Preparate ieftine și delicioase care te pot scoate din încurcătură
Să gătești preparate ieftine poate fi o adevărată provocare. Dacă ai la îndemână o bucată de carne o poți asezona cu condimente și ierburi aromatice. Alături de câteva legume poți avea un fel de mâncare complex, sănătos și hrănitor.
Galerie foto
Să mănânci ieftin nu trebuie să însemne mâncare proastă din punct de vedere calitativ. Poate fi vorba despre cumpătare și despre combinarea unor ingrediente astfel încât să obții maximum de rezultate. De asemenea, poate însemna să gătești fix cât ai nevoie, astfel încât să nu mai arunci nimic.
Avem pentru tine 6 rețete de preparate ieftine. Prețul per porție este unul mic dacă consumi tot ceea ce ai gătit fără ca ceva să ajungă la tomberon. Cele mai multe dintre ele pot fi luate și la pachet la birou, astfel încât vei scuti o sumă considerabilă de bani.
Quesadilla cu spanac
Quesadilla cu spanac este o gustare delicioasă sau poate fi un prânz târziu sau chiar o masă principală dacă ai poftă de ceva mai aparte.
Ingrediente
- 100 g spanac;
- 4 fire de ceapă verde;
- 1 roșie mică;
- 2 linguri de suc de lămâie;
- 1 linguriță de chimen măcinat;
- 1/4 linguriță de praf de usturoi;
- 200 g brânză Monterey Jack mărunțită;
- 50 g brânză ricotta;
- 6 tortilla;
- smântână.
Mod de preparare
Într-o tigaie mare antiaderentă se pun primele 6 ingrediente până când spanacul se înmoaie. Se ia amestecul de pe foc. Apoi se pun brânzeturile.
Se acoperă jumătate din fiecare tortilla cu amestecul de spanac. Se îndoaie cealaltă jumătate peste umplutură. Se pune tortilla pe o tigaie antiaderentă unsă cu ulei. Se lasă la foc mediu până se rumenește, 1-2 minute pe fiecare parte. Se taie în jumătate și se servește cu smântână. Ai aici și o rețetă de tortilla de casă cu carne de pui și legume.
Chiftele italienești de pui
Servite peste dovlecei și un sos gros de ciuperci și roșii, aceste chiftele fragede sunt perfecte pentru întreaga familie.
Ingrediente
- 2 ouă mari, bătute ușor;
- 300 g spanac tocat congelat, dezghețat și stors;
- 130 g pesmet uscat;
- 50 g cană parmezan răzuit;
- 1/2 ceapă tocată;
- 1 cățel de usturoi, tocat;
- 1/4 linguriță de sare;
- 1/8 linguriță de piper;
- 1 kg carne de pui tocată;
- 1 dovlecel mediu;
Pentru sos
- 500 g ciuperci proaspete feliate;
- 2 lingurițe de ulei de măsline;
- 400 g roșii tăiate cubulețe;
- 250 g sos de roșii;
- pătrunjel proaspăt tocat;
- 1 cățel de usturoi, tocat;
- 1 linguriță de oregano uscat;
- 1 linguriță de busuioc uscat.
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă primele opt ingrediente până se omogenizează. Apoi se pune carnea de pui și se integrează și ea în compoziție. Se modelează chiftele cu diametrul de 2 cm.
Se pun chiftele pe un grătar într-o tavă de copt puțin adâncă. Se coc la 220° C timp de 20-25 de minute. Între timp, se taie dovlecelul în jumătate pe lungime. Se aruncă semințele. Se pun dovleceii tăiați cu partea în jos pe o tavă și se dau la cuptor până se înmoaie.
Pentru sos se călesc ciupercile în ulei, într-o tigaie mare antiaderentă. Se amestecă ingredientele rămase. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai încet. Se lasă să fiarbă neacoperit, timp de 8-10 minute sau până se îngroașă ușor. Se adaugă chiftele și se fierb puțin. Apoi se scot și se servesc cu dovleceii.
Dovlecei umpluți cu cârnați
Dovleceii umpluți cu cârnați sunt o soluție pentru a-i convinge pe toți din familie să mănânce legume. E un fel de mâncare extrem de aromat, cu texturi diverse și foarte sățios.
Ingrediente
- 6 dovlecei medii;
- 1 kg de cârnați de curcan fără membrană;
- 2 roșii medii, fără semințe, tocate;
- 250 g pesmet panko;
- 70 g parmezan ras;
- pătrunjel proaspăt tocat;
- oregano proaspăt tocat;
- busuioc proaspăt tocat;
- 1/4 linguriță de piper;
- 100 g brânză mozzarella mărunțită.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie fiecare dovlecel pe lungime în jumătate. Se scoate pulpa, lăsând 0,6 cm. Se pun cojile de dovlecel într-un vas mare, care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde. În loturi, cuptorul cu microunde, acoperit, pentru maximum 2-3 minute.
Într-o tigaie mare se gătesc cârnații și pulpa de dovlecel la foc mediu timp de 6-8 minute sau până când cârnații nu mai sunt roz. Apoi se scurge zeama. Se amestecă roșiile, pesmetul, parmezanul, ierburile și piperul. După ce se dă într-un clocot se toarnă în cojile de dovlecel.
Se pun apoi pe o tavă de copt și se coc acoperit, 15-20 de minute sau până când dovleceii sunt fragezi. După aceea se presară cu brânză mozzarella și se mai dau la cuptor pentru 5-8 minute. Se servesc fierbinți cu pătrunjel proaspăt tocat deasupra.
Medalioane de porc în stil asiatic
Pentru acest fel de mâncare nu ai nevoie de multe ingrediente, gustul deosebit fiind dat de condimente și de ierburi aromatice.
Ingrediente
- 70 ml supă de pui;
- 3 linguri de sos de soia cu conținut redus de sodiu;
- 1 lingură de zahăr brun;
- 1 lingură de sos hoisin;
- 1 cățel de usturoi, tocat;
- 1/8 linguriță de piper cayenne;
- 1 lingură de ulei de susan;
- 1 kg mușchi de porc;
- orez brun fiert, opțional;
- ceapă verde tocată, optional.
Mod de preparare
Într-un castron mic se amestecă primele șase ingrediente până se omogenizează.
Într-o tigaie mare se încălzește uleiul la foc mediu. Carnea se taie în bucăți potrivite și se pune la prăjit în tigaie până când se înmoaie. Se scoate apoi din tigaie.
În aceeași tigaie, se pune amestecul de sos și se aduce la punctul de fierbere. Se lasă să fiarbă 1-2 minute până se îngroașă. Se pune carnea peste sos și se lasă 5-6 minute până se întrepătrund aromele. Se servește cu orez brun și ceapă verde presărată deasupra.
Tocană de carne de vită
Tocana de carne de vită o poți găti pentru două zile și o poți servi atât cu murături cât și cu diverse salate de crudități. Este unul dintre acele preparate ieftine prin faptul că poate fi consumat mai multe zile la rând.
Ingrediente
- 2 linguri ulei;
- 1,5 kg carne de vită;
- 1 ceapă medie, tocată;
- 60 g făină universală;
- 2 căni de apă, împărțite;
- 2 lingurițe de sos Worcestershire;
- 1 linguriță de sare;
- 1 linguriță de boia;
- 1 linguriță de piper;
- cuișoare măcinate;
- 2 foi de dafin;
- 3 cartofi medii curățați și tăiați cubulețe;
- 3 morcovi medii, feliați;
- 200 g porumb congelat;
- 100 g fasole verde tăiată congelată;
- 500 ml sos de roșii italian.
Mod de preparare
Într-o tigaie mare se încălzește uleiul la foc mediu. Carnea de vită se călește în loturi astfel încât să fie în tigaie într-un singur strat. Se transferă într-o oală încăpătoare de inox.
În aceeași tigaie se gătește ceapa până se rumenește ușor. Apoi se adaugă peste carnea de vită. Într-un castron mic se amestecă făina și jumătate de cană de apă până se omogenizează. Se pune peste carne și se adaugă restul de ingrediente rămase și apa.
Se pune oala pe foc foarte mic, acoperită, până carnea și legumele sunt fragede, 2 ore minimum. Se servește fierbinte.
Cotlete de porc picante
Cotletele de porc picante se gătesc repede, nu costă foarte mult și sunt delicioase. Carnea va fi fragedă și aromată. Este un fel de mâncare perfect atât pentru prânz, cât și pentru cină sau pentru pachetul de la birou.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de măsline;
- 4 cotlete de porc dezosate;
- 1 ceapă mare, tocată;
- 300 ml sos de roșii;
- 60 ml apă;
- 2 lingurițe de pudră de chili;
- 1 linguriță de oregano uscat;
- 1 linguriță de sos Worcestershire;
- 1/2 linguriță de zahăr;
- 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu măcinați.
Mod de preparare
Într-o tigaie mare se încălzește uleiul la foc mediu. Se rumenesc cotletele de porc pe ambele părți, apoi se scot pe o farfurie. În aceeași tigaie se pune ceapa și se lasă până se înmoaie. Apoi se adaugă ingredientele rămase.
Se pun din nou cotletele în tigaie și se aduc la punctul de fierbere. După aceea se dă focul mai mic și se acoperă vasul. Se mai lasă 15-20 de minute sau până când carnea se înmoaie. Se lasă să se odihnească 5 minute înainte de servire. Se servesc cu sos. Poți încerca și sosul sriracha, cel mai picant sos.