Ce cuvinte frumoase i-a adresat
Dacă oamenii ar putea zbura, cât de mari ar fi aripile noastre. Dimensiunea lor estimată e surprinzătoare
Dacă oamenii ar putea zbura, cât de mari ar fi aripile noastre. Dimensiunea lor estimată e surprinzătoare
Dacă oamenii ar putea zbura, cât de mari ar fi aripile noastre. Dimensiunea lor estimată e surprinzătoare
Bomboane de ciocolată cu biscuiți și nucă de cocos
Bomboane de ciocolată cu biscuiți și nucă de cocos
Bomboane de ciocolată cu biscuiți și nucă de cocos
Cum să îți alegi medicul obstetrician: factori de luat în considerare
Cum să îți alegi medicul obstetrician: factori de luat în considerare
Cum să îți alegi medicul obstetrician: factori de luat în considerare
Liam Payne a murit înainte de a-și îndeplini visul de a se reuni cu frații săi din One Direction. Kate Cassidy, iubita regretatului artist, s-a destăinuit într-un interviu recent
Liam Payne a murit înainte de a-și îndeplini visul de a se reuni cu „frații” săi din One Direction. Kate Cassidy, iubita regretatului artist, s-a destăinuit într-un interviu recent
Liam Payne a murit înainte de a-și îndeplini visul de a se reuni cu „frații” săi din One Direction. Kate Cassidy, iubita regretatului artist, s-a destăinuit într-un interviu recent
Proprietățile medicinale ale ceaiului de mere. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului de mere. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului de mere. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
fresh
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros

Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros

Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros

Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri

Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri

Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie

Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie

Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale

Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale

Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista

Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
închide