5 rețete de deserturi cu cireșe, de care nu te vei plictisi vara aceasta
Cireșele sunt fructele vedetă ale verii. Sunt delicioase, pline de vitamine și minerale și atât de versatile, încât am putea să le consumăm în fiecare zi fără să ne plictisim. De aceea, îți oferim cinci rețete de deserturi cu cireșe, pe care le vei adora în această vară.
Galerie foto
Din cireșe poți face orice desert, de la plăcintă la dulceață. De asemenea, le poți transforma într-un sos elegant și inedit pentru friptură de vită sau carne de vânat. Gustul lor dulce-acrișor le face potrivite pentru atât de multe preparate.
Dacă și tu adori aceste fructe, îți oferim cinci rețete de deserturi cu cireșe, de care garantăm că nu te vei plictisi vara aceasta.
Plăcintă cu cireșe
Plăcinta cu cireșe ar trebui să fie puțin suculentă, dulce-acrișoară. Este recomandat să folosești cireșe proaspete, însă dacă îți este poftă de acest desert și atunci când nu este sezon poți să pui și cireșe congelate, dacă ai la îndemână.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 650 g făină
- 1/2 linguriță de sare
- 85 g unt rece nesărat, tăiat cubulețe
- 1/3 cană de scurtare
- 6 – 10 linguri de apă cu gheață.
Pentru umplutură:
- 1,250 g cireșe proaspete, fără sâmburi
- 2 lingurițe suc de lămâie
- 1/4 linguriță extract de migdale
- 250 g zahăr
- 70 g făină
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată.
Pentru decor:
- 1 lingură de lapte 2%
- 1 linguriță de zahăr.
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă făina și sarea. Se adaugă untul și se frământă până devine sfărâmicios. Se adăugă treptat apă cu gheață, amestecând cu o furculiță până când aluatul rămâne ferm când este presat. Se împarte aluatul în jumătate. Se modelează fiecare dintre ele în formă de disc. Se la rece 1 oră sau peste noapte.
Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Pentru umplutură, se pun cireșe într-un castron mare. Se stropesc cu suc de lămâie și extract de migdale. Într-un castron mic, se amestecă zahărul, făina și scorțișoara. Se presară peste cireșe și se amestecă ușor pentru a se acoperi.
Pe o suprafață ușor înfăinată, se întinde fiecare bilă de aluat într-un cerc cu grosimea 3 mm. Se transfera într-o formă de plăcintă cu diametrul de 22 cm farfurie de plăcintă. Se taie excesul de blat de pe margine. Se adaugă umplutura.
Se întinde aluatul rămas într-un cerc de 3 mm grosime. Se decupează stelele sau alte forme folosind forme de prăjituri. Se pun pun peste umplutură.
Se coace 40 de minute. Pentru topping, se unge blatul plăcintei cu lapte. Se presară cu zahăr. Se coace până când aluatul devine auriu și umplutura este spumoasă. Se lasă să se răcească pe un grătar.
Prăjitură cu budincă de cireșe
Budinca cu cireșe este cremoasă, dulce-acrișoară și foarte parfumată. Este desertul perfect pentru o masă în familie într-o zi caldă de vară.
Ingrediente
- 500 g făină
- 350 g zahăr
- 4 lingurițe de praf de copt
- 250 ml lapte 2%.
- 50 ml ulei
- 509 g cireșe roșii fără sâmburi
- 1/8 linguriță de extract de migdale
- frișcă sau înghețată (opțional).
Mod de preparare
Se amestecă făina, 250 g zahăr, praful de copt, laptele și uleiul. Se toarnă într-un vas de copt cu capacitatea de 3 litri. Într-un castron, se amestecă cireșele, extractul de migdale și zahărul rămas. Amestecul se pune peste aluat.
Se coace la 180°C timp de 40-45 de minute sau până când o scobitoare introdusă în prăjitură iese curată. Se servește caldă, cu frișcă sau înghețată dacă se dorește.
Tartă Streusel de cireșe
Plină de cireșe proaspete și crocantă la exterior, această tartă este elegantă și foarte ușor de preparat.
Ingrediente
- 1 pachet de aluat pentru plăcintă
- 80 g zahăr
- 3 linguri de amidon de porumb
- sare
- 1 kg cireșe fără sâmburi proaspete sau congelate
- 1/8 linguriță de extract de migdale.
Pentru toping:
- 70 g ovăz
- 10 g făină
- 20 g zahăr brun
- 20 g migdale tăiate
- 30 g unt rece.
Mod de preparare
Aluatul se întinde și se așează într-o tavă cu diametrul de 22 cm neuns, acoperind și marginile. Tava ar trebui să aibă fund detașabil.
Într-o cratiță mare, se amestecă zahărul, amidonul de porumb și sarea la foc mediu. Apoi se încorporează cireșele, amestecând continuu. Se lasă până se îngroașă. Se ia de pe foc și se încorporează extractul de migdale. Compoziția se toarnă în tavă cu aluat.
Pentru topping, se amestecă ovăzul, făina, zahărul brun și migdalele. Se încorporează untul se amestecă până compoziția devine nisipoasă. Se presară peste umplutură. Se coace la 180°C 30-35 de minute sau până când blatul este auriu. Se răcește pe un grătar înainte de consum.
Smoothie de cireșe
Pentru acest smoothie poți folosi și cireșe congelate. De fapt, chiar este recomandat să faci acest lucru pentru a face un smoothie cât mai rece.
Ingrediente
- 300 g cireșe congelate sau proaspete, fără sâmburi
- 150 g iaurt natural
- 1 banană mare, feliată
- ½ linguriță extract de vanilie.
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele într-un blender și se amestecă până la omogenizare. Dacă este prea gros se adaugă 50-100 ml apă rece.
Un alt desert delicios, fără coacere, este prăjitura cu pișcoturi și cremă de mascarpone, a cărei rețetă o găsești aici.
Mini clafoutis de cireșe
Aceste mini delicii se numără printre cele cinci rețete de deserturi cu cireșe pe care îți recomandăm să le încerci în zilele toride de vară. Dacă nu ai vase de ceramică termorezistente de dimensiuni mici, poți prepara clafoutis de cireșe într-unul mai mare cu diametrul de 20 de cm.
Ingrediente
- 150 g zahăr tos
- 225 g cireșe, fără sâmburi
- ¼ linguriță de extract de migdale
- 2 ouă mari și 2 gălbenușuri
- 200 ml smântână pentru gătit
- 45 g făină
- unt
- 1 lingură de zahăr pudră
- înghețată de vanilie, pentru servire.
Mod de preparare
Se fierb 50 g de zahăr tos și cireșele împreună într-o tigaie la foc mediu până când zahărul se dizolvă, timp de 1-2 minute. Se toarnă într-un bol și se lasă deoparte să se răcească.
Ouăle se bat cu extractul de vanilie și restul de 100 g de zahăr până se omogenizează.
Smântâna se amestecă cu făina. Se lasă 10 minute să se odihnească. Ar trebui sa aibă consistența aluatului de clătite.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se ung cu unt șase vase de ceramică puțin adânci. Se împarte compoziția de cireșele între vase, se toarnă aluatul, iar deasupra sosul de cireșe. Se pun vasele pe o tavă de copt și se dau la cuptor 25 de minute până se rumenesc. Se presară cu zahărul pudră și se servesc calde cu înghețată.