5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid

Să gătești rețete ieftine nu înseamnă că trebuie să mănânci preparate fără gust. Cu puțină imaginație poți să ai mese delicioase și bogate din punct de vedere nutritiv. Descoperă și tu 5 rețete ieftine și gustoase. Aceste preparate se pregătesc într-un mod simplu și rapid.

Mai multe rețete ieftine și gustoase puse pe o masă
Poți să gătești preparate ieftine dacă alegi legume de sezon / Shutterstock

Puțină economie nu strică niciodată, așa că dacă ai un buget alocat pentru hrană atunci sigur cauți rețete ieftine pe care să le gătești pentru familia ta.

Dacă alegi preparate bogate în legume vei obține un meniu hrănitor, aromat și gustos. Inspiră-te din cele 5 rețete ieftine pe care ți le recomandăm.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Macaroane cu brânză, varianta americană

Varianta americană de macaroane cu brânză este puțin mai complexă din punctul de vedere al preparării, dar este mult mai cremoasă.

Macaroanele cu brânză servite într-o tavă roșie
Macaroanele cu brânză sunt preparatul pe care îl va cere întreaga familie / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g paste de dimensiuni mici
  • 50 g unt topit
  • 50 g făină
  • 500 ml lapte
  • 500 g cașcaval mărunțit (de preferat cheddar)
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se fierb pastele al dente în multă apă clocotită cu sare. Apoi se scurg. Untul se topește la foc mediu într-o oală sufiecient de mare pentru întreg preparatul. Se pune făina și se amestecă un minut.

Nu trebuie să se ardă. Se pune încet laptele în timp ce se amestecă cu un tel până când nu mai sunt cocoloașe. Se lasă până când amestecul se îngroașă.

Când începe să clocotească se ia de pe foc. Se pune brânza și se amestecă până când se topește complet. Se asezonează cu sare și piper și se pun pastele. Se servesc fierbinți.

Fasole cu pâine prăjită cu usturoi

Fasolea este o sursă excelentă de proteine vegetale, de vitamine și minerale. Această rețetă se adaptează ușor, așa încât poți pune ce condimente ai prin casă.

Supa de fasole servită într-un bol alb
Supa de fasole face parte din categoria preparatelor care îți aduc confort / Shutterstock

Ingrediente

  •  500 g fasole uscată albă
  • 1,5 l de supă de legume
  • 1/2 căpățână de usturoi tăiat în jumătate
  • 1 felie de ghimbir proaspăt
  • 1 ardei iute uscat
  • 1 ceapă, tăiată în jumătate pe lungime
  • foi de dafin
  • 1 buchet crenguțe de cimbru, legate într-un mănunchi
  • 1 crenguță de rozmarin proaspăt
  • un praf sau două de șofran
  • parmezan
  • 1 ou bătut ușor într-un castron rezistent la căldură
  • frunze de rozmarin și cimbru proaspăt tocate
  • parmezan ras, optional
  • Pentru pâinea prăjită cu usturoi
  • 6 felii de pâine de baghetă
  • ulei de masline
  • sare de mare
  • 1-2 căței de usturoi, tăiați în jumătate pe lungime

Mod de preparare

Se înmoaie în apă rece peste noapte fasolea uscată rapid fasolea uscată. Apoi se aruncă apa, se adaugă supa de legume, usturoiul și parmezanul. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la mic și se lasă să fiarbă, acoperit, timp de aproximativ 40 de minute sau doar până când fasolea este fragedă.

În timp ce se gătește fasolea, se prăjește pâinea. Se unge generos fundul unei tigaii cu ulei de măsline și se prăjește pâinea pe ambele părți până devine aurie. Se freacă vârfurile pâinii cu părțile tăiate ale usturoiului și se asezonează cu sare de mare. Se lasă deoparte.

Se scot ierburile aromatice din oala de fasole. Se pune o parte din supa fierbinte în oul bătut pentru a-l tempera, în timp ce se amestecă încontinuu. După aceea se adaugă 2-3 căni de supă fierbinte și se toarnă totul înapoi în fasole. Se amestecă pentru a se combina. 

Se pun o felie sau două de pâine pe fundul vasului și deasupra fasole. Se adaugă parmezan ras.

Sandvici cu ton

Tonul este o sursă importantă de proteine și de aizi esențiali Omega-3. Dacă îi adaugi și câteva legume vei avea o masă foarte gustoasă. Sandviciul cu ton este una dintre acele rețete ieftine care poate fi o cină complexă.

Sandviciul cald cu ton servit pe o farfurie albă
Sandviciul cald cu ton se mănâncă imediat ce este scos din cuptor / Shuttrstock

Ingrediente

  • 340 g ton din conservă scurs
  • 1 ceapă roșie tocată
  • 50 g  țelină tocată mărunt
  • 70 g maioneză 
  • sare
  • piper proaspăt măcinat
  • suc de lămâie
  • 8 felii subțiri de pâine de secară
  • unt moale
  • 4-8 felii subțiri de roșii
  • 4-8 felii subțiri de ceapa roșie
  • 8 felii de brânză la alegere (provolone și/sau cheddar afumat)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pun feliile de roșii pe prosop de hârtie pentru a se scurge.

Tonul scurs se pune într-un castron și se amestecă cu o furculiță. Se adaugă ceapa și țelina și se amestecă. Apoi se pun maioneza și sucul de lămâie. Se amestecă bine și se condimentează cu sare și piper după gust.

Se unge o parte a celor 8 felii de pâine de secară. Se întoarce pâinea astfel încât partea unsă cu unt să fie pe tavă. Se pune o lingură de salată de ton pe partea neunsă a 4 felii de pâine și se întinde uniform.

Se acoperă fiecare sandviș cu 2 felii de roșii și cu ceapă roșie feliată subțire. Deasupra se pun feliile de brânză. Se acoperă cu pâinea rămasă, cu partea unsă cu unt este pe exterior.

Se pun într-o tavă și se dau la cuptor aproximativ 10 minute până când pâinea este aurie și brânza este topită. Se taie sandviciurile pe jumătate și se servesc imediat.

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine este o tartă sărată, specifică zonei Alsacia din Franța. Este foarte sățioasă, putând fi un prânz excelent chiar și la birou.

Quiche Lorraine pe o farfurie gri alături de tacâmuri
Quiche Lorraine se poate consuma atât caldă, cât și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g faina universala
  • 200 g unt rece, nesărat, tăiat în bucăți
  • 1 linguriță de sare
  • 1/4 cană plus 1 lingură de apă rece
  • Pentru umplutură
  • 6 felii de bacon, prăjite până devine crocante
  • 1 ceapă, decojită şi tocată
  • 250 g smântână
  • 250 ml lapte integral
  • 4 ouă mari, bătute usor
  • 300 g brânză Gruyere mărunțită
  • 120 g parmezan mărunțit
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt mărunțit
  • 1/4 linguriță de nucșoară proaspăt rasă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C.

Făina, untul și sarea se amestecă și se frământă până când nu mai rămân bucăți mari de unt. Se adaugă încet apa rece, frământând în continuare, până când aluatul este omogen.

Pe o suprafață presărată cu făină se întinde aluatul într-un cerc suficient de mare pentru a se potrivi în forma de plăcintă, atârnând peste margini. Puneți ușor aluatul în formă. Se taie orice exces de aluat și se apasă partea superioară astfel încât să stea lipit de formă.

Se pune o bucată de hârtie de copt în partea de jos a formei, peste aluat și se umple cu fasole uscată sau orez. Se dă la cuptor 10 minute. Apoi se lasă deoparte.

Se dă cuptorul la 180°C.

Se amestecă smântâna, laptele și ouăle cu telul. Se condimentează cu sare, piper și nucșoară. Se lasă deoparte.

Se taie mărunt baconul și se presară peste aluat împreună cu ceapa. Se combină cele două tipuri de brânzeturi și se presară uniform peste bacon și ceapă. Se toarnă deasupra amestecul de smântână. Se dă la cuptor pentru aproximativ 50 de minute. Quiche-ul va fi auriu deasupra.

Paste cu kale și pancetta

Aceasta este una dintre acele rețete ieftine cu care poți să impresionezi și oaspeții. Pastele cu kale și pancetta și cremoase, cu o aromă complexă.

Paste kale pancetta servite într-o farfurie gri
Poți folosi orice fel de paste pentru această rețetă / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g pancetta tocată (sau bacon)
  • 6 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 varză kale tocata
  • 120 g smântână
  • 3 linguri de suc de lămâie
  • 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu
  • 400 g spaghete, fierte al dente
  • sare
  • piper
  • parmezan ras, pentru servire

Mod de preparare

Pancetta se călește la foc mediu până devine crocantă. Se reduce focul și se adaugă usturoiul tocat. Se călește timp de 1-2 minute. 

Se adaugă varza mărunțită în tigaie, se amestecă cu pancetta și usturoiul și se lasă să se călească în continuare până când varza este aproape gata.

Se pun smântâna, sucul de lămâie și fulgii de ardei roșu și se amestecă până se omogenizează. Se amestecă spaghetele gătite cu kale și pancetta. Se adaugă sare și piper după gust. Se servește cu parmezan și lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Urme albe pe ciocolată
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe deserturi pe farfurii colorate
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Ce pot găti copiii singuri
Ce pot găti copiii singuri. 5 rețete pentru toate vârstele și gusturile
Ce pot găti copiii singuri. 5 rețete pentru toate vârstele și gusturile
Ingrediente pentru rețete keto pentru cină
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Salată de vinete cu năut și usturoi în bol rustic
21 august, 06:02
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Frittata cu vinete și dovlecei în tigaie
21 august, 05:37
Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare Frittata cu vinete și dovlecei. O variantă ușoară, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Supravieţuitorul tragediei din Făgăraş a aşteptat ajutorul ore bune, lângă prietenii pe care i-a văzut murind
Supravieţuitorul tragediei din Făgăraş a aşteptat ajutorul ore bune, lângă prietenii pe care i-a văzut murind
Supravieţuitorul tragediei din Făgăraş a aşteptat ajutorul ore bune, lângă prietenii pe care i-a văzut murind
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Christina Aguilera arată mai suplă ca niciodată! Diva și-a etalat silueta perfecta într-un bikini roșu
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
fresh
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională

Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
închide