Colivă. Rețetă tradițională din străbuni

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Rețeta de colivă aparține bucătăriei tradiționale românești și se prepară doar pentru anumite ritualuri religioase. Se prepară din grâu sau arpacaș și reprezintă o ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire în anumite zile acceptate de orânduirile bisericești.

Colivă tradițională în două vase de sticlă
Galerie foto

Galerie foto

Opțional, coliva se poate decora și cu bomboane multicolore / Shutterstock

Coliva se prepară doar pentru parastase, înmormântări și sărbători religioase. Reprezintă elementul principal, absolut necesar pentru pomenirea morților. La toate soroacele de pomenirea morților se prepară coliva tradițională, care se duce la biserică împreună cu o sticlă cu vin. Acestea vor fi sfințite de către preot, apoi se pot împărți.

Citește și

Coliva este un desert care se prepară din grâu fiert și se îndulcește cu miere sau cu zahăr. Aceasta simbolizează trupul mortului, hrănit în timpul vieții în principal cu grâu, pentru că din el se face pâinea. Celelalte ingrediente care se adaugă în interior și ca decor reprezintă virtuțile sfinților ori ale răposaților pomeniți sau dulceața vieții veșnice pe care sperăm că a dobândit-o mortul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Încă din vremuri antice coliva se prepara doar din grâu fiert, îndulcit cu miere de albine. Era oferită ca ofrandă zeilor. Înainte de a fi fiert, grâul se spăla în 9 ape, ca simbol al celor 9 cete îngerești. În vremurile noastre a apărut arpacașul și este care este mai la îndemână și fierbe într-un timp mai scurt.

Învață și tu să prepari colivă după rețeta din străbuni pe care ți-o oferim în continuare detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea grâului( arpacașului) pe care îl sortezi de impurități și îl speli în nouă ape. Acestea reprezintă cele 9 cete îngerești. Tradiția spune că în timp ce speli grâul să spui și ”Tatăl nostru” tot de 9 ori.

Cum prepari rețeta de colivă tradițională

După ce ai spălat și scurs bine grâul, pune-l într-un ceaun sau o cratiță cu baza stratificată. Adaugă apa și sarea. Proporția dintre arpacaș și apă este de aproximativ 1:4. Se pune mai multă apă decât pentru fierberea orezului, deoarece arpacașul se hidratează mai mult.

Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la foc de intensitate medie. Lasă arpacașul să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Înlătură această spumă, apoi micșorează intensitatea focului la minim. Lasă-l să fiarbă până când se hidratează și absoarbe toată apa. Amestecă-l ușor cu o spatulă de lemn, doar spre final de fierbere când începe să se lipească de pereții vasului. Timpul de fierbere este de aproximativ 40-50 de minute. Nu exagera cu fierberea pentru a nu se strivi grăunții de grâu.

Ridică vasul de pe flacăra aragazului, adaugă zahărul și toate aromele și amestecă bine până când se omogenizează. Așază din nou vasul pe foc și mai fierbe coliva pentru 5-6 minute, atât cât să se topească zahărul. O poți gusta luând din ea cu o lingură și lăsând-o să se răcească. În funcție de gust mai poți adăuga zahăr sau arome.

Acoperă delicioasa colivă cu o folie la contact și las-o la loc răcoros până când este răcită. Arpacașul își va mai mări volumul în timp ce se răcește. După răcirea completă adaugă miezul de nucă măcinat mai grosier și amestecă bine cu o spatulă pentru omogenizare.

Pune coliva pe platouri sau în vase rotunde sau ovale și dă-i forma dorită. Presară  deasupra biscuiți măcinați fin și zahăr pudră. Cu ajutorul unui șablon special formează semnul crucii folosind pudră de cacao trecută prin sită direct peste șablon. Opțional, o poți decora și cu bomboane mici, multicolore.

Descoperă și o rețetă de colaci de casă împletiți, speciali pentru ritualuri religioase.

Citește și
Colivă pe platou rotund
Galerie foto

Galerie foto

Desert tradițional din arpacaș pentru ritualuri bisericești
Formarea semnului crucii cu pudră de cacao
Colivă tradițională în două vase de sticlă
+1
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Galerie foto
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Fasole cu ciolan afumat
Galerie foto
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cât câștigă un îngrijitor de animale la stat, în Botoșani. Primeşte cazare gratuită şi spor de toxicitate
Cât câștigă un îngrijitor de animale la stat, în Botoșani. Primeşte cazare gratuită şi spor de toxicitate
Cât câștigă un îngrijitor de animale la stat, în Botoșani. Primeşte cazare gratuită şi spor de toxicitate
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Miressa, sezon 12. Diana a ridicat mâna la finalul emisiei live, când Simona Gherghe închidea emisiunea. Ce a precizat fata
Miressa, sezon 12. Diana a ridicat mâna la finalul emisiei live, când Simona Gherghe închidea emisiunea. Ce a precizat fata
Miressa, sezon 12. Diana a ridicat mâna la finalul emisiei live, când Simona Gherghe închidea emisiunea. Ce a precizat fata
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
închide