Rețetă de colivă ca la mănăstire pentru Moșii de vară. Ce să adaugi pentru un gust aparte

Moșii de Vară, cunoscuți și sub numele de Moșii de Sâmedru sau Moșii de Rusalii, reprezintă una dintre cele mai importante sărbători dedicate pomenirii morților în tradiția creștin-ortodoxă românească. Este momentul în care se face colivă ca la mănăstire pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Colivă preparată după o rețetă mănăstirească pentru Moșii de vară, alături de un îngeraș
Coliva se decorează de obicei cu o cruce în centrul platoului / Shutterstock

Moșii de Vară sunt Această sărbătoare sunt celebrați întotdeauna în sâmbăta înaintea Rusaliilor, la 50 de zile după Paști, și reprezintă un moment în care se cinstesc și se pomenesc sufletele celor adormiți.

În această zi, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujbe speciale de pomenire. Se aduc ofrande pentru sufletele celor adormiți, care includ colivă, colaci, fructe, vin și alte alimente. După slujbă, se face o pomenire generală a morților, iar preotul binecuvântează mâncarea adusă de credincioși.

Coliva este preparatul central al Moșilor de Vară, simbolizând trupul celor decedați și speranța învierii. Se prepară din grâu fiert, îndulcit cu zahăr și aromatizat cu vanilie, coajă de lămâie și nucă măcinată. Coliva este binecuvântată în biserică și împărțită credincioșilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețetă de colivă ca la mănăstire

Coliva pregătită la mănăstire are un gust deosebit, datorită atenției la detalii și ingredientelor de calitate folosite.

Ingrediente

  • 500 g arpacaș
  • 1,5 l apă
  • 250 g zahăr
  • 200 g nucă măcinată
  • 100 g stafide (opțional)
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 praf de sare
  • scorțișoară (opțional, pentru decor)
  • zahăr pudră (pentru decor).
Citește și

Mod de preparare

Se pun pune arpacașul într-o sită și se spală bine sub jet de apă rece, amestecându-l cu mâna pentru a elimina impuritățile și amidonul până când apa care iese din sită este clară.

Într-o oală mare, se pun apa și grâul și un praf de sare. Apoi se pune la foc mediu și se lasă până când ajunge la punctul de fierbere. După aceea, se reduce focul la maximum și se lasă să fiarbă la foc mic, încet, amestecând din când în când. După două ore se verifică dacă grâul este moale. Dacă apa se evaporă înainte ca grâul să fie complet fiert, se mai poate adăuga treptat apă fierbinte.

După aceea, se stinge focul și se acoperă oala. Se lasă așa până când arpacașul se răcește complet. După ce grâul s-a răcit, se adaugă zahărul și se amestecă bine până când se dizolvă complet. După aceea, se pun mirodeniile și nuca și se încorporează în compoziție.

Apoi se pune coliva pe un platou și se nivelează cu o spatulă. Deasupra se presară un strat subțire de zahăr pudră, folosind o sită fină. Se decorează cu scorțișoară, nucă măcinată sau alte ingrediente decorative. La mănăstiri, se folosește adesea și un model de cruce făcut din cacao sau bomboane mici, pentru a sublinia semnificația religioasă a preparatului. Se păstrează la rece.

Idei simple de ornat coliva

Ornarea colivei este o parte importantă a prezentării acestui preparat tradițional, simbolizând respectul și solemnitatea ritualurilor de pomenire. Cea mai simplă variantă este să faci o cruce din pudră de cacao sau scorțișoară.

Este mai ușor dacă ai un șablon, dar poți și să presari pur și simplu cacao sau scorțișoară în formă de cruce pe suprafața colivei. Șablonul îl poți face și tu dintr-o coală de hârtie pe care o decupezi sub formă de cruce.

Mai poți face crucea din nucă măcinată sau zahăr pudră. Dacă vrei poți să evidențiezi marginile crucii cu bomboane colorate, de ciocolată sau cu bucăți de nucă.

Variantele mai moderne de decorat coliva include presărarea de fulgi de cocos pe toată suprafața sau așezarea de bucăți mici de fructe uscate (stafide, caise, smochine) sub diverse modele.

Marginile colivei pot fi decorate cu un rând de nucă măcinată de-a lungul marginii colivei, iar în interiorul acestui rând, se pot pune stafide.

Oricum ai decora coliva asigură-te că alegi simboluri simple și relevante, cum ar fi cruci, flori sau alte elemente care au o semnificație religioasă sau culturală. Folosește culori contrastante pentru a evidenția modelele decorative. Cea mai simplă combinație este de zahăr pudră alb peste cacao.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec cu dovlecei și măsline verzi porționat
Chec cu dovlecei și măsline verzi. Un aperitiv cu aromă mediteraneeană
Chec cu dovlecei și măsline verzi. Un aperitiv cu aromă mediteraneeană
Sorbet de zmeură în bol alb, decorat cu zmeură proaspătă și mentă, alături de linguriță și un bol cu zmeură
Sorbet de zmeură. Rețetă clasică de desert răcoritor cu fructe
Sorbet de zmeură. Rețetă clasică de desert răcoritor cu fructe
Chec umed cu coacăze negre porționat
Chec umed cu coacăze negre. Un desert de vară delicios și răcoros
Chec umed cu coacăze negre. Un desert de vară delicios și răcoros
O farfurie cu un preparat cu pește pentru a ilustra un articol despre sosuri pentru pește.
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Boeuf Bourguignon în bol rustic cu pâine, ciuperci și roșii
Boeuf Bourguignon. Rețetă de tocăniță din bucătăria franceză
Boeuf Bourguignon. Rețetă de tocăniță din bucătăria franceză
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colivă pusă pe o farfurie albă și pudrată cu zahăr
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
Colivă cu nucă puse în două vase diferite
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
Colivă tradițională în două vase de sticlă
Galerie foto
Colivă. Rețetă tradițională din străbuni
Colivă. Rețetă tradițională din străbuni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu vișine și bezea porționată în tavă și o porție pe spatulă
10:00
Prăjitură cu vișine și bezea. Echilibru perfect între texturi și arome Prăjitură cu vișine și bezea. Echilibru perfect între texturi și arome
Tartă cu zmeură și ciocolată porționată pe farfurie și pe platou, alături de o cană albă
09:50
Tartă cu zmeură și ciocolată. Un desert delicios și spectaculos Tartă cu zmeură și ciocolată. Un desert delicios și spectaculos
Chec umed cu afine și caise porționat
09:23
Chec umed cu afine și caise. O prăjitură de vară fragedă și parfumată Chec umed cu afine și caise. O prăjitură de vară fragedă și parfumată
Gazpacho de avocado în bol, alături de o legătură de pătrunjel și felii de avocado
21 iulie, 07:36
Gazpacho de avocado. Rețetă simplă și rafinată, de vară Gazpacho de avocado. Rețetă simplă și rafinată, de vară
Sirop de coacăze cu zmeură în pahar cu pai și în carafă
21 iulie, 05:34
Sirop de coacăze cu zmeură. Esența verii într-un strop de rubin Sirop de coacăze cu zmeură. Esența verii într-un strop de rubin
Cheesecake cu jeleu de zmeură secționat pe un platou
21 iulie, 05:33
Cheesecake cu jeleu de zmeură. Rețetă fără coacere Cheesecake cu jeleu de zmeură. Rețetă fără coacere
un cornet cu două cupe de înghețata turcească
20 iulie, 05:46
Maraş Dondurması, înghețata turcească. Cum o poți face chiar la tine acasă Maraş Dondurması, înghețata turcească. Cum o poți face chiar la tine acasă
Limonadă cu lavandă în pahar, decorată cu flori de lavandă și felii de lămâie
20 iulie, 05:40
Limonadă cu lavandă. O băutură elegantă și răcoritoare Limonadă cu lavandă. O băutură elegantă și răcoritoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Prințul George a împlinit 12 ani. Kate Middleton și Prințul William au publicat portretul aniversar
Prințul George a împlinit 12 ani. Kate Middleton și Prințul William au publicat portretul aniversar
Prințul George a împlinit 12 ani. Kate Middleton și Prințul William au publicat portretul aniversar
Ucraineanca găsită mutilată după petrecerea din Dubai și-a revenit și rupe tăcerea: Erau parcă înnebuniți
Ucraineanca găsită mutilată după petrecerea din Dubai și-a revenit și rupe tăcerea: "Erau parcă înnebuniți"
Ucraineanca găsită mutilată după petrecerea din Dubai și-a revenit și rupe tăcerea: "Erau parcă înnebuniți"
Milionarul român cu trei pensii s-a dezlănţuit! Atac fără menajamente la adresa lui Gigi Becali: amp;#8220;A dat boala în el”
Milionarul român cu trei pensii s-a dezlănţuit! Atac fără menajamente la adresa lui Gigi Becali: amp;#8220;A dat boala în el”
Milionarul român cu trei pensii s-a dezlănţuit! Atac fără menajamente la adresa lui Gigi Becali: amp;#8220;A dat boala în el”
Eu ținându-l de mână și strigându-i să lupte. Mihaela Rădulescu a trecut prin momente dramatice în ziua morții lui Felix Baumgartner
„Eu ținându-l de mână și strigându-i să lupte”. Mihaela Rădulescu a trecut prin momente dramatice în ziua morții lui Felix Baumgartner
„Eu ținându-l de mână și strigându-i să lupte”. Mihaela Rădulescu a trecut prin momente dramatice în ziua morții lui Felix Baumgartner
Sıla Türkoğlu și Ata Ayyıldız publică o nouă fotografie de cuplu. Cum arată acum îndrăgostiții
Sıla Türkoğlu și Ata Ayyıldız publică o nouă fotografie de cuplu. Cum arată acum îndrăgostiții
Sıla Türkoğlu și Ata Ayyıldız publică o nouă fotografie de cuplu. Cum arată acum îndrăgostiții
Când ar ajunge pe piață primul iPhone pliabil. Informațiile care au fost scurse pe Internet
Când ar ajunge pe piață primul iPhone pliabil. Informațiile care au fost scurse pe Internet
Când ar ajunge pe piață primul iPhone pliabil. Informațiile care au fost scurse pe Internet
(P) Ce fel de încălțăminte sport ar trebui să aibă copilul tău? Cele mai importante 3 modele
(P) Ce fel de încălțăminte sport ar trebui să aibă copilul tău? Cele mai importante 3 modele
(P) Ce fel de încălțăminte sport ar trebui să aibă copilul tău? Cele mai importante 3 modele
Omletă la abur cu spanac și brânză
Omletă la abur cu spanac și brânză
Omletă la abur cu spanac și brânză
Fără carne la concertele lui Billie Eilish din Londra. Fanii, dezamăgiți: Au întrebat dacă s-a terminat carnea
Fără carne la concertele lui Billie Eilish din Londra. Fanii, dezamăgiți: „Au întrebat dacă s-a terminat carnea”
Fără carne la concertele lui Billie Eilish din Londra. Fanii, dezamăgiți: „Au întrebat dacă s-a terminat carnea”
Beneficiile consumului de amarant. Cum te poate ajuta această pseudocereală
Beneficiile consumului de amarant. Cum te poate ajuta această pseudocereală
Beneficiile consumului de amarant. Cum te poate ajuta această pseudocereală
fresh
Maraş Dondurması, înghețata turcească. Cum o poți face chiar la tine acasă

Maraş Dondurması, înghețata turcească. Cum o poți face chiar la tine acasă

Maraş Dondurması, înghețata turcească. Cum o poți face chiar la tine acasă

Mini tarte cu mascarpone și zmeură. Mici bijuterii culinare

Mini tarte cu mascarpone și zmeură. Mici bijuterii culinare

Limonadă cu lavandă. O băutură elegantă și răcoritoare

Limonadă cu lavandă. O băutură elegantă și răcoritoare

Gazpacho de avocado. Rețetă simplă și rafinată, de vară

Gazpacho de avocado. Rețetă simplă și rafinată, de vară

Sirop de coacăze cu zmeură. Esența verii într-un strop de rubin

Sirop de coacăze cu zmeură. Esența verii într-un strop de rubin
închide