Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Dacă adori deserturile cu caise și pe cele cu ciocolată, îți oferim mai jos o rețetă delicioasă de negresă cu ciocolată și jeleu de caise. Este rețeta unui desert intens și rafinat, care combină densitatea bogată a ciocolatei negre cu notele luminoase, acrișor-dulci ale caisei.

Această negresă pornește de la un blat dens și umed, cu ciocolată topită și unt, asemănător cu un brownie franțuzesc.
Gustul intens de cacao este completat de o ușoară tentă de caramel provenită din zahărul brun, iar interiorul rămâne ușor fondant, aproape cremos, fără a deveni sfărâmicios.
Peste această bază adâncă de ciocolată se așază un strat subțire, lucios, de jeleu de caise, care adaugă prospețime, aciditate blândă și un contrast vizual superb.
Culoarea jeleului aurie sau portocalie luminează prăjitura și creează o notă de vară chiar și în deserturile de iarnă.
La fiecare mușcătură, simți explozia a două gusturi: amăruiul cald și mătăsos al ciocolatei și răcoarea fructată a caiselor.
Este genul de prăjitură care se poate tăia în cuburi mici, dar se cere savurată încet, ca un desert de patiserie fină.
Descoperă și o rețetă de brownie cu afine și cremă de lămâie, iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de negresă cu ciocolată și jeleu de caise.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a pregăti ingredientele pentru prepararea blatului de prăjitură, preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Apoi tapetează cu hârtie de copt o tavă de 20/30 cm.
Cum prepari blatul de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Topește untul împreună cu ciocolata într-un bol la bain-marie sau la microunde (în reprize scurte), apoi lasă amestecul să se răcorească.
Încorporează zahărul, apoi ouăle, unul câte unul. Adaugă vanilia.
Cerne făina, pudra de cacao și sarea deasupra compoziției, apoi amestecă ușor, până când obții un aluat gros, lucios.
Toarnă compoziția în tava pregătită și nivelează-i suprafața uniform.
Pune tava în cuptor și coace blatul cu ciocolată timp de 20–25 de minute, până când este ferm pe margini, dar încă moale la mijloc. Lasă-l să se răcească complet în tavă.
Cum prepari jeleul de caise
Hidratează gelatina: dacă e pudră, pune-o cu 1-2 linguri de apă rece 5 minute; dacă e foi, în apă rece 5-10 minute.
Încălzește gemul de caise într-o crăticioară până aproape de punctul de fierbere. Oprește focul.
Dizolvă gelatina în gemul cald și amestecă bine.
Lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei, apoi toarnă jeleul peste blatul răcit. Dă tava la frigider cel puțin 2 ore, până când jeleul se întărește complet.
Porționează delicioasa negresă cu ciocolată și jeleu de caise în pătrate sau dreptunghiuri, folosind un cuțit trecut prin apă caldă. Poate fi servită simplă sau decorată cu fâșii subțiri de coajă de portocală confiată, frunze de mentă sau o lingură de frișcă naturală alături.
Pentru diversitate poți adăuga în blat nuci, alune de pădure sau bucăți de ciocolată albă pentru mai multă textură.
Gemul de caise poate fi înlocuit cu gem de zmeură sau piersici. Însă gustul dulce-acrișor al caisei este cel mai potrivit pentru ciocolată.
Pentru un jeleu mai consistent, poți folosi suc natural de caise clarificat cu gelatină. Vei obține un strat translucid.