Chocoflan. Rețetă de prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată
Chocoflan este denumirea unui desert savuros din bucătăria americană, preparat dintr-un blat cu cacao și cremă de zahăr ars. Îți oferim mai jos rețeta detaliată, pentru a o prepara și tu. Cu siguranță îi vei cuceri pe cei dragi cu gustul ei delicios și aspectul interesant.
Galerie foto
Rețeta acestei prăjituri o regăsiți și sub denumirea și de „Impossible cake” sau „Magic cake”. Și-a dobândit această denumire pentru că în timpul coacerii se separă singură în două straturi. Acest lucru li s-ar părea unora ceva imposibil. Dar nu este o prăjitură imposibilă, se prepară chiar ușor, însă necesită atenție respectarea etapelor de pregătire a compozițiilor ce compun prăjitura.
Descoperă aici și rețeta clasică pentru crema de zahăr ars, desertul delicios al copilăriei. Iar în rândurile de mai jos, vei descoperi lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată, denumită Chocoflan.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti vasul în care vei coace prăjitura. Ar fi ideal să folosești o cratiță emailată cu diametrul de 22-24 cm, pentru a carameliza zahărul direct în ea. Mai ai nevoie și de o tavă cu pereții înalți, în care vei pune apă și vei introduc în ea cratița cu compozițiile pentru prăjitură.
Cum prepari rețeta de Chocoflan
Așază cratița pe flacăra aragazului și pune cele 150 gr de zahăr la caramelizat. Amestecă zahărul cu o spatulă pentru a nu se arde.
Când zahărul s-a caramelizat, ridică cratița de pe flacăra aragazului, folosind mănuși de bucătărie. Înclină cratița în toate părțile pentru a întinde siropul de zahăr ars uniform, atât la baza cratiței, cât și pe laterale. Lasă cratița cu zahărul caramelizat la răcit și prepară celelalte elemente ale prăjiturii.
Cum prepari blatul pentru prăjitura Chocoflan
Amestecă untul moale cu zahărul până când obții o compoziție cu textură cremoasă. Adaugă unul câte unul, ouăle, omogenizând compoziția bine după fiecare. Toarnă puțin câte puțin din lapte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.
Apoi amestecă făina cu pudra de cacao, praful de copt și un praf de sare. Trece amestecul prin sită și încorporează-l treptat în compoziția de mai sus. Omogenizează bine compoziția pentru blat cu cacao și întinde-o uniform peste zahărul caramelizat și întărit, din cratiță. Lasă cratița deoparte și pregătește compoziția pentru cremă.
Cum prepari crema de zahăr ars
Sparge ouăle într-un bol, adaugă un praf de sare peste ele și amestecă-le energic până când își dublează volumul. Adaugă laptele condensat și omogenizează, apoi adaugă amidonul diluat cu laptele rece și din nou omogenizează. Adaugă și esența de vanilie și toarnă compoziția obținută peste compoziția de blat cu cacao.
Așază cratița în tava cu pereți înalți. Toarnă apă în tavă atât cât să treacă ușor de jumătate din înălțimea cratiței. Introdu tava în cuptorul încălzit la 175 de grade Celsius, cu funcția de ventilație setată. Coace prăjitura cu cremă de zahăr ars și ciocolată, denumită Chocoflan, pentru 40-50 de minute.
Apoi, scoate cratița din cuptor, lasă prăjitura să se răcească, și pune-o în frigider pentru câteva ore sau de pe o zi pe alta.
Pentru a răsturna prăjitura pe platou, mai întâi trece cu lama unui cuțit de jur împrejurul cratiței, pentru a se desface prăjitura. Apoi așază un platou cu diametrul mai mare peste cratiță și răstoarnă prăjitura în el.
Pune platoul cu prăjitura Chocoflan la frigider și las-o acolo până când se scurge tot siropul de zahăr ars și se însiropează blatul. Apoi o poți porționa și savura cu poftă alături de cei dragi.
Dacă te va cuceri gustul acestei prăjituri, pentru data următoare îți recomandăm să încerci rețeta de tort cu mere și cremă de zahăr ars.
Galerie foto