Castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi
Castraveții murați sunt preferații tuturor alături de fripturi și garnituri. Pe lângă conservarea clasică a acestora, mai poți încerca și rețeta de castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi. Murați în acest fel se pot așeza mai bine în borcane și pot intra mai mulți.
Galerie foto
Rețetele de murături sunt foarte versatile. Pe lângă clasicii castraveți poți mura diferite combinații de legume, dar și de fructe. Poți adăuga diferite condimente pentru gusturi delicioase. Murăturile sunt foarte gustoase, dar aduc și un aport de sănătate organismului. Pe lângă legumele murate, inclusiv saramura este gustoasă și sănătoasă. O poți folosi și pentru a acri ciorbele.
Poți apela la varianta castraveților feliați atunci când ai castraveți mai voluminoși și ocupă spațiu mult în borcane. Castraveții mai rotunzi merg preparați după această variantă. Ies foarte gustoși combinați cu ceapă și usturoi. Tulpinile și florile de mărar adăugate în borcane oferă o aromă minunată feliilor de castraveți. De asemeni, condimentele adăugate au rolul lor de a da gust deosebit murăturilor. Dacă le dorești mai picante, poți strecura și câțiva ardei iuți în borcanele cu murături.
Descoperă aici și o rețetă de dovlecei murați pentru iarnă, cu mărar și usturoi. Iar mai jos, îți oferim rețeta completă pentru castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în pregătirea borcanelor, apoi a ingredientelor și la final a saramurii. Spală bine borcanele și capacele și le sterilizează-le. Spală bine castraveții, Taie-le capetele, apoi îi poți felia în rondele de 4-6 mm grosime. Pune rondelele de castraveți în apă foarte rece, pentru a se păstra crocante. Adaugă și câteva cuburi de gheață.
Curăță ceapa și toac-o în rondele sau în fâșii. Curăță usturoiul și toacă-l tot în rondele. Curăță hreanul și taie-l în bucăți mai mici. Rupe tulpinile de mărar în bucăți mai mici, iar florile separă-le de tulpini.
Cum prepari castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi
La baza borcanelor sterilizate așază flori de mărar, apoi adaugă rondelele de castraveți alternând cu rondele de ceapă și rondele de usturoi. Printre acestea mai adaugă și tulpinile de mărar rupte, dar și bucăți de hrean. Presează bine ingredientele în borcane pentru a încăpea cât mai multe. După ce vei turna saramura, ingredientele se vor mai strânge.
Când ai umplut toate borcanele poți măsura cantitatea de apă. Toarnă apă rece în borcane, apoi scurge apa, într-o cratiță gradată pentru a o măsura. Pentru fiecare litru de apă măsurat adaugă 25 de grame de sare pentru murături.
Așază cratița cu apă și sare pe foc, adaugă piperul și semințele de muștar și fierbe saramura pentru 5-6 minute. După fierbere lasă saramura să se tempereze 5-6 minute. Pune borcanele cu castraveți într-o tavă metalică și toarnă saramura fierbinte în ele. Apoi acoperă-le cu capacele, fără a le închide.
Lasă-le acoperite 1-2 zile, la loc mai răcoros. În acest interval de timp, saramura se va tulbura, iar la suprafață se va forma spumă. Nu este necesar să îndepărtezi spuma. În a doua, sau a treia zi adaugă câte o lingură de oțet în fiecare borcan. Închide-le ermetic cu capacele aferente și transferă-le în cămară. În 2-3 săptămâni te poți răsfăța cu delicioșii castraveți murați felii, cu ceapă și usturoi.
Dacă dorești o rețetă și mai rapidă, poți prepara rețeta de castraveți murați la soare.
Galerie foto