Quiche Lorraine, tarta savuroasă a francezilor. Cum sa o faci la tine acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Quiche Lorraine este o tartă sărată specifică bucătăriei franțuzești, însă originea ei este de fapt germană. Prima dată s-a preparat în regatul medieval Lothringen, sub stăpânire germană, pe care francezii l-au redenumit ulterior Lorraine. Cuvântul „quiche” provine din germanul „Kuchen”, adică prăjitură.

Publicat: 17 septembrie 2022, 08:29 / Actualizat: 5 septembrie 2023, 16:52
Quiche Lorraine într-o formă de plăcintă, pe un blat rotund din lemn
Quiche Lorraine este o tartă franțuzeacă cu umplură cremoasă de brânză / Shutterstock

Quiche Lorraine original a fost o plăcintă cu umplutură. Compoziția se făcea dintr-un ou, smântână, și slănină afumată. Abia mai târziu s-a adăugat brânză la quiche lorraine. Atunci când i se adaugă ceapă, aceasta devine quiche alsacienne. Aluatul făcut inițial a fost cel de pâine, dar apoi a fost folosit cel de foitaj.

Astăzi, se găsesc multe sortimente de quiche, de la quiche lorraine, varianta originală, până la cele cu broccoli, ciuperci, șuncă și/sau fructe de mare ori cu somon. Ai ai rețeta unui quiche cu somon sub crustă de piure de cartofi.

Cele mai populare tipuri de quiche

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Quiche-ul poate fi servit ca aperitiv, la prânz, la micul-dejun sau drept gustare de seară. De asemenea, poți să îl consumi și rece și cald. Indiferent de cum alegi, gustul lui este delicioas. În plus, se face foarte rapid, mai ales dacă ai aluat de plăcintă congelat. Ingredientele sunt accesibile, iar preparatul final este destul de ieftin.

  • Quiche au Camembert – brânză Camembert, smântână și ouă
  • Quiche cu ciuperci – ciuperci, smântână și ouă
  • Quiche cu andive – andive, smântână, ouă și brânză
  • Quiche cu spanac – spanac, smântână și ouă
  • Quiche cu brânză Gruyère – brânză Gruyère, smântână, ouă, bacon
  • Quiche cu brânză – cremă de brânză, smântână, ouă, bacon
  • Quiche cu fructe de mare – creveți, crab sau homar, smâtână, ouă
  • Quiche cu ceapă – ceapă, smântână, ouă, brânză
  • Quiche cu praz – praz, smântână, ouă, brânză
  • Quiche au Roquefort – brânză Roquefort, smântână, ouă
  • Quiche comtoise – brânză Comte, smântână, ouă, bacon afumat
  • Quiche niçoise – hamsii, măsline, roșii, ouă, parmezan
  • Quiche Lorraine – smântână, ouă, bacon

Secretele unui quiche reușit

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont este calitatea aluatului pe care trebuie neapărat să îl ții la rece și să îl coci în prima fază protejându-l cu o hârtie de copt. Apoi, dacă folosești legume pentru umplutură, trebuie să le călești înainte și să alegi variante care nu sunt foarte zemoase. Dacă folosești verdețuri sau ierburi aromatice optează pentru cele proaspete în detrimentul celor uscate.

O altă rețetă la fel de iubită și ușor de preparat este cea de paratha, lipie indiană cu unt.

Ingrediente

Mod de preparare

Pe o suprafață ușor înfăinată, se rulează aluatul de plăcintă într-un cerc cu diametrul de 33 cm. Se transferă într-un vas de plăcintă cu diametrul de 22 cm, se introduc marginile dedesubt. Se dă la congelator pentru 30 de minute.

Între timp se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune tava cu aluatul pe o tavă de cuptor. Se pune deasupra ei hârtie de copt și o greutate și se dă la cuptor pentru 20 de minute sau până când marginile încep să devină aurii. Apoi se scot cu grijă hârtia și greutățile. Se lasă să se răcească.

Se reduce temperatura cuptorului la 160°C.

Pași pentru pregătirea compoziției

Într-o tigaie medie, se adaugă baconul. Se gătește la foc mediu până devine crocant, aproximativ 8 minute. Se scot cu o spatulă cu găuri pe prosoape de hârtie. Se păstrează puțină grăsime în tigaie și se dă focul mai mic. Se pune ceapa și se gătește la foc mediu până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Se ia de pe foc si se dă deoparte.

Într-un castron mediu, se adaugă ouăle și se bat până se omogenizează bine. Se adaugă smântâna, sarea, piperul negru, piperul cayenne și nucșoara. Se amestecă până se combină.

Se pune ceapa pe fundul crustei coapte. Deasupra se pune jumătate din cantitatea de bacon, toată brânza și apoi baconul rămas. Se toarnă amestecul de ouă deasupra.

Se dă la cuptor 50-55 de minute sau până când umplutura este umflată și aurie. Se lasă să se răcească cel putin 10 minute înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Muffins cu quinoa, brânză și spanac pe un tocător de lemn
Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent
Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent
Coulis de zmeură peste panna cotta în două boluri
Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant
Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz într-un vas ceramic, alb, cu lingură
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi în bol rustic, alături de vinete proaspete, roșii, usturoi și lămâie
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pâine naan cu usturoi
Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă
Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
File de somon preparat la airfryer
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie
05:58
Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun
Budincă de pepene roșu pe o farfurie
05:12
Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
2 septembrie, 06:35
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză în farfurie, alături de un bol cu smântână
2 septembrie, 05:31
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome
Pâine naan cu usturoi
1 septembrie, 05:48
Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă
urme albe pe vase
1 septembrie, 05:00
De ce apar urme albe pe vase după ce le speli la mașină. Sfaturi pentru a scăpa de ele De ce apar urme albe pe vase după ce le speli la mașină. Sfaturi pentru a scăpa de ele
Ardei umpluți cu cremă de brânză și bacon, decorați cu frunze de busuioc
31 august, 05:55
Ardei umpluți cu cremă de brânză și bacon, la cuptor Ardei umpluți cu cremă de brânză și bacon, la cuptor
Ruladă cu caise și brânză dulce porționată pe farfurie și pe platou, alături de o ceașcă de ceai și un bol cu caise
31 august, 05:04
Ruladă cu caise și brânză dulce. Un desert delicat și aromat Ruladă cu caise și brânză dulce. Un desert delicat și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
4 zodii care îmbină blândețea cu puterea interioară. Ce arată astrele
4 zodii care îmbină blândețea cu puterea interioară. Ce arată astrele
4 zodii care îmbină blândețea cu puterea interioară. Ce arată astrele
ANAF scoate la vânzare o casă cu două etaje şi un teren de 250mp, în Sibiu. Preţul cerut
ANAF scoate la vânzare o casă cu două etaje şi un teren de 250mp, în Sibiu. Preţul cerut
ANAF scoate la vânzare o casă cu două etaje şi un teren de 250mp, în Sibiu. Preţul cerut
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, o nouă aroganţă de mii de euro. Cum s-a putut afişa: amp;#8220;Vechituri”
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, o nouă aroganţă de mii de euro. Cum s-a putut afişa: amp;#8220;Vechituri”
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, o nouă aroganţă de mii de euro. Cum s-a putut afişa: amp;#8220;Vechituri”
EXCLUSIV Insula Iubirii: Secrete din culisele ultimului Bonfire al concurenților, chiar de la producătoarea Emilia Vlad
EXCLUSIV Insula Iubirii: Secrete din culisele ultimului Bonfire al concurenților, chiar de la producătoarea Emilia Vlad
EXCLUSIV Insula Iubirii: Secrete din culisele ultimului Bonfire al concurenților, chiar de la producătoarea Emilia Vlad
Hande Erçel a fost văzută pentru prima oară de când s-a despărțit de Hakan Sabanci. Ce a declarat vedeta
Hande Erçel a fost văzută pentru prima oară de când s-a despărțit de Hakan Sabanci. Ce a declarat vedeta
Hande Erçel a fost văzută pentru prima oară de când s-a despărțit de Hakan Sabanci. Ce a declarat vedeta
Puzzle-ul imposibil de rezolvat pentru AI. Oamenii îl termină în doar câteva secunde
Puzzle-ul imposibil de rezolvat pentru AI. Oamenii îl termină în doar câteva secunde
Puzzle-ul imposibil de rezolvat pentru AI. Oamenii îl termină în doar câteva secunde
Cine este singurul fotograf român acreditat la Festivalul de Film de la Veneția 2025. A reprezentat România pe plan internațional
Cine este singurul fotograf român acreditat la Festivalul de Film de la Veneția 2025. A reprezentat România pe plan internațional
Cine este singurul fotograf român acreditat la Festivalul de Film de la Veneția 2025. A reprezentat România pe plan internațional
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Camila Cabello a reacționat la reuniunea surpriză a trupei Fifth Harmony, la nouă ani după despărțirea fulgerătoare
Camila Cabello a reacționat la reuniunea surpriză a trupei Fifth Harmony, la nouă ani după despărțirea fulgerătoare
Camila Cabello a reacționat la reuniunea surpriză a trupei Fifth Harmony, la nouă ani după despărțirea fulgerătoare
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
fresh
Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă

Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă

Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă

De ce apar urme albe pe vase după ce le speli la mașină. Sfaturi pentru a scăpa de ele

De ce apar urme albe pe vase după ce le speli la mașină. Sfaturi pentru a scăpa de ele

Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome

Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome

Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă

Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă

Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun

Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun
închide