Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas

Coliva este un preparat tradițional specific ritualurilor ortodoxe din România, folosit în principal la slujbele de pomenire a morților. Originea colivei datează din perioada bizantină și este legată de cultul creștin al comemorării celor adormiți. Descoperă câtă apă se pune la colivă. Mai jos găsești rețeta tradițională explicată pas cu pas.

Colivă pusă pe o farfurie albă și pudrată cu zahăr
Pentru colivă vei avea nevoie de 1 parte grâu la 3 părți apă/ Shutterstock

Potrivit legendei primul care a preparat coliva a fost Sfântul Teodor Tiron, în secolul al IV-lea, pentru a salva creștinii de la consumul mâncărurilor păgâne în timpul unei perioade de prigoană.

Coliva simbolizează trupul celor decedați, iar grâul fiert este un simbol al vieții veșnice, conform cuvintelor lui Iisus Hristos: „Adevărat, adevărat vă spun, că dacă grăuntele de grâu, căzând în pământ, nu va muri, rămâne singur; iar de va muri, aduce multă roadă” (Ioan 12:24).

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum faci cea mai simplă rețetă de colivă

Pentru a face colivă, rețeta de bază cere să folosești arpacaș, care este ingredientul principal, simbolizând trupul și renașterea, apă, zahăr, nuci măcinate, coaja rasă de la o lămâie, zahăr vanilat sau esență de vanilie și sare.

În funcție de regiunea României, coliva poate varia ușor ca rețetă și modalitate de preparare. În Moldova se adaugă mai multe mirodenii, cum ar fi scorțișoară și cuișoare, iar coliva este de obicei mai dulce. În zonele din Transilvania unde se prepară colivă se mai pun și migdale sau alte fructe uscate, iar în se folosește mai des esența de vanilie și coajă de lămâie, oferind colivei un parfum și gust specific.

Coliva este preparată în principal pentru slujbele de pomenire, care se țin la 40 de zile după deces, dar și la diferite intervale după moartea persoanei (6 luni, 1 an, 7 ani). De asemenea, coliva este nelipsită la parastase și la sărbători religioase dedicate sfinților. După sfințirea în biserică, coliva este împărțită credincioșilor prezenți, ca un act de milostenie pentru sufletul celui adormit.

Fiecare etapă a preparării colivei, de la fierberea grâului la decorarea finală, este încărcată de semnificație și tradiție. În ciuda simplității sale aparente, coliva rămâne un simbol puternic al vieții veșnice și al legăturii continue cu cei care nu mai sunt printre noi.

Prima etapă o reprezintă spălarea grâului în mai multe ape pentru a elimina impuritățile și amidonul. Apoi se pune la fiert la foc mic, amestecând des, pentru a evita lipirea și arderea. Dacă apa se evaporă înainte ca grâul să fie fiert, adaugă treptat apă fierbinte. Adaugă coaja de lămâie și esențele doar după ce grâul s-a răcit puțin pentru a nu-și pierde aroma. Poți decora coliva cu bomboane colorate, ciocolată rasă sau scorțișoară. Decorarea nu este doar estetică, ci și simbolică, reprezentând bucuria învierii și speranța.

Câtă apă se pune la colivă

Pentru a pregăti coliva, proporția dintre grâu și apă este crucială pentru a obține o consistență corectă. În general, se folosește o proporție de 1 parte grâu la 3 părți apă. Astfel, pentru 500 g de grâu (arpacaș), vei avea nevoie de aproximativ 1,5 litri de apă.

Adu apa la punctul de fierbere, apoi reduce focul la mic și fierbe grâul, amestecând ocazional, până când este bine fiert și apa este absorbită complet. Acest proces poate dura aproximativ 1-2 ore. Dacă apa se evaporă și grâul nu este încă complet fiert, poți adăuga treptat apă fierbinte, câte puțin, până când grâul este moale și bine gătit.

Rețetă de colivă din grâu, explicată pas cu pas

Coliva este un preparat tradițional românesc folosit în ritualurile de pomenire, având o semnificație profundă în cultura ortodoxă.

Ingrediente

  • 500 g arpacaș
  • 1,5 l apă
  • 200-300 g zahăr (după gust)
  • 100 g nucă măcinată
  • 50 g stafide (opțional)
  • coajă rasă de la o lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Se pune 500 g de grâu într-o sită și se spală bine sub jet de apă rece, amestecându-l cu mâna pentru a elimina impuritățile și amidonul. Se spală până când apa care iese din sită este clară. Rețeta este tot mai simplă.

Într-o oală mare, se adaugă arpacașul spălat și 1,5 litri de apă. Se pune oala pe foc mediu și se aduce apa la punctul de fierbere. Se reduce focul la mic și se lasă să fiarbă încet, amestecând ocazional pentru a preveni lipirea. Se fierbe timp de aproximativ 1-2 ore, până când este bine fiert și apa este absorbită complet. Dacă apa se evaporă înainte ca grâul să fie complet fiert, poți adăuga treptat apă fierbinte, câte puțin.

După ce grâul este bine fiert, se acoperă oala cu un capac și se lasă să se răcească complet. Acest pas permite grâului să se hidrateze complet și să devină mai pufos.

După ce grâul s-a răcit, se adaugă 200-300 g de zahăr și se amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet.

Se adaugă zahărul vanilat sau esența de vanilie și coaja rasă de lămâie pentru aromă. Apoi se adaugă 100 g de nucă măcinată și se amestecă bine. Nuca adaugă textură și un gust bogat colivei.

După aceea, se toarnă coliva într-o tavă sau pe un platou și se nivelează cu o spatulă. Se decorează cu nucă măcinată suplimentară, bomboane colorate, ciocolată rasă sau scorțișoară. Se lasă coliva să se odihnească la temperatura camerei timp de câteva ore sau peste noapte pentru a permite aromelor să se întrepătrundă.

Citește și
CELE MAI CITITE
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colivă preparată după o rețetă mănăstirească pentru Moșii de vară, alături de un îngeraș
Rețetă de colivă ca la mănăstire pentru Moșii de vară. Ce să adaugi pentru un gust aparte
Rețetă de colivă ca la mănăstire pentru Moșii de vară. Ce să adaugi pentru un gust aparte
Colivă cu nucă puse în două vase diferite
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
condimente potrivite pentru ciocolata albă pe o masă albă
13 condimente potrivite pentru ciocolata albă. Sfaturi de la cofetarii specialiști
13 condimente potrivite pentru ciocolata albă. Sfaturi de la cofetarii specialiști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
chec cu mere
06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
femeie făcând piure de cartofi
5 decembrie, 11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
5 decembrie, 01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
5 decembrie, 01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rosalía a anunțat turneul internațional Lux după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Rosalía a anunțat turneul internațional „Lux” după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Rosalía a anunțat turneul internațional „Lux” după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Slănină ascunsă în ultima iarnă comunistă, păstrată 35 de ani într-un turn din Sibiu. Cine a lăsat-o acolo
Slănină ascunsă în ultima iarnă comunistă, păstrată 35 de ani într-un turn din Sibiu. Cine a lăsat-o acolo
Slănină ascunsă în ultima iarnă comunistă, păstrată 35 de ani într-un turn din Sibiu. Cine a lăsat-o acolo
amp;#8220;E tare de tot” Afacerile cu care George Copos a ajuns la o avere de amp;#8220;aproape 1 miliard de euro”!
amp;#8220;E tare de tot” Afacerile cu care George Copos a ajuns la o avere de amp;#8220;aproape 1 miliard de euro”!
amp;#8220;E tare de tot” Afacerile cu care George Copos a ajuns la o avere de amp;#8220;aproape 1 miliard de euro”!
Diseară, de la 21:10, încep battle-urile sezonului 16 Chefi la cuțite. În premieră în istoria show-ului culinar se întrec 4 echipe
Diseară, de la 21:10, încep battle-urile sezonului 16 Chefi la cuțite. În premieră în istoria show-ului culinar se întrec 4 echipe
Diseară, de la 21:10, încep battle-urile sezonului 16 Chefi la cuțite. În premieră în istoria show-ului culinar se întrec 4 echipe
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce

Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
închide