Colivă. Rețetă tradițională din străbuni

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Rețeta de colivă aparține bucătăriei tradiționale românești și se prepară doar pentru anumite ritualuri religioase. Se prepară din grâu sau arpacaș și reprezintă o ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire în anumite zile acceptate de orânduirile bisericești.

Colivă tradițională în două vase de sticlă
Galerie foto

Galerie foto

Opțional, coliva se poate decora și cu bomboane multicolore / Shutterstock

Coliva se prepară doar pentru parastase, înmormântări și sărbători religioase. Reprezintă elementul principal, absolut necesar pentru pomenirea morților. La toate soroacele de pomenirea morților se prepară coliva tradițională, care se duce la biserică împreună cu o sticlă cu vin. Acestea vor fi sfințite de către preot, apoi se pot împărți.

Citește și

Coliva este un desert care se prepară din grâu fiert și se îndulcește cu miere sau cu zahăr. Aceasta simbolizează trupul mortului, hrănit în timpul vieții în principal cu grâu, pentru că din el se face pâinea. Celelalte ingrediente care se adaugă în interior și ca decor reprezintă virtuțile sfinților ori ale răposaților pomeniți sau dulceața vieții veșnice pe care sperăm că a dobândit-o mortul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Încă din vremuri antice coliva se prepara doar din grâu fiert, îndulcit cu miere de albine. Era oferită ca ofrandă zeilor. Înainte de a fi fiert, grâul se spăla în 9 ape, ca simbol al celor 9 cete îngerești. În vremurile noastre a apărut arpacașul și este care este mai la îndemână și fierbe într-un timp mai scurt.

Învață și tu să prepari colivă după rețeta din străbuni pe care ți-o oferim în continuare detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea grâului( arpacașului) pe care îl sortezi de impurități și îl speli în nouă ape. Acestea reprezintă cele 9 cete îngerești. Tradiția spune că în timp ce speli grâul să spui și ”Tatăl nostru” tot de 9 ori.

Cum prepari rețeta de colivă tradițională

După ce ai spălat și scurs bine grâul, pune-l într-un ceaun sau o cratiță cu baza stratificată. Adaugă apa și sarea. Proporția dintre arpacaș și apă este de aproximativ 1:4. Se pune mai multă apă decât pentru fierberea orezului, deoarece arpacașul se hidratează mai mult.

Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la foc de intensitate medie. Lasă arpacașul să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Înlătură această spumă, apoi micșorează intensitatea focului la minim. Lasă-l să fiarbă până când se hidratează și absoarbe toată apa. Amestecă-l ușor cu o spatulă de lemn, doar spre final de fierbere când începe să se lipească de pereții vasului. Timpul de fierbere este de aproximativ 40-50 de minute. Nu exagera cu fierberea pentru a nu se strivi grăunții de grâu.

Ridică vasul de pe flacăra aragazului, adaugă zahărul și toate aromele și amestecă bine până când se omogenizează. Așază din nou vasul pe foc și mai fierbe coliva pentru 5-6 minute, atât cât să se topească zahărul. O poți gusta luând din ea cu o lingură și lăsând-o să se răcească. În funcție de gust mai poți adăuga zahăr sau arome.

Acoperă delicioasa colivă cu o folie la contact și las-o la loc răcoros până când este răcită. Arpacașul își va mai mări volumul în timp ce se răcește. După răcirea completă adaugă miezul de nucă măcinat mai grosier și amestecă bine cu o spatulă pentru omogenizare.

Pune coliva pe platouri sau în vase rotunde sau ovale și dă-i forma dorită. Presară  deasupra biscuiți măcinați fin și zahăr pudră. Cu ajutorul unui șablon special formează semnul crucii folosind pudră de cacao trecută prin sită direct peste șablon. Opțional, o poți decora și cu bomboane mici, multicolore.

Descoperă și o rețetă de colaci de casă împletiți, speciali pentru ritualuri religioase.

Citește și
Colivă pe platou rotund
Galerie foto

Galerie foto

Desert tradițional din arpacaș pentru ritualuri bisericești
Formarea semnului crucii cu pudră de cacao
Colivă tradițională în două vase de sticlă
+21
CELE MAI CITITE
TRei borcane pline cu rețete cu linte
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
Tartă cu afine și lămâie pe un blat gri
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Porție de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Trei sarmale servite pe o farfurie albă
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Drob în aluat fraged porționat
Galerie foto
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Drob de miel pufos pentru Paște porționat pe salată verde, alături de roșii și ceapă verde
Galerie foto
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Ciulama de pipote cu ciuperci în vas alb, dreptunghiular
Galerie foto
Ciulama de pipote cu ciuperci. Cea mai bună rețetă pentru un prânz în familie
Ciulama de pipote cu ciuperci. Cea mai bună rețetă pentru un prânz în familie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec în trei culori pe un grătar negru și trei felii pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
06:47
Chec în trei culori. Rețeta unui chec pufos, delicios și spectaculos Chec în trei culori. Rețeta unui chec pufos, delicios și spectaculos
Porție de tartă cu banane și căpșuni pe o farfurie albă
06:24
Tartă cu banane și căpșuni. Un desert pe gustul tuturor Tartă cu banane și căpșuni. Un desert pe gustul tuturor
Colaj cu șef Sorin Gonțea și quiche cu praz și brânză.
28 mai, 09:24
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Cinci coșulețe aperitiv cu brânză și avocado
28 mai, 06:51
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
ruladă de bezea și fructe de pădure servită pe un platou negru
28 mai, 06:39
Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios
Două porții de plăcintă cu cartofi și șuncă pe o farfurie, alături de un bol cu mazăre
27 mai, 07:02
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Batoane pufoase cu gem pe un suport de lemn, un baton secționat la un capăt
27 mai, 06:07
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
pâine pita puse într-un coșuleț
26 mai, 06:34
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
1
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Dacă nu mai știi ce să mai pui în pachețelul pentru școală al copilului, rețeta de batoane pufoase cu gem te poate scoate din impas. Este o rețetă simplă și cu...
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
2
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Multe rețete cer doar gălbenușuri, așa că se poate întâmpla să rămâi cu o mulțime de albușuri cu care nu știi ce să faci. Nu trebuie să le arunci. Există o...
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
3
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Pentru una dintre gustările zilei, mai ales pentru pauza de masă de la birou, îți propunem să încerci rețeta de plăcintă cu cartofi și șuncă. Este gustoasă și foarte consistentă, îți...
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
4
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Tot ce ai nevoie pentru un mic dejun perfect sunt aceste pita cu textură moale și cu un exterior ușor crocant. Unse cu puțin unt simplu sau aromatizat cu usturoi sau...
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
5
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Pentru momentele dulci ale zilei, poți prepara o rețetă de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie. Este o rețetă de desert simplu și ușor de...
Parteneri
20 de lucruri fascinante despre femeia Leu. Este cea mai loială într-o relație de iubire
20 de lucruri fascinante despre femeia Leu. Este cea mai loială într-o relație de iubire
20 de lucruri fascinante despre femeia Leu. Este cea mai loială într-o relație de iubire
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea ocupa în Canada, în timp ce campionul nostru o lua de la zero
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea ocupa în Canada, în timp ce campionul nostru o lua de la zero
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea ocupa în Canada, în timp ce campionul nostru o lua de la zero
Panică acasă la Andreea Tonciu, după ce s-a găsit o grenadă legată de clanța porții. Polițiștii au blocat strada - VIDEO
Panică acasă la Andreea Tonciu, după ce s-a găsit o grenadă legată de clanța porții. Polițiștii au blocat strada - VIDEO
Panică acasă la Andreea Tonciu, după ce s-a găsit o grenadă legată de clanța porții. Polițiștii au blocat strada - VIDEO
Irina Baeva și Emmanuel Palomares urmează să lucreze din nou împreună. Cei doi au format un cuplu în trecut
Irina Baeva și Emmanuel Palomares urmează să lucreze din nou împreună. Cei doi au format un cuplu în trecut
Irina Baeva și Emmanuel Palomares urmează să lucreze din nou împreună. Cei doi au format un cuplu în trecut
Aurora boreală ar putea să apară în România din nou. În ce zi ar fi vizibilă
Aurora boreală ar putea să apară în România din nou. În ce zi ar fi vizibilă
Aurora boreală ar putea să apară în România din nou. În ce zi ar fi vizibilă
Tortilla de patatas. Omletă spaniolă cu cartofi
Tortilla de patatas. Omletă spaniolă cu cartofi
Tortilla de patatas. Omletă spaniolă cu cartofi
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
10 drame coreene subapreciate care merită vizionate. Iată de ce ar trebui să le dai o șansă
10 drame coreene subapreciate care merită vizionate. Iată de ce ar trebui să le dai o șansă
10 drame coreene subapreciate care merită vizionate. Iată de ce ar trebui să le dai o șansă
Legume pentru hidratare. De ce te pot ajuta să atingi aportul zilnic de lichide
Legume pentru hidratare. De ce te pot ajuta să atingi aportul zilnic de lichide
Legume pentru hidratare. De ce te pot ajuta să atingi aportul zilnic de lichide
fresh
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice

Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice

Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice

Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor

Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor

Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase

Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase

Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată

Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată

Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios

Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios
închide