Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru zilele de post, dar nu numai, poți încerca cu succes rețeta de plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Este rețeta unui desert despre care se poate spune că este, pe cât de simplu și ușor de preparat, pe atât este de gustos și aspectuos.

Patru porții de plăcintă cu mere de post pe o farfurie și trei mere
Galerie foto

Galerie foto

Plăcinta se poate decora cu zahăr pudră după răcire / Shutterstock

Denumirea plăcintei este inspirată de unitatea de măsură a ingredientelor principale care este lingura. Este o rețetă veche, așa cum o prepara bunica pe vremea când cântarul nu era atât de util în bucătărie. Măsurătorile ingredientelor se făceau cu lingura, cana sau paharul. Nu conta în mod deosebit cât de mari sunt aceste ustensile de măsurat. Important pentru reușita rețetei era să fie folosită aceeași lingură pentru toate măsurătorile, același pahar sau aceeași cană. Este foarte simplu de folosit lingura ca unitate de măsură, oricum este folosită, chiar dacă ingredientele sunt cântărite.

Citește și

Rețeta plăcintei este chiar foarte simplă, iar ingredientele sunt foarte populare în rândul deserturilor clasice. Merele fiind ingredientul vedetă al plăcintei se vor alege după propriul gust. De obicei, cele mai des folosite sunt cele dulci-acrișoare. Cât despre arome, scorțișoara nu poate lipsi pentru că aceasta completează armonios gustul și aroma merelor. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de pandișpan cu mere, simplă și ușoară. Iar în continuare îți oferim rețeta de plăcintă cu mere de post „12 linguri”, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru că baza plăcintei o constituie un aluat fraged care necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor, vei începe cu prepararea acestuia. Iar în intervalul de de timp cât aluatul se relaxează la rece, vei pregăti umplutura plăcintei.

Cum prepari aluatul pentru plăcinta cu mere de post „12 linguri”

Pune zahărul într-un bol încăpător și adaugă peste el cele 12 linguri de apă minerală și cele 12 linguri de ulei. Amestecă cu o spatulă sau un tel până când zahărul este complet dizolvat.

Trece făina prin sită împreună cu praful de copt. Adaugă și sarea, apoi încorporează acest amestec în compoziția lichidă. Dacă mai necesită, poți adăuga mai multă făină până când obții un aluat moale, dar nelipicios și maleabil.

Nu frământa aluatul în exces, ci doar până când devine compact și elastic. Formează o bilă din aluat, împacheteaz-o în folie de prospețime și pune-o la rece pentru 10-15 minute.

Descoperă și o rețetă de aluat fraged pe bază de iaurt.

Cum prepari umplutura de mere

Spală merele și îndepărtează-le coaja, doar dacă este deteriorată. Răzuiește merele și pune-le într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Adaugă zahărul și sucul de lămâie și călește merele amestecând constant, până când se formează sirop, iar merele sunt bine caramelizate.

Adaugă pudra de scorțișoară și mai gătește timp de 1-2 minute. Dacă s-a format mai mult sirop poți să-l scurgi sau poți adăuga 1-2 linguri de griș pentru a-l absorbi. Stinge focul și lasă compoziția să se răcească ușor.

Cum formezi și coci plăcintă cu mere de post „12 linguri”

Înainte de a monta plăcinta în tavă preîncălzește cuptorul la 180°C.

Scoate aluatul de la rece și împarte-l în două părți egale. Întinde prima parte de aluat într-o foaie subțire, de mărimea tăvii în care vei coace plăcinta. Optează pentru o tavă cu dimensiunile aproximative de 30×20 cm.

Pune prima foaie de aluat în tavă pregătită. Peste aceasta întinde umplutura de mere.

Întinde și a doua parte de aluat și așaz-o peste umplutura de mere. Introdu marginile foii de aluat cât mai în interior pentru a se lipi de marginile celeilalte foi. Cu o furculiță înțeapă foaia de aluat din loc în loc, pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.

Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă cu mere de post ”12 linguri” timp de aproximativ 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lasă plăcinta să se răcorească în tavă, decoreaz-o cu zahăr pudră și porționeaz-o în pătrate sau romburi. Savureaz-o cu poftă alături de cei dragi. Iar dacă mai dorești și alte rețete de deserturi cu mere, tot simple și delicioase, mai poți încerca și rețeta de ștrudel cu mere cuburi.

 

Citește și
Patru porții de plăcintă cu mere de post pe o farfurie, două cărți și trei mere
Galerie foto

Galerie foto

Plăcintă de post cu mere pe hârtie de copt și mere proaspete
Colaj de poze cu pașii de preparare ai plăcintei cu mere
Patru porții de plăcintă cu mere de post pe o farfurie și trei mere
+1
CELE MAI CITITE
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Galerie foto
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Un milion de euro, confiscat de procurori într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor din R. Moldova
Un milion de euro, confiscat de procurori într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor din R. Moldova
Un milion de euro, confiscat de procurori într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor din R. Moldova
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale familiei Bieber
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
închide