5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
Să gătești rețete ieftine nu înseamnă că trebuie să mănânci preparate fără gust. Cu puțină imaginație poți să ai mese delicioase și bogate din punct de vedere nutritiv. Descoperă și tu 5 rețete ieftine și gustoase. Aceste preparate se pregătesc într-un mod simplu și rapid.
Puțină economie nu strică niciodată, așa că dacă ai un buget alocat pentru hrană atunci sigur cauți rețete ieftine pe care să le gătești pentru familia ta.
Dacă alegi preparate bogate în legume vei obține un meniu hrănitor, aromat și gustos. Inspiră-te din cele 5 rețete ieftine pe care ți le recomandăm.
Macaroane cu brânză, varianta americană
Varianta americană de macaroane cu brânză este puțin mai complexă din punctul de vedere al preparării, dar este mult mai cremoasă.
Ingrediente
- 500 g paste de dimensiuni mici
- 50 g unt topit
- 50 g făină
- 500 ml lapte
- 500 g cașcaval mărunțit (de preferat cheddar)
- sare
- piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se fierb pastele al dente în multă apă clocotită cu sare. Apoi se scurg. Untul se topește la foc mediu într-o oală sufiecient de mare pentru întreg preparatul. Se pune făina și se amestecă un minut.
Nu trebuie să se ardă. Se pune încet laptele în timp ce se amestecă cu un tel până când nu mai sunt cocoloașe. Se lasă până când amestecul se îngroașă.
Când începe să clocotească se ia de pe foc. Se pune brânza și se amestecă până când se topește complet. Se asezonează cu sare și piper și se pun pastele. Se servesc fierbinți.
Fasole cu pâine prăjită cu usturoi
Fasolea este o sursă excelentă de proteine vegetale, de vitamine și minerale. Această rețetă se adaptează ușor, așa încât poți pune ce condimente ai prin casă.
Ingrediente
- 500 g fasole uscată albă
- 1,5 l de supă de legume
- 1/2 căpățână de usturoi tăiat în jumătate
- 1 felie de ghimbir proaspăt
- 1 ardei iute uscat
- 1 ceapă, tăiată în jumătate pe lungime
- foi de dafin
- 1 buchet crenguțe de cimbru, legate într-un mănunchi
- 1 crenguță de rozmarin proaspăt
- un praf sau două de șofran
- parmezan
- 1 ou bătut ușor într-un castron rezistent la căldură
- frunze de rozmarin și cimbru proaspăt tocate
- parmezan ras, optional
- Pentru pâinea prăjită cu usturoi
- 6 felii de pâine de baghetă
- ulei de masline
- sare de mare
- 1-2 căței de usturoi, tăiați în jumătate pe lungime
Mod de preparare
Se înmoaie în apă rece peste noapte fasolea uscată rapid fasolea uscată. Apoi se aruncă apa, se adaugă supa de legume, usturoiul și parmezanul. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la mic și se lasă să fiarbă, acoperit, timp de aproximativ 40 de minute sau doar până când fasolea este fragedă.
În timp ce se gătește fasolea, se prăjește pâinea. Se unge generos fundul unei tigaii cu ulei de măsline și se prăjește pâinea pe ambele părți până devine aurie. Se freacă vârfurile pâinii cu părțile tăiate ale usturoiului și se asezonează cu sare de mare. Se lasă deoparte.
Se scot ierburile aromatice din oala de fasole. Se pune o parte din supa fierbinte în oul bătut pentru a-l tempera, în timp ce se amestecă încontinuu. După aceea se adaugă 2-3 căni de supă fierbinte și se toarnă totul înapoi în fasole. Se amestecă pentru a se combina.
Se pun o felie sau două de pâine pe fundul vasului și deasupra fasole. Se adaugă parmezan ras.
Sandvici cu ton
Tonul este o sursă importantă de proteine și de aizi esențiali Omega-3. Dacă îi adaugi și câteva legume vei avea o masă foarte gustoasă. Sandviciul cu ton este una dintre acele rețete ieftine care poate fi o cină complexă.
Ingrediente
- 340 g ton din conservă scurs
- 1 ceapă roșie tocată
- 50 g țelină tocată mărunt
- 70 g maioneză
- sare
- piper proaspăt măcinat
- suc de lămâie
- 8 felii subțiri de pâine de secară
- unt moale
- 4-8 felii subțiri de roșii
- 4-8 felii subțiri de ceapa roșie
- 8 felii de brânză la alegere (provolone și/sau cheddar afumat)
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pun feliile de roșii pe prosop de hârtie pentru a se scurge.
Tonul scurs se pune într-un castron și se amestecă cu o furculiță. Se adaugă ceapa și țelina și se amestecă. Apoi se pun maioneza și sucul de lămâie. Se amestecă bine și se condimentează cu sare și piper după gust.
Se unge o parte a celor 8 felii de pâine de secară. Se întoarce pâinea astfel încât partea unsă cu unt să fie pe tavă. Se pune o lingură de salată de ton pe partea neunsă a 4 felii de pâine și se întinde uniform.
Se acoperă fiecare sandviș cu 2 felii de roșii și cu ceapă roșie feliată subțire. Deasupra se pun feliile de brânză. Se acoperă cu pâinea rămasă, cu partea unsă cu unt este pe exterior.
Se pun într-o tavă și se dau la cuptor aproximativ 10 minute până când pâinea este aurie și brânza este topită. Se taie sandviciurile pe jumătate și se servesc imediat.
Quiche Lorraine
Quiche Lorraine este o tartă sărată, specifică zonei Alsacia din Franța. Este foarte sățioasă, putând fi un prânz excelent chiar și la birou.
Ingrediente
- 400 g faina universala
- 200 g unt rece, nesărat, tăiat în bucăți
- 1 linguriță de sare
- 1/4 cană plus 1 lingură de apă rece
- Pentru umplutură
- 6 felii de bacon, prăjite până devine crocante
- 1 ceapă, decojită şi tocată
- 250 g smântână
- 250 ml lapte integral
- 4 ouă mari, bătute usor
- 300 g brânză Gruyere mărunțită
- 120 g parmezan mărunțit
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt mărunțit
- 1/4 linguriță de nucșoară proaspăt rasă
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C.
Făina, untul și sarea se amestecă și se frământă până când nu mai rămân bucăți mari de unt. Se adaugă încet apa rece, frământând în continuare, până când aluatul este omogen.
Pe o suprafață presărată cu făină se întinde aluatul într-un cerc suficient de mare pentru a se potrivi în forma de plăcintă, atârnând peste margini. Puneți ușor aluatul în formă. Se taie orice exces de aluat și se apasă partea superioară astfel încât să stea lipit de formă.
Se pune o bucată de hârtie de copt în partea de jos a formei, peste aluat și se umple cu fasole uscată sau orez. Se dă la cuptor 10 minute. Apoi se lasă deoparte.
Se dă cuptorul la 180°C.
Se amestecă smântâna, laptele și ouăle cu telul. Se condimentează cu sare, piper și nucșoară. Se lasă deoparte.
Se taie mărunt baconul și se presară peste aluat împreună cu ceapa. Se combină cele două tipuri de brânzeturi și se presară uniform peste bacon și ceapă. Se toarnă deasupra amestecul de smântână. Se dă la cuptor pentru aproximativ 50 de minute. Quiche-ul va fi auriu deasupra.
Paste cu kale și pancetta
Aceasta este una dintre acele rețete ieftine cu care poți să impresionezi și oaspeții. Pastele cu kale și pancetta și cremoase, cu o aromă complexă.
Ingrediente
- 500 g pancetta tocată (sau bacon)
- 6 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 varză kale tocata
- 120 g smântână
- 3 linguri de suc de lămâie
- 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu
- 400 g spaghete, fierte al dente
- sare
- piper
- parmezan ras, pentru servire
Mod de preparare
Pancetta se călește la foc mediu până devine crocantă. Se reduce focul și se adaugă usturoiul tocat. Se călește timp de 1-2 minute.
Se adaugă varza mărunțită în tigaie, se amestecă cu pancetta și usturoiul și se lasă să se călească în continuare până când varza este aproape gata.
Se pun smântâna, sucul de lămâie și fulgii de ardei roșu și se amestecă până se omogenizează. Se amestecă spaghetele gătite cu kale și pancetta. Se adaugă sare și piper după gust. Se servește cu parmezan și lămâie.