Prăjitura Katy. Rețetă de prăjitură cu foaie sfărâmată

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Ungurească

Pentru momentele dulci petrecute cu familia și prietenii, îți oferim o rețetă de prăjitură cu foaie sfărâmată, cunoscută sub denumirea de Prăjitura Katy.

Porție din prăjitura Katy pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Galerie foto

Galerie foto

Prăjitura se porționează mult mai bine a doua zi / Rețetefeldefel.ro

Este o rețetă veche, care era notată în caietul bunicii, îngălbenit de trecerea timpului. Face parte din bucătăria tradițională ungurească și se prepară cu foi fragede, coapte pe dosul tăvii. Interesantă la această prăjitură este crema în care se adaugă una dintre foi, sfărâmată. Aceasta oferă și un aspect spectaculos prăjiturii.

Citește și

Pe lângă gustul delicios și aspectul spectaculos, prăjitura este și spornică. O poți prepara și pentru evenimente mai deosebite. Va fi chiar una dintre vedetele platoului cu prăjituri festive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din bucătăria ungurească îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură Greta Garbo sau Jerbo. O poți prepara pentru același eveniment, alături de rețeta de prăjitură cu foaie sfărâmată, cunoscută sub denumirea de Prăjitura Katy, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluatul fraged, pe care le aduci pe masa de lucru și le lași un timp la temperatura camerei. Untul va trebui scos de la rece cu 20-30 de minute înainte, pentru a se înmuia.

Cum prepari foile de aluat fraged pentru prăjitura Katy

Într-un bol pune untul moale, gălbenușurile, zahărul și zahărul vanilat. Cu ajutorul mixerului amestecă intens ingredientele din bol, până când obții o compoziție omogenă, iar cele două tipuri de zahăr sunt dizolvate. Adaugă smântâna, esența, sarea și bicarbonatul de sodiu și omogenizează din nou compoziția. Trece făina amestecată cu praful de copt prin sită și încorporează acest amestec în compoziția de mai sus.

Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu folie de prospețime și lasă-l la rece timp de 30 de minute. Apoi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și împarte aluatul în trei părți egale. Întinde, pe rând, fiecare parte de aluat în câte o foaie dimensiunea tăvii de copt. Folosește o tavă cu dimensiunile de aproximativ 23/36 cm.

Coace foile pe dosul tăvii, pentru 3-4 minute fiecare, în cuptorul încălzit, la 180 de grade Celsius. Lasă-le să se răcească apoi poți prepara crema.

Cum prepari crema cu foaie sfărâmată

Alege cea mai inestetică dintre foile coapte pentru prăjitura Katy și rupe din ea bucăți mici. O parte din ele sfărâmă-le. Pune-le într-un bol.

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și pune în ea ciocolata ruptă împreună cu untul, laptele, zahărul și un praf de sare. Amestecă intens până la topirea ingredientelor solide și omogenizarea compoziției. Apoi lasă compoziția să se răcorească 10 minute. Adaugă în ea gemul de caise și omogenizează. Apoi toarnă compoziția peste foaia sfărâmată din bol. Amestecă ușor pentru omogenizare.

Pentru a monta prăjitura, așază în tavă una dintre cele două foi. Peste aceasta întinde în strat uniform, crema cu foaie sfărâmată.

Adaugă cealaltă foaie și apas-o ușor peste cremă. Așază o folie alimentară peste prăjitură și pune un tocător de lemn sau o altă greutate peste ea. Pune tava cu prăjitură la rece și las-o 5-6 ore sau chiar de pe o zi pe alta, pentru a avea timp să se hidrateze bine foile.

Cum prepari decorul pentru prăjitura Katy

Adaugă albușurile în bolul mixerului și presară un praf de sare peste ele. Lasă-le la temperatura camerei cel puțin 15-20 de minute. Introdu mixerul în ele și amestecă-le energic până când devin spumoase. Adaugă treptat zahărul tos amestecat cu cel vanilat în timp ce mixezi albușurile energic. Oprești mixerul atunci când obții o bezea foarte fermă.

Întinde bezeaua de albușuri deasupra prăjiturii cu foaie sfărâmată și presară peste ea ciocolată răzuită sau fulgi de ciocolată.

Mai lasă prăjitura la rece timp de o oră, apoi o poți porționa.

Tot pentru un platou cu prăjituri festive mai poți prepara și rețeta de prăjitură Pani Walewska.

Citește și
Porții din prăjitura Katy pe un platou
Galerie foto

Galerie foto

Porție din prăjitura Katy pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Prăjitură cu foaie sfărâmată în tavă
+0
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două porții din prăjitura Rigo Jancsi
Galerie foto
Prăjitura Rigo Jancsi. Rețetă delicioasă din bucătăria ungurească
Prăjitura Rigo Jancsi. Rețetă delicioasă din bucătăria ungurească
Tort Esterhazy secționat pe un platou negru, alături de un platou cu bucăți de ciocolată
Galerie foto
Tort Esterhazy. Rețeta celui mai fin tort, cu gust divin
Tort Esterhazy. Rețeta celui mai fin tort, cu gust divin
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide