Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă adori deserturile cu fructe și gust dulce-acrișor, poți încerca și rețeta de prăjitură cu rubarbă și bezea. Te va cuceri combinația ingredientelor, dar și aspectul spectaculos al prăjiturii.

Porție de prăjitură cu rubarbă pe farfurie cu furculiță, alături de prăjitura secționată pe platou și tulpini de rubarbă
Galerie foto

Galerie foto

Rubarba oferă prăjiturii gust acrișor și aspect spectaculos / Shutterstock

Rubarba, cunoscută și sub numele de rabarbăr sau revent, este o plantă comestibilă care apare pe la mijlocul primăverii. Este formată din tulpini lungi, verzi sau roșiatice și frunze mari, cărnoase, de asemeni, verzi sau roșiatice.

Doar tulpinile sunt comestibile și pot fi folosite în diferite rețete culinare. Frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Din tulpinile de rubarbă se prepară gem, dulceață, sirop sau compot. Se folosesc și în diferite rețete de deserturi, în sosuri sau în alte preparate culinare.

Sunt foarte cărnoase și au gust acrișor și ușor acid. Au multiple proprietăți benefice pentru organism, deoarece conțin cantități însemnate de antioxidanți, vitamine și minerale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tot din categoria deserturilor îți recomandăm să mai încerci și rețeta de crumble cu rubarbă și căpșuni. Iar în rândurile următoare îți oferim rețeta detaliată pentru prăjitură cu rubarbă și bezea.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti rubarba și ingredientele pentru blatul prăjiturii. Spală tulpinile de rubarbă și decojește-le coaja cu ajutorul unui curățător de legume. Apoi taie-le în bucăți mici de 1 cm grosime. Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presară puțină sare peste albușuri și lasă-le deoparte, la temperatura camerei. Trece făina prin sită împreună cu praful de copt.

Cum prepari blatul pentru prăjitură cu rubarbă și bezea

Înainte de a începe procesul de amestecare a ingredientelor pentru blatul prăjiturii pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul, până când obții o compoziție cremoasă și deschisă la culoare. Adaugă esența și uleiul, omogenizează compoziția, apoi adaugă laptele și făina amestecată cu praful de copt. Aluatul obținut va avea textura ceva mai consistentă decât un aluat clasic de chec.

Întinde-l uniform în interiorul tăvii de copt, unsă cu ulei și pudrată cu făină. Presară bucățile de rubarbă pe deasupra aluatului și apasă-le ușor spre interior. Introdu tava în cuptorul încălzit și coace blatul pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius. În acest interval de timp pregătești bezeaua de albușuri.

Albușurile presărate cu sare și ținute un timp la temperatura camerei amestecă-le intens cu ajutorul mixerului, până când devin cristaline. Adaugă puțin câte puțin din zahăr, dar și din sucul de lămâie, în timp ce amesteci energic. Te oprești din amestecat când bezeaua devine fermă.

După ce a expirat timpul setat pentru coacerea blatului scoate tava din cuptor. Întinde rapid și uniform bezeaua de albușuri deasupra blatului. Presară fulgi de migdale pe deasupra și pune din nou tava cu prăjitură cu rubarbă și bezea la cuptor.

Mai coace-o timp de 10-12 minute sau până când bezeaua se caramelizează frumos la suprafață.

După stingerea focului, mai lasă prăjitura în interior, cu ușa întredeschisă pentru 7-8 minute să nu se lase  bezeaua la contactul cu aerul rece. Apoi o poți transfera pe un grătar de răcire. O porționezi frumos după răcirea completă.

Tot din categoria prăjiturilor cu bezea mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu mere rase și bezea.

Citește și
Prăjitură cu rubarbă și bezea pe platou
Galerie foto

Galerie foto

Prăjitură cu rubarbă și bezea secționată pe platou
Porție de Prăjitură cu rubarbă și bezea pe o farfurie, alături de tulpini de rubarbă
Porție de prăjitură cu rubarbă pe farfurie cu furculiță, alături de prăjitura secționată pe platou și tulpini de rubarbă
+1
CELE MAI CITITE
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Galerie foto
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate porționată
Galerie foto
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Desert cu arome de toamnă
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Desert cu arome de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Galerie foto
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
05:43
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
turtă dulce în coșuleț
16 decembrie, 07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
16 decembrie, 07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
16 decembrie, 05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Crenvurști de casă din piept de pui, simpli, curați și potriviți pentru toată familia
Crenvurști de casă din piept de pui, simpli, curați și potriviți pentru toată familia
Crenvurști de casă din piept de pui, simpli, curați și potriviți pentru toată familia
Reacţia unei chinezoaice stabilite în Bacău: România este o ţară periculoasă pentru fete
Reacţia unei chinezoaice stabilite în Bacău: România este o ţară periculoasă pentru fete
Reacţia unei chinezoaice stabilite în Bacău: România este o ţară periculoasă pentru fete
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Chat-ul zilei la Mireasa, 17 decembrie 2025. Comentează aici cele mai importante momente din show
Chat-ul zilei la Mireasa, 17 decembrie 2025. Comentează aici cele mai importante momente din show
Chat-ul zilei la Mireasa, 17 decembrie 2025. Comentează aici cele mai importante momente din show
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
închide