Caisată sau lichior de caise. Rețeta simplă pe care poți să o faci și tu
Dacă îți plac lichiorurile naturale și vrei să le prepari în propria bucătărie, îți oferim rețeta și modul de preparare pentru lichiorul de caise, cunoscut și sub denumirea de caisată.
Caisele sunt foarte apreciate în România, de aceea sunt folosite în numeroase preparate, precum sunt prăjiturile, sucurile sau băuturile cu conținut de alcool.
Pe lângă gustul bun, au și multe beneficii pentru sănătate ceea ce le face foarte căutate în sezonul lor. Aceste fructe au un conținut mare de vitamine, fibre și antioxidanți. Caisele sunt fructe pe care este bine să le consumi crude, în sezonul lor. Atunci au cele mai multe vitamine. Aceste fructe ajută la îmbunătățirea digestiei și au un aport la menținerea sănătății ochilor.
Caisele se pot consuma în diferite combinații, atât crude, cât și confiate. Există o mulțime de rețete în care caisele au un loc aparte, printre care se numără prăjiturile pufoase, tartele sau smoothie-urile. Descoperă o prăjitură răsturnată cu caise, o rețeta simplă cu care îi vei impresiona pe toți.
Rețetă de caisată sau lichior de caise
Băuturile fine, preparate în casă, au o aromă aparte, mai ales că trebuie să acorzi o atenție deosebită pașilor de realizare. Merită însă tot efortul depus.
Îți garantăm că invitații la masă vor aprecia acest sortiment de caisată, pe care îți propunem să îl încerci. Iar dacă vrei să-i impresionezi și mai tare, poți să le pregătești și o rețetă delicioasă de pulled pork.
Descoperă mai jos ingredientele și pașii de preparare, pentru a pregăti și rețeta de caisată.
Ingrediente
Mod de preparare
Rețetele de lichior de fructe se aseamănă ca și mod de preparare, însă unele au anumite particularități. De exemplu, la rețeta de zmeurată, fructele nu se spală. Asta pentru că fructele de zmeură îmbibate cu apă își pierd gustul, iar lichiorul își pierde aroma.
Foarte important în rețeta de caisată însă, este să speli bine caisele și să le usuci înainte de a le folosi. Taie-le, scoate-le sâmburii și pune-le într-un borcan mare de sticlă sau o damigeană.
Adaugă zahărul în ploaie, având grijă să fie cât mai uniform repartizat, apoi pune și sâmburii de la caise după ce i-ai curățat înainte. Închide bine capacul și verifică să fie cât mai etanș.
Pentru a se topi cât mai repede zahărul, mișcă damigeana cel puțin o dată pe zi. În a cincea zi adaugă țuica și lasă amestecul să stea încă 7 zile. După ce a trecut o săptămână, scoate lichidul din damigeană, trece-l printr-o sită densă și pune-l în sticle.
Acum tot ce mai rămâne de făcut este să-ți inviți prietenii la masă și să-i servești cu delicioasa ta caisată.
Beneficiile caiselor pentru sănătatea organismului
Conform specialiștilor, caisele pot fi un aliat în procesul de menținere al siluetei. Ai în vedere faptul că, 100 de grame de caise au doar 50 de calorii. La acestea se adaugă 11 grame de cabohidrați, 2 grame de fibre alimentare, dar și 1,4 grame de proteine.
În plus, caisele sunt o sursă bogată de vitamine, printre care se numără A, C și E, de B-uri (B3, B5, B6 și B9), betacaroten, taninuri și minerale (calciu, fosfor, potasiu și magneziu).
Nutriționiștii subliniază faptul că aceste fructe sunt ideale pentru dezvoltarea normală a oaselor copiilor, dar și a sistemului nervos și a țesuturilor.
Caisele pot avea și un ușor efect laxativ.De aceea, pot combate problemele de tranzit intestinal, reducând inflamația intestinelor și ameliorând simptomele constipației. De asemenea, caisele acționează ca diuretic natural și ajută la ameliorarea retenției de lichide.