Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Scorțișoara este unul dintre condimentele care se folosește atât la feluri de mâncare dulci, cât și la sărate. Există mai multe tipuri de scorțișoară, fiecare dintre ele potrivite pentru anumit timp de mâncare. Descoperă cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare. Află ce spun specialiștii.
Scorțișoara este scoarța unui copac care are nu are o culoare atunci când este culeasă. Devine maro-închis atunci când se usucă. Apoi, este măcinată până devine pudră.
Scorțișoara este unul dintre condimentele folosite încă din antichitate. Riturile funerare ale egiptenilor și romanilor bogați implicau cantități mari de condiment, în timp ce vinul fiert cu scorțișoară era esențial pentru ceremoniile de adorare ale lui Bacchus.
Ce este scorțișoara
Scorțișoara era atât de valoroasă încât putea fi folosită pentru a mitui monarhi și pontifi. Columb a susținut că descoperirea scorțișoarei cultivate pe continentul american a justificat costul călătoriei sale. Nici măcar nu găsise scorțișoară, dar a continuat să o facă pentru că și-a dat seama de valoarea acesteia.
Olandezii și-au menținut monopolul global asupra vânzării scorțișoarei până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, exploatând credința că plantele sălbatice erau medicamente mai bune decât cele cultivate. Obișnuiau să își intimideze furnizorii și să ardă stocurilor europene de scorțișoară pentru a menține prețurile ridicate.
Din secolul al XVI-lea, culturile de scorțișoară din Sri Lanka au reprezentat motive de luptă pentru marile puteri europene. La un moment dat puterile imperiale au stabilit rețele de grădini botanice tropicale pentru a cultiva experimental scorțișoara pentru a satisface nevoile populațiilor lor.
Scoarța de scorțișoară este culeasă din diferite tipuri de copaci, toți din genul Cinnamomum. În gastronomie, diferențele sunt subtile, însă se simt cu adevărat în industria producătoare de uleiuri esențiale.
De exemplu, uleiul esențial din coaja de Cinnamomum verum este bogat în cinnamaldehidă, în timp ce uleiul de frunze este bogat în eugenol. La Cinnampmum cassia, atât coaja, cât și frunzele sunt bogate în cinnamaldehidă.
Tipuri de scorțișoară
În lume se cultivă cu precădere 4 tipuri de arbori de scorțișoară.
Cinnamomum verum (Scorțișoară Ceylon)
Scorțișoara Ceylon este considerată „cea adevărată”. Este originară din Sri Lanka și sudul Indiei, însă astăzi este cultivată și în Mexic și în Estul Africii. Se mai găsește și sub denumirea de scorțișoară moale. Are o aromă ușor vegetală și nu este foarte dulce. Află mai multe și despre perioada de valabilitate a condimentelor. Ce spun specialiștii.
Cinnamomum burmannii (Școrțișoară Korintje)
Scorțișoara Korintje are o aromă mai blândă decât cea de Ceylon, de aceea poate fi utilizată în orice fel de mâncare. Este foarte folosită în America.
Cinnamomum cassia (Scorțișoară Saigon)
Scorțișoara Saigon este originară din sud-estul Asiei. Este destul de dulce, fără să fie extrem de condimentată.
Cinnamomum loureiroi (Scorțișoară regală)
Scorțișoara regală se găsește cel mai rar în magazine, dar poți încerca în cele care vând specialități. Vine din Vietnam și este de 10 ori mai aromată decât celălalte tipuri.
Cum se folosește scorțișoara în bucătărie
Poți folosi scorțișoară atât în felurile de mâncare dulci, cât și în cele sărate.
Se potrivește bine și cu orezul, cu roșiile sau cu carnea de porc sau de miel. O vei găsi atât în preparatele americane, cât și în cele din Orientul Mijlociu sau în Asia. Pentru preparatele sărate este recomandat să folosești scorțișoară Ceylon sau Korintje.
Scorțișoara regală și cea Saigon se îmbină mai bine cu deserturile dulci, fie că sunt prăjituri cu cremă, tarte sau produse de patiserie.