Preparate ieftine și delicioase care te pot scoate din încurcătură

Să gătești preparate ieftine poate fi o adevărată provocare. Dacă ai la îndemână o bucată de carne o poți asezona cu condimente și ierburi aromatice. Alături de câteva legume poți avea un fel de mâncare complex, sănătos și hrănitor.

Publicat: 19 august 2022, 06:08
Mai multe preparate ieftine pe o masă
Galerie foto

Galerie foto

Poți găti mâncăruri ieftine fără a face rabat de la calitate / Shutterstock

Să mănânci ieftin nu trebuie să însemne mâncare proastă din punct de vedere calitativ. Poate fi vorba despre cumpătare și despre combinarea unor ingrediente astfel încât să obții maximum de rezultate. De asemenea, poate însemna să gătești fix cât ai nevoie, astfel încât să nu mai arunci nimic.

Avem pentru tine 6 rețete de preparate ieftine. Prețul per porție este unul mic dacă consumi tot ceea ce ai gătit fără ca ceva să ajungă la tomberon. Cele mai multe dintre ele pot fi luate și la pachet la birou, astfel încât vei scuti o sumă considerabilă de bani.

Quesadilla cu spanac

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Quesadilla cu spanac se poate servi cu smântână sau cu alt sos la alegere / Shutterstock

Quesadilla cu spanac este o gustare delicioasă sau poate fi un prânz târziu sau chiar o masă principală dacă ai poftă de ceva mai aparte.

Ingrediente

  • 100 g spanac;
  • 4 fire de ceapă verde;
  • 1 roșie mică;
  • 2 linguri de suc de lămâie;
  • 1 linguriță de chimen măcinat;
  • 1/4 linguriță de praf de usturoi;
  • 200 g brânză Monterey Jack mărunțită;
  • 50 g brânză ricotta;
  • 6 tortilla;
  • smântână.

Mod de preparare

Într-o tigaie mare antiaderentă se pun primele 6 ingrediente până când spanacul se înmoaie. Se ia amestecul de pe foc. Apoi se pun brânzeturile.

Se acoperă jumătate din fiecare tortilla cu amestecul de spanac. Se îndoaie cealaltă jumătate peste umplutură. Se pune tortilla pe o tigaie antiaderentă unsă cu ulei. Se lasă la foc mediu până se rumenește, 1-2 minute pe fiecare parte. Se taie în jumătate și se servește cu smântână. Ai aici și o rețetă de tortilla de casă cu carne de pui și legume.

Chiftele italienești de pui

Chiftelele italienești de pui sunt perfecte pentru cină fiind foarte ușoare / Shutterstock

Servite peste dovlecei și un sos gros de ciuperci și roșii, aceste chiftele fragede sunt perfecte pentru întreaga familie.

Ingrediente

  • 2 ouă mari, bătute ușor;
  • 300 g spanac tocat congelat, dezghețat și stors;
  • 130 g pesmet uscat;
  • 50 g cană parmezan răzuit;
  • 1/2 ceapă tocată;
  • 1 cățel de usturoi, tocat;
  • 1/4 linguriță de sare;
  • 1/8 linguriță de piper;
  • 1 kg carne de pui tocată;
  • 1 dovlecel mediu;

Pentru sos

  • 500 g ciuperci proaspete feliate;
  • 2 lingurițe de ulei de măsline;
  • 400 g roșii tăiate cubulețe;
  • 250 g sos de roșii;
  • pătrunjel proaspăt tocat;
  • 1 cățel de usturoi, tocat;
  • 1 linguriță de oregano uscat;
  • 1 linguriță de busuioc uscat.

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă primele opt ingrediente până se omogenizează. Apoi se pune carnea de pui și se integrează și ea în compoziție. Se modelează chiftele cu diametrul de 2 cm.

Se pun chiftele pe un grătar într-o tavă de copt puțin adâncă. Se coc la 220° C timp de 20-25 de minute. Între timp, se taie dovlecelul în jumătate pe lungime. Se aruncă semințele. Se pun dovleceii tăiați cu partea în jos pe o tavă și se dau la cuptor până se înmoaie.

Pentru sos se călesc ciupercile în ulei, într-o tigaie mare antiaderentă. Se amestecă ingredientele rămase. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai încet. Se lasă să fiarbă neacoperit, timp de 8-10 minute sau până se îngroașă ușor. Se adaugă chiftele și se fierb puțin. Apoi se scot și se servesc cu dovleceii.

Dovlecei umpluți cu cârnați

Dovleceii umpluți cu cârnați sunt un fel de mâncare ce combină perfect carnea și legumele / Shutterstock

Dovleceii umpluți cu cârnați sunt o soluție pentru a-i convinge pe toți din familie să mănânce legume. E un fel de mâncare extrem de aromat, cu texturi diverse și foarte sățios.

Ingrediente

  • 6 dovlecei medii;
  • 1 kg de cârnați de curcan fără membrană;
  • 2 roșii medii, fără semințe, tocate;
  • 250 g pesmet panko;
  • 70 g parmezan ras;
  • pătrunjel proaspăt tocat;
  • oregano proaspăt tocat;
  • busuioc proaspăt tocat;
  • 1/4 linguriță de piper;
  • 100 g brânză mozzarella mărunțită.

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie fiecare dovlecel pe lungime în jumătate. Se scoate pulpa, lăsând 0,6 cm. Se pun cojile de dovlecel într-un vas mare, care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde. În loturi, cuptorul cu microunde, acoperit, pentru maximum 2-3 minute.

Într-o tigaie mare se gătesc cârnații și pulpa de dovlecel la foc mediu timp de 6-8 minute sau până când cârnații nu mai sunt roz. Apoi se scurge zeama. Se amestecă roșiile, pesmetul, parmezanul, ierburile și piperul. După ce se dă într-un clocot se toarnă în cojile de dovlecel.

Se pun apoi pe o tavă de copt și se coc acoperit, 15-20 de minute sau până când dovleceii sunt fragezi. După aceea se presară cu brânză mozzarella și se mai dau la cuptor pentru 5-8 minute. Se servesc fierbinți cu pătrunjel proaspăt tocat deasupra.

Medalioane de porc în stil asiatic

Orezul este cea mai bună garnitură pentru medalioanele în stil asiatic / Shutterstock

Pentru acest fel de mâncare nu ai nevoie de multe ingrediente, gustul deosebit fiind dat de condimente și de ierburi aromatice.

Ingrediente

  • 70 ml supă de pui;
  • 3 linguri de sos de soia cu conținut redus de sodiu;
  • 1 lingură de zahăr brun;
  • 1 lingură de sos hoisin;
  • 1 cățel de usturoi, tocat;
  • 1/8 linguriță de piper cayenne;
  • 1 lingură de ulei de susan;
  • 1 kg mușchi de porc;
  • orez brun fiert, opțional;
  • ceapă verde tocată, optional.

Mod de preparare

Într-un castron mic se amestecă primele șase ingrediente până se omogenizează.

Într-o tigaie mare se încălzește uleiul la foc mediu. Carnea se taie în bucăți potrivite și se pune la prăjit în tigaie până când se înmoaie. Se scoate apoi din tigaie.

În aceeași tigaie, se pune amestecul de sos și se aduce la punctul de fierbere. Se lasă să fiarbă 1-2 minute până se îngroașă. Se pune carnea peste sos și se lasă 5-6 minute până se întrepătrund aromele. Se servește cu orez brun și ceapă verde presărată deasupra.

Tocană de carne de vită

Carnea din tocana de vită este foarte fragedă și ușor picantă / Shutterstock

Tocana de carne de vită o poți găti pentru două zile și o poți servi atât cu murături cât și cu diverse salate de crudități. Este unul dintre acele preparate ieftine prin faptul că poate fi consumat mai multe zile la rând.

Ingrediente

  • 2 linguri ulei;
  • 1,5 kg carne de vită;
  • 1 ceapă medie, tocată;
  • 60 g făină universală;
  • 2 căni de apă, împărțite;
  • 2 lingurițe de sos Worcestershire;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 linguriță de boia;
  • 1 linguriță de piper;
  • cuișoare măcinate;
  • 2 foi de dafin;
  • 3 cartofi medii curățați și tăiați cubulețe;
  • 3 morcovi medii, feliați;
  • 200 g porumb congelat;
  • 100 g fasole verde tăiată congelată;
  • 500 ml sos de roșii italian.

Mod de preparare

Într-o tigaie mare se încălzește uleiul la foc mediu. Carnea de vită se călește în loturi astfel încât să fie în tigaie într-un singur strat. Se transferă într-o oală încăpătoare de inox.  

În aceeași tigaie se gătește ceapa până se rumenește ușor. Apoi se adaugă peste carnea de vită. Într-un castron mic se amestecă făina și jumătate de cană de apă până se omogenizează. Se pune peste carne și se adaugă restul de ingrediente rămase și apa.

Se pune oala pe foc foarte mic, acoperită, până carnea și legumele sunt fragede, 2 ore minimum. Se servește fierbinte.

Cotlete de porc picante

Cotletele de porc picante se pot servi cu garnitură de legume / Shutterstock

Cotletele de porc picante se gătesc repede, nu costă foarte mult și sunt delicioase. Carnea va fi fragedă și aromată. Este un fel de mâncare perfect atât pentru prânz, cât și pentru cină sau pentru pachetul de la birou.

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 4 cotlete de porc dezosate;
  • 1 ceapă mare, tocată;
  • 300 ml sos de roșii;
  • 60 ml apă;
  • 2 lingurițe de pudră de chili;
  • 1 linguriță de oregano uscat;
  • 1 linguriță de sos Worcestershire;
  • 1/2 linguriță de zahăr;
  • 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu măcinați.

Mod de preparare

Într-o tigaie mare se încălzește uleiul la foc mediu. Se rumenesc cotletele de porc pe ambele părți, apoi se scot pe o farfurie. În aceeași tigaie se pune ceapa și se lasă până se înmoaie. Apoi se adaugă ingredientele rămase.

Se pun din nou cotletele în tigaie și se aduc la punctul de fierbere. După aceea se dă focul mai mic și se acoperă vasul. Se mai lasă 15-20 de minute sau până când carnea se înmoaie. Se lasă să se odihnească 5 minute înainte de servire. Se servesc cu sos. Poți încerca și sosul sriracha, cel mai picant sos.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec cu dovleac și nuci porționat
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
tartă franțuzească cu ciocolată
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Brownie de sfeclă roșie
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
carne de pui și condimente pe o masă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon pe un tocător de lemn
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe rețete ieftine și gustoase puse pe o masă
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
20 dintre cele mai populare preparate românești puse frumos pe o masă
Top 20 cele mai populare preparate românești
Top 20 cele mai populare preparate românești
Preparate de post la pachet pe care să le iei la tine la birou
7 idei de mâncare la pachet. Preparate pe care să le iei la birou atunci când ții post
7 idei de mâncare la pachet. Preparate pe care să le iei la birou atunci când ții post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
chilli con carne
10:30
Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas
ouă turcești
10:23
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Supă de sfeclă roșie
06:01
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
sfecla roșie la cuptor cu iaurt aromat
16 noiembrie, 06:45
Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
prăjitură răsturnată cu prune
16 noiembrie, 06:18
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Chai Latte
16 noiembrie, 05:34
Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei
camembert la cuptor
15 noiembrie, 06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
15 noiembrie, 06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Arafat, despre riscul ca nava cu 4.000 de tone de GPL să explodeze: Un impact pe o rază de până la 5 km
Arafat, despre riscul ca nava cu 4.000 de tone de GPL să explodeze: Un impact pe o rază de până la 5 km
Arafat, despre riscul ca nava cu 4.000 de tone de GPL să explodeze: Un impact pe o rază de până la 5 km
O nouă aventură eşuată pentru milionarul celebru care a trăit 8 ani cu soţia fratelui său
O nouă aventură eşuată pentru milionarul celebru care a trăit 8 ani cu soţia fratelui său
O nouă aventură eşuată pentru milionarul celebru care a trăit 8 ani cu soţia fratelui său
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Ștrudel cu gutui și aluat pufos, de post
Ștrudel cu gutui și aluat pufos, de post
Ștrudel cu gutui și aluat pufos, de post
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
fresh
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
închide