Prăjitura Valurile Dunării. Rețetă delicioasă cu vișine
Prăjitura Valurile Dunării sau Donauwelle este o prăjitură foarte apreciată în Germania și Austria. Este formată dintr-un blat marmorat cu cacao și vișine, o cremă cu aromă de vanilie și o glazură de ciocolată amăruie.
Galerie foto
Rețeta a devenit populară și în alte bucătării ale lumii și se prepară, în special, cu ocazia diferitelor evenimente speciale. Are un gust delicios și un aspect spectaculos, fiind ideală pe platourile cu prăjituri festive. Rețeta se poate prepara cu vișine sau cu cireșe, proaspete sau din compot. Este delicioasă în toate variantele.
Chiar dacă este compusă din mai multe straturi, ingredientele folosite sunt dintre cele mai simple și comune oricărei rețete de prăjitură. Tot ce ai de făcut este să prepari o compoziție pentru un blat în două culori, o cremă simplă de vanilie și o glazură și mai simplă, de ciocolată.
Descoperă și rețeta de prăjitură Ciocolatina cu vișine din compot. Este ușor asemănătoare cu rețeta pentru Prăjitura Valurile Dunării, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului pentru blatul marmorat al prăjiturii. Înainte de a amesteca ingredientele pentru aluat, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi pune hârtie de copt în tavă.
Cum prepari blatul pentru prăjitura Valurile Dunării
Pune într-un bol patru ouă întregi și adaugă peste ele patru albușuri. Cele patru gălbenușuri rămase le pui deoparte pentru a le folosi la crema de vanilie.
Peste ouăle din bol adaugă un praf de sare și zahărul. Amestecă-le folosind mixerul sau un tel până când zahărul se dizolvă, iar compoziția devine spumoasă.
Adaugă untul moale, omogenizează compoziția, apoi adaugă puțin câte puțin din făina cernută împreună cu praful de copt. Potrivește textura aluatului adăugând câte puțin lapte și împarte aluatul în două părți aproximativ egale.
Întinde prima parte de aluat în tavă și nivelează-l uniform la suprafață. Adaugă pudra de cacao diluată cu o lingură de lapte, în cea de-a doua parte de aluat. Omogenizează bine aluatul și întinde-l peste cel din tavă. Presară deasupra vișinele bine scurse și înfige-le ușor în aluat. Apoi introdu tava în cuptor și coace blatul pentru prăjitura Valurile Dunării pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
Cum prepari crema de vanilie
Adaugă un praf de sare peste gălbenușuri și amestecă-le, apoi adaugă zahărul vanilat și omogenizează bine compoziția. Adaugă făina și laptele, amestecând intens, până la omogenizare.
Așază vasul cu crema pe baie de aburi și fierbe-o amestecând continuu, până când capătă consistență de budincă. Acoperă crema la contact cu folie alimentară și las-o să se răcească. Folia va împiedica formarea crustei la suprafața cremei. După răcirea completă, încorporează în cremă puțin câte puțin, untul moale, ținut la temperatura camerei. Întinde crema de vanilie peste blatul de prăjitură răcit.
Pune tava cu prăjitura la rece pentru aproximativ o oră.
Cum prepari glazura de ciocolată pentru prăjitura Valurile Dunării
Pune smântâna lichidă la încălzit într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului.
Când smântâna se apropie de punctul de fierbere, stinge focul și adaugă peste smântâna caldă ciocolata ruptă în bucăți mai mici.
Amestecă energic până când ciocolata este topită și glazura omogenizată. Întinde-o cât este fierbinte peste crema de vanilie și lasă prăjitura la rece până când glazura de ciocolată este întărită. Formează cu o furculiță dungi ondulate, simulând valurile Dunării, apoi poți porționa prăjitura.
Dacă mai dorești și altă rețetă de desert pentru momentele dulci ale familiei, încearcă rețeta de Brownie cu brânză și cireșe.
Galerie foto