Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Această salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată este un preparat simplu, dar cu arome bine echilibrate. Este perfectă pentru un prânz răcoritor sau ca garnitură la preparate din carne.

Este un amestec echilibrat între simplitatea rustică a cartofilor fierți și rafinamentul discret adus de ceapa roșie murată. Cartofii, fierți în coajă își păstrează o consistență ușor fermă, dar sunt suficient de moi pentru a absorbi aromele dressing-ului.
Ouăle fierte tari adaugă o notă de sățietate, legând gusturile într-un tot armonios. Gălbenușul untos și albușul ferm aduc un contrast plăcut cartofilor și completează echilibrul texturilor. Toate acestea sunt unite de un dressing simplu care învăluie ingredientele fără a le acoperi.
Ceapa roșie murată este elementul-cheie care desăvârșește salata. Oferă un accent acrișor-vibrant, subtil condimentat, care „taie” din dulceața cartofului. Castravetele oferă un plus de prospețime și o notă crocantă. Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu așa delicioasă salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru murarea cepei roșii taie ceapa roșie în felii subțiri. Fierbe oțetul cu apa, zahărul, sarea și condimentele. Când începe să clocotească, toarnă peste ceapă într-un bol. Lasă la murat timp de 20-30 de minut. Ceapa se va înmuia ușor, păstrându-și textura și va avea o aromă dulce-acrișoară.
Cum prepari salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă murată
Spală bine cartofii și fierbe-i în coajă în apă cu sare, până intră ușor furculița în ei (20-25 de minute, în funcție de mărime). Scurge-i, lasă-i puțin la răcit, apoi curăță-i și taie-i în rondele sau cuburi mari. Taie castravetele în felii rotunde sau jumătăți de rondele.
Fierbe ouăle tari (8-9 minute din momentul în care apa începe să fiarbă), curăță-le și taie-le în sferturi sau felii groase.
Pentru pregătirea dressing-ului, într-un bol mic, amestecă muștarul, oțetul (sau zeamă de la ceapă), uleiul și, dacă dorești, o lingură de iaurt pentru un plus de cremozitate. Potrivește de sare și piper.
Pentru montarea salatei, într-un bol mare, pune cartofii, ouăle, feliile de castravete și ceapa murată scursă ușor.
Toarnă dressing-ul peste și amestecă delicat, ca să nu sfărâmi cartofii sau ouăle.
Presară frunze proaspete de busuioc, rondele de chivas și, dacă dorești, câteva feliuțe extra de ceapă murată pentru decor.
Această salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă murată se poate servi călduță sau rece, ca atare sau lângă friptură, șnițele, pește sau chiftele.
Merge de minune și pe post de salată consistentă într-un meniu de post cu ou (lacto-ovo vegetarian).
A doua zi, gusturile sunt și mai bine armonizate.
Sugestii opționale
Poți adăuga și castraveți murați, măsline, ridichi, capere sau ridichi murate pentru extra gust și culoare.
În loc de ceapă murată, poți folosi și ceapă roșie crudă frecată cu puțină sare și oțet, dar varianta murată este mai rafinată și mai bine tolerată.