Plăcintă cu cartofi și jumări. Un preparat gustos și sățios
Această plăcintă cu cartofi și jumări este o combinație perfectă între un aluat fraged și o umplutură cremoasă, bogată în arome. Textura crocantă a crustei contrastează plăcut cu stratul moale de cartofi fierți, amestecați cu șuncă afumată și brânză, oferind un gust echilibrat și reconfortant.

Galerie foto
Rețeta este foarte versatilă. O poți adapta adăugând ceapă caramelizată, ciuperci sau chiar puțină verdeață pentru un plus de prospețime. O poți prepara cu aluat fraged sau cu un aluat dospit, în funcție de preferințe. Chiar și aluatul foietaj este potrivit pentru o astfel de plăcintă.
Plăcinta poate fi servită atât caldă, cât și rece, fiind ideală pentru un prânz consistent, o gustare sățioasă sau chiar un aperitiv pentru ocazii speciale.
Descoperă și o rețetă de plăcintă cu brânză și praz, perfectă pentru una dintre gustările zilei. Iar în continuare poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara delicioasa plăcintă cu cartofi și jumări.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea plăcintei constă în pregătirea aluatului fraged. Dacă optezi pentru aluatul foietaj, fie îl folosești din comerț, fie îl prepari în casă, inspirându-te după această rețetă.
Cum prepari aluatul pentru plăcintă cu cartofi și jumări
Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea. Adaugă untul rece, tăiat cubulețe, și frământă cu vârful degetelor până obții o compoziție nisipoasă.
Adaugă oul și apa rece, apoi frământă rapid până se formează un aluat omogen. Nu insista prea mult pentru a nu activa glutenul.
Învelește aluatul în folie alimentară și lasă-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Între timp te poți ocupa de pregătirea umpluturii. Fierbe cartofii în coajă până devin moi, apoi lasă-i să se răcească, curăță-i și taie-i în cuburi sau pasează-i cu o furculiță.
Într-un bol mare, amestecă cuburile de cartofi cu jumările, mozzarella răzuită, ouăle și smântâna. Condimentează cu sare, piper și ierburi aromatice, după gust.
Asamblarea și coacerea plăcintei
Întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară de 5-6 mm grosime, pe masa presărată cu făină.
Adaugă umplutura la unul din capetele lungi ale foi și nivelează bine. Apoi rulează cu atenție pentru a fi acoperită umplutura de aluat. Presează bine marginile aluatului pentru a se sigila.
Așază plăcinta în tava tapetată cu hârtie de copt și unge-i suprafața cu ou bătut. Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C timp și coace delicioasa plăcintă cu cartofi și jumări timp de 35-40 de minute, până devine aurie.
Plăcinta se poate servi caldă, alături de o salată proaspătă sau un sos de iaurt cu usturoi. Se păstrează bine la frigider timp de 2-3 zile și poate fi reîncălzită înainte de servire.
Această plăcintă poate fi preparată și pentru una dintre mesele zilei, dar și pentru un platou cu aperitive festive. Poate fi servită simplă sau glazurată cu diferite sosuri.
Descoperă aici și o rețetă de sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi. Este un sos cu care poți glazura porțiile de plăcintă pentru un gust delicios.

Galerie foto

