Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat

Dacă adori deserturile cu caise și pe cele cu ciocolată, îți oferim mai jos o rețetă delicioasă de negresă cu ciocolată și jeleu de caise. Este rețeta unui desert intens și rafinat, care combină densitatea bogată a ciocolatei negre cu notele luminoase, acrișor-dulci ale caisei.

Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
O reinterpretare elegantă a negresei clasice / Shutterstock

Această negresă pornește de la un blat dens și umed, cu ciocolată topită și unt, asemănător cu un brownie franțuzesc.

Gustul intens de cacao este completat de o ușoară tentă de caramel provenită din zahărul brun, iar interiorul rămâne ușor fondant, aproape cremos, fără a deveni sfărâmicios.

Peste această bază adâncă de ciocolată se așază un strat subțire, lucios, de jeleu de caise, care adaugă prospețime, aciditate blândă și un contrast vizual superb.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Culoarea jeleului aurie sau portocalie luminează prăjitura și creează o notă de vară chiar și în deserturile de iarnă.

La fiecare mușcătură, simți explozia a două gusturi: amăruiul cald și mătăsos al ciocolatei și răcoarea fructată a caiselor.

Este genul de prăjitură care se poate tăia în cuburi mici, dar se cere savurată încet, ca un desert de patiserie fină.

Descoperă și o rețetă de brownie cu afine și cremă de lămâie, iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de negresă cu ciocolată și jeleu de caise.

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a pregăti ingredientele pentru prepararea blatului de prăjitură, preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Apoi tapetează cu hârtie de copt o tavă de 20/30 cm.

Cum prepari blatul de negresă cu ciocolată și jeleu de caise

Topește untul împreună cu ciocolata într-un bol la bain-marie sau la microunde (în reprize scurte), apoi lasă amestecul să se răcorească.

Încorporează zahărul, apoi ouăle, unul câte unul. Adaugă vanilia.

Cerne făina, pudra de cacao și sarea deasupra compoziției, apoi amestecă ușor, până când obții un aluat gros, lucios.

Toarnă compoziția în tava pregătită și nivelează-i suprafața uniform.

Pune tava în cuptor și coace blatul cu ciocolată timp de 20–25 de minute, până când este ferm pe margini, dar încă moale la mijloc. Lasă-l să se răcească complet în tavă.

Cum prepari jeleul de caise

Hidratează gelatina: dacă e pudră, pune-o cu 1-2 linguri de apă rece 5 minute; dacă e foi, în apă rece 5-10 minute.

Încălzește gemul de caise într-o crăticioară până aproape de punctul de fierbere. Oprește focul.

Dizolvă gelatina în gemul cald și amestecă bine.

Lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei, apoi toarnă jeleul peste blatul răcit. Dă tava la frigider cel puțin 2 ore, până când jeleul se întărește complet.

Porționează delicioasa negresă cu ciocolată și jeleu de caise în pătrate sau dreptunghiuri, folosind un cuțit trecut prin apă caldă. Poate fi servită simplă sau decorată cu fâșii subțiri de coajă de portocală confiată, frunze de mentă sau o lingură de frișcă naturală alături.

Pentru diversitate poți adăuga în blat nuci, alune de pădure sau bucăți de ciocolată albă pentru mai multă textură.

Gemul de caise poate fi înlocuit cu gem de zmeură sau piersici. Însă gustul dulce-acrișor al caisei este cel mai potrivit pentru ciocolată.

Pentru un jeleu mai consistent, poți folosi suc natural de caise clarificat cu gelatină. Vei obține un strat translucid.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate porționată
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Desert cu arome de toamnă
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Desert cu arome de toamnă
Găluște de cartofi
Găluște de cartofi ușoare și pufoase, perfecte cu sos. Cum se prepară
Găluște de cartofi ușoare și pufoase, perfecte cu sos. Cum se prepară
sarmale în bol
Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase
Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase
Supă de linte cu morcovi și țelină în bol metalic cu lingură, o ceașcă de ulei, o roșie secționată în două și frunze de busuioc
Supă de linte cu morcovi și țelină. Una dintre cele mai hrănitoare supe
Supă de linte cu morcovi și țelină. Una dintre cele mai hrănitoare supe
Pasta alla gricia
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz într-un vas ceramic, alb, cu lingură
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar, una pe farfurie și trei pe un grătar
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Porții de prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
paste de sos alb
05:23
Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele
Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan pe frunze de salată verde, într-un bol
05:04
Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă
Gogoși pufoase cu dovleac copt, una secționată
26 septembrie, 11:58
Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză porționată
25 septembrie, 10:40
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză
Orez cu dovleac și ciuperci în bol cu furculiță, alături de o solniță și o felie de dovleac
24 septembrie, 05:42
Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare
Plăcintă cu varză călită porționată și decorată cu frunze de busuioc
24 septembrie, 05:00
Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene
Tarte Flambée cu dovleac și smochine porționată pe un tocător, alături de un pahar cu vin, un dovleac secționat și o smochină
23 septembrie, 06:55
Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană
Trei cornuri cu dovleac și scorțișoară, unul secționat
23 septembrie, 05:00
Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
Schema prin care escrocii accelerează fraudele cu vouchere RABLA. Cum să evităm capcanele
Schema prin care escrocii "accelerează" fraudele cu vouchere RABLA. Cum să evităm capcanele
Schema prin care escrocii "accelerează" fraudele cu vouchere RABLA. Cum să evităm capcanele
Decizia care i-a schimbat viața lui Ion Țiriac. Dezvăluirile făcute la 86 de ani: M-am luptat în fiecare zi
Decizia care i-a schimbat viața lui Ion Țiriac. Dezvăluirile făcute la 86 de ani: „M-am luptat în fiecare zi”
Decizia care i-a schimbat viața lui Ion Țiriac. Dezvăluirile făcute la 86 de ani: „M-am luptat în fiecare zi”
Legătura mai puțin știută dintre Raluca Bădulescu și Adi Minune. Ce a dezvăluit concurenta Asia Express despre îndrăgitul cântăreț
Legătura mai puțin știută dintre Raluca Bădulescu și Adi Minune. Ce a dezvăluit concurenta Asia Express despre îndrăgitul cântăreț
Legătura mai puțin știută dintre Raluca Bădulescu și Adi Minune. Ce a dezvăluit concurenta Asia Express despre îndrăgitul cântăreț
Hande și Gamze Erçel se află împreună la Milano. Actrița a găsit modalitatea perfectă de a trece peste despărțirea de Hakan Sabanci
Hande și Gamze Erçel se află împreună la Milano. Actrița a găsit modalitatea perfectă de a trece peste despărțirea de Hakan Sabanci
Hande și Gamze Erçel se află împreună la Milano. Actrița a găsit modalitatea perfectă de a trece peste despărțirea de Hakan Sabanci
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Blake Lively a marcat cea de-a 18-a aniversare a serialului Gossip Girl cu fotografii inedite, inclusiv una alături de fostul iubit, Penn Badgley
Blake Lively a marcat cea de-a 18-a aniversare a serialului „Gossip Girl” cu fotografii inedite, inclusiv una alături de fostul iubit, Penn Badgley
Blake Lively a marcat cea de-a 18-a aniversare a serialului „Gossip Girl” cu fotografii inedite, inclusiv una alături de fostul iubit, Penn Badgley
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
fresh
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză

Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză

Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză

Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă

Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă

Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele

Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele

Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă

Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă
închide