Hummus cu cartofi dulci. Rețetă de post pentru gustări delicioase
Rețetele de hummus au devenit foarte apreciate mai ales în perioadele de post, pentru simplitatea și versatilitatea lor. Dacă vrei să experimentezi una dintre variantele de hummus, îți recomandăm să încerci o rețetă de hummus cu cartofi dulci. Te vei bucura de un preparat foarte gustos și hrănitor, dar și frumos colorat și plăcut aromat.
Hummusul este o pastă delicioasă și nutritivă, a cărei rețetă este originară din Orientul Mijlociu. În mod clasic se prepară din năut cu tahini (pastă de susan). La acestea se adaugă și ulei de măsline, usturoi, suc de lămâie și diverse condimente. Năutul este o sursă excelentă de proteine vegetale, făcând din hummus o alegere bună pentru vegetarieni și vegani.
Hummusul poate fi savurat ca aperitiv, tartinat pe pâine, servit ca sos pentru legume crude sau ca însoțitor pentru diverse feluri de mâncare. Datorită conținutului ridicat de proteine și fibre, hummusul oferă senzația de sațietate, ajutând la controlul apetitului și reducând tentația de a consuma gustări nesănătoase.
Rețeta de hummus se poate personaliza cu diverse ingrediente: sfeclă, avocado, ardei copt, dovleac sau chiar ierburi proaspete pentru a adăuga arome și culori variate. Descoperă și varianta cu dovleac copt, ușor asemănătoare cu varianta de hummus cu cartofi dulci, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi spală cartoful dulce, șterge-l cu prosop de hârtie, apoi înfășoară-l în hârtie de copt și în folie de aluminiu. Coace-l în cuptorul aprins la 180 de grade Celsius, pentru 40-50 de minute. În ultimele 10 minute îndepărtează hârtia și folia și înțeapă cartoful cu o furculiță din loc în loc.
Cum prepari hummus cu cartofi dulci
După ce ai copt cartoful dulce scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească bine. Apoi îl decojești și îl transformi în piure pasându-l cu furculița sau cu dispozitivul special pentru piure.
Descoperă și cum poți prepara cel mai cremos piure de cartofi, garnitura cea mai simplă și mai îndrăgită.
Pune piureul de cartof dulce în recipientul unui blender vertical. Scurge boabele de năut și adaugă-le în același recipient peste piureul de cartof. Mai adaugă și pasta de susan, puțin suc de lămâie, puțin ulei de măsline și condimentele.
Pornește blenderul și procesează toate ingredientele până când rezultă o pastă omogenă și foarte consistentă. Potrivește gustul și textura pastei adăugând câte puțin ulei și suc de lămâie, dar și din zeama de la conserva de năut. Pasta trebuie să rămână consistentă, dar cremoasă.
Transferă hummus-ul în boluri de servire, acoperă-le și pune-le la rece pentru cel puțin 30 de minute. În acest interval de timp se vor întrepătrunde bine aromele ingredientelor, iar gustul hummus-ului va fi desăvârșit.
În timpul servirii, poți decora deliciosul hummus cu cartofi dulci cu condimente, ulei de măsline, verdețuri sau cu ce alte ingrediente preferi.
Iar pentru a savura hummus-ul în mod tradițional, îți oferim și o rețetă de lipii de casă fără drojdie, preparate la tigaie. Este o rețetă simplă de lipii subțiri, asemănătoare cu cele din comerț.