Plăcintă cu dovleac și foi subțiri de casă. Desert simplu, de post
Printre deserturile pe care ți-ai propus să le prepari în perioadele de post, nu ezita să încerci și o rețetă de plăcintă cu dovleac și foi subțiri de casă.
Galerie foto
Plăcintele cu dovleac sunt printre cele mai simple deserturi, dar și delicioase și aromate. Parfumul dovleacului copt sau caramelizat cu scorțișoară, este irezistibil. Nu poți rămâne indiferent la așa combinație de ingrediente. Poți prepara plăcinta și cu aluat din comerț. Dar atunci când și acesta este preparat în casă, deliciul este maxim și satisfacția garantată.
Rețeta aluatului pentru foi de plăcintă se prepară din cele mai simple ingrediente: făină, apă, ulei și sare. Aluatul se prepară ușor și într-un timp relativ scurt. Petreci puțin mai mult timp în bucătărie atunci când modelezi aluatul în foi subțiri. Descoperă aici și rețeta clasică pentru foile de plăcintă preparate în casă. Iar în continuare îți oferim rețeta completă pentru plăcinta de post cu dovleac.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului pentru foile subțiri. Acesta necesită un timp de frământare, apoi un timp de odihnă la rece pentru a deveni elastic și a se putea modela.
Cum prepari aluat pentru plăcintă cu dovleac și foi subțiri de casă
Trece făina prin sită într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă-le bine.
Pune apa, uleiul și oțetul la încălzit, dar fără să atingă punctul de fierbere. Toarnă acest amestec de lichide în vasul cu făină, în timp ce amesteci intens cu un tel sau o spatulă. După ce ai turnat tot lichidul și a fost absorbit de făina din vas, începe să frămânți bine aluatul. Frământă-l pentru 10-15 minute, pentru a deveni compact și elastic. Nu vei obține un aluat foarte ferm, ci ușor moale și nelipicios.
Dă formă sferică aluatului și așază-l pe un tocător de lemn. Acoperă-l cu un bol de sticlă, dar introdu muchia unei furculițe sub bo. Astfel vei lăsa umiditatea care se formează să se evapore. Lasă aluatul la odihnit la timp de o oră, la temperatura camerei.
Descoperă și rețeta pentru aluat foietaj preparat în casă.
Cum pregătești compoziția de dovleac
Răzuiește dovleacul și pune-l într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Adaugă zahărul și uleiul și amestecă bine pentru a se carameliza dovleacul uniform. La final, adaugă scorțișoara și vanilia.
Lasă compoziția de dovleac să se răcească în timp ce se relaxează și aluatul pentru foi.
Cum montezi și coci plăcintă cu dovleac și foi subțiri de casă
Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, presară puțină făină pe masa de lucru și întinde aluatul în două foi cât mai subțiri. Decupează fiecare foaie de aluat în câte patru foi dreptunghiulare, de dimensiunea tăvii de copt. Folosește o tavă cu dimensiunile aproximative de 30/40 cm. Pune hârtie de copt în interiorul tăvii.
Așază în tavă primul pachet de patru foi, unse între ele cu ulei. Peste acestea întinde compoziția de dovleac caramelizat. Apoi așază ultimul pachet de foi, unse cu ulei între ele. Unge cu ulei și ultima foaie de plăcintă și înțeapă cu o furculiță din loc în loc.
Pune tava în cuptor și coace plăcinta cu dovleac, de post pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius. Las-o să se răcească, decoreaz-o cu zahăr pudră și porționează.
Savureaz-o împreună cu familia și prietenii, pentru a se bucura și ei de gustul delicios al plăcintei. Iar pentru data viitoare când mai dorești un desert simplu și delicios, prepară rețeta de pancakes de post cu dovleac plăcintar.
Galerie foto