Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat
Pentru zilele de post, dar nu numai, poți încerca cu succes rețeta de plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Este rețeta unui desert despre care se poate spune că este, pe cât de simplu și ușor de preparat, pe atât este de gustos și aspectuos.
Galerie foto
Denumirea plăcintei este inspirată de unitatea de măsură a ingredientelor principale care este lingura. Este o rețetă veche, așa cum o prepara bunica pe vremea când cântarul nu era atât de util în bucătărie. Măsurătorile ingredientelor se făceau cu lingura, cana sau paharul. Nu conta în mod deosebit cât de mari sunt aceste ustensile de măsurat. Important pentru reușita rețetei era să fie folosită aceeași lingură pentru toate măsurătorile, același pahar sau aceeași cană. Este foarte simplu de folosit lingura ca unitate de măsură, oricum este folosită, chiar dacă ingredientele sunt cântărite.
Rețeta plăcintei este chiar foarte simplă, iar ingredientele sunt foarte populare în rândul deserturilor clasice. Merele fiind ingredientul vedetă al plăcintei se vor alege după propriul gust. De obicei, cele mai des folosite sunt cele dulci-acrișoare. Cât despre arome, scorțișoara nu poate lipsi pentru că aceasta completează armonios gustul și aroma merelor.
Descoperă și o rețetă de pandișpan cu mere, simplă și ușoară. Iar în continuare îți oferim rețeta de plăcintă cu mere de post „12 linguri”, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru că baza plăcintei o constituie un aluat fraged care necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor, vei începe cu prepararea acestuia. Iar în intervalul de de timp cât aluatul se relaxează la rece, vei pregăti umplutura plăcintei.
Cum prepari aluatul pentru plăcinta cu mere de post „12 linguri”
Pune zahărul într-un bol încăpător și adaugă peste el cele 12 linguri de apă minerală și cele 12 linguri de ulei. Amestecă cu o spatulă sau un tel până când zahărul este complet dizolvat.
Trece făina prin sită împreună cu praful de copt. Adaugă și sarea, apoi încorporează acest amestec în compoziția lichidă. Dacă mai necesită, poți adăuga mai multă făină până când obții un aluat moale, dar nelipicios și maleabil.
Nu frământa aluatul în exces, ci doar până când devine compact și elastic. Formează o bilă din aluat, împacheteaz-o în folie de prospețime și pune-o la rece pentru 10-15 minute.
Descoperă și o rețetă de aluat fraged pe bază de iaurt.
Cum prepari umplutura de mere
Spală merele și îndepărtează-le coaja, doar dacă este deteriorată. Răzuiește merele și pune-le într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Adaugă zahărul și sucul de lămâie și călește merele amestecând constant, până când se formează sirop, iar merele sunt bine caramelizate.
Adaugă pudra de scorțișoară și mai gătește timp de 1-2 minute. Dacă s-a format mai mult sirop poți să-l scurgi sau poți adăuga 1-2 linguri de griș pentru a-l absorbi. Stinge focul și lasă compoziția să se răcească ușor.
Cum formezi și coci plăcintă cu mere de post „12 linguri”
Înainte de a monta plăcinta în tavă preîncălzește cuptorul la 180°C.
Scoate aluatul de la rece și împarte-l în două părți egale. Întinde prima parte de aluat într-o foaie subțire, de mărimea tăvii în care vei coace plăcinta. Optează pentru o tavă cu dimensiunile aproximative de 30×20 cm.
Pune prima foaie de aluat în tavă pregătită. Peste aceasta întinde umplutura de mere.
Întinde și a doua parte de aluat și așaz-o peste umplutura de mere. Introdu marginile foii de aluat cât mai în interior pentru a se lipi de marginile celeilalte foi. Cu o furculiță înțeapă foaia de aluat din loc în loc, pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.
Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă cu mere de post ”12 linguri” timp de aproximativ 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Lasă plăcinta să se răcorească în tavă, decoreaz-o cu zahăr pudră și porționeaz-o în pătrate sau romburi. Savureaz-o cu poftă alături de cei dragi. Iar dacă mai dorești și alte rețete de deserturi cu mere, tot simple și delicioase, mai poți încerca și rețeta de ștrudel cu mere cuburi.
Galerie foto