Prăjitura Figaro. Rețetă de prăjitură cu gem acrișor și nuci

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Pentru momentele speciale petrecute alături de familie și prieteni, poți prepara rețeta de prăjitură cu gem acrișor și nuci, denumită prăjitura Figaro. Este una dintre rețetele vechi de prăjituri, notată în caietul îngălbenit de timp al mamei sau al bunicii. Nu lipsea de pe platourile cu prăjituri festive de la sărbători.

Prăjitura Figaro porționată pe un platou alb și pe hârtie de copt
Galerie foto

Galerie foto

Prăjitura Figaro poate fi preparată și pentru un platou cu prăjituri festive / Shutterstock

Rețeta prăjiturii are la bază un blat preparat dintr-un aluat fraged cu multe gălbenușuri și unt. Acesta se unge cu un gem acrișor și aromat. Iar albușurile se transformă într-o bezea densă cu multe nuci măcinate și se adaugă peste gemul aromat. Poți folosi gemul preferat, însă cel mai potrivit gem pentru această delicioasă prăjitură este gemul de caise. Este și aromat, și gustos, dar are și o culoare mai deosebită. Iar consistența este perfectă pentru pentru a se întinde uniform deasupra aluatului.

Citește și

Tot cu gem de caise delicios și aromat se prepară și celebra rețeta de prăjitură Greta Garbo, din bucătăria ungurească, pe care o regăsești și sub denumirea de Jerbo sau Gerbeaud. Dacă nu ai preparat-o până acum, poți accesa linkul de mai sus pentru a descoperi rețeta. Iar mai jos, îți oferim rețeta detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas pentru prăjitura Figaro.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei prepara aluatul fraged care va sta la baza prăjiturii. Acesta necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor, dar și un timp de relaxare la rece. Apoi vei pregăti bezeaua cu miez de nucă și vei amesteca gemul cu pudra de scorțișoară.

Cum prepari aluatul fraged pentru prăjitura Figaro

Adaugă gălbenușurile într-un bol, presară puțină sare peste ele și amestecă-le până la omogenizare. Apoi adaugă zahărul și din nou amestecă până când obții o compoziție spumoasă, de culoare deschisă. Dizolvă bicarbonatul de sodiu în suc de lămâie sau în puțin oțet. Apoi adaugă untul rece, tăiat în cubulețe.

Într-um bol mai mare trece făina prin sită și formează un loc adânc la mijlocul ei. Adaugă acolo ingredientele de mai sus  și amestecă-le cu făina până când obții un aluat sfărâmicios. Pune aluatul într-o folie de prospețime și lasă-l la relaxat pentru 20 de minute, la loc răcoros.

Descoperă și o rețetă de prăjitură cu suc de roșii în aluat.

Cum prepari bezeaua cu nucă și formezi prăjitura

Pune hârtie de copt într-o tavă de 30/40 cm și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pune albușurile în bolul mixerului și presară un praf de sare peste ele. Mixează-le energic până când devin spumoase și cristaline. Adaugă puțin câte puțin din cele două tipuri de zahăr, în timp ce amesteci energic până când obții o bezea consistentă.

Încorporează treptat și nuca măcinată mai grosier, dar fără a mai folosi mixerul. Folosește o spatulă și amestecă ușor ingredientele.

Pentru a forma și coace prăjitura Figaro, mai întâi adaugă aluatul fraged în tavă și întinde-l în strat uniform. Apoi unge-l cu un strat generos de gem simplu sau amestecat cu scorțișoară.

Adaugă bezeaua cu nucă deasupra stratului de gem și introdu tava în cuptorul încălzit. Coace prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Apoi las-o să se răcească bine, pentru a se putea porționa frumos.

Tot din categoria rețetelor cu gem de fructe mai poți încerca și rețeta de prăjitură fragedă cu gem de gutui.

Citește și
Porții din prăjitura Figaro
Galerie foto

Galerie foto

Prăjitură cu gem de caise și bezea cu nuci porționată în tavă
Prăjitura Figaro porționată pe un platou alb și pe hârtie de copt
+21
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Porții de ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tort Esterhazy secționat pe un platou negru, alături de un platou cu bucăți de ciocolată
Galerie foto
Tort Esterhazy. Rețeta celui mai fin tort, cu gust divin
Tort Esterhazy. Rețeta celui mai fin tort, cu gust divin
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Cât costă cozonacul Dubai în cofetării. Deşi mai scump cu 25% faţă de anul trecut, un kilogram din cel tradiţional cu nucă sau mac este o variantă mai ieftină
Cât costă cozonacul Dubai în cofetării. Deşi mai scump cu 25% faţă de anul trecut, un kilogram din cel tradiţional cu nucă sau mac este o variantă mai ieftină
Cât costă cozonacul Dubai în cofetării. Deşi mai scump cu 25% faţă de anul trecut, un kilogram din cel tradiţional cu nucă sau mac este o variantă mai ieftină
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
închide