Quiche Lorraine, tarta savuroasă a francezilor. Cum sa o faci la tine acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Quiche Lorraine este o tartă sărată specifică bucătăriei franțuzești, însă originea ei este de fapt germană. Prima dată s-a preparat în regatul medieval Lothringen, sub stăpânire germană, pe care francezii l-au redenumit ulterior Lorraine. Cuvântul „quiche” provine din germanul „Kuchen”, adică prăjitură.

Publicat: 17 septembrie 2022, 08:29 / Actualizat: 5 septembrie 2023, 16:52
Quiche Lorraine într-o formă de plăcintă, pe un blat rotund din lemn
Quiche Lorraine este o tartă franțuzeacă cu umplură cremoasă de brânză / Shutterstock

Quiche Lorraine original a fost o plăcintă cu umplutură. Compoziția se făcea dintr-un ou, smântână, și slănină afumată. Abia mai târziu s-a adăugat brânză la quiche lorraine. Atunci când i se adaugă ceapă, aceasta devine quiche alsacienne. Aluatul făcut inițial a fost cel de pâine, dar apoi a fost folosit cel de foitaj.

Astăzi, se găsesc multe sortimente de quiche, de la quiche lorraine, varianta originală, până la cele cu broccoli, ciuperci, șuncă și/sau fructe de mare ori cu somon. Ai ai rețeta unui quiche cu somon sub crustă de piure de cartofi.

Cele mai populare tipuri de quiche

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Quiche-ul poate fi servit ca aperitiv, la prânz, la micul-dejun sau drept gustare de seară. De asemenea, poți să îl consumi și rece și cald. Indiferent de cum alegi, gustul lui este delicioas. În plus, se face foarte rapid, mai ales dacă ai aluat de plăcintă congelat. Ingredientele sunt accesibile, iar preparatul final este destul de ieftin.

  • Quiche au Camembert – brânză Camembert, smântână și ouă
  • Quiche cu ciuperci – ciuperci, smântână și ouă
  • Quiche cu andive – andive, smântână, ouă și brânză
  • Quiche cu spanac – spanac, smântână și ouă
  • Quiche cu brânză Gruyère – brânză Gruyère, smântână, ouă, bacon
  • Quiche cu brânză – cremă de brânză, smântână, ouă, bacon
  • Quiche cu fructe de mare – creveți, crab sau homar, smâtână, ouă
  • Quiche cu ceapă – ceapă, smântână, ouă, brânză
  • Quiche cu praz – praz, smântână, ouă, brânză
  • Quiche au Roquefort – brânză Roquefort, smântână, ouă
  • Quiche comtoise – brânză Comte, smântână, ouă, bacon afumat
  • Quiche niçoise – hamsii, măsline, roșii, ouă, parmezan
  • Quiche Lorraine – smântână, ouă, bacon

Secretele unui quiche reușit

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont este calitatea aluatului pe care trebuie neapărat să îl ții la rece și să îl coci în prima fază protejându-l cu o hârtie de copt. Apoi, dacă folosești legume pentru umplutură, trebuie să le călești înainte și să alegi variante care nu sunt foarte zemoase. Dacă folosești verdețuri sau ierburi aromatice optează pentru cele proaspete în detrimentul celor uscate.

O altă rețetă la fel de iubită și ușor de preparat este cea de paratha, lipie indiană cu unt.

Ingrediente

Mod de preparare

Pe o suprafață ușor înfăinată, se rulează aluatul de plăcintă într-un cerc cu diametrul de 33 cm. Se transferă într-un vas de plăcintă cu diametrul de 22 cm, se introduc marginile dedesubt. Se dă la congelator pentru 30 de minute.

Între timp se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune tava cu aluatul pe o tavă de cuptor. Se pune deasupra ei hârtie de copt și o greutate și se dă la cuptor pentru 20 de minute sau până când marginile încep să devină aurii. Apoi se scot cu grijă hârtia și greutățile. Se lasă să se răcească.

Se reduce temperatura cuptorului la 160°C.

Pași pentru pregătirea compoziției

Într-o tigaie medie, se adaugă baconul. Se gătește la foc mediu până devine crocant, aproximativ 8 minute. Se scot cu o spatulă cu găuri pe prosoape de hârtie. Se păstrează puțină grăsime în tigaie și se dă focul mai mic. Se pune ceapa și se gătește la foc mediu până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Se ia de pe foc si se dă deoparte.

Într-un castron mediu, se adaugă ouăle și se bat până se omogenizează bine. Se adaugă smântâna, sarea, piperul negru, piperul cayenne și nucșoara. Se amestecă până se combină.

Se pune ceapa pe fundul crustei coapte. Deasupra se pune jumătate din cantitatea de bacon, toată brânza și apoi baconul rămas. Se toarnă amestecul de ouă deasupra.

Se dă la cuptor 50-55 de minute sau până când umplutura este umflată și aurie. Se lasă să se răcească cel putin 10 minute înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
O fată din Botoşani a intrat în șoc anafilactic după o înțepătură de albină, în timp ce era live pe TikTok. Un medic a văzut totul şi a sunat la 112
O fată din Botoşani a intrat în șoc anafilactic după o înțepătură de albină, în timp ce era live pe TikTok. Un medic a văzut totul şi a sunat la 112
O fată din Botoşani a intrat în șoc anafilactic după o înțepătură de albină, în timp ce era live pe TikTok. Un medic a văzut totul şi a sunat la 112
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Horoscop zilnic 12 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 12 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 12 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
închide