Top 20 cele mai populare preparate românești

Bucătăria românească este un amestec de influențe de la popoarele vecine, de la minoritățile naționale sau de la cei care ne-au stăpânit de-a lungul istoriei. Au rezultat preparate delicioase, emblematice pentru gastronomia noastră, foarte apreciate de turiștii care vin în vizită. Descoperă și tu un top cu 20 cele mai populare preparate românești. Iată ce povești ascund în spatele lor.

20 dintre cele mai populare preparate românești puse frumos pe o masă
Cele mai populare preparate românești sunt cele care se pregătesc cu ocazia sărbătorilor / Shutterstock

Ciorbele, tocănițele, sarmalele, plăcintele sunt doar câteva dintre preparatele tradiționale românești. Gastronomia țării noastre este bogată și extrem de variată. Fiecare zonă a țării are specificul său tradițional.

Publicația TasteAtlas a făcut un top al celor mai populare românești. Iată care sunt acestea.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai populare preparate românești

Preperatele românești sunt pline de gust și de savoare. Chiar dacă multe preparate au influnețe și de la vecini, gustul lor este unul aparte. Preparatele românești variază în funcție de sezon, sărbători și mai ales zona geografică. Descoperă mai jos câteva dintre cele mai iubite preparate de la noi din țară.

Tort Joffre

Joffre este un tort bogat cu multă ciocolată, inventat în București, în 1920, de cofetarii de la Casa Capșa. A fost făcut în cinstea Mareșalului francez Joffre care a fost oaspetele hotelului în acel an.

Un tort Joffre servit pe un platou de sticlă
Tortul Joffre este unul dintre deserturile inventate în România / Shutterstock

Forma tortului seamănă cu cea a mareșalului al cărui nume îl poartă.

Mămăliguță cu brânză și smântână

Mămăliguța cu brânză și smântână sau MBS cum este numită în jargon este unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare atât de către copii, cât și de către adulți.

Mămăliguță cu brânză și smântână alături de doi ardei iuți
Mămăliguța cu brânză și smântână poate fi aperitiv sau fel principal / Shutterstock

Mămăliga fierbinte este amestecată cu smântână grasă și brânză telemea răzuită sau mărunțită. Uneori se pune și ou ochi sau fiert, dar nu este o regulă.

Ciorbă de oase

Ciorba de oase este o ciorbă tradițională în România. Se face din oase de porc care se fierb până carnea se desprinde după ele.

Ciorba de oase servită într-un castron alături de un ardei iute
Ciorba de oase se servește cu ardei iute / Shutterstock

Apoi, se scot din oală și alături de carne se mai pun legume, în general rădăcinoase. Ciorbei se mai pune suc de roșii, boș sau zeamă de varză și leuștean.

Caltaboș

Caltaboșul se face în general în perioada sărbătorilor de iarnă. Este un cârnat făcut din ficat de porc, carne și orez. Pentru că se face de cele mai multe ori în casă, nu există o rețetă unică.

Trei bucăți mari de caltaboș fotografiate pe un fundal alb
Caltaboșul se servește cu muștar sau cu murături / Shutterstock

Fiecare îl face așa cum a învățat în familie de la bunici sau părinți. În unele zone se pun și alte organe de porc tocate, usturoi, foaie de dafin, ceapă caramelizată. Este printre singurele tipuri de cârnați care se fierbe.

Stufat

Stufatul este o tocăniță de carne de miel cu multă ceapă și usturoi verde, pastă de tomate, ulei și condimente. Se face primăvara, mai ales în timpul Paștelui.

Stufat cu pătrunjel într-o oală
Stufatul se servește în perioada Paștelui / Shutterstock

Stufatul se prepară în mai toate țările din Balcani.

Supă de pui cu găluște

Supa de pui cu găluște este mâncarea copilăriei multora dintre noi. Este foarte ușoară, cu multe legume tăiate în cuburi mai mari, carne de pui și găluște moi și pufoase din griș de gâu și ou.

Supă de pui cu găluște servită într-un castronel alb
Supa de pui cu găluște este perfectă pentru mesele în familie / Shutterstock

Deasupra i se presară pătrunjel verde tocat. Se servește mai ales în timpul sezonului rece, la masa de prânz.

Salată orientală

Salată orientală este o salată simplă, din cartofi fierți în coajă, măsline, ouă și ceapă asezonate cu o vinegretă din ulei, oțet și sare.

Salată orientală într-o farfurie albă servită pe un ștergar în carouri
Salata orientală poate avea și castraveți murați / Shutterstock

În unele zone i se mai adaugă și castraveți murați, iar în vinegretă se pune șu muștar. Varianta de post nu conține ou și este preparată mai ales în timpul postului Crăciunului.

Ciorbă de fasole cu afumătură

Ciorba de fasole cu afumătură este una dintre cele mai populare tipuri de ciorbă mai ales în perioada rece.

O porție de ciorbă de fasole, una dintre cele mai populare ciorbe din România.
Ciorba de fasole cu afumătură se poate servi și cu murături în saramură / Shutterstock

Se face în multe case și se servește cu murături, salată de ceapă roșie sau chiar mămăligă tare. Uneori în loc de farfurie este adusă în pâine.

Pomana porcului

Nu există o rețetă pentru pomana porcului. Este mai degrabă un ritual care se săvârșește după ce este tăiat porcul de Ignat. Bucăți de carne de porc și organe sunt prăjite în ulei și sunt servite cu mămăligă și usturoiu.

Pomana porcului servită cu o porție de mămăliguță
Pomana porcului este o tradiție veche de sute de ani / Shutterstock

Alături se află un pahar de țuică fiartă sau un vin roșu din gospodăria celui care a tăiat porcul. Restaurantele o servesc tot timpul anului, dar gustul pe care îl are când carnea este proaspătă nu poate fi egalat de nimic.

Salată de icre

Salata de icre se face de obicei în România din icre de crap de știucă.

Salată de icre ornată cu măsline și servită într-un castronaș alb
Salata de icre se sevește pe pâine prăjită / Shutterstock

Deși se poate cumpăra și de la supermarket, în multe familii se face în casă. Icrele sunt amestecate cu ulei, pâine sau pesmet, suc de lămâie și apă minerală până se formează o emulsie. Se servesc cu pâine, alături de un pahar de țuică sau altă tărie.

Salata de boeuf

Salata de boeuf este preparatul care nu lipsește de pe masa de Revelion, de Crăciun sau cu orice ocazie mai deosebită.

Salată de beouf pusă în două farfurii diferite și decorate festiv
Salata boeuf se servește la mese festive / Shutterstock

Se face în casă din morcovi și cartofi fierți, carne de vită fiartă, castraveți sau gogoșari murați, toate tocate mărunt și amestecate cu maioneză. Se decorează cu albuș de ou, gogoșar fiert și frunze de pătrunjel.

Piftie

Piftia sau răcitură cum se mai numește în unele zone din România este de fapt carne în aspuc cu mult usturoi și condimente.

Piftie servită pe un tocător de lemn
Piftia se face în sezonul rece / Shutterstock

Se face de obicei de porc în perioada sărbătorilor de iarnă, dar mai sunt persoane care fac și din carne de pui și de curcan.

Tochitură Moldovenească

Tochitură Moldovenească este o mâncare tradițională românească cu originea în Moldova, după cum îi spune chiar numele.

Tochitură servită alături de o porție de mămăliguță
Tochitura se servește cu murături / Shutterstock

Tochitura se face din cârnați, carne de porc, bacon, ceapă, usturoi, condimente, vin alb și uneori și sos de roșii. Se servește cu mămăligă, brânză razuită și ou ochi.

Drob de miel

Drobul de miel este un preparat care se face în casă așa încât ingredientele pot varia în fucție de preferințele fiecărei familii.

Drob de miel pus pe o masă festivă
Drobul de miel nu lipsește de pe masa de Paște / Shutterstock

La bază are carne de miel, organe de miel, orez, ouă fierte, condimente și verdețuri. Totul se îmbracă în prapur și se coace la cuptor. Este un preparat specific Paștelui.

Pentru cei care nu apreciază carnea de miel există dorbul de pui.

Sarmale

Sarmalele sunt originale din Turcia, dar au fost adaptate la bucătăria românească și acum sunt un preparat de bază. De obicei se prepară cu ocazia sărbătorilor de iarbă sau de Paște, însă nu este o regulă. Rețeta originală de carne tocată de porc amestecată cu orez și condimente și rulată în foi de varză murată a căpătat diverse variante.

Sarmale servite alături de o porție de mămăliguță și o porție de smântână
Sarmalele se mănâncă cu smântână, mămăligă și ardei iute / Shutterstock

Se fac sarmale din foi de viță sau din alte frunze mai mari. Umpluturile sunt atât de diverse încât poți să găsești sarmale de post doar cu orez (și aici există variante cu sau fără stafide), cu carne de pui sau de curcan, cu amestec de carne de vită și porc. Condimentele sunt și ele dintre cele mai diverse, în funcție de preferințele celui care le gătește.

Jumări

Jumările se fac în sezonul rece, înainte de Crăciun. Jumările sunt făcute din bucăți de carne de porc cu grăsime prăjite până aproape se topesc.

Jumări ținute într-o togaie cu untură
Jumările se păstrează în untură pentru iarnă / Shutterstock

Se pun la conservat în untură pentru iarnă sau se servesc imediat. Se folosesc pentru alte preparate—varză călită, de exemplu, sau se mănâncă ca aperitiv.  

Zacuscă

Zacuscă este o tocăniță de legume care se pune la conservat pentru iarnă. Se face de obicei din vinete, ardei copt, ceapă, roșii și condimente. În balcani există preparate similare: ljutenica, ajvar, pinđur, or kyopolou.

Trei felii de pâine cu zacuscă alături de un bol plin cu zacuscă
Cel mai adesea zacusca este făcută din vinete coapte / Shutterstock

Zacusca se mai poate face din fasole, din ciuperci sau chiar din pește.

Ciorbă de burtă

Ciorbă de burtă este o ciorbă cremoasă, puțin acră, cu usturoi cu bucăți de burtă de vită. În unele variante are și legume ca țelină, păstrârnac, rădăcină de pătrunjel și ardei gras roșu.

Ciorbă de burtă servită alături de un ardei iute
Ciorba de burtă se servește cu smântână, oțet și ardei iute / Shutterstock

De obicei, se servește la restaurant pentru că nu mulți nu au răbdare să o facă acasă.

Cozonac

Cozonacul este, poate, desertul tradițional românesc. Se prepară în marea majoritate a cazurilor de Paște sau de Crăciun.

Cozonac cu nucă și cacao pus pe un tocător de lemn
Cozonacul se pregătește pentru sărbătorile religioase / Shutterstock

Seamănă cu pâinea, însă în compoziția sa intră făină, lapte, ouă, zahăr, iar umplutura este un amestec de cacao, nuci, stafide și rahat.

Vecinii noștri bulgari au și ei rețete de cozonac, dar îl prepară doar de Paște.

Mititei

Micii sunt cea mai populară mâncare pe care o poți mânca pe stradă în România. se fac din carne tocată, condimente și usturoi și apoi se pregătesc pe grătar. Se servesc cu muștar și pâine și o bere rece alături.

Cinci mititei alături de o porție de cartofi părjiți
Legenda spune că mititei au fost creați pentru că grataragiul a rămas fără mațe pentru cârnați / Shutterstock

Micii sunt de obicei gătiți în aer liber, la picnicuri sau la restaurantele de la marginea drumurilor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Galerie foto
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
Galerie foto
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Colivă tradițională în două vase de sticlă
Galerie foto
Colivă. Rețetă tradițională din străbuni
Colivă. Rețetă tradițională din străbuni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Chefi la cuțite, 31 martie 2025. Cine a câștigat a zecea amuletă. Ce concurenți au impresionat jurații
Chefi la cuțite, 31 martie 2025. Cine a câștigat a zecea amuletă. Ce concurenți au impresionat jurații
Chefi la cuțite, 31 martie 2025. Cine a câștigat a zecea amuletă. Ce concurenți au impresionat jurații
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat nepotrivit. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
fresh
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide