7 idei de mâncare la pachet. Preparate pe care să le iei la birou atunci când ții post
Postul este o perioadă în care trebuie să îți pui creativitatea la contribuție. Dacă vrei să prepari mâncare pentru pachetul de la birou trebuie să cauți variante cu un aspect plăcut și sățioase. Îți propunem 7 idei de mâncare la pachet. Preparate perfecte pe care să le iei la birou atunci când ții post
Pachetul pentru birou trebuie să fie ușor de transportat, eventual să poată fi consumat fără a fi încălzit. Mâncarea trebuie să fie sățioasă și să aibă un raport echilibrat de nutrienți.
De asemenea, prea mulți carbohidrați nu sunt recomandați pentru că nu ai vrea să ți se facă somn după masă.
Jambalaya vegană
Bucură-te de un preparat delicios pe bază de plante cu acest orez și fasole. Are toți nutrienții de care ai nevoie într-o zi, precum și cu fier, vitamina C și fibre.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline
- 180 g ceapă tocată mărunt
- 1 țelină, tocată mărunt
- 1 ardei galben, tocat
- 2 linguri de boia afumată
- ½ linguriță fulgi de ardei iute
- ½ linguriță de oregano uscat
- 115 g orez basmati brun
- 400 g roșii tocate din conservă
- 2 căței de usturoi, rași fin
- 400 g fasole, scursă și clătită
- Pătrunjel proaspăt, tocat
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mare și se călesc ceapa, țelina și ardeiul, amestecând din când în când, timp de 5 minute până încep să se înmoaie. Apoi se pun condimentele, orezul, roșiile și 250 ml apă. Se amestecă și se pun usturoiul, fasolea.
Se lasă să fiarbă, apoi se acoperă și se lasă să se gătească 25 de minute până când orezul este fraged și a absorbit cea mai mare parte din lichid. Se amestecă pătrunjelul și se servește fierbinte.
Fajitas vegane
Este o versiune vegană și are toate aromele preparatului clasic mexican. Este un fel de mâncare cu gusturi complexe, plin de vitamine.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei vegetal
- 2 ardei roșu sau galben, tăiați fâșii
- 1 ceapă roșie, feliată
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- ½ linguriță de pudră de ardei iute
- ½ linguriță de boia afumată
- ½ linguriță de chimen măcinat
- zeama de la 1 limetă
- 400 g fasole neagră, clătită și scursă
- coriandru proaspăt tocat mărunt
- 4 tortilla mari
- 1 avocado, feliat
- iaurt vegetal (opțional)
Mod de preparare
Se încălzește uleiul într-o tigaie și se călesc ardeii și ceapa la foc mediu până când se înmoaie, aproximativ 6-8 minute. Apoi se adaugă usturoiul și condimentele și se mai lasă încă 1 minut. După aceea se pune jumătate din sucul de limetă și se asezonează. Se transferă într-un vas de servire și se păstrează la cald în timp ce încălzești fasolea.
Se pune fasolea neagră în aceeași tigaie și se adaugă restul de suc de limetă. Se condimentează bine și se amestecă până se încălzește. Se amestecă cu o parte din coriandru.
Se încălzește tortilla în cuptorul cu microunde. Apoi se pune în fiecare compoziție cu ardei și cu fasole, avocado, iaurt vegan și restul de coriandru.
Cartofi copți cu boia
Boiaua de ardei afumată adaugă aromă acestor cartofi crocanți. Sunt perfecți alături de o salată verde sau de o salată de murături. Încearcă și cele 5 idei pentru masa de prânz.
Ingrediente
- 1,5 kg de cartofi, curățați și tăiați în jumătăți sau sferturi, în funcție de dimensiune
- 100 ml ulei de măsline
- 2 linguri de boia afumată
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pun cartofii într-o oală cu apă rece și sare și se fierb 5 minute din momentul în care apa clocotește. Trebuie să fie parțial fragezi. Se scurg și se lasă câteva minute într-0 strecurătoare pentru a se usca. Se pun cartofii înapoi în oală, se adaugă uleiul, boiaua de ardei și sare și piper din belșug.
Se acoperă cu un capac, apoi se agită oala pentru ca toți cartofii să se ungă uniform cu ulei și boia. După aceea se pun cartofii într-o tavă mare. Se răzuiește toată compoziția de pe oală și se pune în tavă. Se dau la cuptor 1 oră și 15 minute, întorcându-se la jumătatea timpului. Se servesc calzi.
Broccoli prăjit cu humus
Combinația de broccoli cu quinoa este foarte hrănitoare. Texturile celor două sunt completate de cea cremoasă a humusului care este și o sursă bună de proteină.
Ingrediente
- 400 g buchetele de conopidă și broccoli
- 2 linguri de ulei de măsline
- 250 g quinoa fiartă
- 2 sfecle roșii fiarte, feliate
- spanac proaspăt
- 10 nuci prăjite și tocate
- 2 linguri de tahini
- 3 linguri de hummus
- zeama de la 1/2 de lămâie
- 1/2 de lămâie tăiată felii
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pun conopida și broccoli într-o tavă mare cu ulei și un strop de sare de mare. Se dă la cuptor 25-30 de minute până se rumenesc și sunt fragede. Se lasă să se răcească complet.
În fiecare dintre cele 2 boluri se pune jumătate din cantitatea de quinoa. Deasupra se așează feliile de sfeclă roșie, urmate de spanac, conopida, broccoli și nuca. Se amestecă tahini, humusul, sucul de lămâie și 1 lingură de apă într-un bol mic. Se adaugă peste boluri înainte de consum. Se servesc cu felii de lămâie.
Salată Tex-Mex de cartofi dulci
Această salată vegană consistentă este bogată în folați, fibre și vitamina C, plus că are o mulțime de arome și texturi interesante.
Ingrediente
- 600 g de cartofi dulci, tăiați în bucăți egale
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță de fulgi de ardei iute
- 400 g fasole neagră, scursă și clătită
- 200 g porumb dulce, scurs și clătit
- 2 avocado, tocate
- 250 g roșii, tăiate în bucăți
- 1 ceapă roșie mică, feliată subțire
- coriandru, tocat grosier
- zeama de la 1 limetă
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 200°C. Pe o tavă de copt, se pun cartofii dulci cu 1 lingură de ulei, fulgii de ardei iute, sare de mare și piper. Se amestecă și se coc 30 de minute până se înmoaie.
Până cartofii dulci sunt aproape gata, se combină ingredientele rămase într-un castron mare cu lingura de ulei rămasă și se condimentează bine. Se amestecă totul bine. Se împarte salata în mod egal între farfurii. Află mai multe și despre beneficiile cartofilor dulci.
Paste cremoase vegane
Aceste paste cremoase vegane sunt masa perfectă pentru pachetul de la birou. Sunt îmbrăcate într-un sos de fasole albă delicios, reconfortant, sănătos și ușor de făcut.
Ingrediente
- 600 g paste mici
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă galbenă mică, tocată
- 400 g buchetele de broccoli tocate
- 50 g semințe de pin prăjite
- felii de lămâie, pentru servire
- Pentru sosul cremos
- 400 g fasole albă fiartă, scursă și clătită
- 60 g supă de legume
- 3 linguri de suc proaspăt de lămâie
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 50 g drojdie nutritivă
- 1 cățel de usturoi, tocat
- ¼ linguriță de praf de ceapă
- ½ linguriță de sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare
Într-un blender, se combină fasolea albă, supa de legume, sucul de lămâie, uleiul de măsline, drojdia nutritivă, usturoiul, praful de ceapă, sarea și piperul și se procesează până se omogenizează. Se lasă deoparte.
Se pune la fiert o oală mare cu apă cu sare. Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scurg și se lasă deoparte.
Se încinge 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă ceapa și se călește până se înmoaie, aproximativ 5 minute.
Se amestecă broccoli și se lasă încă 3- 5 minute sau până când se înmoaie. Se pun 2-3 linguri de apă, se acoperă și se oprește focul. Se lasă să se aburească 2- 3 minute. Apoi se pun pastele , ¾ din sos și supă de legume dacă este prea puțin sos.
Se asezonează cu sare, piper și suc de lămâie. Se servește cu semințe de pin presărate deasupra și felii de lămâie.
Salată de conopidă prăjită
Salata consistentă de conopidă are gusturile accentuate de ceapa murată, rucola, caisele uscate și un dressing cremos de tahini.
Ingrediente
- 1 conopidă mică
- ulei de măsline extravirgin
- rucola
- 120 g linte verde
- felii de lămâie
- 110 g sos tahini
- 50 g ceapă murată
- 50 g semințe de pin
- 4 caise uscate sau curmale, tăiate cubulețe
- 50 g măsline tocate
- sare de mare
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C și se tapetează o tavă mare cu hârtie de copt. Se amestecă buchețelele de conopidă cu ulei de măsline și un praf de sare și piper și se dau la cuptor pentru 20 -25 de minute sau până când se rumenesc pe margini.
Într-un castron mediu, se pun rucola și conopida cu un strop de ulei de măsline, zeamă de lămâie și un praf de sare. Deasupra se pune ⅓ din sosul tahini. Se adaugă lintea, ceapa murată, nucile de pin, caisele și măslinele. Se pune restul de sos tahini. Se servește imediat.