Preparate ieftine și delicioase care te pot scoate din încurcătură

Să gătești preparate ieftine poate fi o adevărată provocare. Dacă ai la îndemână o bucată de carne o poți asezona cu condimente și ierburi aromatice. Alături de câteva legume poți avea un fel de mâncare complex, sănătos și hrănitor.

Publicat: 19 august 2022, 06:08
Mai multe preparate ieftine pe o masă
Galerie foto

Galerie foto

Poți găti mâncăruri ieftine fără a face rabat de la calitate / Shutterstock

Să mănânci ieftin nu trebuie să însemne mâncare proastă din punct de vedere calitativ. Poate fi vorba despre cumpătare și despre combinarea unor ingrediente astfel încât să obții maximum de rezultate. De asemenea, poate însemna să gătești fix cât ai nevoie, astfel încât să nu mai arunci nimic.

Avem pentru tine 6 rețete de preparate ieftine. Prețul per porție este unul mic dacă consumi tot ceea ce ai gătit fără ca ceva să ajungă la tomberon. Cele mai multe dintre ele pot fi luate și la pachet la birou, astfel încât vei scuti o sumă considerabilă de bani.

Quesadilla cu spanac

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Quesadilla cu spanac se poate servi cu smântână sau cu alt sos la alegere / Shutterstock

Quesadilla cu spanac este o gustare delicioasă sau poate fi un prânz târziu sau chiar o masă principală dacă ai poftă de ceva mai aparte.

Ingrediente

  • 100 g spanac;
  • 4 fire de ceapă verde;
  • 1 roșie mică;
  • 2 linguri de suc de lămâie;
  • 1 linguriță de chimen măcinat;
  • 1/4 linguriță de praf de usturoi;
  • 200 g brânză Monterey Jack mărunțită;
  • 50 g brânză ricotta;
  • 6 tortilla;
  • smântână.

Mod de preparare

Într-o tigaie mare antiaderentă se pun primele 6 ingrediente până când spanacul se înmoaie. Se ia amestecul de pe foc. Apoi se pun brânzeturile.

Se acoperă jumătate din fiecare tortilla cu amestecul de spanac. Se îndoaie cealaltă jumătate peste umplutură. Se pune tortilla pe o tigaie antiaderentă unsă cu ulei. Se lasă la foc mediu până se rumenește, 1-2 minute pe fiecare parte. Se taie în jumătate și se servește cu smântână. Ai aici și o rețetă de tortilla de casă cu carne de pui și legume.

Chiftele italienești de pui

Chiftelele italienești de pui sunt perfecte pentru cină fiind foarte ușoare / Shutterstock

Servite peste dovlecei și un sos gros de ciuperci și roșii, aceste chiftele fragede sunt perfecte pentru întreaga familie.

Ingrediente

  • 2 ouă mari, bătute ușor;
  • 300 g spanac tocat congelat, dezghețat și stors;
  • 130 g pesmet uscat;
  • 50 g cană parmezan răzuit;
  • 1/2 ceapă tocată;
  • 1 cățel de usturoi, tocat;
  • 1/4 linguriță de sare;
  • 1/8 linguriță de piper;
  • 1 kg carne de pui tocată;
  • 1 dovlecel mediu;

Pentru sos

  • 500 g ciuperci proaspete feliate;
  • 2 lingurițe de ulei de măsline;
  • 400 g roșii tăiate cubulețe;
  • 250 g sos de roșii;
  • pătrunjel proaspăt tocat;
  • 1 cățel de usturoi, tocat;
  • 1 linguriță de oregano uscat;
  • 1 linguriță de busuioc uscat.

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă primele opt ingrediente până se omogenizează. Apoi se pune carnea de pui și se integrează și ea în compoziție. Se modelează chiftele cu diametrul de 2 cm.

Se pun chiftele pe un grătar într-o tavă de copt puțin adâncă. Se coc la 220° C timp de 20-25 de minute. Între timp, se taie dovlecelul în jumătate pe lungime. Se aruncă semințele. Se pun dovleceii tăiați cu partea în jos pe o tavă și se dau la cuptor până se înmoaie.

Pentru sos se călesc ciupercile în ulei, într-o tigaie mare antiaderentă. Se amestecă ingredientele rămase. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai încet. Se lasă să fiarbă neacoperit, timp de 8-10 minute sau până se îngroașă ușor. Se adaugă chiftele și se fierb puțin. Apoi se scot și se servesc cu dovleceii.

Dovlecei umpluți cu cârnați

Dovleceii umpluți cu cârnați sunt un fel de mâncare ce combină perfect carnea și legumele / Shutterstock

Dovleceii umpluți cu cârnați sunt o soluție pentru a-i convinge pe toți din familie să mănânce legume. E un fel de mâncare extrem de aromat, cu texturi diverse și foarte sățios.

Ingrediente

  • 6 dovlecei medii;
  • 1 kg de cârnați de curcan fără membrană;
  • 2 roșii medii, fără semințe, tocate;
  • 250 g pesmet panko;
  • 70 g parmezan ras;
  • pătrunjel proaspăt tocat;
  • oregano proaspăt tocat;
  • busuioc proaspăt tocat;
  • 1/4 linguriță de piper;
  • 100 g brânză mozzarella mărunțită.

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie fiecare dovlecel pe lungime în jumătate. Se scoate pulpa, lăsând 0,6 cm. Se pun cojile de dovlecel într-un vas mare, care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde. În loturi, cuptorul cu microunde, acoperit, pentru maximum 2-3 minute.

Într-o tigaie mare se gătesc cârnații și pulpa de dovlecel la foc mediu timp de 6-8 minute sau până când cârnații nu mai sunt roz. Apoi se scurge zeama. Se amestecă roșiile, pesmetul, parmezanul, ierburile și piperul. După ce se dă într-un clocot se toarnă în cojile de dovlecel.

Se pun apoi pe o tavă de copt și se coc acoperit, 15-20 de minute sau până când dovleceii sunt fragezi. După aceea se presară cu brânză mozzarella și se mai dau la cuptor pentru 5-8 minute. Se servesc fierbinți cu pătrunjel proaspăt tocat deasupra.

Medalioane de porc în stil asiatic

Orezul este cea mai bună garnitură pentru medalioanele în stil asiatic / Shutterstock

Pentru acest fel de mâncare nu ai nevoie de multe ingrediente, gustul deosebit fiind dat de condimente și de ierburi aromatice.

Ingrediente

  • 70 ml supă de pui;
  • 3 linguri de sos de soia cu conținut redus de sodiu;
  • 1 lingură de zahăr brun;
  • 1 lingură de sos hoisin;
  • 1 cățel de usturoi, tocat;
  • 1/8 linguriță de piper cayenne;
  • 1 lingură de ulei de susan;
  • 1 kg mușchi de porc;
  • orez brun fiert, opțional;
  • ceapă verde tocată, optional.

Mod de preparare

Într-un castron mic se amestecă primele șase ingrediente până se omogenizează.

Într-o tigaie mare se încălzește uleiul la foc mediu. Carnea se taie în bucăți potrivite și se pune la prăjit în tigaie până când se înmoaie. Se scoate apoi din tigaie.

În aceeași tigaie, se pune amestecul de sos și se aduce la punctul de fierbere. Se lasă să fiarbă 1-2 minute până se îngroașă. Se pune carnea peste sos și se lasă 5-6 minute până se întrepătrund aromele. Se servește cu orez brun și ceapă verde presărată deasupra.

Tocană de carne de vită

Carnea din tocana de vită este foarte fragedă și ușor picantă / Shutterstock

Tocana de carne de vită o poți găti pentru două zile și o poți servi atât cu murături cât și cu diverse salate de crudități. Este unul dintre acele preparate ieftine prin faptul că poate fi consumat mai multe zile la rând.

Ingrediente

  • 2 linguri ulei;
  • 1,5 kg carne de vită;
  • 1 ceapă medie, tocată;
  • 60 g făină universală;
  • 2 căni de apă, împărțite;
  • 2 lingurițe de sos Worcestershire;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 linguriță de boia;
  • 1 linguriță de piper;
  • cuișoare măcinate;
  • 2 foi de dafin;
  • 3 cartofi medii curățați și tăiați cubulețe;
  • 3 morcovi medii, feliați;
  • 200 g porumb congelat;
  • 100 g fasole verde tăiată congelată;
  • 500 ml sos de roșii italian.

Mod de preparare

Într-o tigaie mare se încălzește uleiul la foc mediu. Carnea de vită se călește în loturi astfel încât să fie în tigaie într-un singur strat. Se transferă într-o oală încăpătoare de inox.  

În aceeași tigaie se gătește ceapa până se rumenește ușor. Apoi se adaugă peste carnea de vită. Într-un castron mic se amestecă făina și jumătate de cană de apă până se omogenizează. Se pune peste carne și se adaugă restul de ingrediente rămase și apa.

Se pune oala pe foc foarte mic, acoperită, până carnea și legumele sunt fragede, 2 ore minimum. Se servește fierbinte.

Cotlete de porc picante

Cotletele de porc picante se pot servi cu garnitură de legume / Shutterstock

Cotletele de porc picante se gătesc repede, nu costă foarte mult și sunt delicioase. Carnea va fi fragedă și aromată. Este un fel de mâncare perfect atât pentru prânz, cât și pentru cină sau pentru pachetul de la birou.

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 4 cotlete de porc dezosate;
  • 1 ceapă mare, tocată;
  • 300 ml sos de roșii;
  • 60 ml apă;
  • 2 lingurițe de pudră de chili;
  • 1 linguriță de oregano uscat;
  • 1 linguriță de sos Worcestershire;
  • 1/2 linguriță de zahăr;
  • 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu măcinați.

Mod de preparare

Într-o tigaie mare se încălzește uleiul la foc mediu. Se rumenesc cotletele de porc pe ambele părți, apoi se scot pe o farfurie. În aceeași tigaie se pune ceapa și se lasă până se înmoaie. Apoi se adaugă ingredientele rămase.

Se pun din nou cotletele în tigaie și se aduc la punctul de fierbere. După aceea se dă focul mai mic și se acoperă vasul. Se mai lasă 15-20 de minute sau până când carnea se înmoaie. Se lasă să se odihnească 5 minute înainte de servire. Se servesc cu sos. Poți încerca și sosul sriracha, cel mai picant sos.

Citește și
CELE MAI CITITE
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe rețete ieftine și gustoase puse pe o masă
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
20 dintre cele mai populare preparate românești puse frumos pe o masă
Top 20 cele mai populare preparate românești
Top 20 cele mai populare preparate românești
Preparate de post la pachet pe care să le iei la tine la birou
7 idei de mâncare la pachet. Preparate pe care să le iei la birou atunci când ții post
7 idei de mâncare la pachet. Preparate pe care să le iei la birou atunci când ții post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Apă cu castravete, lămâie și mentă în pahar, alături de felii de castravete, lămâie și un cuțit, pe un tocător de lemn
06:43
Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă
Cremă bavareză în cupe de sticlă
05:28
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
12 iulie, 05:41
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
12 iulie, 05:27
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
11 iulie, 05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
11 iulie, 05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Două pahare pline cu kombucha
10 iulie, 17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
10 iulie, 05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Vanessa Hudgens este însărcinată cu cel de-al doilea copil. Actrița și Cole Tucker au făcut vestea publică în mediul online
Vanessa Hudgens este însărcinată cu cel de-al doilea copil. Actrița și Cole Tucker au făcut vestea publică în mediul online
Vanessa Hudgens este însărcinată cu cel de-al doilea copil. Actrița și Cole Tucker au făcut vestea publică în mediul online
Criminalul din Mureș, căutat de polițiști, ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari: Era murdar şi flămând
Criminalul din Mureș, căutat de polițiști, ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari: "Era murdar şi flămând"
Criminalul din Mureș, căutat de polițiști, ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari: "Era murdar şi flămând"
Ion Ţiriac, plan uriaş pentru România. Miliardarul nu se uită la bani şi investeşte milioane de euro
Ion Ţiriac, plan uriaş pentru România. Miliardarul nu se uită la bani şi investeşte milioane de euro
Ion Ţiriac, plan uriaş pentru România. Miliardarul nu se uită la bani şi investeşte milioane de euro
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: Eram doar o fetiță timidă. Cum se înțeleg acum
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
închide