Ruladă cu mere și gem de gutui. Desert gustos și aromat
Dacă ai preparat gemul de gutui și dorești să-i testezi gustul într-un desert delicios, prepară o rețetă de ruladă cu mere și gem de gutui. Te va surprinde plăcut combinația dintre mere și gutui. Este delicioasă și foarte aromată.
Galerie foto
Aluatul pentru foaia de ruladă se prepară din ingrediente foarte simple, fără ouă și fără lapte sau unt. Este preparat în varianta de post. Este un aluat dospit, care se comportă foarte bine în timpul procesului termic. Nu necesită timp îndelungat de dospire, precum aluatul de pâine sau cel de cozonac.
Nici umplutura nu necesită multe ingrediente și se prepară destul de ușor. Gemul de gutui este gata preparat, iar merele se vor carameliza rapid cu scorțișoară și zahăr vanilinat. O astfel de ruladă merită preparată și în perioadele de post, dar și pentru un platou cu prăjituri festive.
Și tot din categoria ruladelor cu mere mai poți prepara și rețeta de ruladă cu mere caramelizate și nuci coapte. Urmărește în continuare lista de ingrediente și pașii de preparare pentru rețeta de ruladă cu mere și gem de gutui.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului care necesită frământare și dospire. În intervalul de timp când aluatul se dospește, pregătești și ingredientele pentru umplutura ruladei.
Cum prepari aluatul pentru ruladă cu mere și gem de gutui
Trece făina prin sită într-un bol și amestec-o cu drojdia uscată și sarea. Iar în alt bol, amesteci zahărul cu uleiul, esența și apa minerală. Adaugă bicarbonatul de sodiu stins în sucul de lămâie. Omogenizează bine amestecul și toarnă-l peste ingredientele din bol. Frământă aluatul obținut până când devine compact și nu va mai fi lipicios.
Acoperă-l cu folie și lasă-l la dospit pentru 30 de minute.
În acest interval de timp pregătește ingredientele pentru umplutură.
Curăță merele, dă-le pe răzătoare și pune-le la caramelizat într-o tigaie, amestecate cu zahărul vanilinat și pudra de scorțișoară. Amestecă-le ușor și lasă-le doar până când își schimbă culoarea și se formează sirop. După ce se răcesc le amesteci cu gemul de gutui.
Pentru a forma și coace delicioasa ruladă cu mere și gem de gutui, întinde aluatul pe masa presărată cu făină într-o foaie de aproximativ 7-8 mm grosime. Unge toată suprafața foii cu amestecul de mere și gem de gutui. O rulezi și o așezi într-o tavă, pe hârtie de copt.
Pune tava în cuptor și coace rulada la 180 de grade Celsius, cu ventilație sus și jos, pentru 35-40 de minute. Las-o să se răcească bine apoi o poți decora cu zahăr pudră cu aromă de vanilie. O poți porționa după răcirea completă și savura cu poftă alături de familie.
Pentru atunci când dorești să prepari un desert cu mere, mai simplu, dar delicios, rețeta de ștrudel cu mere și nuci este chiar ideală.
Galerie foto