Plăcintă cu mere, fără zahăr. Desertul de care nu te mai saturi
Rețeta de plăcintă cu mere, fără zahăr este ideală pentru perioadele în care vrei să scapi de kilogramele în plus. Aceasta este unul dintre deserturile pe care poți să îl faci în orice perioadă a anului. În anotimpurile reci este perfectă cu câteva nuci caramelizate și multă scorțișoară, când afară este caldă se potrivește perfect cu o cupă de înghețată.
Pe cât este de delicioasă, pe atât de multe calorii are. Nu trebuie să eviți acest desert doar din cauza aportului caloric, ci îl poți modifica astfel încât să fie mai prietenos cu silueta. Există posibilitatea de a limita caloriile folosind în loc de zahăr stevia sau alt îndulcitor natural.
Varianta de plăcintă cu mere fără zahăr pe care ți-o propunem este mult mai sănătoasă pentru că necesită mult mai puțin aluat decât cele clasice. Se folosește puțin pentru partea de jos a desertului și o cantitate și mai mică pentru decor. În plus, aspectul pe care îl va avea plăcinta va fi mult mai elegant.
Pentru aluat poți folosi aluat congelat din comerț sau îl poți face chiar tu. Dacă alegi prima variantă citește cu atenție lista de ingrediente de pe ambalaj și asigură-te că nu are zahăr în compoziție și nici grăsimi periculoase pentru sănătate.
Ingrediente
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Merele se spală, se scot semințele și cotorul și se taie în felii subțiri. Se stropesc cu sucul de lămâie pentru a preveni oxidarea.
Într-un castron mediu se amestecă stevia, scorțișoara, nucșoara, sarea și făina. Se presară amestecul peste mere și se amestecă pentru a se omogeniza. Se adaugă apoi extractul de vanilie.
Cum se asamblează plăcinta cu mere, fără zahăr
Se întinde foaia de plăcintă și se așează într-o tavă. Se perforează cu o furculiță. Se toarnă amestecul de mere. Deasupra se pun bucăți de unt.
Se întinde celălalt aluat de plăcintă și se taie fâșii de 2 cm. Se creează un model cu zăbrele, alternând benzile de aluat.
Într-un castron mic, se amestecă laptele cu oul și se bat pentru a se omogeniza. Cu ajutorul unei pensule de patiserie se unge partea de sus a aluatului cu compoziția de ou și lapte.
Se dă la cuptor pentru 15 minute la 220°C. Apoi se scoate din cuptor și se înfășoară marginile cu folie de aluminiu. Se dă înapoi la cuptor și se mai coace încă 15 minute sau până când aluatul devine se rumenește frumos.
Se lasă să se răcească complet înainte de a se tăia.
În cazul în care preferi varianta de plăcintă sărată, îți propune rețeta de plăcinte cu cartofi, coapte la tigaie.
Cum alegi merele potrivite pentru plăcintă
Arunci când alegi merele pentru plăcintă trebuie să ții cont de textura acestora și de gust. Cele foarte dulci, sfărâmicioase și suculente nu sunt potrivite pentru gătirea termică. Dintre soiurile românești, merele domnești sunt cele mai bune pentru plăcinte, tarte sau ștrudele. Dintre soiurile de import poți alege: Baldwin, Cameo, Empire, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Jonagold, Jonathan, Orin, Rome Beauty, Cortland, Honeycrisp, Honeygold, Crispin, Melrose, Pink Lady.
Nu este neapărată nevoie să folosești un singur tip de mere pentru aceeași plăcintă. Este chiar recomandat să le combini pentru ca gustul să fie unul mai complex. De obicei, cele mai dulci merg bine cu cele mai acrișoare. Trebuie doar să ai grijă să găsești echilibrul perfect între cele două gusturi.
De asemenea, află de aici mai multe trucuri pentru momentul în care te decizi să coci deserturi.