Quiche Lorraine, tarta savuroasă a francezilor. Cum sa o faci la tine acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Quiche Lorraine este o tartă sărată specifică bucătăriei franțuzești, însă originea ei este de fapt germană. Prima dată s-a preparat în regatul medieval Lothringen, sub stăpânire germană, pe care francezii l-au redenumit ulterior Lorraine. Cuvântul „quiche” provine din germanul „Kuchen”, adică prăjitură.

Publicat: 17 septembrie 2022, 08:29 / Actualizat: 5 septembrie 2023, 16:52
Quiche Lorraine într-o formă de plăcintă, pe un blat rotund din lemn
Quiche Lorraine este o tartă franțuzeacă cu umplură cremoasă de brânză / Shutterstock

Quiche Lorraine original a fost o plăcintă cu umplutură. Compoziția se făcea dintr-un ou, smântână, și slănină afumată. Abia mai târziu s-a adăugat brânză la quiche lorraine. Atunci când i se adaugă ceapă, aceasta devine quiche alsacienne. Aluatul făcut inițial a fost cel de pâine, dar apoi a fost folosit cel de foitaj.

Astăzi, se găsesc multe sortimente de quiche, de la quiche lorraine, varianta originală, până la cele cu broccoli, ciuperci, șuncă și/sau fructe de mare ori cu somon. Ai ai rețeta unui quiche cu somon sub crustă de piure de cartofi.

Cele mai populare tipuri de quiche

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Quiche-ul poate fi servit ca aperitiv, la prânz, la micul-dejun sau drept gustare de seară. De asemenea, poți să îl consumi și rece și cald. Indiferent de cum alegi, gustul lui este delicioas. În plus, se face foarte rapid, mai ales dacă ai aluat de plăcintă congelat. Ingredientele sunt accesibile, iar preparatul final este destul de ieftin.

  • Quiche au Camembert – brânză Camembert, smântână și ouă
  • Quiche cu ciuperci – ciuperci, smântână și ouă
  • Quiche cu andive – andive, smântână, ouă și brânză
  • Quiche cu spanac – spanac, smântână și ouă
  • Quiche cu brânză Gruyère – brânză Gruyère, smântână, ouă, bacon
  • Quiche cu brânză – cremă de brânză, smântână, ouă, bacon
  • Quiche cu fructe de mare – creveți, crab sau homar, smâtână, ouă
  • Quiche cu ceapă – ceapă, smântână, ouă, brânză
  • Quiche cu praz – praz, smântână, ouă, brânză
  • Quiche au Roquefort – brânză Roquefort, smântână, ouă
  • Quiche comtoise – brânză Comte, smântână, ouă, bacon afumat
  • Quiche niçoise – hamsii, măsline, roșii, ouă, parmezan
  • Quiche Lorraine – smântână, ouă, bacon

Secretele unui quiche reușit

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont este calitatea aluatului pe care trebuie neapărat să îl ții la rece și să îl coci în prima fază protejându-l cu o hârtie de copt. Apoi, dacă folosești legume pentru umplutură, trebuie să le călești înainte și să alegi variante care nu sunt foarte zemoase. Dacă folosești verdețuri sau ierburi aromatice optează pentru cele proaspete în detrimentul celor uscate.

O altă rețetă la fel de iubită și ușor de preparat este cea de paratha, lipie indiană cu unt.

Ingrediente

Mod de preparare

Pe o suprafață ușor înfăinată, se rulează aluatul de plăcintă într-un cerc cu diametrul de 33 cm. Se transferă într-un vas de plăcintă cu diametrul de 22 cm, se introduc marginile dedesubt. Se dă la congelator pentru 30 de minute.

Între timp se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune tava cu aluatul pe o tavă de cuptor. Se pune deasupra ei hârtie de copt și o greutate și se dă la cuptor pentru 20 de minute sau până când marginile încep să devină aurii. Apoi se scot cu grijă hârtia și greutățile. Se lasă să se răcească.

Se reduce temperatura cuptorului la 160°C.

Pași pentru pregătirea compoziției

Într-o tigaie medie, se adaugă baconul. Se gătește la foc mediu până devine crocant, aproximativ 8 minute. Se scot cu o spatulă cu găuri pe prosoape de hârtie. Se păstrează puțină grăsime în tigaie și se dă focul mai mic. Se pune ceapa și se gătește la foc mediu până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Se ia de pe foc si se dă deoparte.

Într-un castron mediu, se adaugă ouăle și se bat până se omogenizează bine. Se adaugă smântâna, sarea, piperul negru, piperul cayenne și nucșoara. Se amestecă până se combină.

Se pune ceapa pe fundul crustei coapte. Deasupra se pune jumătate din cantitatea de bacon, toată brânza și apoi baconul rămas. Se toarnă amestecul de ouă deasupra.

Se dă la cuptor 50-55 de minute sau până când umplutura este umflată și aurie. Se lasă să se răcească cel putin 10 minute înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Coaja de portocală confiată
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
chec cu mere
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
baharat
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
pui portughez cu orez
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
baharat
05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
05:45
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
12 decembrie, 05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Măsuri de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Iaşi: Internări sistate şi apă oprită, din cauza unei bacterii
Măsuri de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Iaşi: Internări sistate şi apă oprită, din cauza unei bacterii
Măsuri de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Iaşi: Internări sistate şi apă oprită, din cauza unei bacterii
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Mireasa, sezon 12. Alexandru, dezamăgit că Iolanda nu a părăsit emisiunea pentru el: Eu mă pregăteam să vin să te iau
Mireasa, sezon 12. Alexandru, dezamăgit că Iolanda nu a părăsit emisiunea pentru el: „Eu mă pregăteam să vin să te iau”
Mireasa, sezon 12. Alexandru, dezamăgit că Iolanda nu a părăsit emisiunea pentru el: „Eu mă pregăteam să vin să te iau”
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
închide