5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid

Să gătești rețete ieftine nu înseamnă că trebuie să mănânci preparate fără gust. Cu puțină imaginație poți să ai mese delicioase și bogate din punct de vedere nutritiv. Descoperă și tu 5 rețete ieftine și gustoase. Aceste preparate se pregătesc într-un mod simplu și rapid.

Mai multe rețete ieftine și gustoase puse pe o masă
Poți să gătești preparate ieftine dacă alegi legume de sezon / Shutterstock

Puțină economie nu strică niciodată, așa că dacă ai un buget alocat pentru hrană atunci sigur cauți rețete ieftine pe care să le gătești pentru familia ta.

Dacă alegi preparate bogate în legume vei obține un meniu hrănitor, aromat și gustos. Inspiră-te din cele 5 rețete ieftine pe care ți le recomandăm.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Macaroane cu brânză, varianta americană

Varianta americană de macaroane cu brânză este puțin mai complexă din punctul de vedere al preparării, dar este mult mai cremoasă.

Macaroanele cu brânză servite într-o tavă roșie
Macaroanele cu brânză sunt preparatul pe care îl va cere întreaga familie / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g paste de dimensiuni mici
  • 50 g unt topit
  • 50 g făină
  • 500 ml lapte
  • 500 g cașcaval mărunțit (de preferat cheddar)
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se fierb pastele al dente în multă apă clocotită cu sare. Apoi se scurg. Untul se topește la foc mediu într-o oală sufiecient de mare pentru întreg preparatul. Se pune făina și se amestecă un minut.

Nu trebuie să se ardă. Se pune încet laptele în timp ce se amestecă cu un tel până când nu mai sunt cocoloașe. Se lasă până când amestecul se îngroașă.

Când începe să clocotească se ia de pe foc. Se pune brânza și se amestecă până când se topește complet. Se asezonează cu sare și piper și se pun pastele. Se servesc fierbinți.

Fasole cu pâine prăjită cu usturoi

Fasolea este o sursă excelentă de proteine vegetale, de vitamine și minerale. Această rețetă se adaptează ușor, așa încât poți pune ce condimente ai prin casă.

Supa de fasole servită într-un bol alb
Supa de fasole face parte din categoria preparatelor care îți aduc confort / Shutterstock

Ingrediente

  •  500 g fasole uscată albă
  • 1,5 l de supă de legume
  • 1/2 căpățână de usturoi tăiat în jumătate
  • 1 felie de ghimbir proaspăt
  • 1 ardei iute uscat
  • 1 ceapă, tăiată în jumătate pe lungime
  • foi de dafin
  • 1 buchet crenguțe de cimbru, legate într-un mănunchi
  • 1 crenguță de rozmarin proaspăt
  • un praf sau două de șofran
  • parmezan
  • 1 ou bătut ușor într-un castron rezistent la căldură
  • frunze de rozmarin și cimbru proaspăt tocate
  • parmezan ras, optional
  • Pentru pâinea prăjită cu usturoi
  • 6 felii de pâine de baghetă
  • ulei de masline
  • sare de mare
  • 1-2 căței de usturoi, tăiați în jumătate pe lungime

Mod de preparare

Se înmoaie în apă rece peste noapte fasolea uscată rapid fasolea uscată. Apoi se aruncă apa, se adaugă supa de legume, usturoiul și parmezanul. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la mic și se lasă să fiarbă, acoperit, timp de aproximativ 40 de minute sau doar până când fasolea este fragedă.

În timp ce se gătește fasolea, se prăjește pâinea. Se unge generos fundul unei tigaii cu ulei de măsline și se prăjește pâinea pe ambele părți până devine aurie. Se freacă vârfurile pâinii cu părțile tăiate ale usturoiului și se asezonează cu sare de mare. Se lasă deoparte.

Se scot ierburile aromatice din oala de fasole. Se pune o parte din supa fierbinte în oul bătut pentru a-l tempera, în timp ce se amestecă încontinuu. După aceea se adaugă 2-3 căni de supă fierbinte și se toarnă totul înapoi în fasole. Se amestecă pentru a se combina. 

Se pun o felie sau două de pâine pe fundul vasului și deasupra fasole. Se adaugă parmezan ras.

Sandvici cu ton

Tonul este o sursă importantă de proteine și de aizi esențiali Omega-3. Dacă îi adaugi și câteva legume vei avea o masă foarte gustoasă. Sandviciul cu ton este una dintre acele rețete ieftine care poate fi o cină complexă.

Sandviciul cald cu ton servit pe o farfurie albă
Sandviciul cald cu ton se mănâncă imediat ce este scos din cuptor / Shuttrstock

Ingrediente

  • 340 g ton din conservă scurs
  • 1 ceapă roșie tocată
  • 50 g  țelină tocată mărunt
  • 70 g maioneză 
  • sare
  • piper proaspăt măcinat
  • suc de lămâie
  • 8 felii subțiri de pâine de secară
  • unt moale
  • 4-8 felii subțiri de roșii
  • 4-8 felii subțiri de ceapa roșie
  • 8 felii de brânză la alegere (provolone și/sau cheddar afumat)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pun feliile de roșii pe prosop de hârtie pentru a se scurge.

Tonul scurs se pune într-un castron și se amestecă cu o furculiță. Se adaugă ceapa și țelina și se amestecă. Apoi se pun maioneza și sucul de lămâie. Se amestecă bine și se condimentează cu sare și piper după gust.

Se unge o parte a celor 8 felii de pâine de secară. Se întoarce pâinea astfel încât partea unsă cu unt să fie pe tavă. Se pune o lingură de salată de ton pe partea neunsă a 4 felii de pâine și se întinde uniform.

Se acoperă fiecare sandviș cu 2 felii de roșii și cu ceapă roșie feliată subțire. Deasupra se pun feliile de brânză. Se acoperă cu pâinea rămasă, cu partea unsă cu unt este pe exterior.

Se pun într-o tavă și se dau la cuptor aproximativ 10 minute până când pâinea este aurie și brânza este topită. Se taie sandviciurile pe jumătate și se servesc imediat.

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine este o tartă sărată, specifică zonei Alsacia din Franța. Este foarte sățioasă, putând fi un prânz excelent chiar și la birou.

Quiche Lorraine pe o farfurie gri alături de tacâmuri
Quiche Lorraine se poate consuma atât caldă, cât și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g faina universala
  • 200 g unt rece, nesărat, tăiat în bucăți
  • 1 linguriță de sare
  • 1/4 cană plus 1 lingură de apă rece
  • Pentru umplutură
  • 6 felii de bacon, prăjite până devine crocante
  • 1 ceapă, decojită şi tocată
  • 250 g smântână
  • 250 ml lapte integral
  • 4 ouă mari, bătute usor
  • 300 g brânză Gruyere mărunțită
  • 120 g parmezan mărunțit
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt mărunțit
  • 1/4 linguriță de nucșoară proaspăt rasă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C.

Făina, untul și sarea se amestecă și se frământă până când nu mai rămân bucăți mari de unt. Se adaugă încet apa rece, frământând în continuare, până când aluatul este omogen.

Pe o suprafață presărată cu făină se întinde aluatul într-un cerc suficient de mare pentru a se potrivi în forma de plăcintă, atârnând peste margini. Puneți ușor aluatul în formă. Se taie orice exces de aluat și se apasă partea superioară astfel încât să stea lipit de formă.

Se pune o bucată de hârtie de copt în partea de jos a formei, peste aluat și se umple cu fasole uscată sau orez. Se dă la cuptor 10 minute. Apoi se lasă deoparte.

Se dă cuptorul la 180°C.

Se amestecă smântâna, laptele și ouăle cu telul. Se condimentează cu sare, piper și nucșoară. Se lasă deoparte.

Se taie mărunt baconul și se presară peste aluat împreună cu ceapa. Se combină cele două tipuri de brânzeturi și se presară uniform peste bacon și ceapă. Se toarnă deasupra amestecul de smântână. Se dă la cuptor pentru aproximativ 50 de minute. Quiche-ul va fi auriu deasupra.

Paste cu kale și pancetta

Aceasta este una dintre acele rețete ieftine cu care poți să impresionezi și oaspeții. Pastele cu kale și pancetta și cremoase, cu o aromă complexă.

Paste kale pancetta servite într-o farfurie gri
Poți folosi orice fel de paste pentru această rețetă / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g pancetta tocată (sau bacon)
  • 6 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 varză kale tocata
  • 120 g smântână
  • 3 linguri de suc de lămâie
  • 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu
  • 400 g spaghete, fierte al dente
  • sare
  • piper
  • parmezan ras, pentru servire

Mod de preparare

Pancetta se călește la foc mediu până devine crocantă. Se reduce focul și se adaugă usturoiul tocat. Se călește timp de 1-2 minute. 

Se adaugă varza mărunțită în tigaie, se amestecă cu pancetta și usturoiul și se lasă să se călească în continuare până când varza este aproape gata.

Se pun smântâna, sucul de lămâie și fulgii de ardei roșu și se amestecă până se omogenizează. Se amestecă spaghetele gătite cu kale și pancetta. Se adaugă sare și piper după gust. Se servește cu parmezan și lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ce pot găti copiii singuri
Ce pot găti copiii singuri. 5 rețete pentru toate vârstele și gusturile
Ce pot găti copiii singuri. 5 rețete pentru toate vârstele și gusturile
Ingrediente pentru rețete keto pentru cină
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
rețete de mic dejun pe care le poți face de seara, puse pe o farfurie albă
3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide
3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide