Pizza Quattro Formaggi. Rețeta care îți arată cum să combini brânzeturile
Pizza Quattro Formaggi este unul dintre preparatele clasice ale bucătăriei italiene, adorată de cei care iubesc brânza de orice fel. Singurul fel de brânză care este obligatoriu este mozzarella. Restul ține de preferințe.

Chiar dacă în pizza quattro formaggi poți pune oricare alte trei brânzeturi pe lângă mozzarella, Parmigiano-Reggiano, provolone și fontina sunt cele mai frecvent utilizate. Uneori se pot pune și roșii, în special în nordul Italiei, unde italienii obișnuiesc să adauge și gorgonzola drept topping.
Ingrediente
Cum prepari aluatul pentru pizza Quattro Formaggi
Pentru prepararea aluatului se adăugă făina și drojdia uscată într-un castron mare. Se amestecă astfel încât drojdia să fie uniform distribuită în făină.Între timp se dizolvă malțul/mierea în apa călduță, se adaugă în vasul cu făină, împreună cu uleiul de măsline și sarea.
Se frământă cu mâna până se obține un aluat omogen. Îți oferim și rețeta de pizza mexicană. Perfectă pentru serile în familie.
Se pune aluatul într-un bol uns cu unt, apoi se acoperă cu folie alimentară și se păstrează într-un loc cald timp de 3-4 ore sau până când își triplează volumul.
Mod de preparare
După ce a crescut complet aluatul, acesta se împarte în jumătate. Se modelează fiecare jumătate într-o bilă, apoi se întind în discuri pe o suprafață dată cu făină. După aceea se așază fiecare parte de aluat într-o tavă antiaderentă si se lasă să crească încă o oră.
După ce a trecut o oră, se presară peste aluatul de pizza cele patru tipuri de brânzeturi și piperul negru.
Se coace la cuptor la 250°C (sau cea mai înaltă treaptă), cu opțiunea grill activată (dacă există), timp de 15 minute, până când marginile aluatului sunt aurii. Se servește imediat ce este gata. Dacă îți plac rețetele de pizza poți încerca și rețeta de pizza cu vinete și mozarella.
Cum să alegi cele 4 tipuri de brânzeturi
Mozzarella este folosită pentru gust, dar și pentru faptul că menține umiditatea în timpul coacerii. În plus, protejează restul brânzeturilor de căldura prea puternică a cuptorului. Este important să alegi brânzeturi care se topesc ușor precum ricotta, pecorino, stracchino, gorgonzola, Gruyère sau alte brânzeturi potrivite produse în afara Italiei.
Regula este să alegi brânzeturi grase sau semi-grase, cu gusturi și arome diferite. Astfel se poate pune un fel de brânză maturat sau cu mucegai, o brânză moale sau cremoasă și un fel tare.
Aluatul rezultat din prepararea rețetei de mai jos este suficient pentru două pizza cu diametrul de 28-30 cm. Te invităm să descoperi și rețeta de aluat de pizza inspirată de Jamie Oliver.