Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Spaniolă

Patatas Bravas este unul dintre cele mai populare tapas din bucătăria spaniolă, un preparat simplu, dar extrem de savuros. Cartofii aurii și crocanți sunt serviți cu un sos ușor picant, cremos și plin de arome, care le oferă acel caracter „bravo” – adică îndrăzneț și plin de personalitate.

Porție de patatas bravas în farfurie neagră, alături de boluri cu sosuri și furculițe
Galerie foto

Galerie foto

Patatas Bravas este un preparat simplu, dar extrem de savuros / Shutterstock

Cartofii sunt crocanți la exterior și moi în interior, având o textură perfect echilibrată. Sosul Bravas este ușor picant, echilibrat de dulceața subtilă a roșiilor aromate cu boia de ardei. Aioli (opțional) adaugă o notă cremoasă și usturoiată, completând perfect gustul intens al sosului bravas. Fiecare îmbucătură oferă un contrast plăcut între textura crocantă a cartofilor și cremozitatea sosului, făcând acest preparat irezistibil.

Citește și

Istoria rețetei de cartofi, din bucătăria spaniolă

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acest preparat își are originile în Spania, unde a apărut în secolul al XIX-lea, când cartofii au devenit un ingredient de bază. Se crede că a fost inventat în Madrid, unde două taverne celebre: Casa Pellico și La Casona au început să servească cartofi prăjiți cu un sos picant unic. Deși fiecare regiune are propria variantă, esența rămâne aceeași: cartofi crocanți, un sos picant și o explozie de arome. În unele zone, sosul este pe bază de roșii și ardei iuți, în altele conține maioneză sau aioli.

Patatas Bravas reprezintă unul dintre acele preparate simple, dar care transformă cartofii într-o adevărată experiență culinară. Fie că le servești ca aperitiv sau gustare, aceste tapas spaniole îți vor aduce savoarea autentică a Madridului direct în farfurie. Descoperă mai jos rețeta detaliată, pentru a o prepara și tu.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea cartofilor. Curăță cartofii și taie-i în cuburi mari sau bucăți neregulate, pentru a obține mai multe colțuri crocante. Spală-i și usucă-i bine.

Prăjește-i în ulei încins timp de 5-7 minute, apoi scoate-i și lasă-i la scurs pe hârtie absorbantă. Crește intensitatea focului la maxim și prăjește-i din nou până devin aurii și crocanți. Presară sare și piper după gust.

Preparare sos pentru Patatas Bravas

Încinge o tigaie cu ulei de măsline și călește usturoiul tocat. Adaugă boiaua dulce, afumată și iute, amestecând rapid pentru a nu se arde.

Toarnă oțetul de vin alb și roșiile pasate, apoi lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, până se îngroașă.

Condimentează cu sare și piper după gust, apoi pasează sosul cu un blender pentru o textură fină.

Descoperă și o rețetă de sos piri-piri.

Prepararea aioli (opțional)

Bate gălbenușul cu un praf de sare și sucul de lămâie. Adaugă treptat uleiul, amestecând continuu, până se îngroașă și devine cremos.

Amestecă usturoiul zdrobit și mai bate puțin.

Pentru servire așază cartofii pe un platou, toarnă sosul Bravas peste ei și, dacă dorești, adaugă câteva lingurițe de aioli.

Servește imediat, alături de un pahar de vin alb sau o bere rece.

Sfaturi pentru Patatas Bravas perfecte

Dacă vrei o variantă mai ușoară, poți fierbe cartofii 5 minute înainte de a-i prăji.

Alege cartofii potriviți, cei făinoși devin mai crocanți după prăjire.

Boiaua afumată dă un gust autentic spaniol.

Nu te teme de sosul picant, intensitatea poate fi ajustată după gust.

Și tot din bucătăria spaniolă îți mai recomandăm rețeta de paella cu fructe de mare.

Citește și
Patatas bravas în cratiță neagră
Galerie foto

Galerie foto

Cartofi crocanți cu sos și coriandru
Porție de patatas bravas în farfurie neagră, alături de boluri cu sosuri și furculițe
+0
CELE MAI CITITE
Dulciuri de post uşor de făcut
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Două pahare cu granita de cireșe
Granita de cireșe. Rețeta unui desert răcoritor, de sezon
Granita de cireșe. Rețeta unui desert răcoritor, de sezon
Supă cremă de gălbiori în bol, alături de un coș cu gălbiori
Supă cremă de gălbiori. Gust și savoare într-o singură farfurie
Supă cremă de gălbiori. Gust și savoare într-o singură farfurie
Două porții de prăjitură cu caise și crumble
Prăjitură cu caise și crumble. Rețeta unui desert fraged și fructat
Prăjitură cu caise și crumble. Rețeta unui desert fraged și fructat
Chec aperitiv cu morcovi și mazăre porționat pe un platou și pe farfurie
Chec aperitiv cu morcovi și mazăre. Rețetă ideală și pentru mese festive
Chec aperitiv cu morcovi și mazăre. Rețetă ideală și pentru mese festive
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur și castraveți murați
Galerie foto
Pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur
Pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Borcan cu castraveți în saramură
05:51
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
05:41
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Mazăre în saramură la borcan, alături de usturoi și condimente
21 iunie, 06:36
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
21 iunie, 05:56
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Bulion de corcodușe în bol cu lingură și un bol cu corcodușe proaspete
20 iunie, 06:10
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Porții de tartă simplă cu cireșe
20 iunie, 05:07
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
Aripioare de pui cu ghimbir și usturoi, decorate cu semințe de susan și rondele de ceapă verde
19 iunie, 06:04
Aripioare de pui cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă și delicioasă Aripioare de pui cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă și delicioasă
Jeleu de vișine în bol alb și în linguriță
19 iunie, 05:03
Jeleu de vișine, ideal pentru deserturi elegante sau rustice Jeleu de vișine, ideal pentru deserturi elegante sau rustice
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Actori care s-au retras din lumina reflectoarelor. Vedete care au renunțat la cariera lor
Actori care s-au retras din lumina reflectoarelor. Vedete care au renunțat la cariera lor
Actori care s-au retras din lumina reflectoarelor. Vedete care au renunțat la cariera lor
Stațiunea de pe litoralul românesc care a renăscut după investiții de zeci de milioane: Ne-am îndrăgostit
Stațiunea de pe litoralul românesc care a renăscut după investiții de zeci de milioane: "Ne-am îndrăgostit"
Stațiunea de pe litoralul românesc care a renăscut după investiții de zeci de milioane: "Ne-am îndrăgostit"
“Habibi. Tânăra care s-a iubit Ilie Dumitrescu are o nouă cucerire. Cine e bărbatul cu care s-a afişat Teodora
“Habibi”. Tânăra care s-a iubit Ilie Dumitrescu are o nouă cucerire. Cine e bărbatul cu care s-a afişat Teodora
“Habibi”. Tânăra care s-a iubit Ilie Dumitrescu are o nouă cucerire. Cine e bărbatul cu care s-a afişat Teodora
Rezultate Loto azi, 22 iunie 2025. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 22 iunie 2025. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 22 iunie 2025. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Pinar Deniz și Kaan Yildirim au publicat primele fotografii cu chipul fiului lor. Cei doi actori turci formează o familie fericită
Pinar Deniz și Kaan Yildirim au publicat primele fotografii cu chipul fiului lor. Cei doi actori turci formează o familie fericită
Pinar Deniz și Kaan Yildirim au publicat primele fotografii cu chipul fiului lor. Cei doi actori turci formează o familie fericită
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Cheesecake Brownie cu zmeură
Cheesecake Brownie cu zmeură
Cheesecake Brownie cu zmeură
3 capcane frecvente ale parentingului
3 capcane frecvente ale parentingului
3 capcane frecvente ale parentingului
A murit bunica Arianei Grande. Familia artistei a confirmat vestea pe rețelele sociale: Suntem profund îndurerați
A murit bunica Arianei Grande. Familia artistei a confirmat vestea pe rețelele sociale: „Suntem profund îndurerați”
A murit bunica Arianei Grande. Familia artistei a confirmat vestea pe rețelele sociale: „Suntem profund îndurerați”
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
fresh
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival

Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival

Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival

Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină

Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină

Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu

Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu

Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă

Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
închide