Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Dacă vrei să prepari un desert elegant, cu aer franțuzesc, de vară, care încântă vizual și gustativ deopotrivă, îți recomandăm rețeta de tartă cu caise și cremă de vanilie.

Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
O tartă care îmbină perfect aluatul fraged și crocant cu o cremă catifelată, parfumată cu vanilie și caise proaspete / Shutterstock

Tarta îmbină perfect aluatul fraged și crocant cu o cremă catifelată și parfumată cu vanilie naturală, iar deasupra tronează caisele coapte ușor caramelizate, dulci-acrișoare.

Desertul are o bază fragedă, ușor crocantă, care se rupe frumos la tăiere și adaugă o notă de unt și dulceață fină.

Crema de vanilie, densă dar catifelată, aduce o aromă caldă, echilibrată, cu note de lapte și vanilie naturală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Deasupra, caisele coapte la cuptor își intensifică dulceața și devin suculente. Au margini ușor caramelizate și o ușoară tentă acrișoară, perfect echilibrată de zahărul brun.

Fiecare mușcătură combină crocantul blând al bazei, catifelarea cremei și fructul suculent. Este un dans între texturi și gusturi, cu note care te poartă într-o grădină mediteraneeană în mijlocul verii.

Descoperă și o rețetă de tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit, iar în continuare poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de tartă cu caise și cremă de vanilie.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei prepara aluatul fraged de tartă. Acesta necesită un timp foarte scurt de frământare, dar și un timp de relaxare la rece, pentru a deveni maleabil.

Cum prepari aluatul pentru tartă cu caise și cremă de vanilie

Mai întâi, amestecă făina cu sarea și zahărul pudră. Adaugă untul rece și frământă cu degetele (sau cu un robot) până obții o textură nisipoasă.

Încorporează oul și vanilia și amestecă până se formează un aluat compact. Nu frământa excesiv. Învelește aluatul obținut  în folie și lasă-l la frigider 30–45 minute.

Urmează coacerea aluatului. Întinde aluatul într-o foaie de 3–4 mm și așază-l într-o formă de tartă unsă. Înțeapă baza cu furculița, acoperă cu hârtie de copt și bile ceramice/boabe de fasole.

Coace crusta de tartă în orb la 180°C, 15 minute, apoi înlătură hârtia și mai coace 5–8 minute, până e ușor aurie.

Las-o să se răcească complet.

Între timp prepară crema de vanilie

Fierbe laptele cu vanilia (semințe și păstaie) și apoi oprește focul. Freacă gălbenușurile cu zahărul până devin palide, apoi adaugă amidonul. Toarnă treptat laptele cald peste amestecul de ouă, amestecând continuu.

Pune totul pe foc mic și amestecă până se îngroașă ca o budincă. Ia de pe foc și adaugă untul pentru extra finețe.

Acoperă cu folie direct peste cremă și las-o să se răcească complet.

Cum asamblezi tarta cu caise și cremă de vanilie

Toarnă crema răcită în interiorul crustei de tartă.

Așază feliile de caise și presară zahăr brun peste ele.

Mai coace tarta încă 15-20 de minute la 180°C, până când caisele sunt moi și ușor caramelizate.

La final, opțional, încălzește puțină miere sau gem de caise și unge caisele cu o pensulă pentru un luciu frumos.

Citește și
CELE MAI CITITE
sarmale în bol
Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase
Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase
Pasta alla gricia
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Supă de linte cu morcovi și țelină în bol metalic cu lingură, o ceașcă de ulei, o roșie secționată în două și frunze de busuioc
Supă de linte cu morcovi și țelină. Una dintre cele mai hrănitoare supe
Supă de linte cu morcovi și țelină. Una dintre cele mai hrănitoare supe
Cum se dezosează puiul
Trebuie să dezosezi un pui? Procedeul simplu care te ajută să faci totul mult mai ușor
Trebuie să dezosezi un pui? Procedeul simplu care te ajută să faci totul mult mai ușor
Trei cornuri cu dovleac și scorțișoară, unul secționat
Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară
Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Tartă cu smochine, mascarpone și miere porționată
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz într-un vas ceramic, alb, cu lingură
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Canelé
05:31
Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea
Clafoutis cu struguri decorat cu migdale tocate și zahăr pudră
05:05
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
paste de sos alb
27 septembrie, 05:23
Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele
Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan pe frunze de salată verde, într-un bol
27 septembrie, 05:04
Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă
Gogoși pufoase cu dovleac copt, una secționată
26 septembrie, 11:58
Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză porționată
25 septembrie, 10:40
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză
Orez cu dovleac și ciuperci în bol cu furculiță, alături de o solniță și o felie de dovleac
24 septembrie, 05:42
Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare
Plăcintă cu varză călită porționată și decorată cu frunze de busuioc
24 septembrie, 05:00
Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
Primul oraş din România care ar putea deveni pet friendly
Primul oraş din România care ar putea deveni pet friendly
Primul oraş din România care ar putea deveni pet friendly
Decizia care i-a schimbat viața lui Ion Țiriac. Dezvăluirile făcute la 86 de ani: M-am luptat în fiecare zi
Decizia care i-a schimbat viața lui Ion Țiriac. Dezvăluirile făcute la 86 de ani: „M-am luptat în fiecare zi”
Decizia care i-a schimbat viața lui Ion Țiriac. Dezvăluirile făcute la 86 de ani: „M-am luptat în fiecare zi”
Ce diferență de vârstă există între Roxana Nemeș și soțul ei, Călin Hagima. Artista a născut
Ce diferență de vârstă există între Roxana Nemeș și soțul ei, Călin Hagima. Artista a născut
Ce diferență de vârstă există între Roxana Nemeș și soțul ei, Călin Hagima. Artista a născut
Hande și Gamze Erçel se află împreună la Milano. Actrița a găsit modalitatea perfectă de a trece peste despărțirea de Hakan Sabanci
Hande și Gamze Erçel se află împreună la Milano. Actrița a găsit modalitatea perfectă de a trece peste despărțirea de Hakan Sabanci
Hande și Gamze Erçel se află împreună la Milano. Actrița a găsit modalitatea perfectă de a trece peste despărțirea de Hakan Sabanci
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Blake Lively a marcat cea de-a 18-a aniversare a serialului Gossip Girl cu fotografii inedite, inclusiv una alături de fostul iubit, Penn Badgley
Blake Lively a marcat cea de-a 18-a aniversare a serialului „Gossip Girl” cu fotografii inedite, inclusiv una alături de fostul iubit, Penn Badgley
Blake Lively a marcat cea de-a 18-a aniversare a serialului „Gossip Girl” cu fotografii inedite, inclusiv una alături de fostul iubit, Penn Badgley
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
fresh
Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă

Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă

Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă

Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele

Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele

Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă

Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă

Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea

Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea

Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă

Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
închide