Prăjitura Greta Garbo sau Jerbo. Rețetă de colecție

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Ungurească

Prăjitura Greta Garbo sau Jerbo face parte din colecția de prăjituri delicioase, inspirate din alte bucătării ale lumii. Este o prăjitură simplă și ușoară ce se prepară din din foi de aluat fraged, umplute cu gem de caise și nucă și glazurată cu un strat generos de ciocolată.

Prăjitura Greta Garbo sau Jerbo porționată
Galerie foto

Galerie foto

Prăjitura se porționează mult mai bine dacă va fi ținută la rece câteva ore / Shutterstock

Rețeta originală, întâlnită sub denumirea „Gerbeaud” aparține bucătăriei ungurești, a cărei denumire provine de la o cofetărie din Budapesta, Café Gerbeaud. Se povestește că actrița Greta Garbo a vizitat această cofetărie și i-a plăcut în mod deosebit prăjitura. De aceea prăjitura a primit denumirea după numele actriței. Până la poposirea actriței în Café Gerbeaud  din capitala Ungariei, numele prăjiturii i-ar fi purtat numele renumitului cofetar Gerbeaud care se pronunță Jerbo.

Citește și

Nu contează în mod deosebit denumirea prăjiturii, ci faptul că aceasta este delicioasă, spornică și aspectuoasă. Este ideală de preparat pentru un platou cu prăjituri festive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din categoria rețetelor de prăjituri din bucătăria ungurească mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu foaie sfărâmată sau prăjitura Kati. Iar pentru a prepara prăjitura Greta Garbo sau Jerbo, îți oferim rețeta detaliată în rândurile de mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului pentru foile prăjiturii. Aluatul se prepară cu drojdie, deci este un aluat dospit, însă timpul de dospire va fi foarte scurt. Aluatul se va dezvolta foarte bine în timpul coacerii.

Cum prepari foile de aluat pentru prăjitura Greta Garbo sau Jerbo

Ia un bol mai mare și adaugă în el drojdia și zahărul. Amestecă ingredientele din bol până când se diluează. Adaugă untul moale și amestecă bine pentru omogenizare. Apoi adaugă, unul câte unul, ouăle, omogenizând bine compoziția după fiecare. Urmează smântâna, sarea și coaja de lămâie răzuită fin.

Ultimul ingredient adăugat va fi făina trecută prin sită. Frământă aluatul doar până când devine compact și nu se mai lipește de mâini. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă aluatul la dospit timp de 15-20 de minute.

Cum montezi și coci prăjitura

După ce s-a scurs timpul de dospuire, împarte aluatul în 4 părți egale.Cu ajutorul sucitorului, întinde pe rând fiecare parte de aluat în câte o foaie de dimensiunile unei tăvi cu laturile aproximative de 25×30 cm. Unge tava cu ulei și presară făină, sau așază în ea hârtie de copt.

Transferă prima foaie de aluat în tavă și întinde peste ea un strat uniform din gemul de caise. Presară nuci măcinate și amestecate zahăr pe deasupra. Așază a doua foaie de aluat și continuă cu gem și nuci. Repetă straturile până la ultima foaie de aluat. Aceasta va rămâne neunsă cu gem.

Introdu tava în cuptor și coace prăjitura Gerbeaud pentru 45-50 de minute la 180 de grade Celsius, sau până când este bine rumenită ultima foaie de aluat.

După coacere, lasă prăjitura să se răcească 5-6 minute în tavă, apoi răstoarn-o pe un suport de lemn.

Cum prepari glazura pentru prăjitura Greta Garbo sau Jerbo

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și amestecă în ea zahărul, pudra de cacao și apa. Lasă ingredientele să fiarbă timp de 5 minute amestecându-le pentru a nu se arde. Apoi stinge focul, adaugă untul și amestecă până când se topește și compoziție este omogenizată. Lasă glazura de cacao să se răcorească 10-12 minute, apoi întinde-o uniform deasupra prăjiturii.

Lasă prăjitura la rece 4-5 ore, pentru a o putea porționa frumos.

O altă rețetă de prăjitură celebră pe care îți recomandăm s-o testezi, este rețeta de prăjitură Carpați.

Citește și
Porții din prăjitura Greta Garbo sau Jerbo
Galerie foto

Galerie foto

Porție de prăjitură cu foi, gem de caise și nuci
Prăjitura Greta Garbo sau Jerbo porționată
+0
CELE MAI CITITE
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel porționată pe platou
Galerie foto
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Prăjitura cu făină de migdale pe un blat gri
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
prăjitură cu zmeură și ciocolată pe o tavă neagră
Prăjitură cu zmeură și ciocolată. Rețeta perfectă pentru o cină în doi
Prăjitură cu zmeură și ciocolată. Rețeta perfectă pentru o cină în doi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
câte zile se ține orezul în frigider
06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
14 decembrie, 05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Schema prin care 2 tineri au vrut să ia telefoane din easybox fără să plătească. Poliţia i-a prins în flagrant
Schema prin care 2 tineri au vrut să ia telefoane din easybox fără să plătească. Poliţia i-a prins în flagrant
Schema prin care 2 tineri au vrut să ia telefoane din easybox fără să plătească. Poliţia i-a prins în flagrant
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Mireasa, sezon 12. Iolanda, eliminată din emisiune, în live, după o încălcare gravă de regulament: Până aici a fost!
Mireasa, sezon 12. Iolanda, eliminată din emisiune, în live, după o încălcare gravă de regulament: „Până aici a fost!”
Mireasa, sezon 12. Iolanda, eliminată din emisiune, în live, după o încălcare gravă de regulament: „Până aici a fost!”
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
închide