Preparate ieftine și delicioase care te pot scoate din încurcătură

Să gătești preparate ieftine poate fi o adevărată provocare. Dacă ai la îndemână o bucată de carne o poți asezona cu condimente și ierburi aromatice. Alături de câteva legume poți avea un fel de mâncare complex, sănătos și hrănitor.

Publicat: 19 august 2022, 06:08
Mai multe preparate ieftine pe o masă
Galerie foto

Galerie foto

Poți găti mâncăruri ieftine fără a face rabat de la calitate / Shutterstock

Să mănânci ieftin nu trebuie să însemne mâncare proastă din punct de vedere calitativ. Poate fi vorba despre cumpătare și despre combinarea unor ingrediente astfel încât să obții maximum de rezultate. De asemenea, poate însemna să gătești fix cât ai nevoie, astfel încât să nu mai arunci nimic.

Avem pentru tine 6 rețete de preparate ieftine. Prețul per porție este unul mic dacă consumi tot ceea ce ai gătit fără ca ceva să ajungă la tomberon. Cele mai multe dintre ele pot fi luate și la pachet la birou, astfel încât vei scuti o sumă considerabilă de bani.

Quesadilla cu spanac

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Quesadilla cu spanac se poate servi cu smântână sau cu alt sos la alegere / Shutterstock

Quesadilla cu spanac este o gustare delicioasă sau poate fi un prânz târziu sau chiar o masă principală dacă ai poftă de ceva mai aparte.

Ingrediente

  • 100 g spanac;
  • 4 fire de ceapă verde;
  • 1 roșie mică;
  • 2 linguri de suc de lămâie;
  • 1 linguriță de chimen măcinat;
  • 1/4 linguriță de praf de usturoi;
  • 200 g brânză Monterey Jack mărunțită;
  • 50 g brânză ricotta;
  • 6 tortilla;
  • smântână.

Mod de preparare

Într-o tigaie mare antiaderentă se pun primele 6 ingrediente până când spanacul se înmoaie. Se ia amestecul de pe foc. Apoi se pun brânzeturile.

Se acoperă jumătate din fiecare tortilla cu amestecul de spanac. Se îndoaie cealaltă jumătate peste umplutură. Se pune tortilla pe o tigaie antiaderentă unsă cu ulei. Se lasă la foc mediu până se rumenește, 1-2 minute pe fiecare parte. Se taie în jumătate și se servește cu smântână. Ai aici și o rețetă de tortilla de casă cu carne de pui și legume.

Chiftele italienești de pui

Chiftelele italienești de pui sunt perfecte pentru cină fiind foarte ușoare / Shutterstock

Servite peste dovlecei și un sos gros de ciuperci și roșii, aceste chiftele fragede sunt perfecte pentru întreaga familie.

Ingrediente

  • 2 ouă mari, bătute ușor;
  • 300 g spanac tocat congelat, dezghețat și stors;
  • 130 g pesmet uscat;
  • 50 g cană parmezan răzuit;
  • 1/2 ceapă tocată;
  • 1 cățel de usturoi, tocat;
  • 1/4 linguriță de sare;
  • 1/8 linguriță de piper;
  • 1 kg carne de pui tocată;
  • 1 dovlecel mediu;

Pentru sos

  • 500 g ciuperci proaspete feliate;
  • 2 lingurițe de ulei de măsline;
  • 400 g roșii tăiate cubulețe;
  • 250 g sos de roșii;
  • pătrunjel proaspăt tocat;
  • 1 cățel de usturoi, tocat;
  • 1 linguriță de oregano uscat;
  • 1 linguriță de busuioc uscat.

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă primele opt ingrediente până se omogenizează. Apoi se pune carnea de pui și se integrează și ea în compoziție. Se modelează chiftele cu diametrul de 2 cm.

Se pun chiftele pe un grătar într-o tavă de copt puțin adâncă. Se coc la 220° C timp de 20-25 de minute. Între timp, se taie dovlecelul în jumătate pe lungime. Se aruncă semințele. Se pun dovleceii tăiați cu partea în jos pe o tavă și se dau la cuptor până se înmoaie.

Pentru sos se călesc ciupercile în ulei, într-o tigaie mare antiaderentă. Se amestecă ingredientele rămase. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai încet. Se lasă să fiarbă neacoperit, timp de 8-10 minute sau până se îngroașă ușor. Se adaugă chiftele și se fierb puțin. Apoi se scot și se servesc cu dovleceii.

Dovlecei umpluți cu cârnați

Dovleceii umpluți cu cârnați sunt un fel de mâncare ce combină perfect carnea și legumele / Shutterstock

Dovleceii umpluți cu cârnați sunt o soluție pentru a-i convinge pe toți din familie să mănânce legume. E un fel de mâncare extrem de aromat, cu texturi diverse și foarte sățios.

Ingrediente

  • 6 dovlecei medii;
  • 1 kg de cârnați de curcan fără membrană;
  • 2 roșii medii, fără semințe, tocate;
  • 250 g pesmet panko;
  • 70 g parmezan ras;
  • pătrunjel proaspăt tocat;
  • oregano proaspăt tocat;
  • busuioc proaspăt tocat;
  • 1/4 linguriță de piper;
  • 100 g brânză mozzarella mărunțită.

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie fiecare dovlecel pe lungime în jumătate. Se scoate pulpa, lăsând 0,6 cm. Se pun cojile de dovlecel într-un vas mare, care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde. În loturi, cuptorul cu microunde, acoperit, pentru maximum 2-3 minute.

Într-o tigaie mare se gătesc cârnații și pulpa de dovlecel la foc mediu timp de 6-8 minute sau până când cârnații nu mai sunt roz. Apoi se scurge zeama. Se amestecă roșiile, pesmetul, parmezanul, ierburile și piperul. După ce se dă într-un clocot se toarnă în cojile de dovlecel.

Se pun apoi pe o tavă de copt și se coc acoperit, 15-20 de minute sau până când dovleceii sunt fragezi. După aceea se presară cu brânză mozzarella și se mai dau la cuptor pentru 5-8 minute. Se servesc fierbinți cu pătrunjel proaspăt tocat deasupra.

Medalioane de porc în stil asiatic

Orezul este cea mai bună garnitură pentru medalioanele în stil asiatic / Shutterstock

Pentru acest fel de mâncare nu ai nevoie de multe ingrediente, gustul deosebit fiind dat de condimente și de ierburi aromatice.

Ingrediente

  • 70 ml supă de pui;
  • 3 linguri de sos de soia cu conținut redus de sodiu;
  • 1 lingură de zahăr brun;
  • 1 lingură de sos hoisin;
  • 1 cățel de usturoi, tocat;
  • 1/8 linguriță de piper cayenne;
  • 1 lingură de ulei de susan;
  • 1 kg mușchi de porc;
  • orez brun fiert, opțional;
  • ceapă verde tocată, optional.

Mod de preparare

Într-un castron mic se amestecă primele șase ingrediente până se omogenizează.

Într-o tigaie mare se încălzește uleiul la foc mediu. Carnea se taie în bucăți potrivite și se pune la prăjit în tigaie până când se înmoaie. Se scoate apoi din tigaie.

În aceeași tigaie, se pune amestecul de sos și se aduce la punctul de fierbere. Se lasă să fiarbă 1-2 minute până se îngroașă. Se pune carnea peste sos și se lasă 5-6 minute până se întrepătrund aromele. Se servește cu orez brun și ceapă verde presărată deasupra.

Tocană de carne de vită

Carnea din tocana de vită este foarte fragedă și ușor picantă / Shutterstock

Tocana de carne de vită o poți găti pentru două zile și o poți servi atât cu murături cât și cu diverse salate de crudități. Este unul dintre acele preparate ieftine prin faptul că poate fi consumat mai multe zile la rând.

Ingrediente

  • 2 linguri ulei;
  • 1,5 kg carne de vită;
  • 1 ceapă medie, tocată;
  • 60 g făină universală;
  • 2 căni de apă, împărțite;
  • 2 lingurițe de sos Worcestershire;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 linguriță de boia;
  • 1 linguriță de piper;
  • cuișoare măcinate;
  • 2 foi de dafin;
  • 3 cartofi medii curățați și tăiați cubulețe;
  • 3 morcovi medii, feliați;
  • 200 g porumb congelat;
  • 100 g fasole verde tăiată congelată;
  • 500 ml sos de roșii italian.

Mod de preparare

Într-o tigaie mare se încălzește uleiul la foc mediu. Carnea de vită se călește în loturi astfel încât să fie în tigaie într-un singur strat. Se transferă într-o oală încăpătoare de inox.  

În aceeași tigaie se gătește ceapa până se rumenește ușor. Apoi se adaugă peste carnea de vită. Într-un castron mic se amestecă făina și jumătate de cană de apă până se omogenizează. Se pune peste carne și se adaugă restul de ingrediente rămase și apa.

Se pune oala pe foc foarte mic, acoperită, până carnea și legumele sunt fragede, 2 ore minimum. Se servește fierbinte.

Cotlete de porc picante

Cotletele de porc picante se pot servi cu garnitură de legume / Shutterstock

Cotletele de porc picante se gătesc repede, nu costă foarte mult și sunt delicioase. Carnea va fi fragedă și aromată. Este un fel de mâncare perfect atât pentru prânz, cât și pentru cină sau pentru pachetul de la birou.

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 4 cotlete de porc dezosate;
  • 1 ceapă mare, tocată;
  • 300 ml sos de roșii;
  • 60 ml apă;
  • 2 lingurițe de pudră de chili;
  • 1 linguriță de oregano uscat;
  • 1 linguriță de sos Worcestershire;
  • 1/2 linguriță de zahăr;
  • 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu măcinați.

Mod de preparare

Într-o tigaie mare se încălzește uleiul la foc mediu. Se rumenesc cotletele de porc pe ambele părți, apoi se scot pe o farfurie. În aceeași tigaie se pune ceapa și se lasă până se înmoaie. Apoi se adaugă ingredientele rămase.

Se pun din nou cotletele în tigaie și se aduc la punctul de fierbere. După aceea se dă focul mai mic și se acoperă vasul. Se mai lasă 15-20 de minute sau până când carnea se înmoaie. Se lasă să se odihnească 5 minute înainte de servire. Se servesc cu sos. Poți încerca și sosul sriracha, cel mai picant sos.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Supă de sfeclă roșie
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
camembert la cuptor
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe rețete ieftine și gustoase puse pe o masă
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
20 dintre cele mai populare preparate românești puse frumos pe o masă
Top 20 cele mai populare preparate românești
Top 20 cele mai populare preparate românești
Preparate de post la pachet pe care să le iei la tine la birou
7 idei de mâncare la pachet. Preparate pe care să le iei la birou atunci când ții post
7 idei de mâncare la pachet. Preparate pe care să le iei la birou atunci când ții post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: Doar el putea să facă asta
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide